LTE е не чак толкова далечно бъдеще в България

Четири оператора планират да предлагат услугата, първата действаща мрежа се очаква в средата на следващата година
- Около 20% от приходите на мобилните оператори у нас идват от мобилен интернет

Мобилният интернет е най-бързо растящата услуга на GSM операторите в България и като интерес от страна на потребителите, и като приходи. А с ръста на трафика телекомите започват да се озъртат за нови и по-добри технологии, с които да отговорят на нуждите си и да предоставят още по-високи скорости на мобилната интернет връзка на по-добри цени за себе си и за клиентите си.


Решението на този проблем е LTE (Long Term Evolution), сочена за четвърто поколение GSM мрежа и конкурирана от WiMAX технологията. Освен трите мобилни оператора в България на LTE пазара у нас се очаква и четвърти играч в лицето на WiMAX оператора "Макс телеком", а първата действаща LTE мрежа извън предвидените тестови такива се очаква още в средата на следващата година.
Въпреки че телекомите изразяват съмнение от необходимостта от тази технология и готовността на потребителите у нас да я приемат. Според анализаторите от Research and Markets постъпленията от интернет трафик в мрежите на телекомите ще увеличат приходите от този сегмент двойно до 2016 г. От компаниите обаче не коментират колко точно печелят от осигуряването на интернет достъп, като само "Глобул" и "Виваком" обясняват, че около 20% от оборота им се дължи на тази услуга.


LTE е стандарт, който тепърва ще се усвоява от мобилните оператори по света, а в България Комисията за регулиране на съобщенията тепърва започва обществени консултации, свързани с новите честоти, необходими за въвеждането на технологията. Предимството на LTE пред съществуващите в момента технологии за пренос на данни през мобилни мрежи е в по-високите скорости, по-малкото забавяне при преноса на пакети данни и по-ниските цени на разговор, които осигуряват този тип мрежи.


Техен конкурент на идеологично ниво е WiMAX, която обаче се развива твърде мудно на международно ниво и до края на годината се очаква потребителите й да достигнат едва 18 млн. души глобално. LTE обаче се радва на по-голям интерес от страна на мобилните оператори, които възприемат тази технология и в момента комерсиални мрежи поддържат около 24 оператора по света, които към началото на година обслужват около 320 хил. свои клиенти.


В България LTE е все още на етап изграждане на тестови мрежи от страна на мобилните оператори. Първо през септември се очаква пускането на тестова мрежа от страна на "Мобилтел", а в края на годината и "Виваком" планира да започне да тества LTE в своя инфраструктура, коментират за "Дневник" от двата оператора.


Засега единствено "Глобул" не обявява кога точно ще започне да изгражда дори тестова 4G мрежа, но от оператора са категорични, че ще заложат на тази технология, чиито проби вече текат в подразделението на компанията майка Comsote в гръцката столица Атина.


Освен трите мобилни телекома обаче на LTE пазара у нас ще се намеси и четвърти играч - WiMAX операторът "Макс телеком", който "на практика е готов да започне да предлага услугата и в момента", обясни Красимир Стойчев, изпълнителен директор на компанията. По думите му обаче 4G мрежата на компанията няма да бъде функционална поне до средата на следващата година, а причина за това е липсата на крайни устройства като смартфони и таблети, поддържащи LTE, за потребителите.


"Кога в България ще има действаща и достъпна за крайните клиенти LTE мрежа е въпрос, който зависи най-вече от пазарни и регулаторни фактори, не толкова от технологични", коментират от "Глобул". Според телекома вече са налице първите стъпки от страна на регулатора за осигуряване на нужния честотен ресурс и подготвянето на съответната нормативна база, но това е дълъг и бавен процес.


От "Виваком" също коментират, че навлизането на LTE ще отнеме време, което зависи най-вече от наличието на крайни клиентски устройства. Друг е въпросът, че въпреки огромния интерес към мобилния интернет телекомите все още нямат проблем с прекомерен трафик, на който не могат да смогнат - фактор, който играе основна роля и кара операторите на Запад да се обръщат все по-осезаемо към LTE. И да запълват дупките, които иначе не могат. Затова и част от телекомуникационните компании обмислят или вече са премахнали тарифните планове с неограничен трафик.


"Операторите разполагат с неусвоен ресурс в съществуващите 3G мрежи", обясняват от "Глобул". Главният технически директор на "М-Тел" Хорст Пертъл също е категоричен, че пазарът все още няма нужда за LTE. В интервю за "Дневник" той коментира, че не е важна технологията, а качеството на услугата, която получава потребителят.


Навлизането на LTE и в България обаче е повече от сигурно и е въпрос на време, необходимо за освобождаването на честоти за предоставянето на услугата от страна на регулатора и инвестиции от страна на мобилните оператори, които ще имат нов конкурент на този пазар.


Повече за плановете на "Макс телеком" за навлизане на LTE пазара очаквайте до края на седмицата в "Дневник"

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dalilan
  dalilan
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Браво за статията, най-после нещо и за WiMAX.

  Интересен народ е българският - добитъка брои на глави, а правителството - на членове.
 2. 2 Профил на Илде
  Илде
  Рейтинг: 594 Любопитно

  "...по-добри цени за себе си и ..." Както винаги това е на първо място. Телекомите не се ли нагушиха толкова години обираха бедния български народ. Време е вече да пуснат нещо и за потребителя първо за НЕГО , после за тях!
  "...четвърти играч - WiMAX операторът "Макс телеком"..." Време е да има един конкурент , който да предложи нещо което го няма или е в тестов вариант и ако е под % цена на трите ни действащи оператори , ще бъде печеливша компания!
  "...Главният технически директор на "М-Тел" Хорст Пертъл също е категоричен, че пазарът все още няма нужда за LTE. .."Този коментар изби рибата- Кой е този да казва дали има или нямаме нужда от ЛТЕ! "
  после пис: статията е мн.добра

 3. 3 Профил на VitaminX
  VitaminX
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Честно казано, предпочитам дори и по-бавен (7-14 Mbps) мобилен интернет, но навсякъде, отколкото наистина бърз (Мтел поддържат 42 Mbps, поне според статията), но само в градовете.

  В този смисъл, за какво ми е LTE, като още няма свястно 3G покритие?!

  А че LTE е бъдещето е ясно, но лично мен не ме интересува дали постигам 84 Mbps през LTE или през HSPA+.

  Missão dada é missão cumprida!
 4. 4 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1341 Весело

  Краси Стойчев няма късмет с тоя уаймакс, дето се набута и това е!

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 5. 5 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  На много места все още е на ниво 2Г, те са се засилили да пускат 4Г...
  Та да не се пънат, ами да се огледат и да започнат да предлагат свястна 3Г услуга!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 6. 6 Профил на georgi2025
  georgi2025
  Рейтинг: 434 Неутрално

  В БГ телекомуникациите са повече мафия и картел отколкото да доставят стойност на потребителя с нови технологии. И типично за картел бавят новите технологии защото има уговорки, а не конкуренция.
  Телекомуникациите в бъдеще ще се използват за предаване на данни от хора, неволно имплантирани с чипове, каккто вече се прави в много западни страни, но при тази цигания целта е да се обединят банки, телекоми и някои други монополизирани индустрии в мафия.
  http://convergingtechnology.eu/threats-for-developing-countries/

 7. 7 Профил на barefoot
  barefoot
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Статията е оптимистична и обнадеждаваща. След като операторите планират да инвестират в четвърто поколение мрежа значи излизат от кризата. Въпреки проблемите с билинга и глобалната криза, Мтел все пак успя да изплува и първи ще тестват 4Г-то

 8. 8 Профил на brassballs
  brassballs
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Както се вика, да планираш е едно,да тестваш - друго, реално да предлагаш търговски една 4Г мрежа - трето.
  Инвестицията нужна за изграждането на една мрежа от това поколение е такава, че цените за ползването й в момента биха били крайно неатрактивни за обикновения потребител. Обратното би означавало изключително бавна възвращаемост на инвестицията, което в момента никой телеком не може да си позволи. Най-вече защото честотният ресурс е ужасно скъп - нали е държавен
  А и да приемем, че през декември 2011 Мтел пуснат ЛТЕ. С какво ще я ползвате? Имате ли телефон, джиджавка за лаптоп, която да работи с ЛТЕ? Да, те ще предложат устройства, но ако сте на Нокиа ще минете ли на Ел Джи?

 9. 9 Профил на Krasio
  Krasio
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Поредното платено съобщение от страна на мобилните оператори. Колкото и да не им се иска един ден ще умрат.
  Бъдещето е на високоскоростния безжичен интернет, не може да плащаш толкова пари за нещо което в интернет е безплатно. Тоест VoIP.

 10. 10 Профил на Gavril Hlutev
  Gavril Hlutev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Конкуренцията поражда бизнеса.Става интересно.Но няма как WiMAX да навлязат добре първо операторите плащат добре да спънат Макс телеком а и второ с такава куца верига разпространител като Джеф и Ко да е основен разпространител ужас обре4ени са на провал още в зародиш!Дайте WiMAX на Германос и гледайте сеир

 11. 11 Профил на Puf-Paf
  Puf-Paf
  Рейтинг: 434 Неутрално

  ЛТЕ ще го има в България - рано или късно... УайМакс го забравете, има си добра причина да е тва, което е - чиста нула... Статията по-скоро казва, че МаксТелеком също ще играят за ЛТЕ мрежа и лицензии според мен...

  А тва, дето плащали и спъвали... Ей Богу, по-сериозно, те са си спънати, няма защо да се плаща... Експертизмът в това мнение си личи от "Дайте WiMAX на Германос и гледайте сеир"... Германос и КБМ са една фирма в България, какъв сеир точно шефче? Представям си, ако всичките ви коментари по всички теми са на такова ниво... Не може да разбирате от всичко, просто не коментирайте като не знаете, щото маскирате хубавите и смислени 20 мнения между 100 други, дето жената на комшията чула от фризьорката, щото съседчето инсталирало релейки и е вътрешен...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK