Американски банки купуват кредити на Anglo Irish

Американските банки Wells Fargo & Co и JPMorgan Chase & Co, както и инвестиционните фондове от групата Lone Star са купили кредити,  чийто залог са търговски недвижими имоти в САЩ за $9.5 млрд. от Anglo Irish Bank. Това са съобщили запознати със сделката, но пожелали анонимност източиници пред "Блумбърг".


Това е най-голямата подобна сделка от четири години насам, като предложените кредити привлякоха повече от двайсет купувачи. Предполага се, че общата цена, платена за всички заеми, е между $7 и $8 милиарда.
За да привлече повече потенциални купувачи, кредитният портфейл на банката е бил разделен на осем отделни пакета.


Първият пакет, който съдържа просрочени  и лоши кредити, е спечелен от JPMorgan и включва заеми около $1 млрд., до $1.5 милиарда, посочва източникът на агенцията.
Wells Fargo е спечелила втория и третия пакет на стойност около $3 млрд., до $3.5 милиарда. Банката наскоро купи кредитен портфейл от 1.4 млрд. долара от фалиралата Bank of Ireland.


Другите пет пакета с просрочени и лоши заеми са купени от Lone Star на номинална стойност от около $5 млрд., а имотите са разпределени и по различните на недвижими видове имоти - хотели, апартаменти, вили, офиси и складове. Сделката ще бъде финализирана през октомври.


Anglo Irish беше един от най-агресивните кредитори по време на бума на търговски имоти в САЩ в периода 2003-2007г., но твърде рисковата стратегия на ирландските банки докара икономиката на страната до ръба на колапса и принуди Дъблин да търси 85 млрд. евро финасова помощ от ЕС и МВФ през последната година.


Преди да бъде национализирана през 2009 г., банката бе сред най-добре представящите се на ирландския пазар на ценни книжа. Оттогава насам тя разпродава депозитите си и другите си активи на други финансови институции, за да подобри състоянието си, след като бе поета от държавата.


Успешната продажба на портфейла на банката с огромните й активи в САЩ би представлявало огромна подкрепа за ирландското правителство, което обеща да наложи радикално свиване на банковия сектор, за да намали зависимостта от спешно финансиране от Европейската централна банка (ЕЦБ).


Заемите, които се продават, са обезпечени с разнообразна група от повече от 280 имота, включително и с офис сгради в Масачузетс и търговски имоти в Ню Хемпшир, Южна Каролина и Флорида, а също така и жилищни сгради в Ню Йорк и Бостън, складове и бензиностанции в Средния Запад, и хотели от Флорида до Мейн.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK