Финансовият надзор е обжалвал определението на ВАС по казуса "Енергони"

Преди няколко дни съдът отмени мярката на комисията, с която голяма част от акциите на дружеството не бяха пуснати до търговия на борсата

Финансовият надзор е обжалвал определението на ВАС по казуса "Енергони"

© КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
- 547 млн. лв. е капиталът на дружеството, който в момента се търгува на борсата

Комисията за финансов надзор (КФН) е обжалвала определението на Върховния административен съд (ВАС), с което акциите на дружеството "Енергони" бяха отново пуснати за търговия на Българската фондова борса. Това става ясно от съобщение на надзора и от справка в сайта на ВАС. Точните аргументи на надзора за обжалването обаче още не са съобщени.


На 9 август 3-членен състав на ВАС спря предварителното изпълнение на решение на комисията, с което тя налагаше на борсата да не пуска за търговия емисия акции на "Енергони" за 547 млн. лв. Новата жалба ще се гледа от 5-членен състав на съда, който трябва да произнесе окончателното решение по определението.
След определението на ВАС от петък всички книжа на "Енергони" са регистрирани за свободна търговия на БФБ. Сделки с тях обаче не са сключвани.
ВАС наложи временното спиране на мярката на КФН, докато не се произнесе окончателно дали тя е нищожна. Аргументът на съда е, че целта на мярката не е изпълнена и затова няма смисъл от продължението й. Тя беше издадена с условието да бъде прекратена или ако одитът на "Енергони" от служебно назначения одитор "Ърнс енд Янг" приключи проверката си без забележки, или ако компанията представи на комисията коригираните си отчети според мнението, изразено от одиторите.


Принудителната мярка за спиране на акциите до борсата беше издадена от бившия заместник-председател на надзора Ралица Агайн през април 2010 г. Това стана, след като няколко месеца преди това Агайн одобри вливането на две дружества в "Енергони", с което капиталът му беше вдигнат до въпросните 547 млн. лв.


На толкова е оценен патент за изграждане на вятърни паркове за над 2000 MW – единственият актив на вливащите се дружества. Съмнение в оценката беше аргументът за принудителната мярка на КФН, която трябваше да спре свободния достъп на инвеститори, включително пенсионни и взаимни фондове, до издадените след вливането нови акции.


След наложената мярка от комисията дълго време на БФБ се търгуваше само малка част от капитала на "Енергони" отпреди увеличението. Големи сделки с новите акции обаче бяха сключвани на извънрегулирания пазар, който е извън организирания от борсата. Именно те станаха причина ДАНС да започне проверка на дружеството със съмнение за пране на пари.


След решението на ВАС отпреди няколко дни обаче борсата беше задължена да пусне до регулирания пазар цялата емисия на "Енергони" и в момента дружеството е регистрирано с капитал от 547 563 000 лв. Оценката му по пазарна капитализация е 3 285 378 000 лв. - това е повече от четвърт от общата капитализация на българския фондов пазар.


Последният публикуван отчет на дружеството показва, че то не развива никаква дейност – за първото полугодие единствените му приходи са 2 хил. лв. от промяна на валутни курсове и 230 хил. лв. разходи за дейността, от които 187 хил. лв. са за външни услуги. Загубата му за периода е 228 хил. лв., а активите му са оценени на 552.7 млн. лв.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5665 Неутрално

  кой ще отговаря когато балонът се спука ?!?! и повлече и без това крехката българска борса !?!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Hristo Hristov
  Hristo Hristov
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  Поздравления на КФН за борбата. Надявам, се с всички подобни компании да се бирят по този начин, за да не се образуват подобни измислени балони.

  www.economistbg.com/
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK