Застрахователите не могат да искат протокол от КАТ при удар на паркинг

Избори 2022

Ако колата ви е ударена на паркинг, застрахователят не може да изисква документи от КАТ като условие, за да плати обезщетение. Това се казва в решение на Комисията за финансов надзор (КФН) по жалба на "ДЗИ-Общо застраховане".


Жалбата на застрахователя е срещу решение на заместник-председателя на надзора Борислав Богоев, с което той е започнал производство по издаване на принудителна мярка на компанията за промяна на общите й условия по полица "Автокаско".


Богоев е изпратил писмо до ДЗИ, в което е изискал условията да се променят според нормативните уредби и да не отказва обезщетение с аргумента, че няма протокол от полицията. Условието е за щети, нанесени при престой на колата на паркинг. Писмото на Богоев е в отговор на жалба от клиент на ДЗИ – Петър Кременски, на когото му е било отказано изплащане на обезщетение.
Според ДЗИ няма доказателства, че са били искани документи в нарушение на Кодекса за застраховането, а КФН неправилно е приела отказа за плащане като противоречие между общите условия на застрахователя и нормативната уредба.


От компанията твърдят, че никъде в общите им условия няма изискване за определени документи, които клиентът им да предоставя, а какви точно ще искат се преценява според "спецификата и вида на риска". Тоест това означава, че застрахователят може да иска различни документи от различните си клиенти.


Освен това от компанията твърдят, че в конкретния случай на Кременски допълнителни документи не са искани и липсата на протокол от КАТ не е причината да се откаже обезщетение.
От надзора обаче подчертават, че аргументът за отказ е бил именно липсата на официален документ от МВР.


Първоначалното решение на комисията по жалбата на Кременски може да се обжалва пред Върховия административен съд до две седмици след обявяването на сегашната позицията на надзора.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK