Кризата и бюрокрацията държат държавния резерв полупълен

Агенция от години не е купувала пшеница, вода и лекарства

 

© КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ

 Икономическата криза, поскъпването на ресурсите и хранителните продукти, както и неорганизираната администрация са  причината държавният резерв на страната да не може да попълни запасите си. Това е посочено в отчета на ведомството за дейността му през първите шест месеца на 2011 г.


Така Държавната агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" поддържа  фуражи за шест часа в случай на бедствие, запасите от хлебна пшеница са на една трета от необходимите по закон, наполовина са количества авиационно гориво, на две трети са запасите от дизел, а страната няма в резерв никакви количества промишлено и котелно гориво.


Лекарствата биха стигнали за пет дни при нормативно заложени петнадесет, а в случай на война има резерв от медикаменти за почти четири часа. Минерална вода - няма. Това са част от показателите на агенцията. Според отчета за първите шест месеца на годината причина за празния резерв е "отсъствието на координация между институциите, промени в пазарната конюнктура и липсата на достатъчно средства от бюджета заради финансовата криза".
Потърсени за коментар, от държавната агенция обясниха във вторник пред "Дневник", че не могат да отговорят за ден на въпросите заради отпуска на служителите им и конфиденциалност на част от информацията. От ведомството все пак обещаха отговор в рамките на днешния ден.


Проблемът със запасите на държавния резерв продължава от години. Те се появиха, след като в края на юли митниците отнеха лицензи за управление на данъчни складове на "Лукойл Нефтохим". Тогава стана ясно, че за 2010 г. агенцията трябваше да поддържа запаси от нефтопродукти за 70 дни, като 30 се падат на държавата, а 40 на производители и търговци.


Според отчета на ведомството за 2010 г. обаче тя не е успяла да попълни изцяло резервите. Вместо за 30 дни обща обезпеченост на горива, каквито са изискванията на Европейския съюз, агенцията поддържа в края на годината горива за 19.92 дни. Резултатът от постигане на целта е оценен на "незадоволителен". Недостигът се е компенсирал от резервите на производители и търговци, като се е постигнал резерв за 67 дни, или те са държали запаси за над 47 дни. От отчета за полугодието не става ясно дали недостигът при горивата се покрива от резервите на петролните компании, които също са задължени да поддържат такива към държавния резерв.


В своя план за 2011 г. държавният резерв е заложил да попълни петролните си резерви до октомври тази година, а до декември трябва да постигне 80-дневна обезпеченост на общите запаси от нефтопродукти.


Източник от финансовото министерство обясни пред "Дневник", че от ведомството предоставят на агенцията всички гласувани в бюджета суми, с изключение на тези за купуване на горива, които така или иначе не са предвидени. Причината е, че няма достатъчно средства в бюджета заради кризата. За попълване на запасите са необходими около 200 - 300 млн. лева годишно.


Планира се увеличаване на горивните запаси


Бюджетът на агенцията според закона за държавният бюджет през 2011 г. възлиза на 73.5 млн. лева. От тях 31 млн. лева са общоведомствени разходи - капиталови, за персонал и издръжка. В агенцията в момента работят 572 души.


От продажба на стоки държавният резерв е реализирал 3.19 млн. лева допълнителен доход. Агенцията си набавя необходими средства и чрез освобождаване на резерва при нужда. Ведомството по закон е длъжно да осъществява покупко-продажба през стокови борси.


Държавната агенция поддържа три вида запаси - задължителни резерви на фирмите, държавен резерв и военновременен резерв. Според отчета на ведомството страната има държавни запаси от автомобилно гориво за 31 дни при заложена целева стойност от 30 дни. В същото време именно автомобилното гориво е и сред най-често купуваните от резерва стоки.


Приходи ведомството си набавя, като извършва услуги, продава амбалаж и материали, събира такси от складове (резервоари), предназначени за нефтопродукти и по друг начин. Голяма част от приходите на ведомството са от присъдени вземания за отклонени материали от външни съхранители, както и от глоби и неустойки по неизпълнени договори за доставка.


Некоректното отношение на външните съхранители е принудило ведомството да създаде собствена база според отчета му за последното полугодие.


Справка на "Дневник" в регистъра за обществени поръчки показва, че последно държавният резерв е сключил договор за попълване на част от запасите си в размер на 9000 тона от най-масовия бензин - А95, клас С, на 27 юли. Срокът на поръчката е 9 месеца, а доставчикът - "Лукойл Нефтохим".


Сумата на сключения договор е 30.09 млн. лева. Ден преди сключването на договора беше отнет и лицензът за управление на два от данъчните складове на най-голямата в страната рафинерия, който впоследствие беше възстановен от съда. Резервът съответно трябваше да освободи количества самолетно гориво.


Бяха отпуснати част от задължителните резерви, които трябва да поддържат компаниите. Те се продават чрез договаряне. Самият резерв разполага с реактивно гориво за 18 дни при задължителни 30. Запасите от дизелово гориво на страната са за 21 дни при задължителни 30. Последно резервът е купувал нафта в края на 2010 г., отново от "Лукойл Нефтохим".


Тогава са договорени 7843 тона за 16.6 млн. лева. В края на годината ведомството е купувало и бензин от бургаската рафинерия, като 9426 тона са стрували 23.5 млн. лева. И в момента държавният резерв е обявил поръчка за доставката на 9000 тона бензин А95.


Компаниите не искат да продават на резерва


Последната поръчка на държавната агенция за доставка на хлебна пшеница са от края на 2010 г. Доставка обаче така и не се е състояла. Ведомството се е опитало да купи количества през Пловдивската стокова борса, но така и не е получило оферти. Прекратени са и поръчките за доставка на котелно и промишлено гориво от началото на 2009 г.


Причините са същите - липсата на оферти. Оттогава не са обявявани нови процедури според справка в регистъра за обществените поръчки. Резултатът е, че в резерва няма запаси. През последните две години не са попълвани и нуждите от лекарствени продукти на резерва, както и количества минерална вода, като по-тежко е състоянието на военновременните запаси (виж графиката).


Едновременно с това държавната агенция обявява регулярно поръчки за канцеларски материали, техническа поддръжка на автомобилите на ведомството, технически средства, охранителни услуги и други.


По темата работи и Стефан Антонов

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1212 Весело

  Мила,геройски оптимизъм ли те налегна,за да напишеш "полупълен"?
  А това:
  ....Минерална вода - няма....
  направо "прекопа градината"....

 2. 2 Профил на v3n0m
  v3n0m
  Рейтинг: 581 Неутрално

  На мен ли така ми се струва или е объркана легендата на графиката.

  Без революция сме загубени во веки веков.
 3. 3 Профил на Oven
  Oven
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Графиката не отговаря на написаното . . . . или в мен е грешката . .. ?!?!?!?!?!?!

  "Българската работа е работа не обмислена, или зле обмислена, лошо ръководена, или оставена без ръководство и като правило завършва със скандал"
 4. 4 Профил на мОДИ ти си........ши....к
  мОДИ ти си........ши....к
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Защо ни е минерална вода,нали имаме мнооооого не продадено вино

 5. 5 Профил на viessman
  viessman
  Рейтинг: 237 Неутрално

  hmmm, sega dali shte popalnyat zapasa ot lukoil i kolko ot nashite pari shte zaminat? mejdu redovete prosto mi doide...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  It's only after we've lost everything that we're free to do anything
 6. 6 Профил на Clap
  Clap
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Само не разбрах защо горивата се измерват в тонове, като логичната мярка за обем е литър/хектолитър?

  Иначе 572мата души в агенцията направо я правят мега министерство...защо е това?

  Усмихвай се на всичко свежо по пътя си...
 7. 7 Профил на А, чашката
  А, чашката
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Прокуратурата трябва да се самосезира, това застрашава НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ!

  Няма оправдание за нарушаването на закона за Държавния резерв.
  Кризата била виновна, акъла не ми го побира!
  Вода няма, лекарства винаги няма, гориво няма
  Дано да има лентички, че разхода се качи напоследък.....

 8. 8 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#6] от "Clap":

  Бах маааму ако 572 човека не могат да организират попълването и поддържането на резерва то със сигурност са олигофрени
  и дебили. Тия направо се разбиват от работа да им назначат още
  хора ,че да не вземат се преуморят.

 9. 9 Профил на jerry68
  jerry68
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Абе резерва е полупразен ,щото гробаджийте крадат та им плющат ушите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK