Над 90 хил. души са сменили пенсионната си компания за шест месеца

Отказите за смяна на пенсионен фонд намаляват, а броя на хората, които я искат, расте, показват данни на Комисията за финансов надзор (КФН) за първото полугодие. За първите шест месеца на годината пенсионната си компания са сменили 90 382 души, с близо 4 хил. повече, отколкото за същото време на миналата година. Това обаче е едва 2.3% от всички осигурени.


От КФН съобщиха още, че са приели промени в наредбата за прехвърляне и заявленията вече ще могат да се подават по интернет, с електронен подпис, което трябва да намали разходи по промяната, защото няма да се изисква нотариална заверка.


Парите за смяна – 20 лв., няма да се удържат от партидите за пенсия, а ще се плащат отделно от осигурения. Подписването на договор с новоизбраното дружество ще става едновременно с подаването на заявление, освен това молбата за промяна ще може да се оттегля, ако осигуреният размисли. Според надзора това трябва да намали вече забелязани нарушения и разхода на време и пари.
Когато клиент отиде в нова компания с искане да се осигурява в нея, тя ще трябва да му предоставя по образец информация за избрания от него фонд.


При универсалните фондове най-много нови клиенти от прехвърлянията са спечелили "ДСК-Родина", "Алианц България" и "Доверие". В разликата между привлечени и напуснали обаче "Доверие" е изгубил 8 хил. от осигурените си.


Двама представители на бранша посочиха, че една от причините за повечето желаещи да променят пенсионната си компания е разширяването на мрежата от посредници и вероятно по-високата финансова култура на хората.


Според Милен Марков, изпълнителен директор на ПОК "Съгласие", вече много повече хора имат знания какво е допълнително пенсионно осигуряване в сравнение с времето преди 4-5 години, а това се забелязва особено силно там, където има синдикални организации и служители с право на по-ранно пенсиониране, осигурявани в професионални фондове.


Изпълнителният директор на "ДСК-Родина" Николай Марев също посочи, че повечето осигурителни посредници увеличават и броя на хората, сменящи фонда си. Марев обясни, че ако трябва да се направи сравнение колко души се прехвърлят по лична инициатива и колко – след като посредник им е предложил да отидат в нова компания, броят на вторите е много по-голям.


Според Милен Марков последните спадове на фондовите пазари едва ли ще повлияят сериозно на хората да сменят осигурителното си дружество, защото загуби ще имат всички фондове. Той смята, че при избора на пенсионен фонд все повече ще се обръща внимание на доходността му и таксите, които събира.


Прехвърлянията
ПоказателI.-VI.2011 г.I.-VI.2010
Общо подадени молби105 622103 686
Дял на отхвърлените14,4%16,5%
Брой на реалните смени90 38286 569
Прехвърлени суми (в хил.лв.)103 74593 750
Източник: КФН  

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ombre
  ombre
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Да ме прощават Алианс -ама аз се махнах от там
  1 Години наред ниска доходност
  2 Никаква информация и годишни извлечения по сметката ми.
  3 Прекалено много са инвестирали в Гърция
  Става дума за универсалния ми пенсионен фонд.

 2. 2 Профил на greco_jlt
  greco_jlt
  Рейтинг: 450 Любопитно

  Нов момент е възможността заявленията за смяна на пенсионен фонд да се подавати по електронен път с квалифициран електронен подпис, освен на хартиен носител. Така се запазва конфиденциалността на информацията, намалява се многократно изразходваното от осигуреното лице време, спестяват се средства за нотариална заверка на подписа, като същевременно се създава сигурност относно автентичността на лицето, с което се кореспондира.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK