Близо 8 млн. евро ще се вложат във фабрика за коприна в Бяла Слатина

Преработката на сурова коприна трябва да започне от май 2012 г.

Близо 8 млн. евро ще се вложат във фабрика за коприна в Бяла Слатина

© Дневник
- 7500 дка ще бъдат засадени с черници

Фабрика за преработка и тъкане на коприна ще бъде изградена в гр. Бяла Слатина, съобщиха инвеститорите от текстилен клъстър "Коприна". Първоначално в нея ще бъдат вложени 7.5 млн. евро, а първият етап на предприятието се очаква да бъде открит на 1 май 2012 г., поясни пред "Дневник" Милка Димитрова, председател на съвета на директорите на клъстъра.


До септември същата година трябва да заработи и линия за тъкане на коприната. Планира се в новото дружество да са заети общо 4 хил. души, като една част ще се занимават с отглеждането на копринените буби и черничевите насаждения.
Димитрова разказа, че в момента от клъстъра преговарят за покупка на "Дунавска коприна" - Русе, където също да започне тъкане на коприна. Подготвя се и подновяването на тъкачния цех в "Свила" - Хасково, който е напълно запазен и остава да се подготви повторното му пускане, разказа още Димитрова.


Компанията "Булеско" - Бяла Слатина, която изгражда предприятието, планира да изгради в първия етап пет цеха, линия за точене на свила и тъкачен цех. Продукцията ще се пласира в Европа, където вече има недостиг на копринена тъкан по думите на Милка Димитрова.


Инвестицията в Бяла Слатина, Хасково и Русе е на текстилния клъстър, с български и руски капитали, а една част от развитието на коприненото производство се финансира и от министерството на икономиката и енергетиката, разказа още Димитрова. В следващ етап се планира да се използват и европейски субсидии, предназначени специално за бубарство и копринарство.


Освен цеховете за преработка на коприна в Бяла Слатина се изграждат и помещения за отглеждане на бубите, както и черничеви насаждения на 7500 дка площ. Копринената буба се храни с листа от черници, но тъй като в последните десетина година отглеждането й в България е било спряно, голяма част от дърветата са изсечени. По информация от текстилния клъстър ще са нужни около две години, за да може насадените сега дървета да се използват за храна, като дотогава ще се разчита на запазените стари.


Милка Димитрова разказа, че за фабриката в Бяла Слатина и в Северозападна България няма подготвени кадри, така че бъдещите служители, включително и тези за отглеждане на бубите, ще се обучават. Земеделски производители, които искат да се включат в отглеждането на черничеви насаждения и бубарство, могат да кандидатстват за европейски пари по Програмата за развитие на селските райони.


От началото на миналата година министерствата на икономиката и на земеделието и храните са подготвили и Национална стратегия за развитие на бубарството и производството на естествена коприна за 2010-2020 г. Тя отчита, че след 1990 г. в България е на практика ликвидиран важен отрасъл от икономиката, а заедно с него и предприятията за преработка и тъкане на коприна.


В момента цялото световно производство на коприна е 90 хил. тона годишно, а 75% от нея се произвежда в Китай по данни на българския клъстър. В периода 1980-1985 г. България е на първо място в Европа по производство на сурова коприна и четвърта в света.

Ключови думи към статията:

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1903 Неутрално

  Чудесна новина, дано да се реализира. Без производство ще си стоиме в тинята.

 2. 2 Профил на tedcrisp
  tedcrisp
  Рейтинг: 8 Весело

  Наистина добра новина, дано срещнат съдействие от местните власти защото нерационалното създаване на препятствия пред предприемачеството е често техен дълбок инстинкт

 3. 3 Профил на angel_to
  angel_to
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Определено добра новина, стига и да не е само реклама. Обявените числа ми се струват малко големички. 8 млн. евро инвестиции - само не става ясно от къде ще дойдат? Собствени средства ли са или заемен капитал? След това щели да бъдат заети 4 000 души! Та тя цялата община Бяла Слатина с деца и старци е около 30 000 души и изведнъж там щели да работят 13-14% от цялото население! Не, че няма огромна безработица, но преобладаващо безработните, ако изобщо някога са имали трудови навици, отдавна са ги изгубили. И все пак дано да се реализира!

 4. 4 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1316 Неутрално
 5. 5 Профил на dimi_z
  dimi_z
  Рейтинг: 426 Неутрално

  И на мене цифрата 4000 ми се струва адски голяма. Евентуално да става дума за всички предприятия в клъстера /Хасково, Русе и т.н./ а не само за такачниците в Бяла Слатина?

 6. 6 Профил на dgndgn
  dgndgn
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дано има повече такива новини и дано не остане само новина. Само по този начин ще се отблъснем от дъното.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK