Българската икономика по-бавна от европейската

Забавянето на ръста на българския брутен вътрешен продукт (БВП) е в унисон с данните за страните от еврозоната и ЕС. И ако за предходното тримесечие анализаторите отбелязаха, че Европа се възстановява на две скорости, то през второто тримесечие забавянето на германската икономика повлече надолу и останалите държави, които се представяха по-добре.


Така тенденцията "Европа на две скорости" вече не е в сила.


България в края на първото тримесечие беше в златната среда в ЕС, сега на тримесечна база с ръста от 0.1% вече е сред лошо представящите се държави. С по-лош резултат - т.е. с нулев растеж, са само Франция, Унгария и Португалия. А с анемичния ръст от 0.1% спрямо предходното тримесечие се представиха още Германия и Холандия.
На годишна база икономиката ни, която се повиши с 1.9 на сто, стои малко по-добре в целия ЕС, но отново е в долната част на класацията. По-лоши данни от България имат седем държави - Франция (1.6%), Кипър (1.4%), Унгария (1.2%), Холандия (1.5%), Португалия (-0.9%), Румъния (0.3%) и Великобритания (0.7%).


Възстановяването у нас се забавя, защото през второто тримесечие инвестициите растат недостатъчно, а износът намалява, което засега обаче не може да бъде компенсирано от лекото повишение на индивидуалното потребление и вътрешните инвестиции и не е достатъчно за постигане на устойчив растеж.


Проблем е, че експортът, който досега беше двигател на възстановяването, през следващите тримесечия може да стагнира допълнително заради забавяне на икономиките на основните търговски партньори на България.


Данните на Евростат показват, че на годишна база за периода април - юни само Австрия и Латвия подобряват резултатите си, като съответно БВП при тях расте до 4.1% и 5.7%.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK