"Неохим" излезе на 17 млн. лв. печалба

Торовият завод "Неохим" излиза на печалба от 17.2 млн. лв. за първото полугодие, показва консолидираният му отчет. За същото време на миналата година компанията имаше 3.2 млн. лв. загуба. Дружеството отчита много силен ръст на продажбите – от 91 млн. лв. те достигат над 166 млн. лв.


Справките към отчета показват, че по-силен ръст има на продажбите зад граница – те се качват повече от двойно - до 85 млн. лв. В същото време българският пазар е донесъл на "Неохим" 74.6 млн. лв., с 40% ръст на годишна база.


Разходите за дейността на групата са нараснали с 54% до 149 млн. лв. По-голяма част от тях са за материали, които бележат почти двоен ръст до 125 млн. лв. Лек ръст има и при разходите за заплати и осигуровки.
Към края на юни "Неохим" има общо 13.23 млн. лв. заеми към банки, от които 2.5 млн. лв. са с падеж над една година. Общата задлъжнялост на компанията е 41.5 млн. лв., като по-голямата част са със срок над 12 месеца.


Общо 4.4 млн. лв. от тях са към "Булгаргаз". В отчета влизат резултатите на дъщерните компании "Неохим инженеринг", "Неохим протект", "Неохим кетъринг" и турската Neochim Ltd, която се занимава с търговия на торове.


Акциите на "Неохим" бяха най-активно търгуваните по време на последната борсова сесия – близо 1.3 млн. лв. беше оборотът с тях. Цената им се понижи с 1.35% до 36.50 лв.Компанията формира над 50% от оборота на борсата


Сделките с "Неохим" представляваха над половината от оборота на регулирания пазар в сряда. Той стигна общо 2.3 млн. лв., а индексите на БФБ останаха с минимална промяна. SOFIX изгуби 0.1% за ден, до 371.29 пункта, докато останалите леко се повишиха. По-широкият измерител BG TR30 затвори с 0.53% ръст, а BG REIT, който след фондовете за имоти се покачи с 0.84%. Освен с "Неохим" по-големи сделки имаше и с акциите на "Унифарм", които спаднаха с повече от 5 на сто до 5 лв. за една ценна книга. Ръст от 1.23% отбеляза Корпоративна търговска банка, а ЦКБ се понижи 0.75%.

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на OMUNVINGE
  OMUNVINGE
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Браво!!

  Един от малкото заводи в България, който бе продаден за жълти стотинки но за сметка на това не беше нарязан за скраб, а се инвестираха страшно много пари в нова техника.

  В него работят над 1000 души и е може би най-големия работодател в Хасковска област.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK