LTE е не чак толкова далечно бъдеще в България

Четири оператора планират да предлагат услугата, първата действаща мрежа се очаква в средата на следващата годинаИзбори 2022


- Около 20% от приходите на мобилните оператори у нас идват от мобилен интернет

Мобилният интернет е най-бързо растящата услуга на GSM операторите в България и като интерес от страна на потребителите, и като приходи. А с ръста на трафика телекомите започват да се озъртат за нови и по-добри технологии, с които да отговорят на нуждите си и да предоставят още по-високи скорости на мобилната интернет връзка на по-добри цени за себе си и за клиентите си.


Решението на този проблем е LTE (Long Term Evolution), сочена за четвърто поколение GSM мрежа и конкурирана от WiMAX технологията. Освен трите мобилни оператора в България на LTE пазара у нас се очаква и четвърти играч в лицето на WiMAX оператора "Макс телеком", а първата действаща LTE мрежа извън предвидените тестови такива се очаква още в средата на следващата година.
Въпреки че телекомите изразяват съмнение от необходимостта от тази технология и готовността на потребителите у нас да я приемат. Според анализаторите от Research and Markets постъпленията от интернет трафик в мрежите на телекомите ще увеличат приходите от този сегмент двойно до 2016 г. От компаниите обаче не коментират колко точно печелят от осигуряването на интернет достъп, като само "Глобул" и "Виваком" обясняват, че около 20% от оборота им се дължи на тази услуга.


LTE е стандарт, който тепърва ще се усвоява от мобилните оператори по света, а в България Комисията за регулиране на съобщенията тепърва започва обществени консултации, свързани с новите честоти, необходими за въвеждането на технологията. Предимството на LTE пред съществуващите в момента технологии за пренос на данни през мобилни мрежи е в по-високите скорости, по-малкото забавяне при преноса на пакети данни и по-ниските цени на разговор, които осигуряват този тип мрежи.


Техен конкурент на идеологично ниво е WiMAX, която обаче се развива твърде мудно на международно ниво и до края на годината се очаква потребителите й да достигнат едва 18 млн. души глобално. LTE обаче се радва на по-голям интерес от страна на мобилните оператори, които възприемат тази технология и в момента комерсиални мрежи поддържат около 24 оператора по света, които към началото на година обслужват около 320 хил. свои клиенти.


В България LTE е все още на етап изграждане на тестови мрежи от страна на мобилните оператори. Първо през септември се очаква пускането на тестова мрежа от страна на "Мобилтел", а в края на годината и "Виваком" планира да започне да тества LTE в своя инфраструктура, коментират за "Дневник" от двата оператора.


Засега единствено "Глобул" не обявява кога точно ще започне да изгражда дори тестова 4G мрежа, но от оператора са категорични, че ще заложат на тази технология, чиито проби вече текат в подразделението на компанията майка Comsote в гръцката столица Атина.


Освен трите мобилни телекома обаче на LTE пазара у нас ще се намеси и четвърти играч - WiMAX операторът "Макс телеком", който "на практика е готов да започне да предлага услугата и в момента", обясни Красимир Стойчев, изпълнителен директор на компанията. По думите му обаче 4G мрежата на компанията няма да бъде функционална поне до средата на следващата година, а причина за това е липсата на крайни устройства като смартфони и таблети, поддържащи LTE, за потребителите.


"Кога в България ще има действаща и достъпна за крайните клиенти LTE мрежа е въпрос, който зависи най-вече от пазарни и регулаторни фактори, не толкова от технологични", коментират от "Глобул". Според телекома вече са налице първите стъпки от страна на регулатора за осигуряване на нужния честотен ресурс и подготвянето на съответната нормативна база, но това е дълъг и бавен процес.


От "Виваком" също коментират, че навлизането на LTE ще отнеме време, което зависи най-вече от наличието на крайни клиентски устройства. Друг е въпросът, че въпреки огромния интерес към мобилния интернет телекомите все още нямат проблем с прекомерен трафик, на който не могат да смогнат - фактор, който играе основна роля и кара операторите на Запад да се обръщат все по-осезаемо към LTE. И да запълват дупките, които иначе не могат. Затова и част от телекомуникационните компании обмислят или вече са премахнали тарифните планове с неограничен трафик.


"Операторите разполагат с неусвоен ресурс в съществуващите 3G мрежи", обясняват от "Глобул". Главният технически директор на "М-Тел" Хорст Пертъл също е категоричен, че пазарът все още няма нужда за LTE. В интервю за "Дневник" той коментира, че не е важна технологията, а качеството на услугата, която получава потребителят.


Навлизането на LTE и в България обаче е повече от сигурно и е въпрос на време, необходимо за освобождаването на честоти за предоставянето на услугата от страна на регулатора и инвестиции от страна на мобилните оператори, които ще имат нов конкурент на този пазар.


Повече за плановете на "Макс телеком" за навлизане на LTE пазара очаквайте до края на седмицата в "Дневник"

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK