Нова идея: Черен списък за туроператорите, водещи "алкохолни" туристи

Нова идея: Черен списък за туроператорите, водещи "алкохолни" туристи

© ДневникНа фона на дебата за цялостния образ на туризма и постоянните инциденти и оплаквания в големите курорти по морето в последните дни беше лансирана нова идея - да бъде създаден черен списък на компаниите, водещи "алкохолни" туристи в страната. За нея съобщи членът на съюза на собствениците в Слънчев бряг Веселин Налбантов, цитиран от "Дарик радио".


Допитване на "Дневник" до няколко хотелиери по Черноморието, които не желаят да бъдат разкривани имената им, показа, че на този етап не са запознати с идеята и не е ясно дали ще получи подкрепа от целия бранш. По думите на Веселин Налбантов обиколките на заведенията по морето се организират от няколко скандинавски и германски компании, които правят такива още в Испания, Португалия и Турция.


"Алкохолните" туристи обаче пречат на всички останали, смята Налбантов. "Отделно фирмите, които организират посещенията на чужденци с цел алкохолен туризъм, нарушават закона, тъй като в организираните обиколки се включват и непълнолетни туристи", коментира той пред "Дарик радио". Затова и по думите му трябва да бъде създаден черен списък на тези компании и хотелиерите да не сключват договори с тях през следващите сезони.
Допитване на "Дневник" до няколко големи хотелиери по морето показа, че тази идея все още не е обсъждана в бранша и не е ясно дали ще бъде приета. Част от тях изразиха песимизъм, че реално такова обединение на сектора може да се случи, и предложиха да се въведе по-строг контрол върху алкохолните турове.


Обиколките по баровете, в които понякога участват и непълнолетни, се практикуват широко в повечето големи курорти по морето в последните няколко години. Обикновено се организират групи от една националност, които имат свои водачи и посещават различни заведения. Понякога тези групи достигат и до 150-180 човека, а събираните такси от всеки турист са между 10 и 30 евро извън консумацията в заведенията.


От тази година дружеството "Слънчев бряг" АД въведе лицензионен режим за алкохолните турове, като те могат да се извършват от регистрирани компании при определени правила. Например максимално в един тур трябва да има 195 души, а последното посетено заведение да бъде в полунощ. Според местните хотелиери обаче мерките не са предотвратили инцидентите в курорта, нито са довели до намаляване на шума от големите компании.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK