Швейцарската национална банка не уплаши пазарите


- Франкът продължава да поскъпва

Намесата на Швейцарската национална банка (SNB) на валутните пазари не уплаши валутните търговци и те продължиха да купуват франкове, пренебрегвайки новите мерки, които швейцарските власти предприеха в опит да спрат поскъпването на местната валута.


Швейцарският франк скочи с 2% срещу еврото и долара само за няколко минути вчера, като търговците игнорираха решението на централната банка да увеличи ликвидността на паричния пазар от 120 млрд. на 200 млрд. швейцарски франка.
На 3 август SNB неочаквано намали лихвените проценти и заяви, че ще увеличи предлагането на франкове на паричните пазари, за да спре бързото поскъпване на швейцарската валута. Ефектът от това обаче беше краткосрочен и няколко дни по- късно от банката отново заговориха за намеса. Новата идея беше да се определи конкретен валутен курс и ако е необходимо, банката да се намесва на валутния пазар, за да го поддържа.


Първоначалната цел трябваше да бъде малко над 1.10 франка за евро, така че от институцията да имат възможност постепенно да я вдигат. Миналата седмица обаче Томас Джордан, вицепрезидент на SNB, заяви, че тази стъпка засега няма да се предприема.


А в изявлението на SNB от четвъртък се казва: "Мерките, предприети досега от Швейцарската национална банка за отслабване на швейцарския франк, оказват влияние. Независимо от това обаче швейцарският франк си остава значително надцен."


Силната валутата е проблем най-вече за щвейцарските производители. Това ясно се виждаше и от последните им отчети, в които беше отразено, че валутните разлики подкопават печалбите им. Migros и Со-ор, двете най-големи швейцарски вериги за търговията на дребно, тази седмица премахнаха някои вносни стоки от рафтовете си, след като не успяха да предоговорят по-ниски цени с чуждестранните си доставчици.


"Повечето компании са хеджирали валутните си експозиции за три, шест или дванадесет месеца, така че проблемите вече започват да се чувстват", каза Стефан Гард, консултант в KPMG - Цюрих. "Като цяло истинските проблеми компаниите ще ги усетят последното тримесечие и началото на следващата година. Виждаме все по-малко компании, които идват в Швейцария."


И добави, че много от клиентите им говорят за преместване на определени функции, като например научните изследвания, от Швейцария към нововъзникващите пазари или САЩ.


Швейцарското правителство обяви, че ще отпусне 2 млрд. франка, за да помогне на експортните компании, туристическата индустрия и потребители, които са засегнати от покачването на валутата. "В момента се обсъждат нужните мерките и те ще бъдат приложени в най-кратки срокове", се казва в изявлението на правителството, но без да предоставят някакви подробности по тези мерки.


Мнозина инвеститори очакваха от SNB да предприемат далеч по-строги мерки, за да отслабят франка или като се намесят директно на пазара, или дори обявявайки целеви курс на швейцарската валута спрямо еврото.


"Смятаме, че това решение, за намеса (наливането на ликвидност), е важен показател, че SNB са склонни да се намесят с интервенция на спот валутния пазар", казва Валентин Маринов, валутен анализатор в Citigroup. "Ние поддържаме мнението, че намесата на спот пазара на валути, за да запази швейцарския франк под определен таван, е мярка , която може да се наложи SNB да предпиеме."


В усилията си да защити икономическото възстановяване на Швейцария централната банка е опустошена от значителни загуби през последните години заради продажби на франка.


Това е и причината засега SNB да се въздържа от връщане към политиката си на открита намеса на пазарите след кампанията по продажбите на франкове през 2009-2010 г., които доведоха до значителни загуби, постигайки минимален ефект. Последната такава намеса на валутните пазари през юли 2010 г. донесе на институцията загуба "на хартия", която възлезе на 12 млрд. швейцарски франка.


Според Лена Комилева, анализатор в Brown Brothers Harriman, спадът на еврото и долара срещу швейцарския франк въпреки свалянето на швейцарските лихвени проценти почти до нула демонстрира, че има достатъчно голямо търсене, поне в краткосрочен план.


Инвеститорите обаче вероятно ще станат по-предпазливи заради вероятността от по-нататъшни действия от SNB за отслабване на франка, отбеляза тя.

Ключови думи към статията:

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1441 Весело

  Как да ги уплаши като в последно време от всякъде все ги плашат,и взеха да претръпват...

  الرجل الكبير
 2. 2 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 688 Неутрално

  А, от къде са взели тези 12 млрд. за да ги загубят?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах