Моторът на европейската икономика се задави


"Със забавянето на германската икономика изчезва и импулсът за растеж на еврозоната, което означава второ полугодие на анемичен растеж като цяло"
Александър Крюгер, главен икономист в Bankhaus Lampe KG


"Това не дава никакви положителни знаци за БВП на еврозоната. Сега вече не можем да очакваме нищо друго освен стагнация"
заяви Йорг Люшол, West LB


- Ръстът на германския БВП се сви

Икономиката на еврозоната нарасна по-малко от прогнозираното през второто тримесечие заради забавянето на ръста на брутния вътрешен продукт (БВП) в двете водещи страни - Германия и Франция, показаха данните на Евростат, публикувани във вторник.


За 17-те страни от еврозоната БВП се е увеличил с минималните 0.2% за второто тримесечие спрямо предходното, докато прогнозите на макроикономистите бяха за ръст от 0.3 на сто.
Свиването идва на фона на значителното по-добро първо тримесечие, когато повишението на БВП на зоната беше 0.8 на сто. На годишна база БВП в еврозоната и ЕС се покачва с 1.7%, докато за първото тримесечие ръстът беше беше 2.5%.


По-лошите данни дават основание на специалистите да са песимисти за второто полугодие, като някои от тях очакват стагнация.


Берлин изненада неприятно


Смятаната за основен икономически двигател на еврозоната и ЕС - Германия, отчете ръст от едва 0.1% на БВП. Това забавяне се дължи на отрицателното търговско салдо, спада в потреблението и слабите инвестиции в строителството. Данните за първото тримесечие също бяха ревизирани надолу и сега показват ръст от 1.3 на сто в сравнение с оповестените първоначално 1.5%.


В рязък контраст спрямо САЩ и Великобритания през последните близо две години в Германия се наблюдаваше равномерен спад на безработицата до най-ниското й ниво от две десетилетия насам. Това увеличи надеждите, че повишението на вътрешното потребление ще намали зависимостта на страната от износа, за да продължи икономическият растеж.


Но новите данни показват, че ребалансирането на германската икономика все още не може да захранва растежа на страната, смятат анализаторите. "Това е сериозно разочарование", заяви Йорг Люшол от West LB. "Германия не може да избегне забавянето на глобалната икономиката. Това не дава никакви положителни знаци за БВП на еврозоната. Сега вече не можем да очакваме нищо друго освен стагнация", каза той.


Разочароващите данни за Германия идват след неочаквано слабите резултати и на Франция. Париж на практика не отчете растеж през второто тримесечие на годината, а като основна причина за това беше посочен резкият спад в потреблението. Лошите данни могат да принудят правителството да предприеме по-строги мерки за орязване на разходи, за да успее да постигне обещаното понижение на бюджетния дефицит до 3% от БВП до 2013 г.


Финансовият министър Франсоа Бароин изрази увереност, че заложеният икономически ръст от 2% през 2011 г. ще бъде достигнат, но анализаторите силно се съмняват, защото освен потреблението и промишленото производство показва сериозни признаци на забавяне, а мерките за орязване на дефицита могат да окажат допълнителен натиск върху икономиката.


Не по-малко мрачна изглежда картината за периферните държави с проблемни дългове - особено Гърция, Италия, Испания, Португалия и Ирландия. Спадът в Гърция, ниският или нулев растеж в останалите означава, че целите за намаляване на дълга ще бъдат още по-трудно постигнати, тъй като данъчните приходи се свиват, а плащанията по дълга се увеличават.


Испания, една от атакуваните от пазарите заради дълга си, отбелязва ръст от едва 0.2%, което съживи опасенията, че може да се върне отново към рецесия. Нулево повишение на БВП отчете и Португалия. 


Заплаха за рецесия в Източна Европа


В Централна и Източна Европа положението също не е оптимистично, след като БВП също спадна заради зависимостта от основния им търговски и инвестиционен партньор Германия.


Чешката икономика се покачва през второто тримесечие с 0.2%, по-малко от прогнозните 0.3 процента на анализаторите. Проблем за Чехия се оказа търговията - основен двигател на икономиката, при която брутният износ се равнява на около 70% от БВП.


"Чешката икономика нараства, но със забавени темпове, защото вътрешното търсене остава слабо, а търсеното на чешки стоки от чужбина, което поддържа експорта, отслабва", казва Дейвид Марек, главен икономист в Patria Finance. Анализатори очакват дори по-лоши резултати през третото тримесечие, като икономиката може да стагнира, а БВП да се понижи.


Унгарският БВП, подобно на френския и португалския, не бележи никакъв растеж на тримесечна база, а на годишна се повишава с 1.5%, доста под прогнозата на анализаторите – 2.35%. Унгария страда допълнително и от силния швейцарски франк, защото повечето унгарци държат ипотеки в тази валута.
Румъния също оповести разочароващите данни - 0.2% повишение за периода при очаквани 0.3%, а на годишна база - само 1.4%.


Единствената страна, която се отличава с по-голям ръст в региона, е Словакия, отчитайки тримесечен ръст от 0.9%, но също под прогнозирания 1%.


Полша, другата добре представяща се страна от региона, чийто растеж бележи много по-малки колебания благодарение на силно търсене на вътрешния пазар, ще публикува данните си за БВП на 30 август.


От прибалтийските републики Латвия също забавя растежа си, докато Литва и Естония успяват да поддържат добър темп, но трябва да се има предвид по-ниската база след големия срив на БВП в тези страни през 2009 г.


Единствено Австрия, Швеция и Финландия показват сравнително добри резултати. Но само Виена показва по-високи от прогнозните стойности, като спрямо предходното тримесечие ръстът е 1%, а на годишна база - 4.1%.


Но както отбеляза Александър Крюгер, главен икономист в Bankhaus Lampe KG - Германия: "Със забавянето на германската икономика изчезва и импулсът за растеж на еврозоната, което означава второ полугодие на анемичен растеж като цяло."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK