"Летище София" натоварено да търси пари и за Балчик

Правителството се отказа да ползва пари от бюджета за развитие на аерогарата

"Летище София" натоварено да търси пари и за Балчик

© Дневник
- 40 млн. лв. ще са нужни за проекта

Правителството се отказа с пари от бюджета да превръща в гражданско военното летище в Балчик. Вместо това прехвърли задачата на държавната компания "Летище София", която ще трябва да го управлява и поддържа, докато се намери концесионер за него.


Решението беше взето от кабинета в сряда, като идеята за развитие на алтернативна аерогара на Северното Черноморие е лично на премиера Борисов. Мотивите му - да се разбие монополът на варненското летище, да се облекчи трафикът през лятото в морския град и да се развият бизнесът и туризмът на север.
Преобразуването на летището в Балчик трябва да стане до пролетта на следващата година, а за това ще са нужни 40 млн. лв. по оценки на транспортното министерство. В съобщението на правителството не се съобщава дали сумата трябва да се осигури от софийското летище, но по информация на "Дневник" това ще е точно така.


Не е ясно обаче как то ще ги осигури и дали това ще се отрази на плановете му да разшири двата си терминала. Един от вариантите, за който няма окончателно решение, е летището в София да бъде дадено на концесия. Ръководството на фирмата планира и по-малки разширения със собствени средства.


Тя има и два заема за 100 млн. евро, а печалбата му за миналата година е 14 млн. лв. Вчера от държавната компания не отговориха как ще се справят с бъдещите инвестиции в София и Балчик.


Развитието на летището в Балчик се прави без предварителен икономически анализ, а идеята за бъдеща концесия идва на фона на липса на всякакъв бизнес интерес към летището в Горна Оряховица и изграждането на товарен терминал в Пловдив.

Коментари (84)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на qbn24558812
  qbn24558812
  Рейтинг: 1040 Весело

  "Развитието на летището в Балчик се прави без предварителен икономически анализ..."

  Но пък приятел в нужДник се познава...

 2. 2 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 995 Неутрално

  "Решението беше взето от кабинета в сряда, като идеята за развитие на алтернативна аерогара на Северното Черноморие е лично на премиера Борисов."

  По-точно идеята и решението са взети еднолично от премиера.

  нели ангелова
 3. 3 Профил на feniks78
  feniks78
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Може би това е възнаграждението на Гергов,Райчев и комп. за медийният комфорт на др.Борисов

 4. 4 Профил на Константин
  Константин
  Рейтинг: 583 Неутрално

  "да се развият бизнесът и туризмът на север"
  Който е обикалял на север знае, че тук се намират едни от малкото спокойни и диви места. Ако ще става като в Слънчев Бряг по-добре не, мерси!

  "Развитието на летището в Балчик се прави без предварителен икономически анализ"
  То и да не си анализатор е лесно да се сетиш. Какво ще прави това летище в сезоните различни от туристическия, т.е. минимум 6 месеца в годината? Ще стои затворено? И всичкия персонал ще е на повикване? И ще има ефективност от това? Безумие...

 5. 5 Профил на Sniper
  Sniper
  Рейтинг: 1107 Весело

  Айде Красимир Гергов да почерпи, да не се стиска, че нали летището е заради неговия голф. Той ще го избие от голф играчите. Който е ходил казва, че е по-скъпо отколкото в Испания.
  Не искам да съм на мястото на управата на летище София с това натресено летище в Балчик, дето им го обесиха на врата.

  "Какъвто човекът, такава и речта му." - "Qualis vir, talis et oratio." Луций Аней Сенека
 6. 6 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Любопитно

  Правителството се отказа с пари от бюджета да превръща в гражданско военното летище в Балчик, което според правилата на Европейския съюз е непозволена държавна помощ. Вместо това прехвърли задачата на държавната компания "Летище София", която ще трябва да го управлява и поддържа, което е заобикаляне, парекселанс, на Закона за държавните помощи и Правилника за прилагане на ЗДП. "Държавна помощ" е всяка помощ, предоставена от държавата или общината или за сметка на държавни или общински ресурси, пряко или чрез други лица, под каквато и да е форма, която нарушава или застрашава да наруши свободната конкуренция чрез поставяне в по-благоприятно положение на определени предприятия, производството или търговията на определени стоки, или предоставянето на определени услуги, доколкото се засяга търговията между държавите членки.

 7. 7 Профил на Коста Атанасов
  Коста Атанасов
  Рейтинг: 681 Весело

  До коментар [#6] от "latcho59":

  Отказало се на хартия.Тая държавна компания бързо ще намери парите.

 8. 8 Профил на Тя
  Тя
  Рейтинг: 479 Весело

  Не се пенете, съфорумци. Това е старата система 4-4-2, така известна по нашите ширини. Първо окрупняваме, после подаряваме (разбирай приватизираме) и накрая всички заедно плащаме. Вече са си разделили лъвския пай. Ние какво мислим, няма особено значение.

  Never risk what you cannot afford losing.
 9. 9 Профил на Saint
  Saint
  Рейтинг: 426 Гневно

  Поредното безумие или малоумие на Боко Тиквата! А останалите мажоретки от правителството мълчат като пукали.

 10. 10 Профил на kensiko
  kensiko
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#4] от "Константин":

  би било добре Б-я да има поне 3 международни летища
  понякога зимите не позваляват кацане или излитане от летищата разположени в близост едно от друго (имам предвид пловдив софия) тогава страната е почти изолирана от света.
  недайте си боже да пътувате от друг континет до б-я и да заседнете на някои европейско летище разноските ги поемат българските летища.
  идеята е добра за летище във балчик което ще поеме не само туристическия трафик през лятото но и понякога през зимата

 11. 11 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Сега летище София ще даде много пари за да осъвременят летището в Балчик, за да може после и двете летища да ги дадат за без пари на някой западен ("загрижен" за развитието на летищата) концесионер.

 12. 12 Профил на Sniper
  Sniper
  Рейтинг: 1107 Весело

  До коментар [#7] от "kosta2":

  До коментар [#8] от "Тя":

  Драги "kosta2", уважаема госпожо "Тя ", видяло се е, че летище в Балчик ще има, щото Бойко като бил на откриването на голфа отишъл с хеликоптер и вероятно сам се е убедил в неудобството от липсващото летище.
  Ся не могат всички голфъри да идват с личните си хеликоптери, а Варна е тоооооооолкова далеч.
  Тъй че драги сънародници на път сте да си " купите " летище, което ще " подарите " на другарите Гергов-Цветански-Райчев и Кънчев, щото маааааалко не им е достигнало от народната пара. Ай да ви е честито!

  "Какъвто човекът, такава и речта му." - "Qualis vir, talis et oratio." Луций Аней Сенека
 13. 13 Профил на Sniper
  Sniper
  Рейтинг: 1107 Весело

  [quote#10:"kensiko"]идеята е добра за летище във балчик което ще поеме не само туристическия трафик през лятото но и понякога през зимата [/quote]
  Колега, щом казваш няма лошо, ама само да питам ти бил ли си някога в онзи край през зимата?

  "Какъвто човекът, такава и речта му." - "Qualis vir, talis et oratio." Луций Аней Сенека
 14. 14 Профил на Коста Атанасов
  Коста Атанасов
  Рейтинг: 681 Весело

  До коментар [#12] от "sniper":

  Ми да целуват х...я, пардон ръка и да влачат. Щом е рекъл вожда...

 15. 15 Профил на киро акционера
  киро акционера
  Рейтинг: 219 Любопитно

  Интересно какво мислят за тази идея концесионерите на летище Варна- Фрапорт ТИМ? Това за тях са загубени евентуално летищни такси, и какво стана с техните задължения да направят нов терминал? Отделно какво мислят и кредиторите на летище София за тази еднолична инициатива, при положение че летището в София има да изплаща заеми, а сега пари ще изтичат на изток... все въпроси, на които отговор няма, или поне отговорът не го знаем ние, които плащаме данъци...

  Не може да имаш нещо, което никога не си имал, без да направиш нещо, което никога не си правил.
 16. 16 Профил на Sniper
  Sniper
  Рейтинг: 1107 Весело

  [quote#14:"kosta2"]Ми да целуват х...я, пардон ръка и да влачат. Щом е рекъл вожда...[/quote]
  Опасявам се, че първата част онази с целуването ... ще остане за целокупнио български народ, който ще трябва да се бръкне за масрафа, а тия са се наредили само на втората част.

  "Какъвто човекът, такава и речта му." - "Qualis vir, talis et oratio." Луций Аней Сенека
 17. 17 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#7] от "kosta2":
  Най-много личните амбиции и поети ангажименти на премиера Борисов да са причина "Летище София" ЕАД да погасява своите задължения по заемите от ЕИБ и КФАИР извън рамките на договорените срокове. "Летище София" ЕАД просто да бере ядове. Поговорката “Рак, мерак и простак са до гроб и не се лекуват“ е съвсем вярна.

 18. 18 Профил на БамБам
  БамБам
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#2] от "Нели Ангелова":

  Мотивите му - да се разбие монополът на варненското летище, да се облекчи трафикът през лятото в морския град и да се развият бизнесът и туризмът на север.

 19. 19 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#7] от "kosta2":
  Развитието на летището в Балчик се прави без предварителен икономически анализ...Нормално - "След нас потоп" е водещото начало на Бойко Борисов и откакто ГЕРБ е на власт! ...Apre nous le deluge - След нас и потоп (ако ще да има) е историята с охолството на краля Слънце Луи XIV, опразването на държавна хазна и думите "и след нас потоп"...Водите ли й изтекоха на България, или чавка изпи ума на политиците й? Ако са й изтекли водите, да очакваме някакъв особено грозен урод да се роди. Ще се намерят и куп хорица, които да го посрещнат с викове: "Циркът дойде! Циркът дойде! "


 20. 20 Профил на Коста Атанасов
  Коста Атанасов
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#18] от "БамБам":

  Ама сериозно? И, ти, го вярвяш това ?

 21. 21 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#4] от "Константин":
  кви ти минимум 6 месеца,кажи 9 месеца по близо ще си до истината.

 22. 22 Профил на Коста Атанасов
  Коста Атанасов
  Рейтинг: 681 Весело

  До коментар [#19] от "latcho59":

  За водите на България не знам. За политиците съм едно 80-90% сигурен, че не са стока, но знам, че Боко лудна нацело. Тоя си пверва,че е Царя Слънце, а подобни мераци се лекуват по един деинствен начин. Айде хаирлия наесен.

 23. 23 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#18] от "БамБам":

  Ами що не разбие монопола и налетището в Бургас?Дето емного по-натоварено лятото?Ми много просто,няоколо нямат интереси неговите хора явно.Няма и голф игрища.

 24. 24 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#13] от "sniper":
  хихик,туристическия трафик зимата в Балчик е просто главозамайващ

 25. 25 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Разстроено

  До коментар [#22] от "kosta2": Айде хаирлия наесен...
  В новините от последните минути виж - Новата криза ни удря с 3 месеца забавяне. Банките започнаха да преразглеждат прогнозите си за България след сътресенията по световните борси. ...

 26. 26 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 997 Весело

  Сега, това е едно нищо! Следващото решение вероятно ще е АЕЦ Козлодуй да финансира изграждането на АЕЦ Белене!

 27. 27 Профил на b_d_s
  b_d_s
  Рейтинг: 688 Неутрално

  А Боко мисли ли, че има достатъчно бизнес и за двете летища или ще фалираме едното? Забележително е как един пожарникар се оказва надарен със свръхестествени способности да разбира от всичко. А и някой някъде каза, че най-вероятно в договора за летищата Варна и Бургас има клауза за отдалеченост от други граждански летища. Ама тогава съдът ще е виновен, че е провалил боковата идея.
  Тука трябва да се запитаме пак кой и защо хариза и двете морски летища на ТИМ. В това е проблемът, но този монопол не може да се разбие с летище в Балчик. Ще са нужни огромни инвестиции и накрая нищо няма да стане, защото Варна винаги ще има по-голям оборот и съответно по-ниска себестойност на услугите заради стратегическото си място. И тъй като Варна не е Ню Йорк, едното летище няма да го бъде. Но може тук играта да е друга - под прикритие на разбиване на монопол да се подготвя това летище да се хариже някому за да се превърне в летище за малки самолети, нещо като летище Приморско.

 28. 28 Профил на Коста Атанасов
  Коста Атанасов
  Рейтинг: 681 Весело

  До коментар [#24] от "eurogi":

  Е как ? Лято/зима - 1/3. То зимата в Балчик от туристи е ужас.

 29. 29 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  и що да не направят летището така и не разбрах само некви глупости се пишат

 30. 30 Профил на Коста Атанасов
  Коста Атанасов
  Рейтинг: 681 Весело

  До коментар [#25] от "latcho59":

  То това е ясно. Имах предвид изборите. Щото, ако народа не се е осъзнал след това слонско лай..о дето го изсра Боко с летището, то хаирлия да му е гербав президент и кметове.

 31. 31 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#27:"b_d_s"]Тука трябва да се запитаме пак кой и защо хариза и двете морски летища на ТИМ.[/quote]

  Педя човек лакът уста не беше ли ?
  Или икономическият гении на БСП

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 32. 32 Профил на Коста Атанасов
  Коста Атанасов
  Рейтинг: 681 Весело

  До коментар [#26] от "ban":

  И два, три ВЕЦ-а та да се намират.

 33. 33 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#29] от "bta":
  Ми помисли малко бе,колега, то не е нужно само да четеш чуждите глупости.макар,че не е лошо да погледнеш например пост#4 или пост #27,па и доста други,в които не виждам никакви глупости писани.

 34. 34 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#28:"kosta2"] То зимата в Балчик от туристи е ужас.[/quote]

  Как да няма има нали ходят да гледат миграцията червеноглавите пеликани и червеноперата дива гъска из ракитаците на Шабленското езеро както и къде люпи пепелявата Балчишка гугутка

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 35. 35 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#26] от "ban":
  В тази насока,не е лошо да се помисли за пристанището в бургас примерно да вземе да финансира изграждане на пристанище в Резово.И без това сега големите круизери сега няма къде да акостират на юг от Царево

 36. 36 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1760 Неутрално

  То преди години щешеда се прави и летище в Банско.... После решиха да е до добринище. Междувременно "цъфнаха" няколко голф игирища!!! А за летището забравиха. Летище в Балчик - ам че това си е само за чартъри на голф играчите. А извън сезона кво ще го правят???? Едно летище изиисква скъпа техника и добре обучен и поддържан във форма персонал. Май наистина решението е взето емоционално и в "движение"- като във вица дето Господ попитал Боко дали е казал на удавилия се Папа за камъните, по които вървели в езерото, а Боко му отвърнал:" какви камъни????"

 37. 37 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 636 Весело

  До коментар [#34] от "Танас":
  Вече се чуха първите протести от страна на червеноглавите пеликани и червеноперите диви гъски,които наддигнаха глас в защита на личното си пространство пред лицето на неминуемите огромни пълчища туристи,които ще залеят региона,досега спирани единствено от липсата на летище в Балчик.Реакцията на говорителя на популацията пепеляви балчишки гугутки се очаква всеки момент.

 38. 38 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#10:"kensiko"]би било добре Б-я да има поне 3 международни летища [/quote]
  От кога не си бил в България? Знаеш ли, колко са международнте летища у нас? Знаеш ли, колко пъти е било затваряно летище Бургас за последните 10 години? Да си се интересувал, какви са климатичните условия в североисточна България през зимата? Ако успееш да намериш отговорите на тези въпроси, ще разбереш каква тъпня си написал ))

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 39. 39 Профил на b_d_s
  b_d_s
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#31] от "Танас":
  Концесията е подготвена от Малкия Мук, министър на Симо Ментата, който вкара и Боко в политиката. Именно Малкия Мук изаква идиотщината двете летища да вървят в пакет и така се ражда морският монопол. Сред това концесионерът е излъчен от ком. правителството на тройната коалиция, където отново Симо е фактор.

 40. 40 Профил на Sniper
  Sniper
  Рейтинг: 1107 Весело

  [quote#36:"Вели"]А извън сезона кво ще го правят????[/quote]
  Явно ще зазимят техниката, а персонала ще е на повикване. Не виждам какво друго могат да направят. Едва ли някой ще държи персонал на летище, което с месеци няма да е активно, щото както някой горе каза там туристо-потока зимата е " главозамайващ ". Ся, виж откъде ще намерят квалифициран персонал подходящ за работа на летището точно в Балчик е друг въпрос.
  Те голфа " Тракийски скали " готвач не могат да си намерят в оня регион, тия ще търсят персонал за летище, освен ако не съберат бивши сервитьори, камериерки, градинари и продавачки. Абе, изпусната работа.

  П.П. Да ма извини другара Кънчо Стойчев, в тайфата изброена от мен в първия ми пост съм му объркал името.
  Ша ма прощаваш дрогарю.

  "Какъвто човекът, такава и речта му." - "Qualis vir, talis et oratio." Луций Аней Сенека
 41. 41 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 740 Весело

  Тънка статия.
  Дневник,да Ви пиша статии от Африка ли?
  Или олигофренията е на мода...

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 42. 42 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#11:"_dan_"]Сега летище София ще даде много пари за да осъвременят летището в Балчик[/quote]
  Съмнявам се летище София да извадят толкова пари... пак ще източат златната касичка на министерството на транспорта... Ръководство въздушно движение-РВД...

  الرجل الكبير
 43. 43 Профил на Sniper
  Sniper
  Рейтинг: 1107 Весело

  [quote#24:"eurogi"]хихик,туристическия трафик зимата в Балчик е просто главозамайващ[/quote]
  Хихик, трафика там зимата е убийствен. До балчишкото летище ще отиват със самолет, а от там до " туристическата им дестинация " ще ги извозват с трактори и друга тежка техника.

  "Какъвто човекът, такава и речта му." - "Qualis vir, talis et oratio." Луций Аней Сенека
 44. 44 Профил на Стак
  Стак
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Трябвало да се разбие "монопола" на Варненското летище! Брях че повярвах! Че за какъв монопол на Варненското летище можем да говорим, при условие, че има-няма 50-60 полета на ден. Оня ден пътувах от там към София и "не можах да се размина от пътници"! Глупости, Варненското летище не може да осигури дори 50 % от капацитета си за пътникопоток, какво остава да се отвори още едно ново в Балчик и за какъв "монопол" говорим. Някои от тия дето са чули думата "монопол" явно са решили, че приложима към всичко дето е единично в даден регион. Абе господи, като си прибрал грешните що не прибра и смешните? Май пак се готви някаква "свръх печеливша сделка" със "стратегически инвеститор", който само след няколко месеца ще с--е в устата на продавача, и пак ще се стигне до съдилища и плащане на компенсации (пример "БГА". Летището в Балчик в този "вери момент" не е нужно никому, и просто не мога да се сетя логична причина да се търси купувач или концесионер, освен тази да се вземе земята, която е с огромна стойност.

 45. 45 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#43] от "sniper":
  мда,ето още едно достойнство на идеята-таман зимата ще се намира работа и на земеделската техника-трактори,които иначе биха стояли бездейни.


 46. 46 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 583 Весело

  Мамка им, пак ще ни харчат парите за кефа и печалбата на олигарсите. Ама нали те МУ спонсорираха медийната кампания, още като стана секретар...и сума ти поръчкови убийства, за които имаше хиляди статии и милиони снимки. И нито едно разкрито, да не говорим за присъди.

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 47. 47 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 636 Неутрално

  "Вчера от държавната компания не отговориха как ще се справят с бъдещите инвестиции в София и Балчик."
  Чакат видение свише явно и напътствия от небесата.Тогава ще могат да отговорят,но преди това в никакъв случай,за да не предизивкат БоБожия гняв

 48. 48 Профил на el_duderino
  el_duderino
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#40] от "sniper":

  Персонал ще командироват от летище София за лятото - командироват те за месец и си ходиш на плаж събота-неделя, измислена е работата. Други са проблемите на това решение, просто в други държави за такова нещо пада правителството, а в България само се режат ленти и хората се радват. Тодор Живков е показал нагледно, че на Българина явно му харесва някой "бащица", но човек от народа, да го управлява, като куче (според някои публични личности). И това се доказва неколкократно в избори до сега. Колкото и да се шуми по форумите, не съм оптимист за изборите. Кога за последно са направили добър избор за управление масите в България?

  ... if you're not into the whole brevity thing...
 49. 49 Профил на Sniper
  Sniper
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  [quote#48:"el_duderino"]Персонал ще командироват от летище София за лятото [/quote]
  Ама то само лятото ли ще работи?
  Извън шегата, идеята за този проект е безумна, и си личи, че това е в услуга на нечии интереси, колкото и да ни обясняват за потоци туристи и монополи. За генералното в поста ти си абсолютно прав.

  "Какъвто човекът, такава и речта му." - "Qualis vir, talis et oratio." Луций Аней Сенека
 50. 50 Профил на drbr
  drbr
  Рейтинг: 217 Весело

  Ние може да изнасяме за света ноу хау,как ей така без проучвания, просто защото така ни харесва си строим летище до летище

 51. 51 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  аз първия ли съм да се сетя че летище варна покрива региона на милион процента и начинанието е малоумно за държава с нашите размери?

  Всъшност да заебете че попитах...

 52. 52 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Варна - гражданска авиация, а в Балчик да се насочват тия с индивидуални самолети, леки, ултралеки и подобни.
  Това е модела за тоя район.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 53. 53 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  нямаше да ме е толкова яд, ако голф-инвестициите на гергов поне бяха на печалба.

  а то ще ощавят от работещите милиони, за да може оня да продължи да си играе на голф-меценат, когато е просто един МЕДИЕН ИЗНУДВАЧ, ХОДЕЩ ПО ТЪНКО ОСТРИЕ МЕЖДУ ФАЛИТА И ЗАТВОРА, за който след няколко години няма даже да си спомняме, и чиято мечта да се пенсионира богат и уважаван просто няма да я бъде независимо колко още откраднати и ограбени пари се налеят в нея.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 54. 54 Профил на iv100
  iv100
  Рейтинг: 374 Неутрално

  точно летището в Балчик ще реши проблемите на транспорта във Варна, а не добра организация и глоби. Е не мога да повярвам, че Бойко мисли всички ни за толкова глупави. Всички са маскари

 55. 55 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1376 Любопитно

  "...Преобразуването на летището в Балчик трябва да стане до пролетта на следващата година, а за това ще са нужни 40 млн. лв. по оценки на транспортното министерство..."

  Давай смело Бочо! Щом толкова народ врещи, на прав път си! А и твойто не се губи, нъл тъй?

 56. 56 Профил на el_duderino
  el_duderino
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#49] от "sniper":

  Пресен пример - коментар 55. Дори и да е (извънредно) неумел опит за ирония, тези милионите които не "врещят" по форумите, явно разсъждават точно така, макар че аз, който "врещя", съм много по-малко губещ от тях. Просто избрах червеното хапче преди 10+ години, разширява светогледа, един вид полезно е...

  ... if you're not into the whole brevity thing...
 57. 57 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Не е шега управлението на една държава да се дава на един илитерат!
  Все пак поздравления за "Дневник", че посмяха да напишат: "Развитието на летището в Балчик се прави без предварителен икономически анализ"
  Трагедията е, че и образовани хора се прехласват пред илитерата, облечен в супер власт.

 58. 58 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2893 Неутрално

  Не се заблуждавайте, ама никак. Летище Балчик се прави за да посреща чартърите на петзвездния голф-ризорт на ченгето Кр. Гергов. Случайно ли мислите бТВ-то две години надува безотказно свирки на Павиана. Нищо случайно няма. Медийни свирки срещу ново летище - според мутро-милиционерския кодекс това е есенцията, смисълът на живота.

  Малко по-периферно, но все пак от летището ще намажат и червените грозилища А. Райчев&К.Стойчев. Доскорошните гласовити противници на Мутрата, напоследък завъртяха ханша и ориентираха целия Галъп към Боковия. Ето, посмейте се:

  http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1012351

 59. 59 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 792 Неутрално

  "Летище София" натоварено да търси пари и за Балчик
  =================================
  Сега ще турят и такса " Балчик" върху билетите и услугите на летище София. Пак навалицата ще плати издръжката.

 60. 60 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Нищо не разбирате. Това е временно решение. Когато летището в Балчик е готово, летище София ще бъде закрито и всички пътници за София ще кацат в Балчик и оттам по новопостроените магистрали за има-няма 6-7 часа ще пристигат в София.

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 61. 61 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#30] от "kosta2":Не случайно обаче "Мудис" вдигна кредитния рейтинг само на България..."Мудис", получава пари за добри кредитни оценки...
  Скандални разкрития от кухнята на рейтинговите агенции направи Уилям Харингтън бивш анализатор от "Мудис". Уилям Харингтън обвини "Мудис", че получава пари за добри кредитни оценки.Той прави разкритията си в писмо от 78 страници, което изпратил на Комисия за ценни книжа и борсова търговия. В него пише, че оценките на кредитния рейтинг не отговарят на заключения на нейните аналитици, а се гласуват заедно с ръководството, както и че се издават по-високи рейтинги по желание на клиента поръчител. Освен това, твърди Харингтън, ръководството на „Мудис” прави всичко възможно, за да угоди на заинтересованите клиенти, несъгласните анализатори се подлагат на натиск да станат „по-гъвкави" и най-малко един старши изпълнителен директор е излъгал под клетва по време на изслушване за поведението на агенции за кредитен рейтинг.
  "Не случайно обаче "Мудис" вдигна кредитния рейтинг само на България, защото този компенсаторен механизъм помага", подчерта Бойко Борисов. "Няма да усетим втората вълна на кризата...защото тези рейтинги на "Мудис"" - виждате по какъв начин отекват в ЕС", заяви премиерът Бойко Борисов.
  http://www.ekipnews.com/news/bulgaria/vytreshna_politika/bojko_borisov_nqma_da_usetim_vtorata_vylna_na_krizata/114129/

 62. 62 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#30] от "kosta2":Журналистите споделят в частни разговори, че Борисов плаща в брой за позитивно отразяване и заплашва тези, които пишат негативни репортажи. Въпреки уличното си образование...
  Секретен доклад на американския посланик в България Джон Байърли от 9 май 2006г. публикуваха Wikileaks. Той е посветен на тогавашния кмет на София и настоящ прeмиер Бойко Борисов. Посланикът му прави портрет - на минало, демонстрирани и непублични връзки, поведение, амбиции, отношение към САЩ...11. (S/NF) Борисов безсрамно си правеше реклама като главен секретар, умело комбинирайки влиятелни контакти със собствениците на медии и по холивудски перфектните си медийни инстинкти, за да осигури благоприятно отразяване, върху което се базира имиджът му. Наричан "батман" заради вездесъщото му присъствие, заради склонността му да носи изискани черни дрехи и заради внезапното му появяване на местопрестъплението, Борисов изгради PR машина, която му спечели подкрепа във всички възрастови и социални групи.
  Журналистите споделят в частни разговори, че Борисов плаща в брой за позитивно отразяване и заплашва тези, които пишат негативни репортажи.Въпреки уличното си образование Борисов често изглежда наивен, както когато директно ни заяви, че очаква американска подкрепа за политическата си кариера, като знак на благодарност за нашето сътрудничество.Неговата енергичност и кратък диапазон на вниманието върху даден въпрос, понякога го карат да крачи напред-назад като тигър в клетка. Той е изключително чувствителен, когато става дума за публична или частна критика.С други думи, ние трябва да продължаваме да го бутаме в правилната посока, но никога не трябва да забравяме с кого си имаме работа.

 63. 63 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Любопитно

  До коментар [#30] от "kosta2":
  22 юли 2011 – Рейтинговата агенция „Мудис” (Moody's) повиши кредитния рейтинг на България, съобщиха от Министерство на финансите. Рейтингът е повишен от ...

 64. 64 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#30] от "kosta2":
  България стана единствената в ЕС с повишен рейтинг в кризата...http://www.dnevnik.bg/pazari/2011/07/24/1128349_bulgariia_stana_edinstvenata_v_es_s_povishen_reiting_v/

 65. 65 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Любопитно

  До коментар [#30] от "kosta2":..."Отворено общество"...
  Успяхме да излезем от кризата, без да вземаме външни заеми, без да вдигаме данъци и без да влизаме в големи дефицити, което обяснява защо беше покачен кредитният ни рейтинг, заяви в събота финансовият министър Симеон Дянков. Според Георги Ангелов от "Отворено общество", това е първа крачка към разграничаването на България от проблемните страни от региона и Европа.

  http://www.dnevnik.bg/pazari/2011/07/24/1128349_bulgariia_stana_edinstvenata_v_es_s_povishen_reiting_v/

 66. 66 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#30] от "kosta2":
  Няма нищо тайно, което...
  Няма нищо тайно, което да не стане явно, нито пък скрито, което да не стане известно и да не излезе наяве (Лук. 8:17). Следователно, колкото и да се крием с лошите си дела, независимо от нас те биват записвани и, когато му дойде времето, написаното ще ни бъде предявено. Каква е хартията, на която биват записвани? Съвестта ни? Понякога я караме да мълчи – и тя мълчи. Но, макар да мълчи, си върши работата, води много точен летопис на делата ни. Какво да сторим, ако там са записани много лоши неща? Трябва да заличим написаното. С какво? Със сълзи на покаяние. Тези сълзи ще отмият всичко и от лошото, което е било написано, не ще остане и следа. А ако не го отмием, на съда ще се наложи сами да препрочетем всичко написано. И тъй като тогава правдата ще бъде на власт в съзнанието, то сами ще произнесем присъдата над себе си, а Господ ще я утвърди. Тогава решението ще бъде окончателно и няма да подлежи на обжалване, защото всеки сам ще осъди себе си и на никого няма да му бъде до другите. И всичко това ще стане за един миг. Ще погледнеш и ще видиш какво представляваш, и тозчас ще чуеш от вездесъщия Господ потвърждение на присъдата, а след това – край на всичко...


 67. 67 Профил на Roger
  Roger
  Рейтинг: 217 Любопитно

  Мамицата Ви КРАДЛИВА!!! Немало да крадеме от държавния бюджет, а от този на летище софия, по същата схема дават и пари за АЕЦ Белене, идвали от БЕХ, а БЕХ взимал от бюджета!
  БОКО за ТЪПАЦИ ли ни имаш?
  Кото си толко отворен, ела да ми кацнеш на US Opena, нали си ГОЛЕМ тенесис, може и WC да ти дадат по тоя слу4ай!

  may the Power be with you
 68. 68 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 636 Неутрално

  breaking news:
  продължение на темата от пост #37
  Рано тази сутрин,след среща с представители на тройната коалиция червеноглави пеликани,червенопери диви гъски и пепеляви балчишки гугутки,премиерът даде пресконференция пред представителите на многобройните световни медии,струпали се в софия при новината за началото на новия колосален инфраструктурен обект,който верояно ще промени лицето на европа и тенденциите в световния туризъм.
  Там той заяви-
  на някои кръгове не им харесва,
  че ние само строим ,а те нищоне направиха.Като не им оттърва на гугутките и пеликаните да си пуснат едно писмо,ще им дадем язовир малко шарково,да си го вземат и да си хвъркат там.Аз съм поел ангажимент пред Красьо медията,да не съм като тия предните да говоря едно,пък после да се отказвам.

 69. 69 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Гневно

  До коментар [#30] от "kosta2": Dixi (дикси) - Казах !
  Реч на един некоронясан крал:...Така че считайте, че това е политическо решение, първо. Затова не искам да ми се шикалкави. Аз искам там да бъде гражданско летище... По-ясно как да го кажа. Искате да ми кажете, че ние нямаме резерв от 30 милиона да ги вкараме да си направим летище... това ли искате да ми кажете? Ще се замисля по някои други теми! Повече не искам коментар. Искам го напролет, май месец това летище да функционира...От теб се иска да го сдадеш. Там искам да има гражданско летище.
  Министърът на отбраната Аню Ангелов не е разбрал казуса с финансирането на заседание на правителството, когато окончателно се решава военното летище в Балчик да стане гражданско. Премиерът Бойко Борисов не се церемони и не си губи времето да му обяснява, а категорично заявява: „От теб се иска да го сдадеш.” Това става ясно от стенограмата на заседанието, когато се приема Решение за безвъзмездно предоставяне на имот – публична държавна собственост, за управление на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията за нуждите на Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация.
  Стенограмата, която решава съдбата на военното летище в Балчик
  БОЙКО БОРИСОВ: Внасят министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията и министърът на отбраната.
  ИВАЙЛО МОСКОВСКИ: Уважаеми господин премиер, колеги, става въпрос за летище Балчик. Докладът е изготвен, има проекторешение. Има един казус, който остава да бъде решен. Ние сме записали в т. 9 на проекторешението Министерството на финансите респективно да осигури средствата за капиталови разходи и издръжка, включително за летищна администрация, на имотите по т. 1 от бюджета на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Казусът е следният: в момента, в който това летище се прехвърли за стопанисване от нас, има текущи разходи, които в нашия бюджет не са предвидени. Този въпрос трябва да бъде решен, иначе ще бъда обвинен в безстопанственост.
  ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: Имам два принципни коментара. Първо, предлагам, и мисля, че това е разумно и ще се обединим около него, държавата няма политика да инвестира директно в граждански летища. Обикновено това се е случвало през концесии. Предлагам тук подходът да бъде същият. Ако идеята е това летище да бъде разширено за целите на гражданската авиация и да придобие техническата способност да приема граждански полети, това нещо да бъде реализирано чрез отдаването на летището на концесията. Смятам, че ще бъде проявен инвестиционен интерес. От друга страна, до края на годината, докато приключи евентуално една концесионна процедура за отдаване на концесия на този обект, предлагам т. 9 от проекторешението да не е в този вид, а да придобие вида, че министърът на финансите по предложение на министъра на отбраната и на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията, най-общо казано предлагам това, което досега е финансирало Министерство на отбраната да продължи да си го финансира до края на годината, през това време Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията да мине през една процедура на концесиониране на летището, така че в кратки срокове в следващата година да може това летище да се инвестира от търговския оператор.
  БОЙКО БОРИСОВ: За да няма повече коментари по тази тема: летище Балчик умишлено години наред не е пускано, за да може да има монопол на летище Варна и всички туристи за Северна България да минават през летище Варна. Първо, нямаме нито резервно гражданско летище, а когато има монопол в никакъв случай това не е хубаво. Това първо.
  Местните оператори, собственици, хотелиери и бизнес с всички съм се срещал, даже бяхме и с министър Московски единия път, всички казват – никой нямаше кураж да го направи това, затова не е и правено. Така че считайте, че това е политическо решение, първо.
  Второ, то е абсолютно гарантирано, че касае подобряване на бизнес услугата за туристическия сезон.
  Трето, съм сигурен, че ще има инвестиционен интерес от големите оператори, защото знаете, че дори и към момента има монопол към возенето на морето. Услугата не е добра. И не създадем ли конкурентност, тя няма да бъде никога добра. Затова не искам да ми се шикалкави. Първо, то и така е буренясало, и така не се поддържа по никакъв начин. Аз нарочно веднъж кацнах на него, щеше да се разпадне самолетът. Сиреч, военните да не говорят приказки от типа, че това им е резервното, най-важното и какво ли не летище. Защото те по Конституция имат право, ако им трябва, да кацнат на което летище искат, както кацат на София. Така че не им е проблем на военните летището. Затова, Горанов, прехвърляте или част от парите, за да функционира летището, но незабавно се пуска дали концесия, дали като дойде Дянков говорете, го правим и го даваме тогава на концесия. Московски е вече пряко отговорен с днешното решение, ако искаш направи предприятие, каквото искате, имате експерти. Аз искам там да бъде гражданско летище, да се ползва от големи оператори, които да докарват туристи в Северна България. По-ясно как да го кажа.
  ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: Може би тази политическа воля за концесиониране на обекта да намери място в този проект на решение, който днес обсъждаме и в него да намери място точка, че министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията да стартира процедура за отдаване на концесия.
  БОЙКО БОРИСОВ: Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията да предложи вариант, който е най-бърз, най-удобен и гарантира туризма. Това искам от министъра на транспорта.
  ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: Значи на вносител и окончателната редакция да предложи за концесиониране най-бързо.
  БОЙКО БОРИСОВ: Там искам да има гражданско летище. И хората да могат да избират къде да кацат. Да се намери сериозен оператор, който да гарантира всичко това. Това веднага ще активизира и собствениците на другите летища да си ги превърнат от селски кокошарници, каквито са в момента, в нормални летища.
  ИВАЙЛО МОСКОВСКИ: Ние проведохме няколко разговора с колегата Горанов. По предварителни данни от експерти от ГВА необходимата инвестиция, за да бъде доведено до ниво гражданско летище, на което ще могат да кацат същия тип самолети, каквито кацат и на Варна, ще бъде около 30 милиона. С господин Горанов разговаряхме, това ще е доста тежък ангажимент към бюджета.
  БОЙКО БОРИСОВ: Колеги, когато навремето спорехме в Общинския съвет в София и си купихме земята, сега 20 милиона ни възстанови Европейският съюз. Така че, това може да струва и 50 милиона, в момента, в който след това се даде на концесия или се даде да се оперира от някой, тези пари ще се върнат. Искате да ми кажете, че ние нямаме резерв от 30 милиона да ги вкараме да си направим летище и след това да си ги вземем от този, който ще дойде да ги управлява, това ли искате да ми кажете? Ще се замисля по някои други теми! Повече не искам коментар. Искам го напролет, май месец това летище да функционира за новия туристически сезон. И военните да могат също така да си кацат.
  АНЮ АНГЕЛОВ: Ние имаме там два обекта.
  БОЙКО БОРИСОВ: Като двата им обекта си остават. Ние за това сме се разбрали.
  АНЮ АНГЕЛОВ: Само не разбрах предложението на Горанов относно това до края на годината ние да го обслужваме или ще го сдаваме това летище на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.
  БОЙКО БОРИСОВ: От теб се иска да го сдадеш.


  Ave, Caesar, morituri te salutant! – Аве, Борисов, умиращите те поздравяват... Аве Цезарю на мисълта ! Искаш, да властваш и диво тълпа да реве - "Аве, цезарю!"...

 70. 70 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#69] от "latcho59":
  На същото това заседание правителството(малко гръмко го наричам правителство,то по-скоро в случая приличаше на придворни дами) реши да намали лимита на средства за лечение на децата в чужбина.Поради липса на средства.Това ако не е връх на цинизма, здраве му кажи.

 71. 71 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Гневно

  До коментар [#70] от "eurogi":
  Некадърни, прости и алчни хора нахлуха на всички нива в управлението. Партията на управленската немощ и мениджърската несъстоятелност се изроди в Партия на простотията и арогантността. Да си интелигентен човек днес в страната ни означава да се чувстваш лично засегнат, лично обиден, лично разстроен, лично паникьосан от интелектуалните, умствените, професионалните и моралните „качества” на първите лица в правителството и парламента! Малко, много малко са способните, образованите и възпитаните хора у нас, които да не изпитват стрес, страх и срам от езика, поведението, маниерите, плоските номера и тъпите хватки на формалните неформални и неформалните формални първи партийни и правителствени ръководители…

 72. 72 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#70] от "eurogi": Много ясно е казано - ...или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет.

  КОНСТИТУЦИЯ на Република България
  Ние, народните представители от Седмото Велико Народно събрание, в стремежа си да изразим волята на българския народ, като обявяваме верността си към общочовешките ценности: свобода, мир, хуманизъм, равенство, справедливост и търпимост; като издигаме във върховен принцип правата на личността, нейното достойнство и сигурност; като съзнаваме неотменимия си дълг да пазим националното и държавното единство на България, прогласяваме своята решимост да създадем демократична, правова и социална държава, за което приемаме тази
  КОНСТИТУЦИЯ
  Глава първа
  ОСНОВНИ НАЧАЛА
  Чл. 1. (1) България е република с парламентарно управление.
  (2) Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция.
  (3) Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет.
  Чл. 5. (1) Конституцията е върховен закон и другите закони не могат да й противоречат.
  (2) Разпоредбите на Конституцията имат непосредствено действие.

 73. 73 Профил на Коста Атанасов
  Коста Атанасов
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#69] от "latcho59":

  Дано наесен хората да гласуват с главите си, в противен случай напролет ще има много гласували с краката си. В една държава различна от нашата това правителство да са го изгонили отдавна.

 74. 74 Профил на Мер Ака Ри
  Мер Ака Ри
  Рейтинг: 478 Неутрално

  До коментар [#25] от "latcho59":

  Очаквано. Целият свят ще бъде ударен

 75. 75 Профил на zapoznat
  zapoznat
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Всъщност, колко е от Варна до Балчик? Пише 43км. Няма ли да е мега по-евтино да оправят пътя дотам. Не говоря за магистрала...

 76. 76 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Да се намерят там едни пари никак не е проблем. Има един дежурен за тези цели брашнян чувал - ДП РВД...

  Европейски ценности: слушкаш Шорош, папкаш грантове! (наръчник на българските либерални медии)
 77. 77 Профил на bhristov
  bhristov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Идеята е много добра, но не трябва да се финансира от държавата. Освен ако правителството знае нещо и не го казва. Морските ни летища са доминирани от чартърите. Ако това летище поеме активен лоу-кост трафик, какъвто в момента практически липсва на Варна и Бургас , цифрите на заетостта по Черноморието ще имат други измерения.

 78. 78 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 697 Неутрално

  До коментар [#70] от "eurogi":


  [quote#70:"eurogi"]малко гръмко го наричам правителство[/quote]

  Прав си. То си е мутренска банда.

  Никога повече мутри начело на България.
 79. 79 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 947 Весело

  До коментар [#2] от "Нели Ангелова":
  Не позна.
  Решенията са взети на маса от Праймиера и Прайммедииния бос.
  Ама хахах ще ги платим ние.
  А после след 2-до 5години ще изпадне летището в затруднение и ще се наложи да се купи от "стратегически"инвеститор.
  И още един куп веселби са се народили на тая маса..и на онзи корт.
  Айде сполай на всички плащачи.
  А да не забравя успешно дочакване на емигрантите и на това летище.

 80. 80 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  Типично по комунистически. Нищо ново не сме научили и нещо старо не сме забравили, за наше съжаление

 81. 81 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  до 33
  да според №4 е по добре да пустее ,а за тея 6 месеца работа може да си покрива разходите за 1 година и тея хора да не са безработни и така това екъдето разправят защо строят магистрала като няма кой да кара по нея ,а и нали само през лятото стават задръствания на нея

 82. 82 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1376 Любопитно

  "...да се разбие монополът на варненското летище, да се облекчи трафикът през лятото в морския град и да се развият бизнесът и туризмът на север..."

  Вааай, тая глАва не е за два крака, а е за четири... Къв монопол, бре аланкоолу? Варненското летище е държавно и това всички го знаят, само картофа не го знае.

 83. 83 Профил на ronkong
  ronkong
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ако летище Варна е най големият проблем за развитието на туризма в региона, то на таралежът сигурно му е проблем, че има бодли и не скача като заек. Проблема на Варна е в това, че няма програма за развитие на този вид бизнес. През 1990г. ние предложихме такава програма на тогавашното правителство. Дори предложихме инвеститори, които да влеят свежи пари в бизнеса. Но нищо не беше прието, и всичко умря. Нещо повече, в Слънчев бряг по тази програма, нямаше да се развива алкохолно - дрогиран туризъм. И при това доходите от предложената програма освен, че щяха да са по големи но и по сигурни. Просто инерцията на политическият пополизъм продължава другари с пълна сила.

 84. 84 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Точно вчера прочетох информация,за пътниците през трите големи летища на България за 2010г.-през летище София-3.3 милиона,през летище Бургас-1.9 милиона,летище Варна-1.2 милиона.Както се вижда,бургаското наистина е доста по натоварено от летище Варна,така че аргументите за решението съвсем се изясняват.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK