"БТ Инвест" дава 100.1 млн. евро за "Булгартабак"

Агенцията за приватизация може да приеме или отхвърли предложението

"БТ Инвест" дава 100.1 млн. евро за "Булгартабак"

© Георги Кожухаров
- Приходите от продажбата са за Сребърния фонд

Специално учредената за приватизацията на "Булгартабак холдинг" "БТ Инвест" предлага да плати 100.1 млн. евро (195.77 млн. лева) за 79.83% от дружеството, съобщиха в понеделник от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Това е със 100 хил. евро повече от минималната цена на холдинга, предложена от консултанта по продажбата "Ситигруп", научи "Дневник" от близки до продажбата източници.


Пазарната капитализация на холдинга според цените при затваряне на сесията на БФБ в понеделник, беше 202.5 млн. лева. Приходите от продажбата на "Булгартабак" трябва да постъпят в Сребърния фонд за гарантиране на пенсионната система, а не в бюджета, обясниха от Агенцията за приватизация.
Зад "БТ Инвест" официално стои руската банка ВТБ, която според местинте медии участва в продажбата от името на свой неизвестен клиент. Купувачът на "Булгартабак" ще може да препродаде дружеството, след като го купи, предвижда опция в приватизационния договор, но няма официална информация за срока, след който може да се случи това.


"БТ Инвест" предлага още да изкупува по 5000 тона (приблизително около 13-14% от реколтата за 2010 г.) български тютюн годишно за следващите пет години. Инвестициите, които дружеството е склонно да направи в държавната компания, са 2 млн. лева през първата година след продажбата и 5 млн. лева през втората.


В случай че офертата на "БТ Инвест" не отговаря на заложените от приватизационното ведомство изисквания, холдингът няма да бъде продаден, обясниха от агенцията. Ако обаче предложението удовлетвори изискванията, най-вероятно купувачът ще бъде определен до седмица. След това той ще трябва да бъде одобрен и от надзорния съвет на ведомството.


В момента "Булгартабак" заема лидерска позиция на пазара с дял от 34%. Компанията има две работещи цигарени фабрики - в София и Благоевград, и една преработвателна край Плавен. През миналата година "Булгартабак" е изкупил 6127 тона български тютюни.


Общата реколта за 2010 г. е 38.5 хил. тона. През 2009 г. в страната са произведени 48 хил. тона тютюн, от които държавната цигарена компания е купила 4000 тона, а през 2008 г. дружеството е придобило 3500 тона от общо 36 хил. тона. Една от целите, които компанията си е поставила за тази година, е да задържи минимален дял от 30% от пазара.


Приватизацията на холдинга е актуална тема от 13 години. За пръв път с потенциални купувачи разговаря правителството на Иван Костов през 1998 г. През 2002 г. Народното събрание определи стратегия за приватизация на холдинга, следват два неуспешни опита за продажба с избрани купувачи - "Табако кепитъл партнърс" и "Бритиш американ табако" (компанията участва и в последния конкурс, но се отказа преди подаването на офертата).


През 2004 г. БАТ подаде оферта за 200 млн. евро за цигарените фабрики в София, Благоевград и Пловдив – последната вече е приватизирана за около 30 млн. лева и сега е "Кингс табако". Последната процедура за спешна продажба беше обявена от правителството на Сергей Станишев в края на 2008 г. През пролетта на 2011 г. Агенцията за приватизация избра метод на продажба публичен конкурс на един етап.- Приходите от продажбата са за Сребърния фонд


Опциите:


- Агенцията за приватизация да одобри предложението на "БТ Инвест". Тогава се подготвя приватизационен договор, подписва се и се одобрява от надзорния съвет на ведомството
- Агенцията за приватизация не одобрява офертата на "БТ Инвест". Тогава сделката се проваля за пореден път. Досега три пъти са избирани купувачи за холдинга, но той така и не е продаден


Критериите


В критериите за избор при обявяването на старта на процедурата най-голямата тежест имаше задължението на новия собственик да изкупува минимални количества тютюн – 60%, още 35% са за предложената цена, а бъдещите инвестиции за следващите две години тежат 5%. Купувачът можеше да бъде стратегически или финансов инвеститор, като финансовият трябваше да управлява или притежава дялови участия в други дружества за поне 1 млрд. евро за всяка от последните три финансови години и да има собствен капитал поне 30 млн. евро. Според публикация във вестник "Труд" от средата на август бъдещият собственик ще трябва да заложи активи на "Булгартабак" за 30 млн. евро, с които да гарантира спазването на приватизационните условия.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK