Меркел и Саркози ще спасяват еврото с нов данък

Франция и Германия ще работят за увеличаване на икономическата интеграция в съюза

Според първите коментари на новината Меркел и Саркози са задали тон за следващата фаза на европейската интеграция.

© Reuters

Според първите коментари на новината Меркел и Саркози са задали тон за следващата фаза на европейската интеграция.
"Заедно сме по-силни, имаме обща визия и желания и това е най-доброто, което можем да дадем за стабилността на Европа."
Никола Саркози


Франция и Германия ще предложат на среща на лидерите от еврозоната през септември въвеждане на данък върху финансовите транзакции между 17-те държави с единна валута, за да се наберат още средства за защита на еврото.
Това заяви френският президент Никола Саркози, след срещата си с германския канцлер Ангела Меркел в Париж. Двамата изброиха и няколко нови общи идеи за задълбочаване на интеграцията в еврозоната. До една година се очаква всички страни с евро да въведат фискален борд, вписан във всяка от 17-те конституции.


Два пъти в годината ще има специални срещи на лидерите на страните от еврозоната, председателствани от президента на ЕС Херман ван Ромпой. Нов съвет за стабилност на еврото "ефективно ще управлява" зоната с мандат от 30 месеца. Той беше наречен още "истинско икономическо правителство за еврозоната" (по думите на Саркози). 


Меркел и Саркози са обсъждали и въвеждането на общи ставки за корпоративните данъци в двете страни от 2013г. "Ще очакваме предложение от финансовите ни министри в началото на 2012г.", каза френският президент.


Пазарите в САЩ веднага реагираха с разочарование, заради идеята за нов данък, отказа да се увеличава антикризисният Европейски фонд за финансова стабилност (EFSF) и отхвърлянето от Саркози и Меркел на предложенията за "еврооблигации". Сега не му е времето, този инструмент може да се използва в края, а не в началото на икономическата интеграция, каза френският президент."Германия и Франция се чувстват задължени да стабилизират единната валута. Кристално ясно е, че за да е случи това, трябва да имаме по-голямо взаимодействие на финансовите и икономическите политики в еврозоната."
Ангела Меркел, канцлер на Германия


"Френският и германският финансов министър ще изготвят общо предложение за данък върху финансовите транзакции през септември. Това е приоритет за нас."
Никола Саркози, президент на Франция


- Лидерите отхвърлят емитирането на общи еврооблигации на този етап

Идеята за данък върху финансовите транзакции не е нова. Такава бе предложена още през 2009 г. на срещите на лидерите от Г-20, но без последици. В Европа досега тя не срещаше еднозначна подкрепа от Франция и Германия, когато точно преди година се обсъждаха различни варианти за общи евроданъци. Възможно е мнението им да се е променило поради продължаващото се задълбочаване на дълговата криза.


Данъкът на Тобин (измислен от икономиста Джон Тобин) е може би най-популярният глобален данък върху финансовите транзакции, но той никога не е прилаган на практика. Целта му е да намали спекулациите на валутните пазари чрез облагане на операциите с чужди валути. Подобия на такъв данък са били предлагани и дори въвеждани с различен успех в някои части на света.


Предложението за създаване на съвет за еврото беше направено преди 2 седмици от германския икономически министър Филип Рьослер. Подобна идея изказа и британският финансов министър Джордж Осбърн, въпреки че страната му не е членка на еврозоната.


Лидерите на Франция и Германия настояха още всички членки на еврозоната да покажат по-голяма решителност за балансиране на публичните си финанси. Фискалният борд ще ни отърве от ситуацията, когато някоя държава закъса, да казва "о, извинявайте, сбъркахме, сега платете вместо нас", каза Саркози.


Меркел посочи, че така няма да има нужда от външни санкции за нарушителите, защото санкциите срещу безотговорни правителства ще идват по линия на вътрешното законодателство.


"Искаме да изразим абсолютната си решителност да защитим еврото, допълни Саркози. Ние осъзнаваме ролята на Германия и Франция в еврозоната и по всички тези въпроси сме абсолютно единодушни." По повод идеята за еврооблигации президентът каза, че на този етап тя е опасна за страните с най-висок рейтинг в Европа.


Основното опасение на Париж и Берлин е, че лихвите по единните дългови книжа ще са по-високи, отколкото плащат в момента. Това би означавало по-високи разходи, които никоя европейска икономика не може да си позволи в момента.


Вчера стана ясно, че икономиката на еврозоната се е забавила значително през второто тримесечие. Това се отнася дори и за Германия, която доскоро беше двигател на растежа във валутния съюз. Обикновените германци бяха против отпускане на допълнителна помощ за по-слабите им роднини, дори и когато икономиката на страната отчиташе бурен растеж.


"Докато германските политици умуват дали еврозоната се нуждае от единни облигации, луксът икономиката да се движи с бързи темпове изглежда все по-далечен", коментира Карстен Бржешки, икономист от ING.


Основната цел на вчерашната среща беше да се изготвят допълнителни мерки за задълбочаване на икономическата интеграция в еврозоната. Това беше договорено по време на срещата на върха на 21 юли. Залозите обаче бяха повишени през миналата седмица, тъй като Франция се оказа под сериозен пазарен натиск поради спекулации, че може да загуби най-високия си инвестиционен рейтинг."Заедно сме по-силни, имаме обща визия и желания и това е най-доброто, което можем да дадем за стабилността на Европа."
Никола Саркози

Коментари (97)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zaikobaiko
  zaikobaiko
  Рейтинг: 551 Гневно

  Да,правилно,но не бива да спират само до тук, а да въведът и данък спекула.
  Новобогаташите пръкнали се покрай кризата трябва да платят масрафа!

 2. 2 Профил на балкандо
  балкандо
  Рейтинг: 551 Неутрално

  "..До една година се очаква всички страни с евро да въведат фискален борд, вписан във всяка от 17-те конституции.

  Два пъти в годината ще има специални срещи на лидерите на страните от еврозоната, председателствани от президента на ЕС Херман ван Ромпой. Нов съвет за стабилност на еврото "ефективно ще управлява" зоната с мандат от 30 месеца. .."

  Прилича на някаква финансова диктатура. Дано е съвпадение, че сме в края на термидора.

  Насила хубост и наужким лудост няма !
 3. 3 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1597 Весело

  "Включване на правилата за фискална стабилност в националните законодателства на всички страни членки до лятото на 2012 г."

  Саркози и Меркел, предлагат това, което Дянков искаше да направи в България (но срещна съпротива от БСП и уж "дясната" ДСБ).

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 4. 4 Профил на балкандо
  балкандо
  Рейтинг: 551 Неутрално

  п.п. Това с данъка върху транзакциите е по-скоро за отклоняване на вниманието.

  Насила хубост и наужким лудост няма !
 5. 5 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Коментарът ми потъна. Както и да е.

  Желанието им за стабилна среда е разбираемо. Разбираемо е и че обмислят как да я постигнат, но със или без данъци ще е доста трудно. Да не казвам невъзможно.
  Работата е там, че европейските икономики са прекалено различни и отделните държави имат свои традиции по отношение на финасовата дисциплина и валутната политика. Икономическата среда е хем обща, хем всеки си тегли в неговата посока. При следващото сриване на някоя от евопейските икономики, еврото поема пак надолу.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 6. 6 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#5] от "Митко Василев":
  Доста точно ,все едно да впрегнеш кон, кокошка и костенурка
  да теглят заедно.

 7. 7 Профил на гого
  гого
  Рейтинг: 497 Любопитно

  Това част от пътя към европейска федерация ли е, или е нов път, нанякъде

 8. 8 Профил на zaikobaiko
  zaikobaiko
  Рейтинг: 551 Любопитно

  До коментар [#5] от "Митко Василев":

  И при създаването на САЩ е било много кофти за по-богатите щати,и при обединяването на ГФР и ГДР,по-богатите от ГФР псуваха "мързеливите" от ГДР,но времето показа,че дългосрочното е печелившото!

 9. 9 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#6] от "Крез":

  В САЩ е подобно, обаче валутната политика се определя централизирано. В Европа не е така и затова не се получава.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 10. 10 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1419 Весело

  До коментар [#3] от "Nikolay UK":

  Така де... сега искат не искат ще го приемат и от БКП-то предложението на Дянков.

  Много се радвам, че са отхвърлили идеята за общи еврооблигации. Аман от спекуланти, акули и в сякаква паразитираща инвестиционна измет която чака някой да каже - емитираме облигации, дайте малко виртуални хартийки.
  Няма нужда цялата еврозона да плаща масрафа за недалновидната политика на безумно високите публични разходи на някои известни европейски държави известни с не особено отявлени трудови навици.

  Сорос може да пие една студена вода, световните конспиратори - също.

  Жената е покана за щастие
 11. 11 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 940 Неутрално

  Глупаци ! Нов данък , който ще плаша масрафа на безотговорните , кой ще плаща този нов данък ? ВСИЧКИ ! Не виждам разумна причина да влизаме в Еврозоната поне докато не започнат условията за членство да се спазват от всички , а не само от новите !

 12. 12 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1419 Любопитно

  До коментар [#5] от "Митко Василев":

  Да... има резон, но ми се струва, че след като не изкарват колкото германците, гърците не би трябвало да искат да харчат колкото тях, нали????

  Жената е покана за щастие
 13. 13 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#1:"zaikobaiko"]Новобогаташите пръкнали се покрай кризата трябва да платят масрафа[/quote]
  Боже, колко си наивен...пак ние обикновените хора ще ядем дръвцето....

  الرجل الكبير
 14. 14 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 551 Весело

  А ние просто трябва да почакаме за еврото...
  Нека първо го въведат Швеция,Великобритания,Чехия и Полша...
  Шо се касае до бюджета ни - трябва да е на малък излишък...
  На първо време да съкратим милицията!

 15. 15 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#12] от "bgpainter":

  Именно

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 16. 16 Профил на yanev_1961
  yanev_1961
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#1] от "zaikobaiko":

  Ти на коя планета живееш? До сега в цялата човешка история богатите в кризи стават по-богати, а цената винаги се плаща от народа.

 17. 17 Профил на zaikobaiko
  zaikobaiko
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#11] от "ямболлия"

  Събитията се случват на сцената,а ти си от публиката бе пич,разбираш ли колко си извън време и място,колко си независим,защото от теб нищо не зависи?

 18. 18 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#9] от "Митко Василев":
  Именно това казвам.Когато си една държава /дори федерация/
  и една нация е едно а когато си сбирщайн от държави и нации става съвсем друго.

 19. 19 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1419 Весело

  До коментар [#15] от "Митко Василев":

  Е тогава защо да не им се наложи фискален борд??? Защото да се емитира още дълг ми се вижда като спасителен пояс, ама с дупка някъде по периферията... и рано или късно пак ще се стигне до ново емитиране. Някак не е ок богатите икономики да си носят периферията на гърба си. На никой не му се иска да си троши кефа, ама освен горе има и долу... и сега е ред на някои малко да се стегнат в кръста и да поработят.

  Жената е покана за щастие
 20. 20 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#18] от "Крез":

  Нали ги чуваш какво са наумили - европейско икономическо правителство или нещо подобно. Евро версия на федералния резерв
  Нужно ли е да обяснявам, че няма да се получи.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 21. 21 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1561 Весело

  Хе-хе, ше ни спасяват гръчко юдейче и бивш секретар на отдел "Агитация и пропаганда" в околийски комитет на комсомола.

 22. 22 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#19] от "bgpainter":

  Фискален борд = частичен отказ от суверенитет

  Откакто парите и държавната власт са се пресекли някъде назад във времето, парите са основен атрибут на суверенната държава. В тоя ред на мисли не е лошо да има еднакви правила, но дали е приемливо от позицията на националните правителства?

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 23. 23 Профил на Иван Митев
  Иван Митев
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Каквито и данъци да въведат или бордове да създадат не може да се получат желани резултати, защото кризата е резултат от конкретна грешка.
  Необходимо е премахване на сегашната държавна финансова грешка, заради която се развива криза.

 24. 24 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1444 Разстроено

  Честит ви ЕС(ССР)

  15.02.1989 - 07.02.2018
 25. 25 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1419 Любопитно

  До коментар [#22] от "Митко Василев":

  Аз от икономика изобщо нищо не разбирам, ама си мисля, че когато някой потъне в дългове то той неминуемо си губи суверенитета... иска не иска.

  Жената е покана за щастие
 26. 26 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 660 Неутрално

  През последните 15 години европейските лидери полагат неистови усилия да намалят конкурентноспособността на ЕС,въпреки всичките им празни приказки в обратен смисъл.ето ви пореден пример за безсилието им и пълната им безидейност.И какво мислите че ще се получи ,като въведат подобен данък?Ще намалят спекулациите?много се съмнявам,просто съответните транзакции ще започнат да заобикалят финансовите центрове на еврозоната,без никакъв директен ефект освен загубени работни места в същата тази еврозона.

 27. 27 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#25] от "bgpainter":

  Или си поделя дълговете с някой абдал. Както направиха гърците

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 28. 28 Профил на buchalo
  buchalo
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Би препоръчал горещо и значително повишаване на изискванията за капиталова адекватност на банките в Европа.

 29. 29 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1419 Весело

  До коментар [#27] от "Митко Василев":

  Е айде сега... то имаше ли друг вариант да погълнат държавните корпорации в гръцко - май не.

  Жената е покана за щастие
 30. 30 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1579 Неутрално

  До коментар [#11] от "ямболия":

  идеята за данък върху транзакциите е по-добра от простото увеличаване на фонда за финансова стабилност.
  Увеличаване на фонда значи просто напечатване на още пари, или с други думи намаляване на покупателната способност на еврото. От това ще загубят всички европейски граждани, дори тия които имат по 1 евро. Данък върху транзакциите ми изглежда по справедлив.
  Ясно е, че това не стига. Включване на правилата за фискална стабилност в националните законодателства трябваше да се направи още преди въвеждане на еврото. Сега е малко късно, но все пак по-добре късно.
  От съвет за еврото би имало смисъл, ако има широки пълномощия, т.е. е нещо като финансово министерство на еврозоната. От съвет който няма пълномощия или произвежда задължителни решения с консенсус, полза няма.

 31. 31 Профил на coffee.bean
  coffee.bean
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Това със данъка е някаква глупост.
  Какво могат да измислят бюрократични глави

 32. 32 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Новият данък е просто популистки ход. Аз съм твърдо за това отговорните за кризата да бъдат държани отговорни, но това не става с данъци. Където има данъци има и много добри юристи и икономисти ,които измислят много начини за заобикалянето им. Просто този данък е ,за да се убедят европейски данъкоплатци, че политиците се грижат за тях и наказват "лошите" банки. Второ действие: европейските данъкоплатци ще бъдат помолени за още пари за спасяването на неспасяемото: Гърция, Португалия, Ирландия и другите след тях.
  Предложенията за финансов борд и срещи на високо равнище звучат добре, но ще си останат само приказки. И еврото имаше пакт за стабилност и развитие , който уж крепеше стабилността му. Но Германия и Франция бяха първите ,които го нарушиха.Празните приказки, дори облечени във формата на конституционни правила не помагат. Празните приказки дори и във формата на срещи на високо равнище не помагат да се реши проблемът. А проблемът е прост: застаряващото население на Европа има прекалено много социални привилегии, прекалено страхливи политици, прекалено много дългове. Трите заедно не могат да съществуват. За жалост поне две от тези три трява да отпаднат. Ние поне сме видели с очите си как се плащат дългове и се режат социални привилегии. Хич не ми се иска европейците да опитат от същата рецепта, но нещата отиват натам.

 33. 33 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Тази среща, в която привидно Меркел и Саркози щели да "спасяват еврото с нов данък" всъщност представлява кризисен PR, предназначен да "спасява" помръкналия имидж на двама сами полупровалили се и залязващи от европейския небосклон политици.

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 34. 34 Профил на ВинетУУУ
  ВинетУУУ
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Самото заглавие е доста странно.Акцента от срещата пада върху създаването на икономическо правителство на еврозоната , а не върху предложението за такса върху транзакциите.

 35. 35 Профил на el_duderino
  el_duderino
  Рейтинг: 478 Неутрално

  До коментар [#20] от "Митко Василев":

  Ще прощаваш, Митко, но Евро версията на Федералния Резерв се казва ЕЦБ. И си работи много добре. Тук става въпрос всичкото европеец (особено тези по Средиземноморието) да се научи че който не работи не трябва да яде, пито-платено, и други народни мъдрости...

  ... if you're not into the whole brevity thing...
 36. 36 Профил на lvm
  lvm
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "въвеждане на данък върху финансовите транзакции между 17-те държави с единна валута, за да се наберат още средства за защита на еврото."

  ЕС - свобода на хора и стоки ?? ХАХАХАХАХА

 37. 37 Профил на el_duderino
  el_duderino
  Рейтинг: 478 Неутрално

  До коментар [#22] от "Митко Василев":

  Не, белег на суверенитет е правото да налагаш данъци на местното население, а в същото време да не плащаш данъци на Византия, начален курс по история. А Гърция по този признак нещо куца, колкото и да е разводнено понятието в Европейския Съюз, понеже те и на местното население не могат да събират данъци. Но сега ще стане кесаревото-кесарю, и т.н.

  ... if you're not into the whole brevity thing...
 38. 38 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4079 Любопитно

  Крайно време е за крути мерки,оле!!!!!!!!!!!!!

 39. 39 Профил на uzur
  uzur
  Рейтинг: 442 Неутрално

  За сега никой не мисли сериозно ЕС да се подчини на Германия,но това е най-верния изход.
  http://yphalachev.blogspot.com/2011/08/blog-post_17.html

 40. 40 Профил на Мишуга
  Мишуга
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Е за какво ще е тоя данък конкретно?
  Ако се прави банкиране по правилата няма нужда от никакъв стабилизационен фонд.
  Все пак да не забравяме че финансите в една държава вече са били обложени с подоходен или корпоративен данък преди да бъдат вложени в финансовия кръговрат.

 41. 41 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 822 Весело

  Като ги заплашихме,че няма да влезем в еврозоната и взеха да намират решения.И от Шенген ще ги отрежем.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 42. 42 Профил на d.berov
  d.berov
  Рейтинг: 637 Неутрално

  До коментар [#3] от "Nikolay UK":

  Мда, излиза че Дянков е няколко месеца напред.. положителна новина, правилен човек управлява финансите на България..

 43. 43 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 875 Неутрално

  До коментар [#1] от "zaikobaiko":

  Ти май не проумяваш каква е основната цел на развитието - намаляване броя на бедните, не на богатите.

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 44. 44 Профил на bag
  bag
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#7] от "гого":
  Грешката е от самото основаване на Еврото, и се крие в краткият разбор направен от Гн Митко Василев. А сега! Когато каруцата е напът да се обърне би трябвало да се направят сериозни корекций, които да наваксат изпуснатото!
  Направените стъпки само удължават болката и могат да доведат до неочакван крах на зоната. Поради това Wall Street реагира негативно, няма сериозни мерки, с очакван резултат.

 45. 45 Профил на bag
  bag
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#11] от "ямболия":
  Евро зоната няма други лостове върху индивидуалните правителства и икономики, освен данъци.
  Увеличение на каквито и данаци да е, е негативна крачка на пред с последствие на две на зад, и хич не ми харесва.
  Мисля, че германският народ е на най-правилна траверса-слабите да се отрежат от зоната, да им се помогне, и когато отговарят на повдигнатите "бъдещи" критерий за членство да ги приемат пак. А сега?
  Прав си че в този момент трябва само да сме наблюдатели, и вадим поуки без да се набутваме в еврозоната.

 46. 46 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#3] от "Nikolay UK":

  Съвсем правилно ДСБ са против.

  Единственото оправдание за подобно малоумие е еврото.

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 47. 47 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 978 Неутрално

  “До една година се очаква всички страни с евро да въведат фискален борд, вписан във всяка една от 17-те конституции“. Е това първо да го видим как ще стане, па после да му мислим що да правим. Такова чудо май няма да стане! Иначе хубава идея, ама малко мечтателска!

  heruvim
 48. 48 Профил на Yankee
  Yankee
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Eдин призрак броди из европа - призрака на социализма...

 49. 49 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2205 Неутрално

  Германия и Франция,да не мислят,как да оскубят и останалата перушина на бедните,а да си сърбат попарата,която сами надробиха!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 50. 50 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1444 Гневно

  Как бше замислен ЕС - "Зона на свободно придвижване на хора стока и капитали" - тоест , ако някой иска да инвестира , да работи или да ходи някъде в тази зона да няма проблеми.

  Какво е ЕС днес - Зона с общи данъци , наченки на свръхдържава , сбирщина от различни държави с различна политика и обща валута , зона с ограничения на хората ( датския граничен контрол) стоки ( таботниците - български и румънски ) и капитали (гръцко-иралндско-испано-италиано-френско-португалски циркове)

  И за капак - първи общ данък. Утре и ДДС. И еврократите ще разпределят поне 60% от БВП на ЕС ако стане една държава ( поне откъм икономическата част) и се запази в тоя си вид.

  Честит ви ЕС(ССР)

  15.02.1989 - 07.02.2018
 51. 51 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  да се чете "работниците".......

  15.02.1989 - 07.02.2018
 52. 52 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 652 Весело

  До коментар [#47] от "херувим":

  Е, туй имам предид

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 53. 53 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#50] от "Karelson":
  Май ще се окаже истина това,че към която империя се присъединим,и тя се проваля. Византийската,Османската,Съветската....на път е Европейската.

 54. 54 Профил на далекоглед
  далекоглед
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Великолепна снимка на Саркози - Меркел, илюстрираща по блестящ начин политическата ситуация.
  По ирония на съдбата, може да се окаже, че БГ по-скоро би спечелила от неприсъствието си в еврозоната на този етап. Предлаганият пакет от мерки звучи обещаващо на теория, но всички са наясно с неизвесностите на практика. Може би хора като Сорос ще останат разочаровани защото тези дисциплиниращи мерки ще засегнат интересите на световните спекуланти. Съгласен съм, че еврооблигациите са инструмент, който "може да се използва в края, а не в началото на икономическата интеграция."

 55. 55 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1444 Весело

  До коментар [#54] от "vperfanov":

  Ама какво точно значи спекуланти ? Значи като си силен и пазара те пдокрепя тогава са добри. Ама като САМ си осереш пейзажа и пазара започне да играе срещу теб - тогава стават "спекуланти" преди това са инвеститори. Дет имахме един лаф - а га ядаха кифтята не реваха

  15.02.1989 - 07.02.2018
 56. 56 Профил на далекоглед
  далекоглед
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#25:"bgpainter"]когато някой потъне в дългове то той неминуемо си губи суверенитета... иска не иска. [/quote]
  Това неписано правило важи за обикновените държави и Европа. Не и за суперсили като САЩ. САЩ - държавата с най-голям дълг никога не са си давали зор да го изчистят. Живяха дълго на кредит, както и сега в момента. Инвестираха в оръжия, технологии и стандарт - така създадоха суперсила на гърба на своите кредитори. Който дълго не е плащал, няма намерение да плаща. Не съм забелязал САЩ да е загубил суверенитета си. Явно има значение дали си голям или малък в световната икономика или в света на голямата спекула. Идва обаче часът на истината, когато сметката трябва да бъде платена от някой. Момент, в който всеки е заинтересован балонът да е цял, защото спукването му ще навреди на всички без изключение. Макар несправедливо, искат или не - всички плащат солидарно.

 57. 57 Профил на далекоглед
  далекоглед
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#55:"Karelson"]като САМ си осереш пейзажа и пазара започне да играе срещу теб - тогава стават "спекуланти" преди това са инвеститори. [/quote]
  Спекулантите са тези които ако "осереш пейзажа", както казваш, ти взимат тоалетната хартия под носа и това ти държи влага години наред. Защо да улесняваме живота на тези които се хранят от грешките на другите? Въпросът опира до контрол и мярка. Като при лекарствата, предозирането води до фатални усложнения. След като Европа е очевидно болна, защо да ни лекуват тези които имат изгода от усложняването на болестта?

 58. 58 Профил на Мария Антова
  Мария Антова
  Рейтинг: 497 Любопитно

  Имам въпрос. Идеята на ЕС не е ли свободно движение на стоки, хора и капитали. С този данък върху транзакциите, не се ли ограничава точно свободното движение на "капиталите"?

  "Това което съм, сам си избрах..." eko-exo.com
 59. 59 Профил на karni
  karni
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Пълни фантасмагории.....
  Модела е сбъркан отна4ало осте. Разли4ни държави с нужда от разли4на фискална политика. И как правилната политика за Германия сте е едновременно правилната и за Гърция???
  И как пото4но смятат 4е 17 държави сте се надупят и сте се откажат от финасов суверинитет????
  Богатите държави и нето платци като Австрия,Холандия,Финландия никога няма да го направят. Много просто - там ве4е масово са раздразнени от ЕС и непрекъснатото "спасяване" и партиите копие на Атака имат по 20% и пове4е на изборите. При едно такова ре6ение управлявастите са издухани а националистите сте минат 30%.

 60. 60 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Дянков- финсансов министър на ЕС! Фискален борд в конституциите?! Защо тогава е Съюзът? Фискалният борд ликвидира социалната държава! Защо няма прогресивен данък върху големите и свръхголемите доходи и данък лукс върху големите имущества и предметите на разкоша? Или пък специален данък върху военната продукция? Всички "усилия" на десните прехвърлят тежестите на кризата върху бедните и средните слоеве от обществата! И в крайна сметка пълнят гушите на спекулантите! И ние, най-бедните - барабар Петко с мъжете!

 61. 61 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Джуджето Сарко и комсомолката Меркел можеха просто да въведат самооблагане и ергенски данък, ей ги е 1-2 трилиона.

 62. 62 Профил на trifon74
  trifon74
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Лидерите като Германия и Франция се опитват да се изолират от негативите на обединението, като в същото време запазят всичките си предимства.
  Фискалният борд затвърждава статуквото.
  Аутсайдърите като България нямат интерес от такова развитие.
  Това затвърждава ролята им на послушния слуга в общия европейски дом и отнема всякакъв шанс да догонят останалите.

 63. 63 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  Мога да дам "прогноза" какво ще стори Дянков в такава ситуация:
  1/ Никакво плащане никому и по никакъв повод!
  2/ "Спестените" пари - на " депозит" - това е разбирането на Дянков за пари - пари' !
  3/ Разоряването на малките фирми си е проблем на самите фирми, какво толкова ще се разправяме с тях
  4/ Никакви заплати и пенсии, защото това си е чиста проба "разхищение" на ресурси, които биха се "турнали" отново на депозит!
  Ех, Дянков, велики наш икономисте, Господ да те поживи!

 64. 64 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2297 Неутрално

  Данъкът върху борсовите операции ще направи борсите по-устойчиви. Без да разбирам от борси, но на базата на математическата дисциплина "теория на управлението", която важи за всички системи, може да се направи заключението: Данъкът е един вид "съпротивление" и ще намали колебанията.
  За пример на автомобилите са поставят амортисьори.

  подпис
 65. 65 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2297 Неутрално

  Държавите имат право да моделират пазарите в интерес на обществото. Борсите не са спортни площадки или казина, за да се грижим за чувствата и желанията на опериращите.

  подпис
 66. 66 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2297 Неутрално

  Този нов подход НЕ Е социализъм а напротив. Той се основава на отговорност за участващите държави. Ако пък някоя държава счита, че и се намалява суверенитета, да напусне.

  подпис
 67. 67 Профил на Could_Fly
  Could_Fly
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Мързеливите гърци трябва да си платят задълженията като се научат да работят!
  Свалям шапка на Берлускони за бързите мерки, които взима в Италия, а тия двамата задълбочиха кризата с допълнителните заеми за Гърция. Когато един пръст има гангрена се реже за да не се наложи ампутиране на цялата ръка...

 68. 68 Профил на ebter
  ebter
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Народите от света ...ще се притискат още и още повече, ...ДОКАТО "ТЕ" БОГОИЗБРАНИТЕ НЕ СИ ПУСНАТ АНТИХРИСТА, КОЙТО УЖ ЩЕ СПАСЯВА ПОЛОЖЕНИЕТО, КОЕТО ИСКУСТВЕНО НИ ГО НАПРАВИХА ...ПАК "ТЕ" УЖ БОГОИЗБРАНИТЕ С ТЕХНИТЕ МАШИНАЦИИ И НОМЕРА!!! Само погледнете къде бият и удрят-по храните и природата!

 69. 69 Профил на brun
  brun
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Да не се задава нова ВОСР.Ама що толкова на запад??

 70. 70 Профил на гого
  гого
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#44] от "bag":

  Съгласен!

 71. 71 Профил на Асенчо
  Асенчо
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Чудесно, тази новина ще налее вода в мелницата на срива на скапаната държава САЩ. Искам да изчезнат от лицето на земята тези гадове!!!

  Казвам се Асен и съм от Сливен но не съм Костовист
 72. 72 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 823 Любопитно

  До коментар [#35] от "el_duderino":

  добре де, я да видим,как като ми драснат на мен един данък при всяко привеждане на заплата, или покупка онлайн ще вземат от това разните гърци и прочее да харчат по-малко???
  не съм финансист, но това ми се вижда абсолютна глупост- да, ще съберат някакви пари, което обаче първо ще отварти хората от онлайн трансакциите и така ще повиши сивата икономика, и второ няма да помогне за дисциплиниране на гърция&Со.

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 73. 73 Профил на Mr.Dog
  Mr.Dog
  Рейтинг: 870 Весело

  Единственото което "спасяват"Меркел и Саркози е себе си.

  За класата Давос/дето някои форумци се надяват да ги приеме за членове-ха-ха-ха!/е в сила основната максима"Всичко за нас,нищо за другите"/Wealth of Nations Adam Smith-III,глава IV.стр512-издание 1974.
  Та сега префразирана е "Капитализма за нас/господарите на Света/-социализма за вас/масите/!"

  Мога да го изпиша и социализЪма и капитализЪма,ако ви звучи по мило.

  Посдрави и до утре!бау бау
  "O usted se ha muerto,o mi reloj se ha parado"
 74. 74 Профил на loligo
  loligo
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Меркел: "Умре ли еврото, умира и Европа"

  Това са нейни думи, ако не греша, от преди година в по повод наливането на пари на Гърция за спасяването им. Сега и тя и Саркози действат доста егоистично и с мисъл преди всичко за собствените си държави. На всички им е ясно, че общите еврооблигации са решението. Това го казаха и Сорос и Стиглиц, че даже и германският финансов министър. Е, тези облигации означават загуба на ААА рейтинга на Франция и Германия, ама друг начин няма. Какво ще реши този данък, дето го измислиха? Пак кърпене на дупки, ама досега практиката показа, че след всяко кърпене дупката зейва дори още по-широка от преди.

  "Не питай какво може страната ти да направи за теб, питай какво ТИ можеш да направиш за страната си" Джон Кенеди
 75. 75 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Идеята за точно такъв данък, ако новият данък е единственото решение изглежда добра! Така тежестта ще се разпредели не на база на някакви измислени квоти, а на база финансовата активност във всяка една от страните, което в голяма степен кореспондира с икономическата такава. Ако се зададете въпроса " - А защо не се определя данъка на база на БВП, което е директно отражение на икономиката на съответната държава?!", ще стигнете (може би ) до простичкия извод - Целта е данъкът да не натоварва бююджетите, а да бъде насочен към финансовия сектор и от там да бъде преразпределен върху икономически активните субекти в отделните страни в т.ч. и населението.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 76. 76 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  [quote#74:"loligo"]На всички им е ясно, че общите еврооблигации са решението.[/quote]

  На мен не ми е ясно!
  Да лекуваш дълг, като емитираш нов (вид) дълг ми се струва в по-голяма степен "кърпене на дупки", отколкото опита, който е насочен към равномерно разпределение на тежестта от дълговата криза върху всички икономически активни субекти, пропорционално на тяхната активност.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 77. 77 Профил на karni
  karni
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#64] от "Иван К":

  Поредните глупости... как успявате да ги мислите???
  "Държавите имат право да моделират пазарите в интерес на обществото."
  Ти в 4ас ли си??? Ти по зле от Комунизъма.
  Ми тогава да фиксираме DAX на 8000 пункта административно и да не мърда на никъде да се хванем за ръце и да пеем кумбая... вси4ко е наред

  Колебанията на борсите не са при4ината за дълговите проблеми и проблемите на еврозоната а обратното те са резултат от тях.
  Ако политиците не хар4еха наляво и надясно няма6е да има криза няма6е да има паника на борсата.
  Идеята 4е сте въведат данъци, ло6ите спекуланти сте ги накажат, борсите сте се стабилизират и проблемите сте се ре6ат е пове4е от нелепа.
  Единствения резултат от това сте е ниска ликвидност, отлив на пари и инвеститори към други пазари.

  П.С. когато борсите направиха 100% пе4алба за по-малко от 2 години не реваха сресту спекулантите

 78. 78 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#64] от "Иван К":
  Между данък върху борсовите операции и данъ върху финансовите транзакции разликата е колкото разликата между язовир Искър и водните запаси на планетата.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 79. 79 Профил на Мария Антова
  Мария Антова
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#60] от "kirkor":

  Налагайки специален данък на богатите, така спъваш предприемчивата част от населението и ги глобяваш за това че са били инициативни, т.е. спъваш тези които дават работните места. А какво разбираш под "социална държава"?

  "Това което съм, сам си избрах..." eko-exo.com
 80. 80 Профил на loligo
  loligo
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#76] от "tribiri":

  лихвите, които дадена страна трябва да плаща по дълга си зависят от кредитния и рейтинг. Държавите като Италия и Испания с нисък рейтинг трябва да плащат високи лихви, въпреки че точно те имат крещяща нужда от ниски лихви. Общите еврооблигации означават и общ кредитен рейтинг за еврозоната, т.е. повишаване на рейтинга на страни като Испания и Италия и понижаване на този на Германия и франция. Вярно, не е много честно спрямо последните, но това е единственото решение за еврозоната, защото Испания и Италия са прекалено големи, че да бъдат спасени като Гърция.

  "Не питай какво може страната ти да направи за теб, питай какво ТИ можеш да направиш за страната си" Джон Кенеди
 81. 81 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  [quote#80:"loligo"]лихвите, които дадена страна трябва да плаща по дълга си зависят от кредитния и рейтинг. [/quote]
  Това е прекрасно, само че е въпрос на време да се осъзнае, че проблемът с голямата задлъжнялост не е само по южната ос!
  Испания:
  Публичен дълг - 70% от БВП; Външен дълг 170%
  Италия - 118%/132%;
  Германия - 74%/163%;
  Франция - 86.6%/208% (!)
  Всъност в момента затрудненията не са на тези с най-голям дълг, а на тези със зле структуриран и по-краткосрочен дълг.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 82. 82 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 978 Неутрално

  До коментар [#58] от "Мария Антова": Свободата на движение на капитали не се ограничава, става само по-скъпа. Впрочем идеята за този данък е от 1972 година и идва от Америка, от един икономист на име Тобин, поради което този данък е наречен на негово име. Такъв данък може да има ефект само ако се въведе на голям пазар, но в случая може и да доведе до отлив на капитали от ЕС и пренасочването им към други пазари.

  heruvim
 83. 83 Профил на Clap
  Clap
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Каквото и да въвеждате , както и да се опитвате да доограбите бедните...системата е самообречена на крах от самата и същност - краят е близо...

  Усмихвай се на всичко свежо по пътя си...
 84. 84 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 978 Любопитно

  До коментар [#71] от "Митьо Пищова": Ами ако доведе до пренасочване на капитали от Европа към Америка? Сакън, да не колабирате!

  heruvim
 85. 85 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2297 Неутрално

  До коментар [#72] от "beatles":

  Превеждането на заплата е банкова транзакция и за такива преводи на става дума. Става дума само за борсови операции. Е може някой любители на силни усещания да направят и нелегални финансови пазари, но тогава ще се отвори нова рубрика за криминални филми.

  подпис
 86. 86 Профил на loligo
  loligo
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#81] от "tribiri":

  Това е така, но идеята на еврооблигациите е тежестта на дълговата криза на цялата еврозона да се разпредели равномерно между членовете й. Така шансовете за оцеляване на еврозоната се увеличават. В противен случай е достатъчно положението само на една от големите проблемни държави да излезе от контрол и еврото си заминава. Не искам да съм лош пророк, но се чудя дали Франция и Германия тайно не се готвят за разпадането на еврозоната.

  "Не питай какво може страната ти да направи за теб, питай какво ТИ можеш да направиш за страната си" Джон Кенеди
 87. 87 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 978 Неутрално

  До коментар [#83] от "Clap": Като чета коментара ми иде да запея “Боят настава, тупкат сърца ни...“! Такава ли е идеята?

  heruvim
 88. 88 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 978 Неутрално

  Идеята за конституционно въвеждане на фискален борд не е нищо друго освен издигането на Маастрихтските критерии в конституционни задължения на държавите, подписали договора. Само че промени в конституцията се правят или с квалифицирано мнозинство от 2/3 (което го няма никъде понастоящем), или с референдум (при киселите данъкоплатци със слаби шансове за “да“). Та май ще излезе много шум за нищо.

  heruvim
 89. 89 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  С новия данък ще ядосат хеджфондовете които преливат и изливат огромни парични маси ...отлива огромни финасови ресурси от Ирландия и Португалия показа какви са негативите. Най-вероятно всички играчи ще си пратят парите на каймановите острови още преди да влезе данъка в сила . И засегнати ще са само емигрантите които пращат пари на семействата си.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 90. 90 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#86] от "loligo":
  Намаме принципно различие по отношение необходимостта от решение. Това, което се опитвам да кажа е, че на база облигации, решението на проблема се насочва към правителствата на страните от еврозоната, докато по варианта Меркел Саркози се насочва към икономически активните субекти.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 91. 91 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Всъщност въвежданетоп на този данък не е толкова лош.
  Намалява се влиянието на така нареЧените хот мани - спекула. Намалява се възможността за прегряване на пазарите.
  Досега инструмент за това бе лихвеният процент, който засяга всиЧки. Данъкът на Тобин засяга главно спекулативните играЧи - от тях никой няма голяма нужда освен те самите.
  Естествено някой ще може да припеЧели поради възникващите арбитражни способности.
  Ако това е възможност за избягване емитирането на еврооблигации (които са доста изкушаваш, но потенциално много опасен вариант), то не е съвсем най-лошата възможност.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 92. 92 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#74] от "loligo":

  Всъщност облигациите са кърпене на дупки. Издаване на нов дълг за да се плати стар. А кой ще го плаща?
  В Германия от 10 години се повтаря непрекъснато, Че коланите трябва да се стягат, защото не трябва настоящите поколения да живеят на гърба на децата и внуците си. Тоест сега да се живее, а децата и внуците да плащат. Това става при издаването на еврооблигации. Ако няма конкретни проекти за финансиране, а целта е само да се запълни бюджетната дупка - то всеки вид дълг е само кърпене, което се пори с лихвите.

  Стягане на коланите ознаЧава - намаляване на разходите за бедните и увелиЧаване приходите от богатите.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 93. 93 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 823 Любопитно

  До коментар [#85] от "Иван К":

  ако си прав-добре, аз понеже съм лаик, чета кво пише в статията, а Хименно:
  "въвеждане на данък върху финансовите транзакции между 17-те държави с единна валута"
  думата борса (или нейни производни) аз не я виждам....

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 94. 94 Профил на kkk_20
  kkk_20
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  Много шум за нищо. Нищо няма да се получи от тези мерки, просто агонията се удължава. Сметката е представена, всеки се надява, че в суматохата няма да я плати. Докато има такива индикации, никой от провинилите се "прасенца" и не само те няма да тръгнат да прилагат непопулярни мерки. Дори и да се приемат някакви мерки за фискален борд той не решава проблема с вече на практика фалиралите членки.
  Данъкът няма да доведе до достатъчно средства, които да покрият "недостига", учредяването на още една бюрократична институция съвсем ще влоши ситуацията.
  [quote#33:"Майстор Балкански"]Тази среща, в която привидно Меркел и Саркози щели да "спасяват еврото с нов данък" всъщност представлява кризисен PR, предназначен да "спасява" помръкналия имидж на двама сами полупровалили се и залязващи от европейския небосклон политици.[/quote]
  Това остава май като единствен резултат от срещата.

 95. 95 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Евросъюза е нещо невъзможно. За това отдавна съм писал http://www.antipropaganda.comxa.com/EC.html Още немския икономист Фридрих Лист е писал, че отварянето на пазара между резвита и по-слабо развита страна води до разоряване на по-слабо развитата и обогатяване на по-силно развитата. Това и става в ЕС. Даже не е необходимо страните да са на различно ниво на развитие. Никога двама души или страни не са еднакви. Свободния пазар и капитализма по-принцип засилват разликите. Затова изоставащите изостават още повече, а богатите забогатяват. Това и става в ЕС който освободи пазара, но забави всичко останало, главно поради надеждите за запазване на суверинитет на страните. Така или иначе свободния пазар има тенденция обратна на желанията за изравняване на жизнения стандарт в ЕС. Така че ЕС го спасява само диктатура. Това и става - задава се финансова евродиктатура. Не че ще помогне нещо, затова ще е последвана и от други "дисциплиниращи мерки" докато живота стане непоносим.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 96. 96 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#95] от "kihano":

  Избери си тогава някоя евроскептиЧна партия и я подкрепяй.

  Естествено, Че има проблеми. САЩ са минали през няколкогодишна кръвопролитна война и днес все още не са преодолели разликите в менталитета си.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 97. 97 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  До коментар [#14] от "бАрни"

  На Чехия над 70% от БВП е от износ, няма чешко правителство което да се съгласи да приеме еврото ....
  Чехия всяка година отлага за след 5 години разглеждането на въпроса с приемане на еврото.
  Освен това бюджетния дефицит е около 5% и за сега няма шанс да бъде намален.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK