КРС планира да свали двойно цените за взаимно свързване от 2012 г.

Председателят на КРС Веселин Божков.

© Анелия Николова

Председателят на КРС Веселин Божков.Двойно по-ниски цени за взаимна свързаност планира Комисията за регулиране на съобщенията от началото на годината, стана ясно от изявление на председателя на телекомуникационния регулатор Веселин Божков. Регулациите засягат цените, които операторите заплащат помежду за осъществяване на разговори както между мобилни мрежи, така и от стационарна към мобилна мрежа и обратното.


Този път КРС предвижда намалението на цените да стане в 3 стъпки, като първата от тях ще бъде на 1 януари 2012 г. Тогава таксите за взаимно свързване между мобилни мрежи ще паднат с 50% и от 13 стотинки на минута в момента ще бъдат свалени на 6.65 ст., обяви Божков. Вторият етап на намаляването на цените ще бъде от 1 юли догодина, когато цените на терминиране ще бъдат свалени до 6 ст. на минута, а от 1 януари 2013 регулациите предвиждат максимална цена на терминиране от 4.75 ст. на минута.


В момента средната цена за терминиране на разговори в ЕС е 9.62 ст. на минута, а най-ниска е тя при мобилни оператор CYTA в Кипър, който иска 3.40 ст. за осъществяване на минута разговор в мрежата си, показват данните на ЕК. По-високи средни цени за терминиране в момента заплащат операторите помежду си в Дания, Чехия, Италия, Естония, Ирландия и Люксембург, твърдят още от Брюксел.
КРС планира да свали наполовина и цените за взаимна свързаност от стационарна към мобилна мрежа и обратното, стана ясно от изявлението на Божков. В момента осъществяването на минута разговор в силен трафик струва 2 ст., а от 1 януари догодина максималната цена ще е 1.4 ст., заяви Божков. При локален сегмент (или осъществяване на местни разговори) сегашните регулации предвиждат максимум 1 ст. цена на минута взаимно свързване, а от следващата година тя ще стане 0.095 ст. на минута. Плановете на регулатора са от 1 януари 2013 г. да изравни цените за осъществяване на двете услуги в мрежите на телекомите на ниво от 0.085 ст. на минута.


Цени за терминиране*
 В момента1 януари 2012 г.1 юли 2012 г.1 януари 2013 г.
Мобилни мрежи136.55.54.6
Стационарни мрежи (силен трафик)21.410.085
Стационарни мрежи (локален сегмент)10.0950.0900.085
Средно за ЕС**9.62765

* цените са в стотинки
** за терминиране на разговори в мобилни мрежи


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK