Трайков за "Булгартабак": Имах известни резерви по отношение на критериите за подбор на купувачите

Трайчо Трайков, министър на икономиката, енергетиката и туризма

© Krassimir Yuskesseliev

Трайчо Трайков, министър на икономиката, енергетиката и туризмаИкономическият министър Трайчо Трайков е имал известни резерви по отношение на критериите, по които са подбирани кандидатите за купувачи на "Булгартабак холдинг". Това стана ясно от думите му пред БНТ в сряда вечерта. "В хода на процедурата на сделката, аз имах известни резерви по отношение на критериите, но в крайна сметка бяха предпочетени такива, които дават приоритет не на цената непременно, а на други аспекти свързани със социални клаузи, изкупуване на тютюни и т.н.", обясни Трайков.


Водещ критерии при избора на купувач на "Булгартабак" е изкупуването на български тютюн. Тежестта на критерия е 60% от цялостната оферта на купувача. 35% заема предлаганата цена, а 5 на сто - бъдещите инвестиции в дружеството.


Час преди да представи параметрите на бъдещата сделка за "Булгартабак" пред премиера Бойко Борисов, министър Трайков извика за спешна среща в сряда вечерта шефа на Агенцията за приватизация Емил Караниколов, председателя на Надзорния съвет на ведомството - Юлия Ненкова и изп. директор на "Булгартабак" - Иван Биларев. Часове по-рано от приватизационното ведомство обявиха, че техният управителен съвет, начело с Емил Караниколов, е одобрил единствения кандидат за цигарената компания - регистрираната в Австрия "БТ Инвест" (зад нея официално стои чрез свое офшорно дружество държавната руска банка "ВТБ"). Цената, която купувачът предлага е 100.1 млн. евро.
По думите на Караниколов, Агенцията за приватизация е успяла да договори с "БТ Инвест" -  "Булгартабак холдинг" да не бъде препродаван десет години. И през същия период на време - да не се променя предмета му на дейност, вкючително и на дъщерните му дружества. Регистрираното в Австрия дружество може да бъде препродадено, обясняват запознати с преговорите. "БТ Инвест" е поел ангажимента пред българската държава, да изкупува по 5000 тона местен тютюн годишно (около 13% от реколтата за 2010 г.) за пет години и да инвестира 7 млн. лева в "Булгартабак" през 2012 г. и 2013 г.


Изпълнителният директор на агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов коментира още, че одобреният кандидат "БТ Инвест" настоява да бъдат предоговорени неустойките при неизкупуване на тютюна и евентуалните спорове между държавата и него да се водят вместо в български съдилища - в международния арбитраж във Виена. Против сделката засега се обявява опозицията и синдикатите. От КТ "Подкрепа" ще организират протест срещу продажбата на цигарения холдинг в петък пред сградата на Агенцията за приватизация на столичната ул. Аксаков.


В сряда в руските медии се появи информация, че всъщност зад идеята за покупката на "Булгартабак" стои българинът Атанас Бостанджиев, шеф на лондонския офис на "ВТБ Капитал". Самият Бостанджиев коментира пред "Ройтерс", че се надява на успешен финал за сделката и това може да е началото на навлизането на ВТБ на българския пазар. Бостанджиев е член на "Сити клуб" в Лондон, чийто председател е Кирил Сакскуборготски. Шефът от ВТБ е бил служител също така на "Голдман Сакс" и "Мерил Линч".


Успешен финал за продажбата донякъде вижда и икономическият министър Трайчо Трайков, въпреки своите резерви. "Има реален шанс и сериозни предпоставки да се стигне до успешен край на преговорите и до подписване на договор, но в случая единственият, който взима решение е надзорния съвет на агенцията", обясни Трайков. Той допълни, че "отговорността на агенцията за приватизация и следприватизационен контрол е много голяма".


"Във всяка ситуация има различни начини да се отстоява държавния интерес, такъв е случая и сега.  В този случай цената, която е предложил инвеститора е по-добра от тази, която е била предложена при предишното правителство, важни са условията които допълнително ще бъдат договорени", обясни министър Трайков. Той допълни, че реално държавата в момента продава "Булгартабак" за 150 млн. евро, защото през миналата година е изтеглила под формата на извънреден дивидент от резерва - 100 млн. лева от компанията. По думите на министъра предишното правителство е изчислявало цената на холдинга на 119 млн. евро, а тогава конюктурата на пазара е била по-добра. 


По-рано в сряда, цената коментира и шефът на Агенцията за приватизация Емил Караниколов - "Получихме оценка от консултанта "Ситигруп" (Освен твърдо възнаграждение от 1.01 млн. евро, консултантът ще получи и 1.6% от продажната цената на холдинга при успешна сделка), че цената, която предлага купувача отговаря на цената на бизнеса на "Булгартабак", съобщи той. По думите на Караниколов, най-важното за сделката е, че държавата продава бизнес, а не активи и затова е нормално цената да бъде по-ниска. "Продаваме го с ангажименти и това разбира се е за сметка на цената", допълни Караниколов.


"Цената може да бъде основа за преговори", каза и икономическият министър Трайчо Трайков. "Смятам, че позицията, която агенцията за приватизация ще отстоява при преговорите е ясна. От тук нататък това, което е важно за нас и за хората, които работят в "Булгартабак" и за всички нас данъкоплатците в България, е компанията да работи, да се развива и да плаща акцизи", обясни министърът.


Линия на времето
(кликнете върху годините, за да видите историята)Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1341 Весело

  Трайчо аз нямам резерви и на изборите ще гласувам с две ръце една връз друга свита в лакътя / да ме извинява един съфорумец защото това е негова фраза но е точно за тук /
  Видния хидролог на Републиката Доган ефенди най - вероятно си е взел хонорара а ? Само питам де поне него да не го мислим

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2388 Неутрално

  Цената не е толкова важна!Важно е холдинга да се изземе от опекуна си-ДПС!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  И после ревете, че руснаците са лоши и трябва да им бием шута! Ще им бием, ама друг път! Направо сме си същата 16-та република на СССР, както по времето на Тато.

  нели ангелова
 4. 4 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 1973 Любопитно

  "...а на други аспекти свързани със социални клаузи, изкупуване на тютюни и т.н..." - много СОЦИАЛНИ тежнения на БГ министрите, да им се не надява човек!

  Коментиране на анализираното, вече...
 5. 5 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Ами при такива клаузи - такива инвеститори.

  От стремеж да се запазят неефективни производства, фуби цялата държава.

 6. 6 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 808 Неутрално

  [quote#5:"kaka_ginka"]фуби [/quote]

  това е "губи", разбира се.

 7. 7 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  На хоризонта се появява крадлив Дедо...:(

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 8. 8 Профил на Deepdish
  Deepdish
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  Аз само видях няколко простотии в сделката - 60% от тежестта на офертата е, да се изкупува боклука на електората на Доган, а едва 5% е за инвестиции в дружеството! Дружеството не може да се продава за срок от десет години, но кухата офшорка дето ще го придобие може да си сменя собственика без проблеми... Цената била ниска, защото се продавал бизнес, а не активи - това въобще не го схванах! За такава сделка, сори, Трайчо ако не уволниш всички под теб, дето са замесени, тогава народът ще те уволни теб!
  И още нещо - да им е честита новата придобивка на принц Кирил и Ахмед Доган!

 9. 9 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1341 Неутрално
 10. 10 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  до 8
  струва ми се ,че хората където копат тотюн са Български граждани въпреки всичко и ако няма кой да го копува ще има още на помощи

 11. 11 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4054 Неутрално

  Долният цитата описва най-добре какво е било участието на Доган в търга:
  "бяха предпочетени такива, които дават приоритет не на цената непременно, а на други аспекти свързани със социални клаузи, изкупуване на тютюни и т.н."
  Ама нали онези хора щяха да ги пренасочват към друг вид култури и друг вид поминък.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 12. 12 Профил на bati vi
  bati vi
  Рейтинг: 1489 Гневно

  Абе то и БТК никой неискаше да го купува, затова и цената му беше ниска, имаше дългове и прочие ...... а какво стана после ?
  Кремиковци е другият подобен пример, за уреждане на приятелски кръгове и крупни спонсори.

  Възмутително !!!

  Меня постоянно преследуют умные мысли! .. Но я быстрее ....
 13. 13 Профил на Коста Атанасов
  Коста Атанасов
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Сега ще си пишат една червена точка.

  Продадоха "Булгартабак" ще се потупат гордо в гърдите, а после ние ще си бием главата. Историята с "Лукойл" не е приключила още.

 14. 14 Профил на bono_vox
  bono_vox
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Както винаги, схемата е пълна мъгла. Обикновено когато се продава действащ бизнес цената е по-висока, т.к. се отчитат бъдещи печалби от този бизнес. Не е такава логиката на българското правителство.
  От друга страна никой не знае за какво й е на руска държавна банка да купува предприятие за производство на цигари??? Тук определено има политически момент.
  Не на последно място има ангажимент БТ да не се препродава, но няма ангажимент да не се препродава, дружеството собственик.... Абе ей. Това си е едно голямо нищо като условие.
  Трайков е интелигентен човек, който принципно се е противопоставил на безпринципността, но после е бил "убеден" че всичко е тип топ.
  Абе добре че не пуша.

 15. 15 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Важното е , че БТ е продадено, т.е. отърваха държавата от тази котва, дето я тегли към дъното. Видяхте ли ретроспекцията към сделката? Още Костов се е пробвал, ама ядец ... А ГЕРБ успяха. Имайте предвид, че ако псе протака още няколко години и 50 милиона лева няма да се вземе!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 16. 16 Профил на kompleksar
  kompleksar
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Това не е червена точка Коста2. Напротив черна е и тоголяма.Нали знаеш какви подводни камъни ще има ако държавата реши някога да си върне Булгартабак отново.
  Както се случи със ЕРП-тата,само за да си върне Е-он държавата трябва да заплати 1,3 млрд евро,при продажна цена от 110 млн .Не са виновни Е-он или ЧЕЗили ЕВН,виновни са нашите продажни политици. Яд ме е когато работещи предприятия и печеливши се продават за жълти стотинки.Но..... някъде на запад или на Изток за такива неща или в Сибир или в Алкатраз. Но тук този вид бизнес се величае от всяка една управляваща ни партия.

 17. 17 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#14:"bono_vox"]От друга страна никой не знае за какво й е на руска държавна банка да купува предприятие за производство на цигари???[/quote]

  Банките купуват подобни дружества, за да изкарят някой лев. Виж, че по някое време интерес е имала и Дойче Банк!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 18. 18 Профил на kompleksar
  kompleksar
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#15] от "Курт Деликуртев":

  Уважаеми Деликуртев по какво разбра че е котва,само недвижимото имущество на Булгартабак се изчислява на 300 млн евра.Или не се споменава за сградите на дружеството в Южна Африка, в Русия,в Берлин.Или пък износа на стотици милиони късса за страни от арабския свят. И как така ако е губещо предприятие държавата си взима 100 млн дивиденти кеш ?
  Не е губещо просто печелившият отрасъл трябва да мине в ръцете на наши хора.

 19. 19 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 754 Неутрално

  ако нещо евентуално може да бъде по-лошо от ДПС, то това е анонимен руски собственик. Който всъщност може и да е всякакъв, т.е. пак ДПС.
  "Ангажиментите" са смехотворни, да купували десетина процента от произведеното и да направели "инвестиции" в размер на 3-4% от цената (тия пари няма да покрият и текущите ремонти).
  В тютюнопроизводството работят много хора и приходите в бюджета зависят от него. Срещу нищожна цена, неясния купувач получава огромен инструмент за влияние върху България, примерно възможността да предизвика социално напрежение когато пожелае. Продажба на анонимна офшорка е глупост.

 20. 20 Профил на kompleksar
  kompleksar
  Рейтинг: 381 Неутрално

  И като за последно ,очаквайте скоро време да се продаде за 100-150 млн евра и Български пощи. Сега само погледнете в своя град на кой в центровете на града са най-хубавите и големи сгради И ще ви стане ясно за какви пари става дума.
  На всички колеги тук им пожелавам лек и спорен ден.

 21. 21 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#18] от "kompleksar":

  Не е работа на държавата да има бизнес! Всичко трябва да е приватизирано. Иначе влизат в действие схеми за източване на държавните фирми, някои се облагодетелстват без да си мръднат пръста. Затова по принцип държавата не трябва да има никакви търговски дружества!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 22. 22 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#14:"bono_vox"]Обикновен когато се продава действащ бизнес цената е по-висока, т.к. се отчитат бъдещи печалби от този бизнес.[/quote]

  Прав си, ама що така мислят българските управници и за мен е мъгла! Обикновено цената при печелившо дружество е 4 до 7 пъти годишната печалба.

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 23. 23 Профил на kompleksar
  kompleksar
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#21] от "Курт Деликуртев":

  Съгласен съм,ама поне за повече пари бре,и без това сме като циганите ,трябваше да се пазарим докрай.
  -а бе чичо-бате инвеститор дай още някой и друг милион,ей така да споменаваме името ти с по-малко отношение към майка ти

  Иначе за източванията си прав,но се съгласи че те се правят при всяко едно правителство без изключения.

 24. 24 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2677 Неутрално

  Чета и не вярвам на очите си. Та то и в момента Булгартабак изкупува 10-15 хил. тона български тютюн годишно - 3 пъти повече от споменатите 5 хил. тона. Голямата социална придобивка, заради която беше компрометирана цената, всъщносто е 2-3 ПЪТИ НАМАЛЕНИЕ. Всички организатори на тази сделка трябва да се съберат в една стая около масата, да се покаят за последно и един от тях да издърпа предпазителя на гранатата.

  Отделен е въпросът, що за дебилно общество сме. Балканкар срещу "Пирогов" пак го продадоха на подбита цена, срещу някакви ангажименти да се развива каростроенето. Оттогава са минали има-няма 3-4 години. Ще иде ли някой да погледне, каква хубава дупка за мол е изкопана на мястото, където трябваше да цъфти производствена дейност? А, знам, сега Овчаров ще каже, че държавата трябва "да ги съди" и че прокуратурата е виновна, че не разследва "заложените социални придобивки"

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 25. 25 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Мда, виждам че почти всички дотук са видяли огромната лъжа:

  "По думите на Караниколов, най-важното за сделката е, че държавата продава бизнес, а не активи и затова е нормално цената да бъде по-ниска. "Продаваме го с ангажименти и това разбира се е за сметка на цената", допълни Караниколов."

  Все пак да попитам (в этом связи), а активите продават ли се? От написаното излиза, че НЕ??? А пък си мисля, че ДА!!! Само те струват повече.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 26. 26 Профил на Viscount Ganyo
  Viscount Ganyo
  Рейтинг: 648 Весело

  До коментар [#25] от "Музар":

  Изказването на Караниколов вчера беше толкова некомпетентно, че се зачудих как може да той да е шеф на приватизацията. Все пак го отдавам на вълнението му, първа голяма сделка му е.

  Крайно ми е неприятно, че се намирам между милиционерски натрапеници, и искрено се възмущавам и ме е срам да ви гледам.
 27. 27 Профил на Елена Беркова
  Елена Беркова
  Рейтинг: 421 Неутрално

  До коментар [#21] от "Курт Деликуртев":

  Така нареченият български "БИЗНЕС" също е вид театър. Просто простата политикономика на другаря Иван Костов - в действие!

 28. 28 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#26] от "Neyk":

  Те го, те младежът:
  http://www.dnevnik.bg/pazari/2011/06/16/1107068_agenciiata_za_privatizaciia_bulgartabak_triabva_da/

  Вълнение, казваш? Да не прави "сГледа", вместо "сделка"?

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 29. 29 Профил на Елена Беркова
  Елена Беркова
  Рейтинг: 421 Весело

  Когато държавата правеше "бизнес" беше комунизъм /соц./
  Сега било "КАПИТАЛИЗЪМ"!
  вЕрваме ви!

 30. 30 Профил на moreto
  moreto
  Рейтинг: 594 Неутрално

  "Булгартабак холдинг" да не бъде препродаван десет години. Регистрираното в Австрия дружество може да бъде препродадено..

  Ами какво да коментираме. Официално признание за уредена задкулисна продажба на приближени на Доган (ако не и на него самия) и на лукав Дедо Симо.

 31. 31 Профил на interesen1
  interesen1
  Рейтинг: 541 Неутрално

  НАЙ-добре не продавайте БТабак!!
  Защо? Ами защото ДПС ще ВИ принуди да го одържавите отново рано или късно, само че на ПО-ВИСОКА цена от приватизационната.
  Така че, БГ данъкоплатецът ЩЕ изгуби, както и тютюнопроизводителите, но ДПС ще спечели от ситуацията около приватизацията.
  Абе, немам ДУМИ!

 32. 32 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  Вчера, излезна информация, че Япония, забележете капиталистическа държава, ще инвестира 1млр. в производителите на ЛСД панели, Тошиба, и Сони. Българската държава, незнайно от какъв зор иска да продаде за 100млн, печелившо държавно предприятие! Но .. както и да е да продават и Тецовете, и топлофикациите, нещо остана ли за продажба, само ми е интересно след това дали ще има желаещи да управляват!

 33. 33 Профил на totilas
  totilas
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Атанас Бостанджиев идва да обере бостана... вервайте ми...

 34. 34 Профил на ikapitan
  ikapitan
  Рейтинг: 488 Неутрално

  "приоритет са социалните ангажименти..."

  странно изказване, на фона на деиствията:
  - социалните ангажименти в офертата са минимални и в основни линии се свеждат до изкупуване на 5000 тона тютюн (смешно количество) и то вече руснаците са поискали намаляване на санкцииите при неспазване на това,
  - обещаните инвестиции от 7 милиона едва и ще стигнат даже и за поддръжка на нивото на заводите, т.е. нереалистично е да се вярва че купувачът има намерение дългосрочно да запази и развие производството и персонала. Щяли да влизат на нови пазари, ако намерят пазари - а как ще стане това без инвестиции?
  - Агенция за приватизация одобри офертата още на следващия ден с аргумента единствено че цената е добра, без да каже нищо за другите ангажименти

  или аз не разбирам нещо или може би плащанията на суми по сметки в швейцария са социален ангажимент.
  А трайчо имал резерви. Като имаше къде спа бе душа, нали АП е подчинена на твоето министерство?

 35. 35 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 808 Неутрално

  [quote#8:"deepdish"]Цената била ниска, защото се продавал бизнес, а не активи [/quote]
  Това не видях къде го пише, но ако някой го е казал, той е казал една голяма глупост. Ако един бизнес струва по-малко от активите си, по-добре да се закрие и да му се продадат активите.

 36. 36 Профил на agata_kristi
  agata_kristi
  Рейтинг: 699 Неутрално

  До коментар [#25] от "Музар":

  1. Ще има запор на въпросните активи на БТ за 10г. Това се калкулира т.е. за този срок собственика няма да може да прави нищо с тях, а след този срок те ще са морално остарели.
  2. Въпросните активи се калкулират по Вашия начин само ако се процедира като при Кремиковци - продаваш и режиш. Иначе не си ги носиш у дома тези активи.
  3. Исканата от Вас цена на активите щеше да е такава ако дружеството се продаваше през борсата - без НИКАКЪВ ангажимент. Просто държавата взима парите, а собственика влиза иправи каквото си иска.

  Всичко останало, което държавата не позволява, ограничава и пр. - е фактор при формирането на ценовата оферта.

 37. 37 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 869 Неутрално

  "Имах" е в минало свършено време ! Очаквах повече от Трайков за Булгартабак освен да каже ,че е "имал резерви" по отношение на една антипазарна процедура !

 38. 38 Профил на bono_vox
  bono_vox
  Рейтинг: 580 Неутрално

  До коментар [#17] от "Курт Деликуртев":

  В период на криза, когато банките търсят капитал отвсякъде не е много резонно да се впускат в цигарен бизнес "да изкарат някой лев". Нюанса е че говорим за ДЪРЖАВНА РУСКА банка.
  Дойче банк няма да дойдат. Бъдете сигурни.

 39. 39 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  В сряда в руските медии се появи информация, че всъщност зад идеята за покупката на "Булгартабак" стои българинът Атанас Бостанджиев, шеф на лондонския офис на "ВТБ Капитал". Самият Бостанджиев коментира пред "Ройтерс", че се надява на успешен финал за сделката и това може да е началото на навлизането на ВТБ на българския пазар. Бостанджиев е член на "Сити клуб" в Лондон, чийто председател е Кирил Сакскуборготски. Шефът от ВТБ е бил служител също така на "Голдман Сакс" и "Мерил Линч".

  ...............

  Е , някой пак да ми каже че Съветските Американски Щати и Съединените сАвеЦки соц републики, представлявани днес от Русия не са ДВЕТЕ ПОЛОВИНКИ НА ЕДНО ЦЯЛО!!!!!!!!!!!!! Само дато още Уорлик не е изтичал да приветства сделката. Ама нищо, време има, и това ще стане!!!!

 40. 40 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#36] от "agata_kristi":

  [quote#36:"agata_kristi"]Исканат от Вас цена на активите [/quote]

  Никъде не определям цена!

  Дълготрайните активи на БТ - имам предвид най-вече земя, сгради и съоръжения, се предполага, че обсужват дейността, вкл. почивните станции. Т.е. те са задължително необходима принадлежност към бизнеса и си имат "настояща стойност". Вероятно в цялостната оценка са влезнали с едва 1/3 тежест. Може върху много от тях да има запори/ тежести. Реалната цена е съвкупност от правен, балансов/ счетоводен и оперативен анализи. Общата оценка е комбинация от оценките поне по три метода. Нещо не ми идва наум някой от тях да е със "слаба" оценка (изключително ниска цена), но Оценката е тайна.

  Въпреки всичко, няма как цитираното твърдение да е вярно! Особено като се има предвид смехотворните "социални ангажименти" и вратичките за смяна на собствеността.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 41. 41 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  Един от пазарите на цигари, който загубиме в последните двадесетина години е руският. В през 2010 и 2011 се отчита ръст на износа за Русия но слаба работа...
  Така че "морковчето" в сделката е евентуалното увеличаване на износа за Русия и трети пазари. Ако това се случи, сделката ще е успешна, ако не, ще е провал А цената не е ниска, нисък е коефициента и от 35%

 42. 42 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#15:"Курт Деликуртев"]Важното е , че БТ е продадено, т.е. отърваха държавата от тази котва, дето я тегли към дъното.[/quote]
  Именно. Булартабак е вреден както за телесното, така и за политическото здраве на българите.

  Yet another blue planet.
 43. 43 Профил на Enchev,Iliya
  Enchev,Iliya
  Рейтинг: 434 Гневно

  !BG/Т-Парламент "То LET" или "For SALE"!
  !BG/Т-ПРАВИТЕЛСТВО "То LET" или "For SALE"!

  ХЕЙ търГАЩнико-Б/г/Т-ПРОДАЖНИК, ЗНАЕШЛИ ЦЕНАТА ВЪВ ВАЛУТА НА ИЗВЕCТНАТА НИ МАРКА "АРДА" СЪС И БЕЗ ФИЛТЪР ЦИГАРИ?
  Пита те бившият председател на въздържателното дружество в 32 и 33 гимназии “К.Охридски” в София, Илия Енчев.

  Аз никога не съм слагал цигара в уста, но ме боли за нашето-Родно, КЛЮЧОВО селско СТOПАНСТВО!

  ХЕЙ търГАЩнико-Б/г/Т-ПРОДАЖНИК,
  Знаеш ли кои са КЛЮЧОВИТЕ СЕЛСКО-СТОПАНСКИ ПРОДУКТИ НА НАС, БАЛКАНСКИТЕ-БЪЛГАРИ?
  Знаеш ли кои са КЛЮЧОВИТЕ СЕЛСКО-СТОПАНСКИ ПРОДУКТИ НА ЮЖНО-ОСЕТИНСКИТЕ БЪЛГАРИ?
  Знаеш ли кои са КЛЮЧОВИТЕ СЕЛСКО-СТОПАНСКИ ПРОДУКТИ НА НУРИСТАНО-АФГАНСКИТЕ БЪЛГАРИ?
  Знаеш ли кои са КЛЮЧОВИТЕ СЕЛСКО-СТОПАНСКИ ПРОДУКТИ НА КАБАРДИНО-БAЛКАРТСКИТЕ БЪЛГАРИ?
  НЕ!
  Щом незнаеш, тогава ЗАСТР€ЛЯЙ СЕ или КЪШ ОТ РОДИНАТА НА ЛЕВСКИ, БОТЕВ И ВАПЦАРОВ!!!!!!
  Н€ЗАСЛУЖАВАШ ДА ЖИВ€€Ш И ДА С€ НАРИЧАШ българин тук!

  ДН€С раз-ПРОДАВАШ ЗА СТОТИНКИ ТЮТЮНA С БРАНД НЕЙМА-"БТ",
  УТРЕ ЩЕ ПРОДАДЕШИ СЛЪНЧОГЛЕДА-нива, И ДОМАТИТЕ- И ЖИТОТО ОТ ЗЕМЯТА НА ВЕЛИКИТЕ ЛЕВСКИ, БОТЕВ И ВАПЦАРОВ, даже ще търГАЩНИш за зелено и майка и баща и децата и гащтите си !

  ХЕЙ търГАЩнико-Б/г/Т-ПРОДАЖНИК,
  Фрaнc РАЗ-СМЪРДЯЛИТЕ СЕ парфюм МАСОНИ, "МАДАМ-РОША" , "НИНА-РИЧИ", "ШАН€Л" И ВСИЧКИ СЪМНИТЕЛНО ПАХН€ЩИ €VRO дух-ПЕРСОНИ, ЧАКАТ с нетърпение РАЗПРОДАЖБАТА НА БЪЛГАРСКАТА РОЗА, да именно РОЗА, от родният град РОЗИНО!!

  НОВИЯТ ОЛИГАРХ Русс-МАСОН€ЦА Раймондасам Туменасам от СЪМНИТЕЛНАТА УКРАИНСКО-ЛАТВИЙСКА ФИРМА "Сандора", ПРИТ€ЖАВАщ 80% ОТ НЕЧИСТО ИЗПРАНИТЕ АКТИВИТЕ НА ФИРМАТА, СТАНА новият
  МАФИОТ-СОБСТВЕНИК НА БЪЛГАРСКА ТЕРИТОРИЯ, ПОД НАЗВАНИЕТО "БТ-ТЮТЮН".

  !!СТОП РАЗПРОДАЖБАTA нa почва и земя от РОДИНАТА НА ЛЕВСКИ, БОТЕВ И ВАПЦАРОВ ПОД МАСОН-ИГИДАТА «бт-тютюн»!!

  Заради култ-идеологическата БЕЗПРИЕМСТВЕНОСТ МЕЖДУ партии, вери в религията и ЕТНOС на произхода ни, СМЕ СЪЗДАЛИ парламентарната-ДИСКРИМИНЦИЯ, ПРЕД КОЯТО ВСИЧКИ СМЕ СИ ЗАТВОРИЛИ ОЧИ, А ТЪРСИМЕ ЩАСТИЕ И УСПЕХ, ОЗВЕРЕНИ ЕДИН СРЕЩУ ДРУГ-БЕЗПРИЕМНО, ГРУП-ОТРИЧАЩИ СЕ!
  ЗАБЕЛЕЖЕТЕ МЕЖДУ-ПАРТИЙНИТЕ КУЛТОВО-ИДЕОЛОГИЧЕСКИ НАПАДКИ, ПРЕРЕКАНИЯ СВАДИ И БОЕВЕ В ПАРЛАМЕНТА, НА КОИТО ВСИЧКИ СМЕ СИ ЗАТВОИРИЛИ ОЧИТЕ, НЕ Е ЛИ ТОВА ДОКАЗАТЕЛСТВО НА ИСТИНСКИ "узаконена" ПАРЛАМЕНТАРНA-ДИСКРИМИНАЦИЯ, по законите на джунглата?
  (БЕЗПРИЕМСТВЕНА) ГРУПЩИНА, да ето трагедията ни и в момента!
  Един вид потвърждение на Култ-политическата репресия и парламентарната €ВРО-дискриминация!

  България, която изгубихме!
  БЪЛГАРИЯ КОЯТО ПРОДАДОХМЕ!
  http://www.bgsviat.narod.ru/
  http://bgsviat.narod.ru/BulgAria_koqto_izgubihme.htm

  Културата е Дух на Мъдростта в приложност!
  А Мъдростта на нас БЪЛГАРИТЕ е да бъдеш, не да имаш!!
  Достатъчен е Мадарския конник, за да говорим за култура на Българския дух!

  Народ който не си храни собствена армия, ще трябва да храни чужда!
  "Стара Славянска поговорка"
  БИ-СМИЛ-АЛЛО, РАХМАН Ал-РАХИМ, АМИН!!

  С уважение:
  И.П.Енчев / enchev_ip@abv.bg

  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество" Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK