Топ банкери: Дълговата криза може да погуби слабите банки в еврозоната

Финансовите лидери настояват за конкретни политически мерки

Изпълнителният директор на Deutsche Bank Йозеф Акерман по време на годишната банкова конференция във Франкфурт

© ALEX DOMANSKI

Изпълнителният директор на Deutsche Bank Йозеф Акерман по време на годишната банкова конференция във ФранкфуртДълговата криза в еврозоната ще свие печалбите на банките в съюза за години напред, а по-слабите могат и да не оцелеят. Това заяви изпълнителният директор на Deutsche Bank Йозеф Акерман пред годишната банкова конференция във Франкфурт, цитиран от "Ройтерс". Ръководителят на Unicredit Федерико Гицони пък призова политиците във валутния съюз да предприемат решителни мерки за овладяване на ситуацията."Очевидно е, че много европейски банки няма да оцелеят, ако трябва да преоценят държания от тях държавен дълг." Йозеф Акерман главен изпълнителен директор на Deutsche Bank

Перспективите са ограничени
"Перспективите пред финансовия сектора като цяло... са ограничени", каза Акерман. "Изгледите за ръст на печалбите в бъдеще са слаби поради сложността на настоящата ситуация и структурата на еврозоната", допълни той. По време на изказването на банкера в понеделник европейските фондови пазари отново се движеха надолу. Това се дължеше на подновени опасения, свързани с дълговата криза и натиска, която тя оказва върху банките на Стария континент."Европа трябва да вземе конкретни мерки. Преди година предупредих, че ако не се справим с Гърция, Европа ще изпадне в много тежка ситуация." Федерико Гицони, главен изпълнителен директор на Unicredit

Акерман предупреди, че някои банки могат да фалират. Това ще се случи, ако им се наложи да отпишат повече гръцки облигации, отколкото беше договорено в началото на лятото. "Очевидно е, че много европейски банки няма да оцелеят, ако трябва да преоценят държания от тях държавен дълг", коментира германския банкер.


Страховете за финансовия сектор и дълговата криза започнаха да се отразяват негативно на междубанковото кредитиране. Много институции срещат трудности при набиране дори на дългосрочно финансиране, коментира ръководителят на контролираната от германското правителство KFW Улрих Шрьодер. "Ситуацията за банките е по-драматична, отколкото през 2008 г.", каза той пред конференцията.


"Тогава правителствата можеха да подкрепят кредиторите. Сега това не е възможно", допълни Шрьодер. Председателят на борда на швейцарската Credit Suisse Урс Ронер­ коментира, че новите регулаторни промени ще ограничат рисковото поведение на банките. Те обаче също ще намалят печалбите им.


"Акционерите трябва да са готови за по-ниска възвращаемост от инвестициите си", каза Ронер.


Спешна рекапитализация не е нужна


Въпреки сложната ситуация Акерман не приема мнението на управляващия директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард, че банките в Европа се нуждаят от спешна рекапитализация. Според него това ще прати сигнал на пазарите, че досегашните политики за овладяване на ситуацията са неуспешни.


Мнението на германеца беше подкрепено и от председателя на борда на Френската BNP Paribas Мишел Пеберо. "Стрес тестовете за банките в Европа показаха, че системата не се нуждае от рекапитализация, въпреки че някои институции имат безспорна нужда от това", каза той.


Акерман коментира още, че нестабилността ще остане, докато политиците в еврозоната не предприемат адекватни мерки за овладяване на кризата. Подобен коментар направи и главният изпълнителен директор на италианския банков гигант Unicredit Федерико Гицони.


"Европа трябва да вземе конкретни мерки. Досега гръцката криза беше отлагана и разсрочвана. Преди година предупредих, че ако не се справим с Гърция, Европа ще изпадне в много тежка ситуация", каза той. В последно време Италия се оказа в центъра на дълговите проблеми. Правителството й обаче предприе спешни мерки за овладяване на ситуацията.


Банкерът препоръчва да се предприемат промени в структурата на еврозоната, така че да се предотвратява трупането на огромни бюджетни дефицити. "Трябва да променим начина, по който се управлява Европа. Тя трябва да може да се намесва", каза още Гицони. Той също не се съгласи с изказването на Кристин Лагард преди 2 седмици.


ЕЦБ: Не се надявайте вечно на нас


В момента пазарите в Европа се повлияват единствено от интервенциите на Европейската централна банка. Ако тя не беше започнала да изкупува облигации на Испания и Италия, доходностите им щяха да се задържат на рекордно високите си равнища, увеличавайки разходите на правителствата. Бъдещият президент на ЕЦБ Марио Драги обаче предупреди, че правителствата в еврозоната не трябва да приемат, че интервенциите ще продължат до безкрай.


"Програмата е временна и напълно стерилизирана", каза Драги. "Най-важно, което беше подчертано и от Трише (настоящият президент на ЕЦБ Жан-Клод Трише), тя не може да се използва за заобикаляне на фундаменталните принципи на бюджетната дисциплина", допълни той.


Ако ситуацията се задържи така обаче, ЕЦБ може да бъде принудена да продължи да изкупува облигации по-дълго от предвиденото, коментират анализатори.


Институтът за международни финанси предупреди по време на конференцията във Франкфурт, че икономиката навлиза в низходяща спирала. Това според институцията, ръководена от Акерман, се доказва със случилото се по време на финансовата криза от 2007 до 2009 г.


В последно време много банки отчетоха спад на печалбите си. Други като Barclays, HSBC, Goldman Sachs, Credit Suisse и UBS съкратиха хиляди служители само за няколко месеца.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на redneckyt
  redneckyt
  Рейтинг: 426 Неутрално

  И не само тях...

  http://en.wikipedia.org/wiki/Causes_of_the_Great_Depression
 2. 2 Профил на Иван Митев
  Иван Митев
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Процесът през 2011 г. е наличен и банките са жертви, поради конкретна причина – държавна финансова грешка (ползване на „Незлатни пари”, при запазен несъвместим с техни качества начин на държавно финансово управление от време със „Златни пари”).

  Необходимо е прекратяване на причината и кризата ще се премахне.

 3. 3 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 845 Любопитно

  Хем твърдим,че много банки ще фалират поради опасност от отписване на голяма част публичен дълг, хем врещим че няма нуйда от рекапитализация?

  Всички обичаме мед,но нека се научим как да го ядем. С черпака или с лъжичка. Лагард публично заяви това,което като финансов министър не смееше. ИСТИНАТА. а тя е - капиталът на банките в ЕС, резервите и възможносттите на немалка част от акционерите им са изтънели. ЗАСТРАШИТЕЛНО.

  и най-умният си е малко прост....
 4. 4 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1282 Любопитно

  Юдеят Акерман ше погубва слаби банки?

 5. 5 Профил на real_money
  real_money
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Няма нищо по естествено слабите и прекалено алчните банки да фалират, вместо обществото да плати за грешките им. Това се случи в Исландия и сега страната бързо се възстановява. Само че за това не се пише. А бъдещето на Европа е в обща фискална политика. Поздрави. www.istinski-pari.com

 6. 6 Профил на Шукри Шашкъноглу
  Шукри Шашкъноглу
  Рейтинг: 442 Весело

  [quote#2:"Иван Митев"]Необходимо е прекратяване на причината и кризата ще се премахне. [/quote]  истина е,че има причинноследствна връзка а още по-истина е че т.н. Криза е причината - Другото е следствие
  конят винаги трябва да е Пред каруцата а не обратното !

  докато има хора които приемат чужди истини - ще има и Кризи , т.е. гилотини........или както е модерно - нов подход при преразпределянето и усвояване на средства .

  както казва жена ми - истината почти винаги е неприятна , защото разумът е стока.......която струва много паре
  опитвам се да съм весел,защото няма емотикон за тъга а и от това става още по-тъжно ;(

 7. 7 Профил на Syuelymancho Assanoff Osmanoff
  Syuelymancho Assanoff Osmanoff
  Рейтинг: 426 Любопитно

  [quote#3:"kardinalat"]Хем твърдим,че много банки ще фалират поради опасност от отписване на голяма част публичен дълг,

  хем врещим че няма нужда от рекапитализация? [/quote]


  е това ако го разбереш.........ставаш нормален

  ако продължаваш да чакаш Някой да ти го каже - ставаш като онези,които чакат Някой да им каже печелившите числа от Тотото
  -------
  жокер: на последния аукцион на ЕЦБ през 2010 год останаха около 370 МЛРД евро при 1 % лихва - които Никоя търговска банка от еврозоната не искаше.............
  ---------
  ха сега познай верния отговор на въпроса: колко е 1+1 .???
  -------
  отговорът е в подписа ми

  КРИЗИТЕ се лекуват с ГЛАД ;)
 8. 8 Профил на б_еко - върнете стария Дневник
  б_еко - върнете стария Дневник
  Рейтинг: 597 Неутрално

  "Очевидно е, че много европейски банки няма да оцелеят, ако трябва да преоценят държания от тях държавен дълг", коментира германския банкер.

  Така е с лакомията на банкерите. Сладко е било когато лихвите по гръцките облигации постоянно са растяли, а сега е лошо че трябва да отписват дългове. В главите на банкерите няма акъл, има само пари. Много добре ще е ако Гърция престуктурира дълга си. Нали така лицемерно се изразяват когато се говори за фалит. Това е най-доброто лечение за банките и инвеститорите-фалита.

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK