Агенцията за приватизация одобри продажбата на "Булгартабак" на първа инстанция (обновена 19.00 ч.)

Сградата на "Булгартабак" в центъра на София

© Красимир Юскеселиев

Сградата на "Булгартабак" в центъра на СофияУправителният съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСПК) одобри продажбата на "Булгартабак холдинг" на регистрираното в Австрия дружество "БТ Инвест", съобщиха от ведомството. Кандидат-купувачът предложи преди ден 100.1 млн. евро за холдинга.


В офертата е заложено австрийското дружество (зад което официално стои руската банка ВТБ) да изкупува по 5000 тона български тютюн през следващите пет години. Освен това дружеството е заложило в инвестиционната си програма 7 млн. лева за 2012 г. и 2013 г.


В късния следобяд в сряда, икономическия министър Трайчо Трайков свика спешна среща в управляваното от него ведомство, на която присъстваха изп. директор на агенцията за приватизация Емил Караниколов, шефът на Надзорния съвет на АП - Юлия Ненкова и шефът на "Булгартабак" - Иван Биларев. Емил Караниколов съобщи, че не знае за какво е извикан от своя началник Трайков.
Проектодоговорът с "БТ Инвест" ще бъде изработен от Агенцията за приватизация в 15-дневен срок. След това документът ще бъде парафиран и внесен за одобрение в Надзорния съвет на ведомството. Той има срок от две седмици да се произнесе. След това продължава да тече 15-дневният срок за подписването на договора. Ако двете страни не се договорят, до реална продажба може да не се стигне.


Парите от продажбата на "Булгартабак" ще влезнат във фонда за гарантиране на пенсионната система, а не в държавния бюджет.


Във вчерашният си брой руският вестник "Ведомости" публикува статия, според която инициатор на покупката на "Булгартабак" от ВТБ е Атанас Бостанджиев. Той работи в лондонския офис на финансовата институция от края на май и се занимава със стратегическото планиране на компанията. Преди това е бил служител на "Голдман Сакс" и "Мерил Линч". Все още остава неизвестен истинският купувач на холдинга, зад който стои руската банка.


В проектодоговора за продажбата на "Булгартабак" засега фигурира забрана за препродажба на холдинга през следващите пет години, обясниха от Агенцията за приватизация. Според близки до сделката източници нищо не пречи да бъде продадена обаче специално учредената за целта на приватизацията  - "БТ Инвест".


Междувременно синдикатите подготвят протест против приватизацията на дружеството. Мотивът им е процедурата по продажба на холдинга, която според тях е непрозрачна. Протестът ще се проведе в петък в София.


Линия на времето
(кликнете върху годините, за да видите историята)


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (140)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 3324 Неутрално

  Брех, колко бързо стана всичко!

  Цензурата не е страшна. Страшна е автоцензурата и манипулацията. (моя мисъл) | Най-лесно се управлява беден и прост народ. (управленски принцип у нас в годините на прехода, а може би и от по-рано)
 2. 2 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  това си е направо подарък за тия пари. срамота!

 3. 3 Профил на kamski
  kamski
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Все повече се превръщаме в Задунайская губерния-енергетика,газ,перол сега и тютюна...истински троянски кон на загниващата империя в ЕС

 4. 4 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Лошо. Това не беше необходимо. Все пак, показателно е, че 20 години след соца правителството на ГЕРБ все още разчита на "социалистическата собственост" за да закърпи бюджета си.
  А иначе приватизацията винаги е била и си остава кражба! Такава е и тази приватизация. Лошо, господа, Булгартабак беше печелившо предприятие което дори носеше валута ...

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 5. 5 Профил на hunin
  hunin
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Ех за без пари си отива още едно "държавно" предприятие

 6. 6 Профил на phillip_de_pury
  phillip_de_pury
  Рейтинг: 220 Неутрално
 7. 7 Профил на feniks78
  feniks78
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Те тия направо ще се скъсат от инвестиции.Със 7мил. евро за две години,дограмата ли ще сменят или ще боядисват?

 8. 8 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 708 Неутрално

  [quote#3:"kamski"]Все повече се превръщаме в Задунайская губерния-енергетика,газ,пеол сега и тютюна...истински троянски кон на загниващата империя в ЕС [/quote]
  Айде стига простотии, цялата ни банкова система е в ръцете на западни банки, във валутен борд сме към еврото, а не към рублата. Банковата система е определяща за икономиката, а не една цигарена фабрика. Мобилните ни оператори са изцяло западни, ерп-тата са запасни, рудниците ни са нападнати от западни инвеститори, войниците ни се бият в Близкия изток за хатъра на запада, той Русия та Русия...
  Да, в ЕС сме троянски кон, но не на Русия а на САЩ. Цяла Европа купува газ от Русия и какво? Руския посланник ли се показва през ден по телевизията, седнал между Бойко и Младенов или Уорлик. Я кажи името на руския посланик! Ама Уорлик си го чувал, нали? Просто немога да разбера как някои демагогии могат да оцеляват напук на всички факти. Явно медиите са вездесъщи, а мисленето е станало изключителна привилегия.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 9. 9 Профил на точка
  точка
  Рейтинг: 546 Неутрално

  На мен пък ми се струва, че това е удар срещу ДПС.

 10. 10 Профил на ХФБ
  ХФБ
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Предатели от най-долен тип

 11. 11 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  Колкото по-бързо толкова по-добре. Пушенето вреди на Вашето здраве.

  Yet another blue planet.
 12. 12 Профил на bitaka
  bitaka
  Рейтинг: 589 Любопитно

  меди само да не подлее пак вода,че после ептен за безпари ше се продава....

  харпун
 13. 13 Профил на frankie
  frankie
  Рейтинг: 382 Неутрално

  "... да изкупува по 5000 тона български тютюн през следващите пет години. Освен това дружеството е заложило в инвестиционната си програма 7 млн. лева за 2012 г. и 2013 г."

  Страхотни условия!!

  "Парите от продажбата на "Булгартабак" ще влезнат във фонда за гарантиране на пенсионната система ..."

  Страхотна идея!!

  От толкова много страхотни работи направо ме достраша!
  Поздравления за печелившите!

 14. 14 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Пак плач, че продаваме без пари. Ако бяхме продали преди години, когато БАТ и Филип Морис не бяха купили фабриките в Сърбия и Булгартабак държеше 100% от нашия пазар, да се кахърим , че продаваме без пари. На тоя етап след като вече БАТ и Филип Морис са конкуренти на Булгартабак, след като държи вече една трета от нашия пазар и продаваме с условия за изкупуваме на тютюни и пр. по-добра цена няма да постигнем посмъртно. Ако толкова искаха да купят Булгартабак при такива условия, тук трябваше световните лидери в бранша да се избият на опашката. Ако се провали и този опит за приватизация, на следващия ще го дадем за един лев или ще плащаме, че да го вземе някой.

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 15. 15 Профил на Extraordinary Gentlemen
  Extraordinary Gentlemen
  Рейтинг: 489 Любопитно

  На харизан кон, зъбите не се гледат! Годишна печалба около е 20 милиона лева. Значи че за 10 години ще си избият парите!? А дали беше занижена печалбата последната година умишлено и нарасна "износа" на 30% от продукцията?! Пари за инвестиции трудно се намират на днешно време! Да ни е честит новият инвеститор, пък макар и маскиран като чужд?! Онзи от "Кремиковци" стана милионер за има няма месец с пари на заем и никой не му беше конкурент за тази далавера?!

  "Функциониращата полицейска държава не се нуждае от полиция." "A functioning police state needs no police." Уилям Сюарт Бъроуз
 16. 16 Профил на ikapitan
  ikapitan
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#7] от "feniks78":

  7 млн. лева (3.5 милиона евро)

 17. 17 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  това вече и да се продава и да не се все тая и да ако Доган не е съгласен нямаше да има продажба

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 18. 18 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1704 Неутрално

  Те хубо ще изкупуват по 5000тона тутун следващите 5 години, но това озачава че повече от държавния бюджет не трябва да излиза нито стотинка субсидия за тютюнопроизводители и изкупуването на тютюна да бъде либерализирано максимално за всички играчи.
  Ако това не стане, то означава че тия са си купили просто касичка през която ще минават държавните субсидии и те могат да чупят парите без да произвели и една цигара. Или ако държавата спре субсидиите, но не допусне либерализация на изкупуването тия ще одерят кожата на тютюнопроизводителите с монополно ниски цени и те, естестевно ще писнат и виснат на врата на държавата, или всички нас.
  Познайте кой вариант ще се случи.
  Или ако има куражлия някой да пита Дянков или Найденов как я смятат тая работа и какви ангажименти са поемали относно субсидирането.

 19. 19 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#8] от "kihano":

  Нещо повече - не съм чул руския посланик да ходи да подкрепя мангалите или главния (ДПС) мюфтия. Нито да има руски ВОЕННИ бази в България. И после България била руски троянски кон ...

  А при сегашната ситуация знаете ли какво щеше да стане ако западен "инвеститор" купи Булгартабак? Щеше да го фалира, за да не прави конкуренция на останалите му заводи.

 20. 20 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 721 Неутрално

  Бог да го прости и Булгартабак..След 5 години никой няма да се сеща вече, че е съществувал...

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 21. 21 Профил на на курьих ножках
  на курьих ножках
  Рейтинг: 1108 Весело

  Специален поздрав за всички служители на Булгартабак и всички тютюнопроизводители в България! Българската държава приватизира Булгартабак, за да може Руската държава да го национализира.
  Да живее пазарната икономика барабар със стратегическите инвеститори!

  http://vitalykuzmin.net/
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на Кирил
  Кирил
  Рейтинг: 431 Неутрално

  Нищо лошо няма да се продаде, но ми се струва странно след като 3 правителства толкова се назландисваха и отказаха на втория по големина American Tobacco на времето да я купи за двойна на тази сума а точно 200 млн. $ сега да се съгласят толкова внезапно за половината с реално непознат купувач.

  http://consultbg.weebly.com
 24. 24 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 708 Неутрално

  [quote#21:"на курьих ножках"]Българската държава приватизира Булгартабак, за да може Руската държава да го национализира. [/quote]
  Е ние вече имаме приватизирана ДСК в полза на унгарската държава и приватизирана електроразпределителна мрежа национализирана от чешката и австрийската държави. Вече съм питал, това приватизация ли е или завладяване без война?

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 26. 26 Профил на nikodim821
  nikodim821
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Към Камски .
  Отговори си защо нашите верни приятели от запада, инвестират в комунистически Китай, където се нарушават правата на човека, а не в демократическа България, която е най-демократична страна в светът с 400 партии изповядващи всички съществуващи и дори не съществуващи идеологии.
  Навярно други са причините който диктуват тяхната политика, а не идеологически както си представят повечето участници в настоящият форум.
  Колкото до европейският съюз той ще просъществува. Разликата между ЕС и САЩ е че дългът на държавите в ЕС на глава от населението е по-малък от този на САЩ.След отказа през 1971 г от САЩ на приетата през 1945 г в Бреитън УУд валутна система, доларът остана резервна валута в светът с декларирана стойност, а европейската валута не е си е извоювала подобен статут.
  Разбира се има и други различия, който няма да споменавам за който лесно можете да се сетиш, който са в полза на ЕС а не на САЩ.
  Колкото до Русия трябва да я приемаме като една нормална държава, коятокакто всяка нормална държава има собствени интереси и не представлява никаква опасност както за ЕС така и за страната ни.Опасност за България през всички времена на съществуването им са били само българите.

 27. 27 Профил на bitaka
  bitaka
  Рейтинг: 589 Любопитно

  До коментар [#21] от "на курьих ножках":

  айде намери купувач като си толкова отворен!БТ бавно и славно отива към канала това може би е последния шанс да се земат някви пари за нея...

  харпун
 28. 28 Профил на на курьих ножках
  на курьих ножках
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  До коментар [#24] от "kihano":

  Има много държави, които оперират в БГ! Eрп-тата са също в ръцете на държавни монополи.

  http://vitalykuzmin.net/
 29. 29 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#23] от "Kiril":

  ГЕРБ са антибългари, затова. Дянков е основен антибългарин. В други времена шеще да е еничар и българоубиец. Ама еничарите едно време като деца са ги вземали, а тоя сам е излязъл и сам по своя воля и глупост е станал антибългарин.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 30. 30 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2801 Неутрално

  Странно как ще се разбиват "Бастионите на ДПС" с методите на самото ДПС. От това нищо добро няма да стане. Просто трябва коренна промяна. 21 век трябва да дойде при тези хора.
  А Булгартабак си е едно търговско дружество, което държавата трябва да продаде изгодно и след това да го контролира да си плаща данъци и да спазва закони, както всички други такива.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 31. 31 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#25] от "на курьих ножках":

  Това не го знаех. ЕВН също принадлежи на долна Австрия.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 32. 32 Профил на на курьих ножках
  на курьих ножках
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  До коментар [#27] от "bitaka":

  Не мога да намеря купувач! поради простата причина, че не съм в лобисткия бизнес. Стана ли лобист, Бате, имай напредвид, всичко което може да се препродаде ще настоявам, ще драпам, ще се боря със зъби и нокти, да се препродаде!

  http://vitalykuzmin.net/
 33. 33 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#19] от "_dan_":

  И още, вече едвам се намира по един руски канал по кабеларките или сателита. За сметка на това можеш да гледаш гръцкия парламент на живо ...

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 34. 34 Профил на на курьих ножках
  на курьих ножках
  Рейтинг: 1108 Весело

  До коментар [#31] от "kihano":

  Ами наште го крият, но банкта в долна австрия не го крие и си го е сложила в баланса като актив.

  http://vitalykuzmin.net/
 35. 35 Профил на ikapitan
  ikapitan
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#30] от "Gopeто":

  да се разбиват??? не, те ще се разВиват бастионите на ДПС... само наблюдавай промените в управлението на БТ в следващите месеци и ще разбереш кои наистина стои зад ВТБ

 36. 36 Профил на ikapitan
  ikapitan
  Рейтинг: 542 Неутрално

  "БТ Инвест" е руската държавна банка VTB, която чрез дружеството си OJSC VTB държи 75.5% от капитала на купувача на българския тютюнев холдинг

  а кои държи останалите 24.5%???? може би е с инициали А.Д.? а може и Б.Б.?

 37. 37 Профил на bitaka
  bitaka
  Рейтинг: 589 Любопитно

  тоя бостанджиев интересна кариера има.през ГС където подбора е като за ЦРУ,през мерил,че във ВТБ,кой го знае са ква тлъста комисиона ше земе

  харпун
 38. 38 Профил на sospecha
  sospecha
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Да ни е честит новия клон на руската мафия в страната.

 39. 39 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 3138 Неутрално

  [quote#15:"blueblueblue"]На харизан кон, зъбите не се гледат! Годишна печалба около е 20 милиона лева[/quote]

  Счетоводна печалба за 2009-та 2 733 хил.лв.. Счетоводна печалба за 2010-та - 6 356 хил.лв.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 40. 40 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  Да дадеш 100.1 милиона евро за нещо толкова безперспективно, като производството на цигари е проява на безразсъдство в особено големи размери. Бъдещето на тютюнопушенето е със затихващи функции. Дори и на неграмотните вече е ясно, че то е особено вредно. Смятам, че това е една добра сделка за държавата. И не забравяйте, ТЮТЮНОПУШЕНЕТО СЕРИОЗНО УВРЕЖДА ВАШЕТО ЗДРАВЕ. НЕ ПУШЕТЕ. БЕЗ ЦИГАРИ МОЖЕТЕ.

 41. 41 Профил на amina
  amina
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Много бързо се одобрява и приватизира ми се струва ...

 42. 42 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Дересарският електорат минава на пряко управление от Русия. Ролята на ДПС, като посредник между Русия и депесарите у нас, живеещи от тютюнопроизводство се изчерпа. Ако сделката стане, значи ДПС си отива. Остава само БСП като проводник на руските интереси у нас. Когато и БСП си отиде ще настъпи разделение на електората по оста дясно - център - ляво.

 43. 43 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 3138 Неутрално

  До коментар [#23] от "Kiril":

  Няма нищо странно в това, че цената е паднала ако човек вместо да се почесва попрочете малко. Част от дружеството са:
  16. ИНВЕСТИЦИИ НА РАЗПОЛОЖЕНИЕ ЗА ПРОДАЖБА
  „Дулово Табак” АД – в несъстоятелност България
  „Ямбол Табак” АД – в несъстоятелност България
  „Видин Табак” АД – в несъстоятелност България
  „Харманли Табак” АД – в несъстоятелност България

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 44. 44 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4158 Неутрално

  Агенцията за приватизация одобри поредната кражба .
  Това е нелепо дружеството е печелившо ...
  Боку за пореден път показва ,че е долен русофил и подлога на руските олигарси ?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 45. 45 Профил на kamski
  kamski
  Рейтинг: 601 Неутрално

  До коментар [#26] от "nikodim821":"Колкото до Русия трябва да я приемаме като една нормална държава, коятокакто всяка нормална държава има собствени интереси и не представлява никаква опасност както за ЕС..."

  Ми като стане нормална страна ще я приемаме,ама сега да наричаш "нормална" една корумпирана държава на глинени
  крака с ядрени нокти ,държава която предпочита да убие собствените си подводничари от подводницата"курск"вместо да допусне норвежци да ги спасят е неприемливо

 46. 46 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 3138 Неутрално

  А да щях да пропусна!

  „Хасково Табак” АД – в ликвидация

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 47. 47 Профил на dan1
  dan1
  Рейтинг: 385 Неутрално

  И каква би трябвало да е цената? Ако струваше повече - щеше да има кандидати, дали по-висока цена при сходни условия. Простичко!

 48. 48 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4158 Неутрално

  До коментар [#40] от "442":
  Същото казаха и когато подариха на турците ЦУМ .Не бил перспективен...е да каква перспектива има в сграда в центъра на София при положение ,че там ще ремонтират още 20г.само и само да отклонят движението към новите молове от Витошка и НДК даже и трамвайните релси щели да местят.
  Дружеството БУЛГАРТАБАК само като празни фабрики , почивни станции, желязото и цветните метали струва 1/2 милиард.И ако не се краде толкова много на входа и изхода реалната брутна печалба е 100мил. годишно !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 49. 49 Профил на Extraordinary Gentlemen
  Extraordinary Gentlemen
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#39] от "tribiri":

  Печалба преди облагане с данъци"
  2006г. - 43 мил. лв.
  2007г. - 13 мил. лв.
  2008г. - 58 мил. лв.
  2009г. - 3 мил. лв.
  2010г. - 22 мил. лв.
  6м. 2011г. - 3.2мил. лв.

  "Функциониращата полицейска държава не се нуждае от полиция." "A functioning police state needs no police." Уилям Сюарт Бъроуз
 50. 50 Профил на bitaka
  bitaka
  Рейтинг: 589 Любопитно

  До коментар [#49] от "blueblueblue":

  а след данъци?преди данъци и мойта заплата е супурнайсе хиляди ама кел файда...

  харпун
 51. 51 Профил на Трудно е да бъдеш бг
  Трудно е да бъдеш бг
  Рейтинг: 439 Весело

  Ха-ха! Я погледнете какво съм предвидил на четвърти юли за тази продажба...

 52. 52 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 3138 Неутрално

  До коментар [#49] от "blueblueblue":

  Не знам какво четеш! Аз чета одитирания отчет на Българтабак холдинг за 2010-та, който както се знае съдържа и данните за 2009-та.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 53. 53 Профил на easy
  easy
  Рейтинг: 8 Неутрално
 54. 54 Профил на Extraordinary Gentlemen
  Extraordinary Gentlemen
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#52] от "tribiri":

  http://www.bulgartabac.bg/showpage.php?PageID=17

  "Функциониращата полицейска държава не се нуждае от полиция." "A functioning police state needs no police." Уилям Сюарт Бъроуз
 55. 55 Профил на caliostro
  caliostro
  Рейтинг: 478 Весело

  не давам линк а сомо копирам за да ви е удобно да четете какво направиха съседите ни с цигарените си фабрики. всеки може да си направи извода какви сме ГОЛЕМИ ТАРИКАТИ.


  През 2004 г. “Бритиш американ табако” и “Филип Морис” подадоха оферти за над 1 млрд. евро за дружеството, което бе своеобразен рекорд. В Сърбия “Филип Морис” купи тютюневия завод “Дуванска индустрия Ниш” за 605 млн. евро при заложена минимална цена от 110 млн. евро. Американците спечелиха за 416.6 млн. долара и гръцката “Папастратос”, която произвежда марките “Асос”, “Асос интернешънъл” и др.
  “Бритиш американ табако” пък купи за 87 млн. евро фабриката “Дуванска индустрия Враня”, която контролираше 11% от пазара на Сърбия. Същата компания спечели и търга за турската държавна цигарена компания “Текел” с оферта за 1.72 милиарда долара. В продажбата на всички тези фабрики в балканските страни обаче не са набъркани като у нас медии, политически партии и руски фирми. Нито в обществото има преобладаващи нагласи като – що ще ги приватизират, нали са печеливши.


 56. 56 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  Не знам що ревете, че цената била малка. Със сума ти фалирали фабрики във холдинга и с условия за изкупуване на тютюна, едва ли някой ще да де повече. Какво е било преди години и кой колко давал няма значение.
  Така и за Химко Враца разправяха че 80-100 милиона му били малко, после го дадоха за един лев и вижте го сега къде е, работи ли, заплати ли дава или данъци плаща.

  Няма шики-мики.
 57. 57 Профил на caliostro
  caliostro
  Рейтинг: 478 Весело

  До коментар [#47] от "dan1":

  Пак при правителството на НДСВ се провали и третият опит за приватизация на „Булгартабак“. Тогавашният вицепремиер Лидия Шулева подписва предварителен договор с „Бритиш американ табако”, които дават 250 млн. евро, този път не за целия холдинг, а за двете фабрики в Благоевград и София. Сделката прераства в политически скандал, предизвикан от лидера на ДПС Ахмед Доган, който оттегля своя министър Мехмед Дикме, също подписал предварителния договор. Сделката се проваля, Шулева подава оставка.
  Тогава “Бритиш американ табако” купува тютюнева фабрика в Румъния и… фалитът на “Булгартабак” започва. Година по-късно Доган заявява пред медиите: “В тютюна вече няма хляб.”

 58. 58 Профил на ikapitan
  ikapitan
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#52] от "tribiri":

  гледай консолидирания отчет а не индивидуалния отчет на холдинга

 59. 59 Профил на caliostro
  caliostro
  Рейтинг: 478 Весело

  До коментар [#56] от "daniel_defoe":

  цената е смешна. но не толкова. ние всички сме големите смешки.

 60. 60 Профил на на курьих ножках
  на курьих ножках
  Рейтинг: 1108 Любопитно

  До коментар [#59] от "caliostro/камски":
  Ми що не го купиш ти бе?
  С колко ника ще постиш под статията още?

  http://vitalykuzmin.net/
 61. 61 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 584 Неутрално

  важното е , че отива в правилните хора тези на БСП и ДС

  BG e мини империя на злото.
 62. 62
  на курьих ножках
  Рейтинг: 1108 Весело

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 63. 63 Профил на Extraordinary Gentlemen
  Extraordinary Gentlemen
  Рейтинг: 489 Неутрално

  А активите падат с по 30 мил. на година и в момента са 100 мил. лв.! Сега сметни с тази инвестиция колко години ще изкара БТ. Аз му давам 3 години и купувача ще е на печалба с 70-80 мил.евро?!

  "Функциониращата полицейска държава не се нуждае от полиция." "A functioning police state needs no police." Уилям Сюарт Бъроуз
 64. 64 Профил на caliostro
  caliostro
  Рейтинг: 478 Весело

  До коментар [#60] от "на курьих ножках":

  пиша си с моя ник бе платен драскачо! 65. 65 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  До коментар [#59] от "caliostro":

  Тук съм съгласен. Ако не бяхме правили н броя неуспешни опити за приватизация, ами бяхме продали първи преди 10-15 години, можеше да вземем милиард. Тогава още световните лидери не бяха стъпили на Балканите. И тия неща ги знам и си мисля, че всички ги знаят, но добре правиш, че припомняш на ново. Но лидерите искаха да купят фабрики, а не холдинг, затрупан със дружества на загуба и задължения за изкупуване на тютюн. И в Сърбия да речем, нямаше политически игри, ами чисто и бързо си продадоха фабриките. Тук Доган въртеше калташки номера. Така и Милошевич си продаде изгодно телекома, когато му трябваха пари да си финансита войните, а нашите въртяха, сукаха и накрая на калпава фирма продадоха и сега не можем да си вземем парите от препродажбата. Та верно е смешки сме, от некадърност и преплетени интереси затрихме свестни предприятия и ги раздадохме на безценица. Ха познай коя политическа сила е виновна.

  Няма шики-мики.
 66. 66 Профил на caliostro
  caliostro
  Рейтинг: 478 Весело

  До коментар [#65] от "daniel_defoe":

  лошото че не е само това с бугартабак а с абсолютно всичко.

 67. 67
  на курьих ножках
  Рейтинг: 1108 Весело

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 68. 68 Профил на Кирил
  Кирил
  Рейтинг: 431 Неутрално

  До коментар [#43] от "tribiri":

  Това е ясно само ,че аз имах в предвид ,че е странна внезапната продажба на един единствен кандидат ,който дори не е ясен ,а не, това че продажната цена е спаднала на половина. Защото идеята при правителството на Лидия Шулева е да се продаде Булгартабак на голяма тютюнева компания която да инвестира в нея .

  http://consultbg.weebly.com
 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2337 Неутрално

  До коментар [#8] от "kihano":

  Смислено заключение, въз основа на задълбочено изложение.

 71. 71 Профил на caliostro
  caliostro
  Рейтинг: 478 Весело

  До коментар [#67] от "на курьих ножках":

  не ми лепи други никове ако обичаш.
  сметките ти не ме интересуват.
  като гледам с какъв патос и как се стараеш да пишеш какво да си мисли човек?
  други никове нямам и не мисля да имам.
  няма да те коментирам теб.

 72. 72 Профил на izumen
  izumen
  Рейтинг: 385 Неутрално

  Защо по дяволите все така става в БГ, че никога не се приватизира на стратегически инвеститор който иска да развива бизнес? Всички сделки се печелят от фирми пощенски кутии, банки, посредници ,току-що регистрирани фирми и 20-годишни пишлемета. Моля ви журналистите написали статията - покажете ни поименно кои са в комисията одобрила сделката, Ще е хубаво да има и биографии и как са попаднали в комисията!!! За да няма тъмнина ни трябва светлина. Освете хората от които да искаме после отговорност ако са взели грешно решение!!!

 73. 73 Профил на caliostro
  caliostro
  Рейтинг: 478 Неутрално

  До коментар [#65] от "daniel_defoe":

  кой е виновен ли?

  първо са виновни големите. русия и сащ.
  те се разбраха кой какво и как и защо.
  имаше една статия във вестник /на цяла страница, през 1990 г/ и там беше казано това което е тук в бг в чии ръце ще отиде.
  така и стана. това не са някакви митове за конспирации и бла бла бла.

  след това са виновни бкп/бсп/.
  след това сдс
  след това ндсв
  и т.н.
  но над всичко това виси сянката на доган.
  виновни сме всички в крайна сметка че търпяхме ,търпиме и ще продължаваме да търпиме безумия.

 74. 74 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2337 Неутрално

  До коментар [#18] от "k_":

  Какви субсидии, какви пет лева . Тютюнопроизводителите сключват договори за изкупуване с новите собственици .Они че кажат дека да се сади, колко да се сади и колко че струва набраното - 5000 т. Държавата че си изруча стоте мл и че си свирка . По- горе някой каза че ще бъдат драни кожи . Сигурно . На живо .

 75. 75 Профил на caliostro
  caliostro
  Рейтинг: 478 Неутрално

  До коментар [#72] от "Izumen":

  ако не си разбрал през последните 20 г. сме ничия зона на влияние.
  това ни е отредила явно като съдба световната история.
  така си е било векове и така и ще си бъде.
  лошото е че не приемайки го и не разбирайки го не успяваме като държава да се възползваме от това положение.

  стратегическите инвеститори са си разделили тортата и ние не сме им в чинията. и за това се появяват разни бутафорни фирми и холдинги за да лапат каквото има и е останало.
  умишлено водейки предприятия и фирми към фалит им се сваля цената за да може разни измислени бизнесмени да печелят дори и от това да не правят нищо или да им се разчиства пътя за друг бизнес.


 76. 76 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Някаква игра се играе и някой лови риба в мътна вода. Изобщо не се споменава какви са активите на Булгартабак. Ако са над 100млн е възможно да бъде разпродаден на парче и закрит.
  Не е възможно някой да инвестира в нещо и да е напълно зависим от други хора. Булгартабак е мъртво предприятие ако няма кой да произвежда тютюн.
  Това е поредната приватизационна кражба.

 77. 77 Профил на Extraordinary Gentlemen
  Extraordinary Gentlemen
  Рейтинг: 489 Неутрално

  ДМА = 99 мил. лв. Печалбата варира от 2%-50% на година отнесени към актижите според отчетите. Демек "ЗЛАТНА МИНА". Разходите за заплати са около 10 мил. лв, т.е. експлатация на фона на чистата печалба!?

  "Функциониращата полицейска държава не се нуждае от полиция." "A functioning police state needs no police." Уилям Сюарт Бъроуз
 78. 78 Профил на caliostro
  caliostro
  Рейтинг: 478 Неутрално

  До коментар [#76] от "dissident":

  това мернах сега в нета. но не мога да кажа че 100% истина.

  Числата за първите шест месеца показват, че 290 милиона лв. са само финансовите активи на дружеството.

 79. 79 Профил на на курьих ножках
  на курьих ножках
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  До коментар [#75] от "caliostro":

  Пич, по-долу са изброени от "кихано" и "дан" факти, които доказват, в каква зона на влияние сме?
  Освен това сме подписали договор с Нафто и ЕСсср. Едните се настаниха у нас с 4 бази, без да дават една стотинка. А другите определят законова и икономическа рамка на Бг заради политиците, дето драпаха да ни подарят.

  преди това, пич за 20 годинки преход си подарихме пазарите на прогресивните капиталисти, които чрез МВФ и други световни организации ни убедиха, че произвеждаме на загуба и трябва да си продаем производствната база на тях, тъй като техните стоки са конкурентни.
  Забраниха ни да произвеждаме и металургични и фарма-продукти. Фармацевтични препарати, които са чисто българско изобретение бяха подменени с препарати от развития Западен свят. [междудругото и в Русия и в другите съветски републики успяват да наложат техен стандард на лекарства, така че елцинова русия спира производство на маса препарати, чисто руско изобретени, за туй мога да пиша с часове, тай като и майка и татко са ветеринари по професия]

  За ерп-тата да споменавам ли тъжната истина, че държавата БГ е задължена по договор да продава на по-нискла цена ток на чужденци, които от своя страна имат право да правят увелечение на тока, без да инвестират един лев в съораженията.
  После медииният пазар е в техни ръце. Не знам един руски вестник в бг. Но па за сметка на това немците и австрийците ни държат в железна хватка.

  я сега пусни тая статия, дето уса и ссср са се разбрали за влиянието си в БГ! Аз не вярвам, че има такова споразумение!!!!!!!

  Много съм зелен ( 28 годинки само, от които 16 не са живяни в бг), но си мисля, че подобно нещо не може да се случи, поради простата причина, че бг няма природни залежи и оттам не е важна за никой страна.
  далечко сме от средна европа и не сме заплаха за техния работен пазар, точно затова наливат милиарди в трипъти по-малка унгария, но не и в бг. Освен това те ( прогресивните западняци) ни разсипаха. Подкупват български политици или мутри(то голяма разлика няма!), които работят за европейските интереси. Национелен интерес в БГ не е приоритет. Всеки се спасява поединично, защото всеки гледа какво става в държавата - америкосците хвалят един пожарникар публично и го защитатват когато го хванете в лъжа или в крачка като чадър за сивия бизнес.

  А сега сам, самичък изброй фаkтите и виж, че сме се превърнали в бананова република заради тези, с които се хванахме от 20 години.

  Точно заради това мръсно лицемерие и ограбване от запада съм погнусен и затова съм плътно зад Русия и съм сигурен, че 80% в Бг са за русия, но на нас глас не ни се дава. Нас ни гонят и денунцират както на времето инквизицията е убивалиа стари бабички.

  http://vitalykuzmin.net/
 80. 80 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4162 Неутрално

  [quote#1:"Читател"]Брех, колко бързо стана всичко! [/quote]
  Ми щом Доган помага всичко може да стане...бързо и без проблеми. С негова помощ всичко е възможно. Първо да се спре продажбата, а след това да стане още преди някой да се усети.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 81. 81 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 760 Неутрално

  До коментар [#78] от "caliostro":

  На страницата на Булгартабак има отчета за миналата година. Оказва се активите от имоти и машини са 212млн лева и заедно с други активи са 213 833 000 лв. Т.е. активите са 157млн долара а се продава за 100млн.
  Към горните активи когато се прибавят и текущите, общо активите достигат 558 628 000лв, т.е. над 400млн долара.
  Кражбата е огромна и престъплението е с особено тежък характер. ГЕРБ ще бият всеки рекорд по крадене.

 82. 82 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  Кеф ми е. Турския бизнес умира. В частните фирми нема милост. Дано се затрие целия тютюнев отрасъл, ДПС и всички производни. Амин

 83. 83 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1704 Неутрално

  До коментар [#74] от "papyre":
  На теория би трябвало да е точно така, но никой не подвига този важен въпрос в публичното пространство. Мълчанието е подозрително.
  Дори напротив - репортажите от тютюнопроизводителните райони продължават в същия тон как някой трябва "да се грижи за тия хора".
  Надеждата е, че от Брюксел ще ги пернат през кунките за държавна помощ към частна компания, чрез субсидиите от бюджета.
  То и до сега на практика огромната част субсидиите отиваха в тютюневите барони, "организирали" производство на хиляди декари из плодородните полета в Тракия, като всяко лято изкараваха на палатки и фургони берачи за мизерна плата и полулегални данъци и осигуровки.
  А в същото време медиите тия неща не ги забелязваха, а показваха в някоя паланка бабите с по два-три декара как щели да умрат от глад без поминъка си.

 84. 84 Профил на dan1
  dan1
  Рейтинг: 385 Неутрално

  До коментар [#57] от "caliostro":

  Чудесно. Само че се е случило преди колко години...
  Сега защо не се намери друг мераклия

 85. 85 Профил на ikapitan
  ikapitan
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#84] от "dan1":

  защото условията на процедурата бяха направени така че всички сериозни купувачи се отказаха

 86. 86 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 3138 Неутрално

  До коментар [#54] от "blueblueblue":

  Видях къде е проблема! За 2010-та съм гледал неконсолидирания отчет. Но направи ли ти впечатление този факт:
  2009-та:
  Акциз - 141 417
  ДДС - 43 115

  2010-та
  Акциз - 57 015
  ДДА - 14 697

  Общо взето от от твърдението (лъжата), че българинът е намалил два пъти покупката на цигари на БТ Холдинг, пък чужденците са започнали да купуват два пъти повече наши цигари се базира печалбата през 2010-та. Очевидно Държавата си е затворила очите за контрабандата за да "лъсне " резултата на холдинга и да може да го продаде. Дали ще е склонна да го прави и след продажбата обаче е спорно!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 87. 87 Профил на Асенов, който иска референдум!
  Асенов, който иска референдум!
  Рейтинг: 706 Неутрално

  Да, да... с Булгартабак стана това което стана с Лукойл. тогава намаза костов сега кой ли е прибрал тлъстите комисионни и на кои острови...

 88. 88 Профил на Extraordinary Gentlemen
  Extraordinary Gentlemen
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#86] от "tribiri":

  Да с тези пари се купува може би!? Но няма журналисти да попитат! Танов го каза преди време, но много бързо се потули скандала. Директно каза, че се източва под формата на износ и после се вкарват контрабандно и за това са спаднали приходите от акциз, за да може да се приватизира. И ето че всичко си идва на мястото?! Както и за "Кремиковци" - говори се, че "Надин" е фалирала преди 2-3 години и е купена от офшорка за 1 лев, зад която седи може би паша?! Търга е подобен на този с БТ?! Всички се "отказват" и се приемат само предложение на никому неизвестна офшока и то на много занижена цена?!

  "Функциониращата полицейска държава не се нуждае от полиция." "A functioning police state needs no police." Уилям Сюарт Бъроуз
 89. 89 Профил на dan1
  dan1
  Рейтинг: 385 Неутрално

  До коментар [#85] от "ikapitan":
  И заради кое условие се отказаха сериозните купувачи?

 90. 90 Профил на truth
  truth
  Рейтинг: 489 Неутрално

  'Междувременно синдикатите подготвят протест против приватизацията на дружеството. Мотивът им е процедурата по продажба на холдинга, която според тях е непрозрачна"
  Като че ли досега всички приватизационни сделки са били прозрачни! Приватизацията беше идеалният начин за разграбване на страната по време на прословутия "преход". Това е последното предприятие, което предстои да се приватизира. Да го подарят най-сетне, че да няма повече какво да се граби. Винаги е подозрително, когато анонимно дружество, регистрирано във Виена, зад което стои руска банка, дава някакви си 100 милиона долара за нещо, което струва много повече. Поредното разграбване на държавно имущество от създадената от ДС фирма фантом.

 91. 91 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Първо най-прецакани са миноритарните акционери. Щото фактически държавата продава 80% останалите 20% са на частни лица. Те никога няма да постигнат цената която взе държавата на акция. Затова е акциите на Булгартабак се срутиха на фондовата борса не знам как никой не забеляза. Но те да се поравят.

  След това всъщност какво продаде държавата какво беше останало фабриките в София и Благоевград! В Пловдив която отдавна беше приватизирана вече 4 години от Кингс Табако. Сега Кингс Табако ще строят нов завод за 50 милиона лева! Така че конкуренцията на Булгартабак ще е зверска! Да не говорим вноса контрабандата и т.н. Дано руснаците са си направили добре сметката.

  пс Като цяло "Булгартабак" е примерът как НЕ трябав да се управлява едно преприятие и защо държавата е най-слабият и лош собственик! То за второто е достатъчно в един град да разгледате частните и държавни сгради но все пак някой комунист-синдикалист би се опитал пак да ви обори. А защо е пример за неправилно управелние и политическа глупост. Преди 12-13 години 1998 година "Булгартабак" струваше един милиард лева! След като няколко пъти ДПС и Доган спираха продажбата и позволяваха отделни фабрики като тия в Стара загора Пловдив и т.н. да бъдат продавани само Булгартабак от тотален монополист и пълен господар се срина до едва 1/3 от пазара с всяка година все по западаща и все по малко пазарен дял! На практика държавата за 10 години фалира компанията и е цял късмет че успяха да вземат 200 милиона лева за останалото от "Булгартабак"! Като непушач си пожелавам сега вече когато компанията не едържаван да въведат още от 2012 година забрана на тютюнопушенето на общестевни места! С новото увеличение на акциза на цигарите което гласува ЕС и се задава от 2014 година "Булгартабак"ще е в много тежко ссътояние и пред фалит но затова вече няма да му мислим ние поне!

 92. 92 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  Избираш руски подлоги, получаваш руски подлоги! Каквото повикало на избори, такова се получило в управлението!
  ББ напусна работата си като пожарникар за да не напусне БКП! А Цвъко е петак от ДС! "Честито" на данъколатците и не-напусналите България! Ченгета ще пренасят бюлетините....
  300 млн Евро платени за Белене от как Боко е премиер!
  ....................
  .....

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 93. 93 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  До коментар [#89] от "dan1":

  за изкупуване не на БГ тютюн
  може да има и други

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 94. 94 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4158 Неутрално

  До коментар [#49] от "blueblueblue":
  С тези печалби картинката е ясна!
  Така нека да уточним също ,че дружеството е изцяло вече експортно ориентирано !
  Печалбите са му огромни.
  Очакваме още в следващите месеци храброто наше правителство да се пребори с мафията която извършва контрабанда на цигари.
  Което ще доведе отново до най-пълен пазарен дял на вътрешния пазар.От което БУЛГАРТАБАК ще печели поне по още 50млн
  А за бюджета пак ще има не малки приходи от акцизите и ДДС

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 95. 95 Профил на ikapitan
  ikapitan
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#89] от "dan1":

  Още при обявяването на условията по сделката представители на стратегическите инвеститори коментираха като едно от условията с най-голяма тежест (60%) при оценката на офертите. Става въпрос за ангажименти за изкупуване на тютюн от българските производители. Големите концерни обикновено не пазаруват директно от производителите, а от световни компании, които се занимават само с изкупуване и преработка на тютюн. А бъдещият собственик на "Булгартабак" ще е задължен да прави точно това.

  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2011/07/04/1117689_tjutjunut_izgoni_povecheto_kandidati_za_bulgartabak/

 96. 96 Профил на galin56
  galin56
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#91] от "merkel":
  Много си прав!! Булгартабак е пример че държавниците ни в момента са пълни некадърници(то от 20-на години е така). За 10 години от 1 млрд са останали 200 млн. А от още преди 10г. сигурно е струвала 2-3 млрд. И накрая продават компанията под предлог, че ако я управляват още няколко години направо фалит ще трябва да обявява. Е на това му викам аз некадърниции мафиоти!!!!!!

 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 98. 98 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2347 Весело

  До коментар [#87] от "rusamanova":

  С продажбата на бургаската рафинерия се прекъснаха паричните потоци към Красимир ПремИянов и кръгчето на Любен Гоцев.
  Това е трагичната за вас истина и от там идва голямата ви болка.

 99. 99 Профил на ec
  ec
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Смърди на герберска корупция отвсякъде.

 100. 100 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1704 Неутрално

  До коментар [#93] от "~":
  Само по себе си условието за изкупуване на БГ тютюна, не е чак толкова кофти. Проблемът идва от това, че в бъдеще не са ясни субсидиите и регулацията на пазара, а те у нас са непредвидими и зависят от политиците.
  При сегашното положение - наличие на субсидии и почти монополен пазар на изкупуване на тютюна, купувачът на холдинга е на яка далавера за сметка на данъкоплатците и тютюнопроизводителите. И ако тоя режим продължи 4-5 години направо си е джакпот.
  Очевидно БАТ бяха готови да играят и щяха да дадат доста повече, но било достатъчно да им се намекне, че ще има промяна в режима - няма субсидии и освобождаване на режима.
  Докато другите (руснаци или българи) са отчели факта, че българската политическа класа си е продажна и ще направи всичко възможно да запази съществуващото положение което е благоприятно за тях.
  Единствено от зрелостта на българското общество зависи дали ще им мине далаверата. Въпросите за субсидиите и либерализацията на пазара са ключови и рано или късно трябва да се повдигнат.
  Ако българските пенсионери предпочетат да подсмърчат от жалост (и студ) обзети от солидарност към "бедните тютюнопроизводители" показвани по телевизията през зимата в заскрежените си отвътре панелки - нищо не може да се направи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK