Агенцията за приватизация одобри продажбата на "Булгартабак" на първа инстанция (обновена 19.00 ч.)

Сградата на "Булгартабак" в центъра на София

© Красимир Юскеселиев

Сградата на "Булгартабак" в центъра на СофияУправителният съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСПК) одобри продажбата на "Булгартабак холдинг" на регистрираното в Австрия дружество "БТ Инвест", съобщиха от ведомството. Кандидат-купувачът предложи преди ден 100.1 млн. евро за холдинга.


В офертата е заложено австрийското дружество (зад което официално стои руската банка ВТБ) да изкупува по 5000 тона български тютюн през следващите пет години. Освен това дружеството е заложило в инвестиционната си програма 7 млн. лева за 2012 г. и 2013 г.


В късния следобяд в сряда, икономическия министър Трайчо Трайков свика спешна среща в управляваното от него ведомство, на която присъстваха изп. директор на агенцията за приватизация Емил Караниколов, шефът на Надзорния съвет на АП - Юлия Ненкова и шефът на "Булгартабак" - Иван Биларев. Емил Караниколов съобщи, че не знае за какво е извикан от своя началник Трайков.
Проектодоговорът с "БТ Инвест" ще бъде изработен от Агенцията за приватизация в 15-дневен срок. След това документът ще бъде парафиран и внесен за одобрение в Надзорния съвет на ведомството. Той има срок от две седмици да се произнесе. След това продължава да тече 15-дневният срок за подписването на договора. Ако двете страни не се договорят, до реална продажба може да не се стигне.


Парите от продажбата на "Булгартабак" ще влезнат във фонда за гарантиране на пенсионната система, а не в държавния бюджет.


Във вчерашният си брой руският вестник "Ведомости" публикува статия, според която инициатор на покупката на "Булгартабак" от ВТБ е Атанас Бостанджиев. Той работи в лондонския офис на финансовата институция от края на май и се занимава със стратегическото планиране на компанията. Преди това е бил служител на "Голдман Сакс" и "Мерил Линч". Все още остава неизвестен истинският купувач на холдинга, зад който стои руската банка.


В проектодоговора за продажбата на "Булгартабак" засега фигурира забрана за препродажба на холдинга през следващите пет години, обясниха от Агенцията за приватизация. Според близки до сделката източници нищо не пречи да бъде продадена обаче специално учредената за целта на приватизацията  - "БТ Инвест".


Междувременно синдикатите подготвят протест против приватизацията на дружеството. Мотивът им е процедурата по продажба на холдинга, която според тях е непрозрачна. Протестът ще се проведе в петък в София.


Линия на времето
(кликнете върху годините, за да видите историята)


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK