"Летище София" натоварено да търси пари и за Балчик

Правителството се отказа да ползва пари от бюджета за развитие на аерогарата

"Летище София" натоварено да търси пари и за Балчик

© Дневник
- 40 млн. лв. ще са нужни за проекта

Правителството се отказа с пари от бюджета да превръща в гражданско военното летище в Балчик. Вместо това прехвърли задачата на държавната компания "Летище София", която ще трябва да го управлява и поддържа, докато се намери концесионер за него.


Решението беше взето от кабинета в сряда, като идеята за развитие на алтернативна аерогара на Северното Черноморие е лично на премиера Борисов. Мотивите му - да се разбие монополът на варненското летище, да се облекчи трафикът през лятото в морския град и да се развият бизнесът и туризмът на север.
Преобразуването на летището в Балчик трябва да стане до пролетта на следващата година, а за това ще са нужни 40 млн. лв. по оценки на транспортното министерство. В съобщението на правителството не се съобщава дали сумата трябва да се осигури от софийското летище, но по информация на "Дневник" това ще е точно така.


Не е ясно обаче как то ще ги осигури и дали това ще се отрази на плановете му да разшири двата си терминала. Един от вариантите, за който няма окончателно решение, е летището в София да бъде дадено на концесия. Ръководството на фирмата планира и по-малки разширения със собствени средства.


Тя има и два заема за 100 млн. евро, а печалбата му за миналата година е 14 млн. лв. Вчера от държавната компания не отговориха как ще се справят с бъдещите инвестиции в София и Балчик.


Развитието на летището в Балчик се прави без предварителен икономически анализ, а идеята за бъдеща концесия идва на фона на липса на всякакъв бизнес интерес към летището в Горна Оряховица и изграждането на товарен терминал в Пловдив.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK