Бизнес климатът в България се подобрява въпреки опасенията за глобална рецесия

Износителите усещат забавяне, но го компенсират с нови пазари

Бизнес климатът в България се подобрява въпреки опасенията за глобална рецесия


Опасенията за навлизане в нова глобална рецесия и свиването на поръчките от чужбина засега не тревожат мениджърите на българските компании. Напротив - оптимизмът сред тях за следващите месеци се подобрява, показват данните за бизнес климата, публикувани от националната статистика (НСИ) и проверка на "Дневник".


Сериозно се е подобрил той за индустриалните компании, много от които работят за износ, както и в сектора в продажбите на дребно, което идва от макар и малкия ръст в потреблението. Някои от представителите на бизнеса заподозряха политически оптимизъм в данните на НСИ, но повече действително потвърдиха, че има подобряване на средата и очакванията им.


Общият бизнес климат през август се повишава с 1.1 процентни пункта спрямо юли. Оптимизмът доминира в промишления сектор, като през август оптимизмът в него расте с 2 процентни пункта и е само само на 2.1 пункта под дългосрочната средна стойност за оценките от бранша.
Ако тази тенденция се запази и през следващите месеци, оптимизмът в отрасъла ще стигне до нивата от началото на кризата през есента на 2008 г. Анкетираните мениджъри посочват, че производствената активност се увеличава въпреки спада на поръчките от чуждестранни клиенти, което се обяснява с компенсирането с вътрешно търсене. Български индустриалци твърдят, че активността в Европа се забавя, но не се наеха да прогнозират доколко това е устойчива тенденция.


Aдминистративният директор на "София Мед" Георги Расолков вчера заяви, че през август производството традиционно спада заради отпуските. Освен това спадът на поръчките от ЕС може да се дължи и на оптимизация в запасите на чуждестранните клиенти.


"Септември винаги е бил много показателен месец как ще свърши годината, но засега не могат да се дадат точни оценки каква е посоката на развитие и с какви темпове ще върви възстановяването. Като цяло обаче тази година е много по-добра от миналата", заяви той.


Износът забави темповете си на растеж още в началото на лятото, но причина за това е, че сравненията се правят спрямо по-висока база за миналата година, когато продажбите зад граница вече се възстановяваха. Намалението на сегашните поръчки обаче отразява и забавянето в икономиките на големите европейски държави, за където се изнася голяма част от продукцията на българския индустриален сектор.


Положителни сигнали


Икономистът от Центъра за либерални стратегии Георги Ганев заяви, че сигурните сигнали в августовското изследване на бизнес климата са по-скоро положителни. По думите му в индустрията има трайна тенденция към възстановяване и спадът на поръчките от чужбина вече се компенсира с нарастване на вътрешното търсене за промишлени стоки.


"Ако промишлените компании са повишили конкурентоспособността си, забавянето на европейската икономика може да ги засегне по-слабо, отколкото компаниите в други държави", коментира той. Комбинацията от добри резултати в промишлеността и търговията на дребно той определи като сигнал, че може да се съживява и потребителското търсене, но преди това да се потвърди, трябва да мине активният туристически сезон и продажбите на дребно да останат високи.


"При излизане от криза първоначалният ръст винаги е по-висок от обикновеното заради наваксването, при което се правят много отлагани покупки. За да сме сигурни, че виждаме това, обаче ще трябва да изчакаме още няколко месеца", каза той.


"Най-лошото е отминало и предстои възстановяване, което, макар на приливи и отливи, ще е устойчиво. В  КРИБ обаче не очакваме резки спадове като в началото на кризата", коментира и Евгений Иванов, изпълнителен директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, и допълни: "Българските компании не са толкова големи и гъвкавостта им позволи да се ориентират към нови ниши и пазари.


Така спадащите поръчки от Европейския съюз се компенсират от нови пазари в Азия и Близкия изток. Гарантирани перспективи има и пред технологичните компании.


Аз съм оптимист и за текстилния сектор, но не в областта на ишлемето, а в областта на високата мода, където има създадени български марки, които имат голям марж и потенциал да се разрастват. Този сектор продължава да има конкурентно предимство, включително и производството на автомобилна тапицерия, където търсенето е огромно, и този бранш се развива с много ускорени темпове."


За Иванов знаков за потребителското доверие ще е октомври, тъй като и през септември продажбите на дребно ще растат заради сезонни фактори, какъвто е и началото на учебната година. Твърд песимист


се оказа Васил Александров, изпълнителен директор на "Агрополихим". Той дори разкритикува НСИ, че изследванията им отразяват  очакванията не на реалния бизнес, а на политиците. "Не мога да кажа, че има оптимизъм, в дълбочина нещата не стоят добре.


На пазара в момента е хаос - не е ясна все още посоката, в която ще поемат Европа и САЩ. Предприятия в България, които изнасят, понасят сериозни загуби заради флуктуациите на курса долар - евро. Отделно предстои увеличение на природния газ от октомври, което допълнително ще влоши обстановката", каза Александров.


При търговията на дребно бизнес климатът се подобрява с 10.8 пункта в сравнение с юли и за първи път след края на 2008 г. те надхвърлят дългосрочната си средна стойност (с 0.3 пункта). Подобрени са както оценките за настоящото бизнес състояние, така и очакванията за следващите шест месеца. Повишен оптимизъм има и по отношение на очакванията за продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца.


По-рано този месец се затвърди тенденцията да растат продажбите на компютри и мобилни телефони. При останалите браншове оценките на бизнеса са, че потребителите купуват активно само когато цените спаднат достатъчно и сделките станат изгодни. Услугите пък се налагат като сектор, където конюнктурата и оценките за нея се сменят динамично. През август отново има понижение с 3.2 пункта. От НСИ сочат, че причина за това е прогнозата за застой. Кризата в строителството продължава


а по мнение на строителните предприемачи средата, в която оперират, се влошава. Общата оценка спада с 5.7 пункта през август главно заради увеличения песимизъм в очакванията им за следващите шест месеца. Основните фактори, затрудняващи дейността в отрасъла, продължават да са несигурната икономическа среда и финансовите проблеми, като през август отрицателното им влияние се засилва.


Според Евгений Иванов дори и строителните компании обаче имат добри перспективи, стига да се адаптират към новите ниши на т.нар. ниско строителство. То включва пътища, магистрали и пречиствателни станции, които в идните години ще се строят активно и за това има голям ресурс, предоставен от ЕС.


По темата работи и Цветелина Катанска


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Шукри Шашкъноглу
  Шукри Шашкъноглу
  Рейтинг: 480 Весело

  това му е работата на "БИЗНЕСклимата" - да се подобрява когато трябва както и да се влошава - пак когато трябва !
  ---------
  има един много важен критерии за реверсиите в нагласите:
  когато всички са убедени в определена линия на поведение - следва точно обратното!
  ---------
  в момента всички вярват в апокалипсиса - значи е точният момент за разбиване на илюзиите.....по същият начин , по който ги произведоха ...........експлозивно

 2. 2 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 813 Неутрално

  Така спадащите поръчки от Европейския съюз се компенсират от нови пазари в Азия и Близкия изток. Гарантирани перспективи има и пред технологичните компании.
  Бравос, остава да се окаже, че таблетите на самсунг се сглобяват в България!?

 3. 3 Профил на АНГЕЛ
  АНГЕЛ
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Не знам защо ,но ми стана едно хубаво и направо се почувствах горд че живея в България.То като се замисли човек колко ли държави са по -добре от нас!Шегата на страна но пред българският бизнес има много добри възможности.Въпросът е политиците да спрат да пречат от сега на сетне!

  Не е достатъчно да бъдеш АНГЕЛ ,за да станеш СВЕТЕЦ
 4. 4 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Гневно

  Бизнес климатът в България се подобрява въпреки опасенията за глобална рецесия. Българският бизнес е облян в радостни сълзи и е разкрил пред премиерското сърце, че ...Пред нас са блеснали житата окъпани от топъл дъжд и ний вървим, вървим вървим нататък, и няма край, и няма край на шир и длъж. Ехо, ехо ...

 5. 5 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Стъкмистиката отново оправда названието си. Те по принцип винаги спазват традицията да изнасят данни, диаметрално противополжни на истинското положение. Така че, можем лесно да се ориентираме и в тази поредна измислица.

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 6. 6 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  хвала на такива синоптици, явно са на заплата при кандидат президента от звучната фамилия на плевнята, дето бил учил в Германия, като само той да е учил там - комунстчето му с комунистче, топ стоте икономиста от закрития проект на СБ и децата чудо на Тошо Живков - пожарникарят и чантоносецът му.

  http://www.youtube.com/watch?v=x7dtCJwRIDg&feature=related
 7. 7 Профил на Коста Атанасов
  Коста Атанасов
  Рейтинг: 699 Весело

  Ма верно ли ? А Боце к'во каза ?

 8. 8 Профил на truth
  truth
  Рейтинг: 488 Неутрално

  В разгара на икономическата криза Станишев ни обясняваше, че ние сме като оазис на спокойствието и кризата няма да ни засегне. Сега световната икономика е заплашена от нова рецесия, но нашият бизнес е във възход. Обяснението е просто - ние нямаме никаква икономика.А когато нямаш икономика, икономическите кризи нямат никакво отношение към теб.

 9. 9 Профил на moon744
  moon744
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Хайде отново разяснете така наречените процентни пункта. Процентите са ясни, какво значат пунктовете? Кой икономист е измислил тази щуротия?

 10. 10 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1462 Весело

  Най-добрата и адекватна оценка за това, как изглежда климатът в България-политически, икономически, социален- ще даде избирателят на изборите! С оглед на това, че сме в навечерието им, всякакви анализи и прогнози ще се възприемат като поръчкови, така че дори и да са верни, като инструмент на въздействие са безсмислени! Но ако някой има излишни пари, да ги дава - има толкова изгледнели социолози, журналисти, политолози, биолози, зоолози...май се поувлякох?!

 11. 11 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Любопитно

  Опасенията за навлизане в нова глобална рецесия и свиването на поръчките от чужбина засега не тревожат мениджърите на българските компании. Напротив - оптимизмът сред тях за следващите месеци се подобрява, показват данните за бизнес климата, публикувани от националната статистика (НСИ)...

  За лъжите си шефката на НСИ Мариана Коцева подаде оставка, но тя не бе приета от премиера Бойко Борисов. И как да я приеме, като тя му седеше на главата и му показваше как да се преброи по Интернет за "Преброяване 2011". Горкият той, не беше виждал компютър в живота си.

 12. 12 Профил на ga6tisperka
  ga6tisperka
  Рейтинг: 434 Неутрално

  ще повярвам че има
  някаква положит промяна,
  когато в БГ започнат да отварят
  заводи, водещи световни производители,
  а не да ни прескачат

 13. 13 Профил на ombre
  ombre
  Рейтинг: 434 Неутрално

  За невярвящите. Ние пък напук на песимистите назначихме допълнително 20 човека,щот не можем да насмогнем за износа на продукцията си в Европа и Америка.А темпото непрекъснато се увеличава.От понеделник 29.08.2011 започваме и разширение-строим нов цех.

 14. 14 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#1:"Шукри Шашкъноглу"]в момента всички вярват в апокалипсиса -[/quote]
  Уточнявай...всички комунисти вярват в апокалипсиса...

  الرجل الكبير
 15. 15 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 600 Неутрално

  Оптимизмът е свързан с наближаващите избори и възможността да изринем мутренската банда.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 16. 16 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Да ви кажа как го мерят тоя климат, ако не сте се замисляли. Пращат един ексел файл на избрани фирми, секретарката попълва нещо без да гледа, понеже на никого не му се занимава и това е то. Несериозна работа.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK