Регулаторът планира да свали двойно цените на едро за мобилни разговори

Регулаторът планира да свали двойно цените на едро за мобилни разговори

© Красимир ЮскеселиевДвойно по-ниски цени за взаимна свързаност/т. нар. терминиране/ планира Комисията за регулиране на съобщенията/КРС/ от началото на годината, стана ясно от изявление на председателя й Веселин Божков.


Регулациите засягат цените, които операторите заплащат помежду за осъществяване на разговори както между мобилни мрежи, така и от стационарна към мобилна мрежа и обратното. Това е втората вълна на принудително намаляване след като преди 2 години КРС започна поетапно да сваля цените за терминиране, за да спази изискванията на Европейската комисия.


Този път КРС предвижда намалението да стане в 3 стъпки, като първата от тях ще бъде на 1 януари 2012 г. Тогава таксите за взаимно свързване между мобилни мрежи ще паднат с 50% и от 13 ст. на минута в момента ще бъдат свалени на 6.65 ст., обяви Божков.
Вторият етап на намаляването ще бъде от 1 юли догодина, когато цените на терминиране ще бъдат свалени до 6 ст. на минута, а от 1 януари 2013 г. - регулациите предвиждат максимална цена на терминиране от 4.75 ст. на минута.


В момента средната цена за терминиране на разговори в ЕС е 9.62 ст. на минута, а най-ниска е тя при мобилния оператор CYTA в Кипър, който иска 3.40 ст. за осъществяване на минута разговор в мрежата си, показват данните на ЕК. По-високи средни цени за терминиране в момента заплащат операторите помежду си в Дания, Чехия, Италия, Естония, Ирландия и Люксембург, твърдят още от Брюксел.


КРС планира да свали наполовина и цените за взаимна свързаност от стационарна към мобилна мрежа и обратното, стана ясно от изявлението на Божков. В момента осъществяването на минута разговор в силен трафик струва 2 ст., а от 1 януари догодина максималната цена ще е 1.4 ст.


При локален сегмент (или осъществяване на местни разговори) сегашните регулации предвиждат максимум 1 ст. цена на минута взаимно свързване, а от следващата година тя ще стане 0.095 ст. Плановете на регулатора са от 1 януари 2013 г. да изравни цените за осъществяване на двете услуги в мрежите на телекомите на ниво от 0.085 ст./ мин.


Новите цени обаче не са окончателни. Преди да влязат в сила, те трябва да минат на обществено обсъждане в рамките на 30 дни, след което да бъдат изпратени за съгласуване в Брюксел и при одобрение, КРС ще излезе с финалното си решение най-рано в началото на декември.


Свалянето на цените за терминиране ще има два основни ефекта. От една страна се очаква поевтиняване на крайните цени за потребителите, което обаче не е задължително да бъде точно с 50% с колкото регулаторът сваля стойността на цените на едро. КРС няма правомощия да осъществява контрол върху крайните клиентски цени.


От друга страна, се очаква, че ще бъдат засегнати приходите на мобилните оператори. Само за миналата година приходите им от тази дейност са намалели с 22.2%, показват данните от годишния доклад на КРС.


Цени за терминриане
В момента 1 януари 2012 г. 1 юли 2012 г. 1 януари 2013 г.
Мобилни мрежи 13 6,5 5,5 4,6
Стационарни мрежи (силен трафик) 2 1,4 1 0,085
Стационарни мрежи (локален сегмент) 1 0,095 0,09 0,085
Средно за ЕС* 9,62 7 6 5

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK