Мобилните оператори залагат на таблети

Телекомите се опитват да увеличат още повече продажбите на интернет през мрежите си

Мобилните оператори залагат на таблети

© JO YONG-HAK, ReutersМобилните оператори започват да залагат все повече на таблетите в опит да увеличат приходите си от мобилен интернет, които са сред малкото растящи сегменти от бизнеса им, показва проверка на "Дневник". "М-Тел" и "Виваком" маркетират по няколко различни устройства, залагащи на операционната система на Google Android, а "Глбоул" засега се въздържа от коментар за плановете си в тепърва оформящия се сегмент от пазара на хардуер в България.


Към края на първото тримесечие мобилният интернет като услуга генерира около 20% от приходите на мобилните оператори, а делът му непрекъснато се увеличава. Така в края на 2010 г. около 10% от приходите на "Глобул" се дължаха на тази услуга, а делът им се е удвоил през първите три месеца на тази година, показват данните на компанията.


Като основен катализатор на ръста в употреба на услугата и съответно - на бизнес, генериран от нея, се сочат смартфоните и таблетите. И докато първите вече представляват над 20% от пазара на мобилни телефони у нас, вторите тепърва завоюват позиции сред по-широката аудитория. Поне за момента таблетите все още са твърде скъпи за по-масовия потребител у нас, което е и основната спирачка пред пазарното им развитие, твърдят анализаторите на пазара.
Конкуренцията сред производители и у нас се засилва значително, а мобилните оператори започнаха да обръщат специално внимание на тези устройства, чието предназначение е именно непрекъснатата свързаност с интернет.


И вече предлагат таблети на едни от най-големите производители като Samsung, HTC и Motorola, както и на "по-малки" марки като Huawei на потребителите си на изплащане в комбинация с 2-годишен договор и SIM карти за мобилен достъп до интернет. Така компаниите се надяват да продължат тенденцията за непрекъснат дву- и дори трицифрен ръст на приходите си от услугата.


Към края на първото тримесечие на 2011 г. тя генерира около 20% от приходите на "Глобул" и "Виваком", показват данните на двете компании. От "М-Тел" не коментират каква част от приходите на компанията се дължи на услугата. От компанията обаче казват, че през второто тримесечие потребителите, използващи мобилен интернет в мрежата й, са достигнали над 161.6 хил. души, а ръстът им е над 121% на годишна база.


Около 18% от клиентите на мобилните услуги на "Виваком" също използват услугата, като увеличението при телекома е още по-голямо - над 238%. От "Глобул" отчитат 180% ръст на потребителите и над 92% увеличение на потреблението на услугата за второто тримесечие на годината.


"През последните месеци се наблюдава тенденция таблетите да стават по-достъпни", коментират стратегията си от "Виваком". Към момента компанията предлага LG Optimus Pad, Samsung Galaxy Tab, Motorola Xoom, Huawei S7, а плановете й са да продължи да обогатява портфолиото си с подобни продукти.


"Продажбите се увеличават всеки месец", казват още от телекома. Подобно е положението и при друга компания - "М-Тел". Телекомът продава устройства като Motorola Xoom, HTC Flyer, Viewsonic ViewPad 10s, Samsung Galaxy Tab 10.1v, HID S7. Единствено "Глобул" засега се въздържа от активно маркетиране на устройствата, които се радват на огромен интерес от страна на потребителите по света.


"Таблетите  като устройства предимно за забавление все още са трудно достъпни като цена за масовия български потребител", коментират от оператора. Цените на част от устройствата, които са в по-ниския сегмент, достигат дори до 5 лв. на месец, показва справка с офертите на операторите.


Що се отнася до продажбите, високите цени все още възпират потребителите от покупка на подобно устройство. Интересът обаче расте, показват данните на телекомите. "Резултатите от продажбите на таблети показват, че тези устройства имат голям потенциал. Те вече реализират доста  висок ръст на продажбите", коментират от "М-Тел".


Въпреки оптимизма от "Глобул" са категорични, че до края на 2011 г. таблетите няма да бъдат съществен фактор на хардуерния пазар. "Все още няма истинска конкуренция между производителите на българския пазар и това няма да позволи на категорията да вземе добър процент от пазара", смятат от оператора.


И все пак "няма спор, че таблетите са прекрасно съчетание от игрова конзола, персонален бизнес помощник и устройство за достъп до интернет. Единствено все още високите им цени пречат на българските потребители да ги оценят напълно", твърдят от "Глобул".Над 60 млн. продажби по света


Продажбите на таблети на глобално ниво не спират да се увеличават, което кара анализаторите да завишават прогнозите си за пазара през 2011 г. Според последните данни на банката UBS до края на годината ще бъдат продадени над 60 млн. подобни устройства, от които 37.9 млн., или над 63% от пазара, са за iPad на Apple. Ръстът в продажбите на таблетите с Android обаче е забележителен - от 3% пазарен дял през 2010 г. до 37% през 2011 г., твърдят анализаторите. Следващата година ще бъде още по-успешна за пазара, който ще достигне над 90 млн. единици, или с 50% повече спрямо настоящата година. Най-голям производител на таблети след Apple ще бъде Samsung, с 5 млн. единици за 2011 г.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  Мобилните оператори залагат на куци коне. Защо никой не предлага iPad2?

 2. 2 Профил на React
  React
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До [#1] аудиторията към която са насочени тези оферти няма пари за IPad
  Хората,които биха си го купили,се предполага,че щом имат достатъчно пари имат и достатъчно акъл да не го купуват от МенТел или Вивак*р

 3. 3 Профил на LAZARIVS
  LAZARIVS
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#2] от "A.K.":

  Ако разгледате цените и параметрите на предлаганите у-ва, ще забележите, че разликата е минимална. iPad не е толкова скъп.

  Think Different...
 4. 4 Профил на LAZARIVS
  LAZARIVS
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Например:
  LG Optimus Pad 3D, 32 GB, Wi-Fi +3G - 1599 лв.
  iPad 2, 64 GB, Wi-Fi + 3G - 1599 лв.

  Samsung Galaxy Tab P1010 Wi Fi 16 GB - 579 лв.
  Таблет iPad 2 - 32 GB Wi-Fi - 1149 лв. Sorry, ама такова животно, като 16 GB iPad нема.

  Няма да коментирам размерите на таблетите.
  Цените са взети от голяма верига за електроника.

  Think Different...
 5. 5 Профил на Lemmy Kilmister
  Lemmy Kilmister
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Такова животно нема, ама и подръжка на карти памет също нема ;)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 6. 6 Профил на bono_vox
  bono_vox
  Рейтинг: 559 Неутрално

  в къщи интернет, на работа интернет, на телефона интернет....за какво по дяволите да си купувам таблет????
  Понякога искам да си остана без интернет. много е полезно.

 7. 7 Профил на Тъпата майна
  Тъпата майна
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  До коментар [#4] от "LAZARIVS":

  http://www.apple.com/ipad/specs/

  Не е баш като да няма 16GB iPad, при това с iCloud-а дето ще пускат наесен 16GB са предостатъчно. А Самсунг-а който си дал за сравнение за 16ГБ версия е старо поколение, добре е да се сравнява новото.

  И тъй като имам 3G нет към Виваком да ви кажа, че в 21 век не можете да си проверите по нормален начин колко трафик сте използвали и колко ви остава на "максимална скорост". За целта трябва да си знаете телефонния номер към SIM картата в таблета, да се обадите на поддръжка от друг телефон (за което ще ви таксуват тъй като аз не съм клиент на гласовите услуги на Виваком), ще се свържете с оператор, той ще ви попита за тайните въпроси, ще ви пита за номера и след това ще ви каже колко трафик сте използвали и колко ви остава. По-голяма порнография няма. Целият процес сякаш е измислян от Камен Донев...

  А Глобул не се и учудвам, че не предлагат таблети. По-трагикомична 3G мрежа от тяхната няма.

  Това мнение е дело на една тъпа майна
 8. 8 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#1] от "Димитър Димитров":

  Motorola Xoom, Samsung Galaxy 10, LG Optimus са доста сериознии машини и нямат НИЩО общо с куците коне.

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 9. 9 Профил на gLalev
  gLalev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#7] от "Пловдивски":

  Епа до сега не си ли се научил, на българсите оператори да не разчиташ, има си много удобен за целта софтуер, като 3G Watchdog, например, който е за Android, не знам да ли има версия за iOS, ама и да няма със сигурност има нещо подобно. Иначе цените на таблетите в България за си безумни, най-ниската версия на iPad 2, не би трябвало по никакъв начин да е повече от 800 лв.

 10. 10 Профил на Тъпата майна
  Тъпата майна
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  До коментар [#9] от "gLalev":

  И Android и iOS имат механизми за следене на трафика за даден период, но това рядко отговаря на разчетите на операторите. Повече имат някакви абсурдни механизми за минимално таксуване на всеки connection и дори да ползваш 3кб могат да те таксуват за 100кб. Аз имам постоянен push и на таблета, и на телефона, като за телефона (който е към Глобул) със сигурност мога да кажа, че си дропи връзки като за добро утро в центъра на Пловдив от време на време на общо основание, от което в крайна сметка страда сметката ти. Не, че е фатално, но е дразнещо.

  Това мнение е дело на една тъпа майна
 11. 11 Профил на kh
  kh
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#7:"Пловдивски"]И тъй като имам 3G нет към Виваком да ви кажа, че в 21 век не можете да си проверите по нормален начин колко трафик сте използвали и колко ви остава на "максимална скорост".[/quote]

  Пътуваме преди има-няма месец тумба колеги в командировка из страната. В контекста на разговора стана дума за нещо си и отговорът лесно се намираше с малко интернет. И voila на магистрала Хемус слънце грее като улаво, а трите мобилни оператора викат, че над 3Г мрежите им има плътна, та чак непроницаема слоесто-слоеста слоеста облачнос.
  Или пък сценките като от филм на Бъстър Кийтън - пич със смартфон да ходи като въртоглав, за да хване силен сигнал покрай някоя кофа за смет в центъра на кой да е голям град, че да "врътне" един Скайп.
  И най паче "неограничения" 3Г трафик... ууууупс, до 2 гигабайта на макс, а после видиш ли си на скорости, пред които 14К модемите изглеждат като Формула1.

 12. 12 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  До коментар [#8] от "кинти":
  Колко е пазарния дял на Mototrola, Samsung и LG в таблетите?

 13. 13 Профил на teo_stoyanova
  teo_stoyanova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ами не знам колко им е дяла, но пък не мисля, че са чак толкова ценово недосъпни колкото ги изкарвате. Плащам по 30лв на месец за Самсунг, понеже стана въпрос за марките, + 5лв на месец за интернет и си върша голяма част от работата. Не мисля, че за средностатистическия работещ българин са чак толкова недосъпни, да не говорим, че М-тел имат предложения и с по 5лв на месец.

 14. 14 Профил на LAZARIVS
  LAZARIVS
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#7] от "Пловдивски":

  Имах предвид, че в магазина не се предлагаше iPad 2 16 GB...

  Think Different...
 15. 15 Профил на LAZARIVS
  LAZARIVS
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#8] от "кинти":

  Идеята е, не, че са "куци коне", а че не са никак по-евтини от iPad на Apple.
  И да ме извиняват феновете, ама това недоразумение Android OS... Всеки път, като пипна телефон с Android ми се налга да си успокоявам нервите с онова дърво Symbian...

  Think Different...
 16. 16 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 682 Неутрално

  До коментар [#15] от "LAZARIVS":

  Ти чуваш ли се кви лъжи праскаш бе?
  Разбира се че АйФарт-овете са С ПЪТИ по-скъпи от конкуренцията(дори с по малко функции, които разбира се, на вас АйТроловета не само не ви нужни, а и ви пречат )

  Да ти давам ли линкове???? )))
  Не те знам по какви "магазини" обикаляш, ама си забравил че хората могат да си позаруват ОТВСЯКЪДЕ вече))

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 17. 17 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Ето цената на Samsung Galaxy Tab P1010 в НАЙ–СКЪПАТА ДЪРЖАВА (като разделиш на 4 получаваш левове) :

  http://www.pixmania.com/no/no/9531076/art/samsung/galaxy-tab-wifi-p1010.html?srcid=1911&Partenaire=Prisguide&CodePromo=oui#pix-review
  [quote#4:"LAZARIVS"]Samsung Galaxy Tab P1010 Wi Fi 16 GB - 579 лв.
  Таблет iPad 2 - 32 GB Wi-Fi - 1149 лв.[/quote]

  И като пишете 16ГБ, не пропускайте да пишете че има кард слот за още 32 ГБ , а?

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 18. 18 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 682 Неутрално

  И ето пак там АйФарт2 -16ГБ(дето животно нещо уж немало)
  http://www.pixmania.com/no/no/9452011/art/apple/ipad-2-wifi-16-gb-svart-n.html
  [quote#4:"LAZARIVS"]Sorry, ама такова животно, като 16 GB iPad нема. [/quote]

  И Ай Фарт-а няма спот за допълнителна памет !
  А сравнявай сега)

  А за Пловдиския- "Облака на Императора" не е хардуеър , а е услуга която е за всички недоносчета на Императора!

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 19. 19 Профил на LAZARIVS
  LAZARIVS
  Рейтинг: 367 Гневно

  До коментар [#16] от "Mickey":

  Моето момче, не се напъвай толкова - ще вземеш да пръднеш. Току виж ти клепнали ушите.
  Защо винаги се намира някой простак, който да наруши добрия тон?!
  Жалко. че "пазаруването отвсякъде" не е подобрило маниерите на някои хора!

  Think Different...
 20. 20 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 682 Неутрално

  До коментар [#19] от "LAZARIVS":

  Хареса ми "аргументирания" ти коментар, на моя отговор)

  До един всички АйТролове сте като излезли от един калъп)

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK