Нов инструмент по JEREMIE ще финансира стартиращи предприятия

За него се предвиждат 20 млн. евро, а таванът за един проект е 200 хил. евро

Евгени Ангелов

© Maria Subotinova, Строителство градът

Евгени Ангелов
"Целта ни е да достигнем до колкото се може повече компании, за да се открият тези с висок потенциал"
Евгени Ангелов, зам.-министър на икономиката

Стартиращите малки и средни предприятия скоро ще могат да кандидатстват за финансиране на свои идейни проекти. Това ще стане с нов инструмент по инициативата JEREMIE на оперативна програма "Конкурентоспособност", който трябва да заработи в началото на следващата година, съобщиха за "Дневник" от екипа по регионално бизнес развитие на Европейския инвестиционен фонд в София.


В понеделник беше публикувана и поканата за заявяване на интерес от потенциални фонд мениджъри, които ще управляват средствата. Те ще са 20 млн. евро, изцяло осигурени от инициативата. Максималната сума на проект ще бъде 200 хил. евро, а за пътнотранспортните компании - 100 хил. евро. По нея ще могат да кандидатстват и чужди компании, като условието е те да се регистрират в България.
Парите по схемата трябва да се усвоят до края на 2015 г., като от ЕИФ не изключват да има повече от един фонд мениджър, като средствата под управление се разпределят между тях. До 12 октомври ще се приемат заявленията за интерес. "Самият инструмент е типичен seed фонд и представя новаторска концепция не само за България, но и в Югоизточна Европа, тъй като съчетава в един фонд два инвестиционни подхода с различни стратегии за дялово инвестиране в нововъзникващи бизнеси", коментираха от екипа на ЕИФ.


Схемата на одобряване и финансиране на проектите има две фази. Първата е така нареченият акселератор на идеи. При нея фонд мениджърът прави процедури по набиране на проекти няколко пъти в годината. След това се оценяват и се избират тези, които ще бъдат финансирани. Концепцията на тази фаза е предоставянето на малко по размер първоначално дялово финансиране за изработване на опитен образец на проекта.


Създаването му ще се подпомага с нефинансова подкрепа от серийни предприемачи, ментори и експерти в различни сектори на икономиката. Малките суми в първата фаза се одобряват периодично по стандартизирана процедура от фонд мениджъра (т.нар. competition windows). "Основната функция на акселератора е да поощри кандидат-предприемачи да разработват нови продукти или услуги с активна помощ на бизнес ментори и да генерира успешни проекти, подходящи за допълнително финансиране във seed фазата", коментираха от ЕИФ.


За финансиране могат да кандидатстват новосъздадени малки и средни компании, които имат идея за развитие на свой проект. След като идеята бъде одобрена, финансирана и се стигне до опитен образец, тя преминава във втората фаза - начална. При нея вече се получава останалата част от средствата. Така ако е била одобрено финансиране до 50 хил. евро, в първата фаза проектът може да получи 5 хил., а останалите 45 хил. ги получава на втория етап.


Първата фаза носи и основния риск за фонд мениджъра, тъй като там компаниите са много повече и ако се окаже, че даден проект няма да мине в следващата фаза, но вече е получил малко първично финансиране, то остава безвъзмездно. 


Във втората фаза са най-добрите и сигурни проекти и затова и там компаниите са много по-малко. В тази фаза могат да кандидатстват и външни компании, но те трябва да имат вече изграден проект. Всъщност именно тук се предоставя вече по-известното начално финансиране (seed capital).


"Съчетаването на двата подхода цели изграждането на цялостна нова екосистема за финансово подпомагане на предриемачеството в България по подобие на стъпките, довели до създаването на компании като Google, Skype и Zyngа", коментираха от ЕИФ и допълниха, че потенциалната възвращаемост за фонд мениджъра е различна в двете фази и ще се калкулира автономно, което дава възможност на фонд мениджъра да отсее значителна част от риска от провал на бизнес идеите, преди да предостави капитал за бъдещата им пазарна реализация.


Срокът на финансирането ще е до 10 години с възможност за увеличение с две, след което фондът излиза от компанията. 


"Очакваме към този инструмент да има сериозен интерес от компании, които създават нови иновативни продукти, високите и информационните технологии, инженеринга", коментира пред "Дневник" Евгени Ангелов, зам.-министър на икономиката, който е ръководител на управляващия орган по "Конкурентоспособност".


И допълни: "Целта ни е да достигнем до колкото се може повече компании, за да се открият тези с висок потенциал." Според него възможността да участват и чужди компании, като се регистрират тук, цели в България да влязат добри проекти от чужбина."Целта ни е да достигнем до колкото се може повече компании, за да се открият тези с висок потенциал"
Евгени Ангелов, зам.-министър на икономиката

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  Не искам да съм лош пророк, но тази нелоша инициатива ще обрасте с бюрокрация, некомпетентност и шуробаджанацина на родна почва.

  http://tickey.me
 2. 2 Профил на kndmv
  kndmv
  Рейтинг: 367 Неутрално

  За къде да бързат....
  Все пак само 5 години от седемгодишния период за изтекли.

  Ако не беше тъжно, щеше да е много смешно...

 3. 3 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 476 Неутрално

  а как се подсигурява интелектуалната собственост? Ще гарантират ли по някакъв начин, че няма просто да откраднат идеята на някой млад предприемач, да я реализират със собствени средства и да го отсвирят и пратят за зелен хайвер? Щом е фонд в България, поне аз, нямам дори и грам доверие. Както коментар [#1] от "Димитър Димитров" казва - такива добри инициативи на родна почва се превръщат в поредната млекодайна крава за няколко човека, които мислят само за себе си!

 4. 4 Профил на kndmv
  kndmv
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Сега ми направи впечатление и заглавието: "Нов инструмент по JEREMIE...."

  Да не би да има стари инструменти по JEREMIE ?!

 5. 5 Профил на VIVA_BG
  VIVA_BG
  Рейтинг: 637 Неутрално

  акселератора - брей откога на ускорителя ме викат акселератор!

  Отново никаква информация за това каква част от средствата трябва да покрие кандидата. Само общи приказки и после предимно на "наши" хора или такива с пари. Бюрократи скапани.

  БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ БЪЛГАРИЯ !
 6. 6 Профил на leko_uchuden
  leko_uchuden
  Рейтинг: 471 Неутрално

  твърде жалко че всичко в МИЕТ е блокирано от жаждата за пари и възможността, която се дава да се взимат облаги при раздаването на грантовете.
  общо известна истина е, че следва да се подкрепят средните етажи на властта по съответния начин, за да мине проекта.

  надявам се, че г-н ангелов е наясно с тези проблеми и ги е предвидил. докато не се изметат всички директори на дирекции и техните заместници от конкурентоспособност нищо няма да тръгне - бързо уволнение на тези 'лица' това е изходът.

 7. 7 Профил на webgravity
  webgravity
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Дано да проработи инструмента както е замислен. Дано да тръгне и в началото на следващата година. Хайде малко по-оптимистично да подходим, да вземе пък да се случи

  Imagga - image understanding in the cloud - www.imagga.com
 8. 8 Профил на Nixonanim
  Nixonanim
  Рейтинг: 554 Любопитно

  Иска ми се да видя колкото се може по-скоро резултати

  cineart.me
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK