Заможните французи предлагат данък за най-богатите хора в страната

Главният изпълнителен директор на Total Кристоф дьо Маржори е сред 16-те заможни французи, които желаят да помогнат за намаляване на бюджетния дефицит.<br />

© Reuters

Главният изпълнителен директор на Total Кристоф дьо Маржори е сред 16-те заможни французи, които желаят да помогнат за намаляване на бюджетния дефицит.Някои от най-богатите французи, сред които и наследницата на L’Oréal Лилиан Бетанкур, предлагат да се въведе данък за най-заможните хора в страната, съобщи "Файненшъл таймс". По този начин те желаят да демонстрират националната си солидарност, когато правителството се готви да наложи строги ограничения на разходите, за да овладее бюджетния дефицит.


Преди време американският инвеститор милиардер Уорън Бъфет направи подобно предложение. Той заяви, че в момента данъчната ставка, с която се облагат доходите му, е по-ниска от тези на много от служителите му.


Кристоф дьо Маржори, шеф на петролния гигант Total, и ръководителят на Publicis Морис Леви са сред 16-те заможни французи, които са подписали петиция, публикувана в седмичното списание Nouvel Observateur. С нея те призовават към "изключителен принос" от страна на най-богатите жители на страната.
"Наясно сме, че сме напълно облагодетелствани от френския модел и европейската среда и желаем да ги запазим", се казва в петицията. "В момент, в който публичният дефицит и дълг застрашават бъдещето на Франция и Европа... ни се струва разумно да дадем своя принос."


Президентът Никола Саркози изиска от министрите на икономиката и финансите да изготвят пакет от мерки за намаляване на дефицита, който трябва да бъде представен днес. Очаква се публичните разходи за тази и следващата година да бъдат свити с до 13 млрд. евро. 


Една от обмисляните мерки е да се увеличат данъците за най-богатите. Очаква се тази мярка да увеличи приходите с едва 300 млн. евро, но тя е необходима, за да се създаде усещане, че тежестта се разпределя равномерно между всички прослойки на обществото.


"За да се приеме една мярка във Франция, то тя трябва да се възприеме като справедлива", коментира Доминик Барбе, икономист от BNP Paribas. "Данък за най-богатите ще направи пакета по-справедлив в очите на обществото. От него няма да има сериозни финансови ползи, но ще окаже значително политическо и социално въздействие", допълва той.


Междувременно премиерът на страната Франсоа Бароин се срещна във вторник с финансовия министър на Германия Волфганг Шойбле. Двамата са обсъдили евентуално налагане на данък върху финансовите транзакции. Тази мярка беше предложена от лидерите на двете страни - Никола Сарози и Ангела Меркел, през миналата седмица. Великобритания обаче е крайно против.

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  Той и Обама прави такива предложения, ама всичко е все още на етап концепция. Когато стане факт, пак да се обадят.

 2. 2 Профил на Момчил89
  Момчил89
  Рейтинг: 583 Любопитно

  Трябва да има по-високи данъци за по-богатите. Защо иначе има корпоративен данък за фирмите с доходи над 5 хиляди лева месечно? Нищо чудно и монополни данъци да има. Прекалено богатите хора пречат на икономиката и трябва да се вземат мерки.

  Драконови закони ще оправят държавата!
 3. 3 Профил на torquemada
  torquemada
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Французите си го казват - пропорционално богатите плащат по-малко данъци от средната класа.

  Ако една лъжа, 100 пъти повтаряна, всеки път се възприема за истина, значи просто не е лъжа.
 4. 4 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 900 Неутрално

  Сега вече се очаква бягство на капитали в острова на стабилността - България. Бум ще има в картофената индустрия, където българското ноу-хау, ниските данъци и парите на Запада, ще превърнат България в картофения тигър на Европа.

 5. 5 Профил на littleton
  littleton
  Рейтинг: 374 Неутрално

  То и тук авер4ето на Хюсни Обамови4 Уорън Бъфет се опита да прокара нещо такова, но бе напълно отрязан от реубликанците, и правилно:те социалистите едно си знаят/едно си правят-да хар4ат наготово 4ужди пари.Е,няма да стане.Повишаването на данъците на богатите е такава свещенна соц глупост,защото ще доведе единнствено до изти4ането на капитали в такс сеиф хеивънс, и загуба на работни места, нищто пове4е.Ама от социалист , отде акъл?Те са природно оперирани от здрав разум.

 6. 6 Профил на sennci
  sennci
  Рейтинг: 383 Неутрално

  дано богатите разберат че благополучието им зависи и от благополучието на другите. не става дума даже за алтруизъм, а, това да са мъдри егоисти. парите не са всичко, алчността е голяма болест, болестта на съвремения свят

 7. 7 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#5] от "littleton":

  Какви социалисти намесваш тук, не ми става ясно. Ако става дума за предложилите идеята - те са си баш капиталисти. А ако става дума за данъчното разпределение - всеки пропорционален данък е някакъв компромис, в зависимост от това, какво се цели с него. Най-точен е плоският данък, но и той съдържа камъни за под водата. Истината е, че никога не може да има справедлива данъчна система, но може да има ефективна данъчна система. И в момента е време именно богатите да поемат по-голяма тежест, заради кризата. Не може средната класа, която все повече изтънява, да храни цялото общество - в национален и световен мащаб, и поради данъци все повече да обеднява. По този начин тя ще изчезне. Ти какво, предлагаш да се възстанови робството ли, или?

  П.С. По никакъв начин не симпатизирам на социалистите, но също толкова малко - на пишман капиталисти като теб.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 8. 8 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Питайте Хенри Полсън дали иска да плаща по-високи данъци. Ще ви каже, че се е преработил. Проблемът е в алчността на Уол Стрийт и там трябва да бъде решен. Какво стана с данъкът Робин Худ? И какво става с високочестотното търгуване? Според мен то е в основата на последните борсови трусове.

 9. 9 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#5] от "littleton":

  И още нещо, ти ми говориш за "данъчен рай" - "такс сейф хевънс"... Баси, дори не знам, как е множественото число на дувата "рай". Но за парите знам това, че те обичат да се движат, да работят. В този рай те какво правят? Свирят на мандолина и пеят финансови псалми?

  Разберете, кризата не е икономическа, а е финансова. Свежи пари в момента могат да дойдат именно от богатите. Средната класа вече се поизчерпа, а от бедните - от босия - цървулите.

  Поне прочетете какво е това "Стагнация", преди да се правите на леви или десни.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 10. 10 Профил на Raina Radkova
  Raina Radkova
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Искам да доживея такава реплика да кажат и българските олигарси, някой ден....може би, ама надали.

 11. 11 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2283 Неутрално

  Богатите, предложили по-високи данъци могат и сега да напишат един чек за каквато си сума искат и да го връчат на данъчните. Никой никого не е спирал да внася по-високи данъци. Излиза, че си правят евтина реклама от рода "Дайте да дадем!"
  Така, че вместо да предлагат направо да действат!

 12. 12 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Тамън се оттървахме от един комунистически строй и сега както е тръгнало ще се нахендрим на втори.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 13. 13 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#11] от "pamela":

  Уважаема. Идеята е тъкмо в това, към нея да се присъединят/да бъдат присъединени хора, които никога не биха подписали въпросното чекче, ако законът не ги би задължил. Иначе виж същите хора, в т.ч. Бъфет, какво раздават за благотворителност. Те го правят.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 14. 14 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  До коментар [#12] от "Десен":

  Тя кой е вторият комунистически строй?

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 15. 15 Профил на АК
  АК
  Рейтинг: 538 Неутрално

  " Очаква се тази мярка да увеличи приходите с едва 300 млн. евро, но тя е необходима, за да се създаде усещане, че тежестта се разпределя равномерно между всички прослойки на обществото."

  Да се създаде усещане, т.е. илюзия, и овцете да не скачат много като им одират кожите, защото на богатите, които имат по няколко кожи, ще им одерат по две.

 16. 16 Профил на littleton
  littleton
  Рейтинг: 374 Неутрално

  А бе ти луд ли си?Кой нормален 4овек, пък било и богат,ще извади ей така от хуманизъм и алтруизъм пари от джоба си да ги раздава на разни некадърни мързели, дето 4акат цял живот на държавата да ги издържа и не са си дали зор да постигнат нещто сами в живота?Маргарет Та4ър, една много умна дама и способен политик е казала"Социализмът свършва тогава, когато свършат парите на другите".Ако не си разбрал, социализмът свърши, драги.И на Запад в това 4исло.
  Та да се оправят, ама не от джобовете на кадърните хора с парите.

 17. 17 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#11] от "pamela":

  В Древния Рим съвсем успешно е функционирал закон, според който всеки господар е бил длъжен да храни/облича/лекува всичките си домашни роби. При това съвсем пълноценно. Днес тия прерогативи са отнесени към здравни каси и заплати. Е, не е ли редно, този с кинтите, за осигури на аргатина си поне това, което му се е предоставяло в Рим по презумпция? Не е ли редно?

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 18. 18 Профил на pourquoi
  pourquoi
  Рейтинг: 758 Неутрално

  Интересно, бих гледала един дебат между тези и Лоранс Перизо (шефката на МЕДЕФ) и Саркози и компания. Голяма забава би било. А Бетанкур няма да си измие името току-така, колкото и да настоява за по-високи данъци на богатите. След всички афери, в които се замеси, особено покрай укриване на данъци, нелегални "дарения" на тамошните десни и какво ли още не, просто е смешно да и видя името в тази листа Пък червендалестия дьо Маржори беше замесен в аферата петрол срещу храна

  Чудни са

  Ако има път към рая, то има магистрала към ада.
 19. 19 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2283 Неутрално

  Благотворителността - отделно. Тя също носи данъчни облекчения.
  Става въпрос за запълване на държавния бюджет, така че всички, които дават такива предложения могат да започнат да ги изпълняват веднага. Иначе излиза, че си правят реклама. А колко му е въпреки гръмогласните призиви отново да си спестят данъците, както са правили повечето от тях досега? За какво плащат на екипите счетоводители и юристи?

 20. 20 Профил на pourquoi
  pourquoi
  Рейтинг: 758 Неутрално

  [quote#16:"littleton"]А бе ти луд ли си?Кой нормален 4овек, пък било и богат,ще извади ей така от хуманизъм и алтруизъм пари от джоба си да ги раздава на разни некадърни мързели,[/quote]

  Грам идея нямаш май от нещата. Не го правят от хуманизъм, а за да не загубят други работи. Във Франция обстойно се учат причини, поводи и последици от революцията им. Когато има кризи, а някои са червиво богати и не направят нищо за "народа", си го отнасят много сериозно. Пазят си по умен начин бизнеса хората.

  Ако има път към рая, то има магистрала към ада.
 21. 21 Профил на littleton
  littleton
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Колко сериозно го отнасят?Колкото бг и руската олигархия ли?
  Ами дай боже всеки богаташ така да го отнесе............

 22. 22 Профил на pourquoi
  pourquoi
  Рейтинг: 758 Неутрално

  До коментар [#21] от "littleton":

  Айде чети френска история и виж колко си го отнасят. Само не разливай невежеството си тук, защото е неприятно да се преподават уроци на прясно осъзнали се неоконсерваторчета. Този с "дьо"-то между имената, е наследник на семейство, което с поколения се е научило как да си пази и богатсво и име и какво трябва да прави за това. Ама трябва да дойде тук, във форума на Дневник, за да може littleton, да обясни на шефа на Тотал, който корумпира цели държави, че е комунист Горкия, сигурно е адски глупав дьо Маржори, за да не се сети, че храни мързеливи некадърници за тоя дето клати дърветата .

  Ако има път към рая, то има магистрала към ада.
 23. 23 Профил на littleton
  littleton
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Френската революция се е слу4ила преди двеста и кусур години, скъпи.Оттогаз нататък порядките доста се промениха, а наи-ве4е франсетата и други прасета ги разглезиха/поквариха с безкрайни соц глезотиики и привилегиики за които няма кой доброволно да плаща!Колониите ве4е ги ошушкаха колкото можаха, и париците запо4наха да приклю4ват.С каво ще въстават бе , умнико?То само с френско вино и френска любов не става работата!
  Сещаш ли се коя е единствената държава в света, където мастърс ъф пъпетс треперят пред населението си и защо?И защо то4но там се решава съдбата на света, вклю4ително и твоята?Поставям ти тази зада4ка за партийно поръ4ение/т.е. домашно/, да си размърдаш малко сивите клетки , та, ха пък ,като си толкова ЕнтелЕгентен, се сетиш.......аман от дървени философи.

 24. 24 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4178 Гневно

  Ето я голямата разлика между богатите в Старата Европа и у нас!Онези поне показват желание да помогнат/поне малко/ на държавите си и оттам на сънародниците си!У НАС НАШИТЕ "СКЪПИ И ПРЕСКЪПИ" ОЛИГАРСИ И НОВОБОГАТАШИ СЕ ЧУДЯТ КАКВО МОГАТ ДА СИ СПЕСТЯТ ОТ ДАНЪЦИТЕ ПОД НАЙ-РАЗЛИЧНИ ФОРМИ/ЧЕСТО НЕЗАКОННИ/!!!!!!!!!!!

 25. 25 Профил на Иван Митев
  Иван Митев
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Какво реално ще се постигне с увеличени данъци?

  Дори няма да се успее временно да се отложи ескалация на криза, защото дефицита не е причина за кризата.

  Кризата може успешно да се продолее само чрез премахване на причината, която я създава - конкретна държавна финансова грешка.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK