И държавният резерв се оказа с дупки

Най-малко са запасите от жито, лекарства и вода

И държавният резерв се оказа с дупки

© Дневник
- Сред причините са високите цени и бюрокрацията


- Най-малко са запасите от жито, лекарства и вода

При евентуална криза или бедствие държавата има достатъчно бензин, но не и жито, лекарства и минерална вода. Това показва отчетът за дейността на Държавната агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" за първите шест месеца. При някои стоки като котелно и промишлено гориво дори няма никакви запаси.


Според доклада на агенцията причините за недостига са "отсъствието на координация между институциите, промени в пазарната конюнктура и липсата на достатъчно средства от бюджета заради финансовата криза". Потърсени за коментар, от държавната агенция обясниха пред "Дневник", че във вторник не могат да дадат повече подробности за причините.
Проблем за запасите е и липсата на интерес от страна на бизнеса да продава на резерва. Последната поръчка на държавната агенция за хлебна пшеница например е от края на 2010 г. Доставка обаче така и не се е състояла, тъй като не са получени никакви оферти. Прекратени са и поръчките за доставка на котелно и промишлено гориво от началото на 2009 г.


Причините са същите - липсата на интерес. Оттогава не са обявявани нови процедури според справка в регистъра за обществените поръчки. През последните две години не са попълвани и нуждите от лекарствени продукти на резерва, както и количества минерална вода.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK