Енергийният регулатор: До нова година ЕРП-тата ще се преструктурират


- Предприятията ще отделят външните си услуги

До началото на 2012 г. електроразпределителните компании (ЕРП) - ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН, ще променят структурата си така, че разпределението да се отдели от доставката на ток. Това съобщи във вторник председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.


По думите му дружествата ще отделят в отделни звена своите външни услуги, но това няма да стане чрез нови дружества. "Всяка компания има различно виждане за новата си структура и различен подход, затова трудно мога да кажа как точно ще се промени общо", обясни Семерджиев.
"Преструктурирането се базира на необходимостта от развиване на компанията според пазарните тенденции и измененията на регулаторната рамка, както и на изискванията на ДКЕВР. На този етап преструктурирането е на фаза анализ и планиране, поради което към този момент не можем да дадем по-конкретни параметри", коментираха пред "Дневник" от ЕВН.


Останалите две дружества - ЧЕЗ и Е.ОН, не отговориха до редакционното приключване на броя. Председателят на ДКЕВР увери, че продължават проверките в ЕРП-та и в момента, но те са въпрос на стандартна процедура. Новата структура на предприятията е част от изискванията на третия и четвъртия либерализационен пакет на Европейския съюз.


Те целят пълното освобождаване на пазара, така че всеки потребител да може да избере сам своя доставчик на електроенергия. В момента пазарът в България е либерализиран теоретично от 2007 г., но реално свобода да избират доставчика си имат само големите предприятия. Страната трябваше да освободи пазара до март тази година, но това не се случи, защото все още не е приет нов закон за енергетиката. Няма готов и вариант на закона.


Преди година дейността на електроразпределителните дружества беше разкритикувана от премиера Бойко Борисов именно заради външните услуги. Тогава ДКЕВР направи енергийни одити в ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН, които показаха, че компаниите са допускали счетоводни нарушения и са възлагали неправомерно външни услуги на свързани фирми.


Това беше особено изразено при снабдителя с ток в Западна и Северозападна България ЧЕЗ. Трите компании бяха глобени от ДКЕВР с общо 2.97 млн. лева. "Споразумяхме се с ЧЕЗ изпълнителите за външни услуги, които не могат да бъдат извършени от дружеството, да се избират чрез обществени поръчки", обясни Семерджиев във вторник.


Той допълни, че към момента трите електроразпределителни предприятия обжалват наложените им глоби заради миналогодишните нарушения по районни съдилища, но все още няма крайно решение.


Според Семерджиев в момента се наблюдава положителна тенденция в работата на енергийните регулатори - дружествата са поели ангажимент да изкупят построените от физически и юридически лица съоръжения, както е по закон.


Освен това са изсветлили и начина, по който възлагат поръчките си. Водещ става критерият най-ниска цена, което е постижимо само чрез конкурсите за обществени поръчки, обясни председателят на ДКЕВР.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK