Hewlett-Packard се отказва от компютърния си бизнес

Hewlett-Packard се отказва от компютърния си бизнес

© Denis Balibouse, РойтерсНай-големият производител на компютри в света Hewlett-Packard планира да се откаже от компютърния си бизнес. Шокиращият ход на компанията бе обявен паралелно с "убийството" на webOS устройствата, които технологичният гигант започна да продава буквално преди седмица. Те обаче не бяха посрещнати особено радушно от пазара и продажбите им бяха доста по-ниски от очакваното.


HP обяви серия промени в стратегията си, с които заприличва все повече на един от основните си конкуренти IBM. От компанията обявиха, че "бордът на директорите е оторизирал търсенето на стратегически алтернативи за компютърното подразделение". Personal Systems Group (каквото е името на групата, занимаваща се с производство на хардуер, бел. авт.) е най-големият източник на приходи за компанията за последното тримесечие и е отговорна за 9.59 млрд. долара или 30% от приходите за периода април-юни. Дори и без нея обаче, HP остава една от най-големите технологични компании в света.


Освен плановете си за спиране на производството на хардуер, HP обяви, че спира производството на webOS устройства като таблета Touchpad и смартфоните. Въпреки това, развитието на операционната система, придобита от Palm през миналата година, няма да спре. "Ще продължим да търсим начин да добавим стойност към платформата и да я използваме в други устройства", коментираха от компанията. Сред потенциалните опции за това е употребата й в устройства като принтерите, които произвежда технологичният гигант.
Пазарният дебют на Touchpad беше в средата на юни, но устройството не успя да покрие предварително заложените цели и в момента само веригата Bestbuy има над 200 хил. непродадени таблета на склад. Устройството се оказа недостоен конкурент на таблета на Apple iPad 2, както и да предложенията с операционната система на Google Android. HP се принуди дори да намали цената му със 100 долара, което отново не помогна особено много на продажбите.


Плановете на компанията са или да продаде, или да намери друга алтернатива за разляла с PC бизнеса си в рамките на 12 до 18 месеца. С този си анонс обаче изпълнителния директор на гиганта Лео Апотекер на практика обяви ход, който IBM предприе преди 6 години с продажбата на компютърното си подразделение на китайската Lenovo. Сделката, обявена през 2005 г., беше на стойност 1.25 млрд. долара. През 2002 г. HP придоби Compaq за 25 млрд. долара.


Изходът на HP от компютърния бизнес идва в момент, в който производителите на хардуер се опитват да се преборят с новото поколение устройства в лицето на смартфоните и таблетите, които изяждат продажбите на компютри. Този бизнес на компанията е с най-нисък марджин от едва 5.7% при годишни приходи от почти 38 млрд. долара. Според анализатори продажбата на PSG групата на компанията може да бъде оценена на около 15 млрд. долара.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK