Как се определят чуждите инвестиции

Борислав Стефанов

© Анелия Николова

Борислав СтефановМетодиката за определяне на чуждите инвестиции е на Международния валутен фонд (МВФ) и не се прилага само България. Според нея, ако фирмата (с над 10% чуждо участие) получи пари от компанията майка или свързани с нея дружества, това се смята за чужда пряка инвестиция в страната независимо за какво се използват.


Както и обратното - ако българска фирма (с над 10% чужд капитал) изпрати към компанията майка пари, това се смята за отрицателна инвестиция. Тоест тези операции показват по-скоро колко пари са влезли и излезли от България, а не реалните инвестиции, обясни пред "Дневник" Борислав Стефанов, директор на Българската агенция за инвестиции.


Ако например чужда фирма вземе заем от банка в България, за да строи завод, това няма да се смята за чужда инвестиция в страната, но ако същата фирма вземе пари от компанията майка и купи служебна кола за шефа си, това ще се отчете за инвестиция, без реално да е такава.
Преди кризата инвестициите в България бяха насочени главно в три сектора - финанси, търговия и недвижимост. През миналата година структурата вече се промени и те вече са насочени основно към промишлеността и енергетиката - близо 85%. Тази година тенденцията в Източна Европа е големи фирми с чуждо участие да връщат заеми към майките си.


Статистиката ги отразява като отрицателни инвестиции, макар фирмите да са в добро финансово здраве и дори генерират печалба и връщат заеми. Така от началото на годината до май приблизително 920 фирми са направили трансфер вътре или извън България, който се смята за инвестиция, обясни Стефанов. Две трети от тях са насочили средства към България за общо 1 млрд. евро, а 300 са изкарали около 1 млрд. евро.


Като изключим тези връщания на кредити, които се смятат за отрицателни инвестиции, картината е почти същата като през 2010 г., обясни Стефанов. Отрицателните инвестиции не означават, че заводът е затворил врати и е уволнил хората в него, уточни той.

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на gtr
  gtr
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Хубава статия.Впечатли ме това: "Според нея, ако фирмата (с над 10% чуждо участие) получи пари от компанията майка или свързани с нея дружества, това се смята за чужда пряка инвестиция в страната независимо за какво се използват."
  Интересно в пика на ПЧИ през 2007 колко ли такива фирми са отчетени в статистиката!

 2. 2 Профил на Ivanski
  Ivanski
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Много близо до истината. Факт, е че сега ще проличи може ли да се справим или не като икономика. Уви поблема е че точно в магистралното строителство сега има ръст защото всичките процедури по отчуждаване бяха направени от предишното. ЗА новите магистрали няма отчужден един кв.м. и ще увиснем в следващия програмен период. Отнов разстежа се надяваме да идва от строителството- само че този път инфраструктурното.

  Ivanski
 3. 3 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 819 Неутрално

  Много полезно уточнение.

 4. 4 Профил на А, чашката
  А, чашката
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "Методиката за определяне на чуждите инвестиции е на Международния валутен фонд (МВФ) и не се прилага само България."
  Това ни помага от статистика да направим стъкмистика, но не ни помага да излезем от блатото.
  Няма да стане с методика, друго ни трябва......

 5. 5 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Много полезно статия

 6. 6 Профил на Malakai
  Malakai
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Хубаво е когато се внася яснота в това кой какво смята и цитира. Браво на в.Дневник!
  Но й от агенцията за инвестиции май не си поплюват, а са се заровили дълбоко в работата. Досега не бях чувал някоя агенция да дава толкова ясно разяснение на методология!

 7. 7 Профил на Clap
  Clap
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Крайно време беше...

  Усмихвай се на всичко свежо по пътя си...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK