България пада с три места в глобалната класация за конкурентоспособност (обновена в 12.10 ч.)

България пада с три места в глобалната класация за конкурентоспособност (обновена в 12.10 ч.)

© ShutterstockБългария отстъпва с три места - от 71 на 74, в класацията за глобална конкурентоспособност на Световния икономичeски форум в Давос (The Global Competitiveness Report 2011-2012) на 142 икономики в света.


Причините за отстъплението са свързани с известно влошаване на класирането по отношение на: ефективност на стоковите пазари, технологична готовност, степен на развитие на бизнеса, инфраструктура, иновативност. Същевременно има подобрение при институциите, финансовите пазари, ефективността на пазара на труда, образование и квалификация, съобщиха от Центъра за икономическо развитие, партньор на организацията в България.


И в последното издание на доклада най-конкурентоспособна е икономиката на Швейцария, следвана от Сингапур. САЩ отстъпват от 4-то на 5-то място. В първата десетка се подреждат държави от ЕС – Швеция (3-та), Германия – (6-та), Холандия – (7-ма), Дания – (8-ма), Великобритания – (10-та). На 9-то място е Япония. Прави впечатление, че през последните години конкурентоспособността на американската икономика се влошава, тази на страните от ЕС се запазва на постоянно ниво, с бързи темпове нараства конкурентоспособността на Китай.
Заради икономическата криза някои държави от ЕС отстъпват назад в класирането. Дълго време България беше последна сред държавите от съюза, но сега зад нас остава Румъния, която отстъпва с 10 позиции – от 67-ма на 77-ма. На практика Румъния отстъпва по всички фактори за конкурентоспособност. Очаквано, поради дълговата криза и проблемите на пазара на труда, Гърция се срива още в класирането и вече е на 90-та позиция.


Сред страните от Централна и Източна Европа членки на ЕС по традиция най-добре се представя Естония, която задържа 33-та позиция, след нея е Чехия - 38-ма, сериозно отстъпва Словения – от 45-то на 57-мо място.


Изследването е направено на базата на глобалния индекс за конкурентоспособност, изчисляван от Световния икономически форум, който отразява микро- и макроикономическите аспекти на конкурентоспособността. Индексът се основава на 12 стълба, които влияят върху конкурентоспособността. Това са: институции, инфраструктура, макроикономическа среда, здравеопазване и основно образование, висше образование и обучение, ефективност на стоковите пазари, ефективност на пазара на труда, финансови пазари, размер на пазара, технологична готовност, степен на развитие на бизнеса, иновативност.


През 2011 г. България има по-добри позиции в четири сфери


– финансови пазари, институции, пазар на труда, образование и квалификация.


Финансови пазари


По този показател страната ни се издига от 91-во на 75-то място, като подобрението се дължи на финансовата стабилност и ниския бюджетен дефицит. България има предимства при защитата на инвеститорите, законови права и достъп до кредити, докато в тежест са регулациите върху ценните книжа и търговията им, се отбелязва в доклада.


Институции


Добре работещите институции (съдебна система, администрация, полиция) създават предпоставки за ефективни и прозрачни бизнес сделки. През последните години обаче институциите остават една от най-честно критикуваните области от страна на предприемачите. Най-много проблеми създават сложните административни процедури, неефективната и тромава съдебна система, лобирането и разпространението на корупционни практики.
Независимо, че България е назад в класирането по фактор институции, през последните години се наблюдава подобряване на позициите – в последния доклад страната се придвижва с 4 места напред. Според доклада продължават да съществуват сериозни проблеми, свързани с неефективната правна рамка за решаване на търговски спорове и ниската степен на независимост на съдебната система.


Ефективност на пазара на труда


В тази област България се придвижва с две места напред – от 58-мо до 56-то. Положително се оценява гъвкавостта на пазара на труда, облекчените практики по наемане и освобождаване на работници, както и сравнително високата степен на участие на жените в работната сила. Сред недостатъците са: ниска производителност на труда, липса на сътрудничество между работодатели и служители, подценяване на професионалния мениджмънт, "изтичане на мозъци" и др.


Образование и квалификация


По отношение на образованието България се премества от 58-ма на 57-ма позиция. Страната има добри показатели за процента на хората със средно и висше образование. Благоприятни са резултатите за обучението по математика, достъпа до интернет в училищата и др. Все повече обаче се влошават оценките за цялостното качество на образователната система; много негативно е оценено професионалното образование и възможностите за обучение през целия живот.


По останалите фактори България влошава позициите си


Макроикономическа стабилност


Въпреки че през последните години България има традиционно добри позиции по този показател, през последната отстъпва с 4 места  – от 42-ро на 46-то място. Това е свързано с някои негативни очаквания на бизнеса, произтичащи от кризата. Добри са данните за управлението на държавния дълг, държавен дефицит/излишък и др.


Технологична готовност


Това е вторият фактор (след макроикономическата стабилност, по който България е най-напред – 50-то място/48-мо през миналата година). Тук са включени няколко количествени индикатора, които имат много добри стойности за страната. Това са: интернет потребители (45 на 100 души от населението); брой абонати на широколентов интернет (13 на 100 души от населението); скорост на интернет (378.1 на 10 000 души). По последния показател България изпреварва дори такива страни като Дания, Франция, Норвегия и Германия.
Проблемите в тази сфера произтичат от липсата на активна политика при закупуване на съвременни технологии от страна на бизнеса. Все още много малка е и ролята на чуждите инвестиции за навлизане на модерни технологии в българската икономика.


Инфраструктура


България по традиция е назад в класирането, като през настоящата година заема 87-мо място. Като изоставаме по този основен стълб в сравнение с такива страни от региона като Черна гора и Хърватия. Незадоволителното състояние на инфраструктурата е четвъртият по важност фактор, който създава проблеми за бизнеса след корупцията, достъпа до финансиране и неефективната държавна администрация. Добри предпоставки за постепенно преодоляване на изоставането е ускореното изпълнение, в т.ч. и с европейски средства, на проекти в областта на пътната инфраструктура.


Ефективност на стоковите пазари


В тази област България е отстъпила с 4 места - от 82-ро на 86-то. Ниски са оценките за конкуренцията на местния пазар, тромавостта на митническите процедури, ниската взискателност на местните потребители. През 2010 г. към тях се прибавя и по-ниската ефективност на анти-монополната политика. Добри остават данните за някои количествени показатели – размер на данъците, стартиране на бизнес. Принос за това има въвеждането от началото на 2008 г. на електронния търговски регистър, което опрости процедурите по започване на бизнес.


Иновации


През последните години в областта на иновациите България изостава значително, като в последното изследване отстъпва с още едно място – от 92-ро на 93-то. Иновативното развитие на българската икономика е приоритет, но само на думи. Мерките все още са недостатъчни и не дават резултат. Има известно подобрение в оценките за разходите на бизнеса за изследвания и иновации и за качествата на научно-изследователския персонал. Сериозен проблем е липсата на сътрудничество между бизнеса и научните институти в иновационния процес; малка е ролята на обществените поръчки за внедряване на иновативни решения и продукти.


Развитие на бизнеса


Състоянието на българския бизнес продължава да се оценява негативно – по този фактор България отстъпва с още едно място – от 95-то на 96-то. Отрицателна роля играе и икономическата криза, която се отрази сериозно върху предприемачите. Те трябва да положат усилия при разработването на печеливши фирмени стратегии, работа в партньорство и създаване на клъстери. Българските компании имат най-сериозни затруднения в следните области: липса на адекватна политика за квалификация и преквалификация на човешките ресурси, неефективен маркетинг и ниско качество на мениджмънта, отсъствие на активна политика за закупуване и внедряване на съвременни технологии.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"

Коментари (73)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Защо ли това не ме учудва

 2. 2 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 828 Весело

  Като чета доводите, кои неща са се влошили, а кои са се подобрили и нещо не ми се връзва

 3. 3 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 2228 Любопитно

  "Същевременно има подобрение при институциите, финансовите пазари, ефективността на пазара на труда, образование и квалификация..." - от различен ЪГЪЛ, различно се ВИЖДА, но щом има подобрение в квалификацията има надежда, макар и ъглите да са същите!

  Коментиране на анализираното, вече...
 4. 4 Профил на Джон Доу
  Джон Доу
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Сингапурците си направиха държава за чудо и приказ за отрицателно време.
  Защо не можем и ние като тях

  All I'm gonna do is just go on and do what I feel. Jimi Hendrix
 5. 5 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1579 Неутрално

  Що тъй? Идеологът и създател на Doing Business ни спуска по спиралата, да копаме, а?
  Пеем "Назад, назад моме Калино", вкалинчваме се с всяка измината година, но ни убеждават, че хвърчим напред....

  Ecrasez l’infâme
 6. 6
  sir__lanselot
  Рейтинг: 458 Весело

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 7. 7 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 828 Весело

  Да, така подробно изложено вече са видни секторите, които ни дърпат назад! Иновации, инфраструктура и развитие на бизнеса! Еми с инфраструктурата да се надяваме, с евросредствата да се изкачим нагоре! Иновациите и бизнеса - мисия невъзможна! и двете минават през нарастване на цената на труда! Като се вдигне цената ще се наложи да се търси автоматизация и модернизация! Докато има кой да бачка за по 200 лева, едва ли!

 8. 8 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1579 Любопитно

  До коментар [#2] от "nqma zna4ka koi":

  http://www3.weforum.org/docs/WEF_GCR_Report_2011-12.pdf

  Бягай на страница 131 да видиш картинката.

  ПП
  Искаш ли линк за тройната?
  Да видиш разликите.

  Ecrasez l’infâme
 9. 9 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1251 Разстроено
 10. 10 Профил на ec
  ec
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Гарантирано от ГЕРБ ! В идните две години очаквайте все по-главозамайващи постижения.

 11. 11 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1195 Весело

  ..."влошаване на класирането по отношение на: ефективност на стоковите пазари, технологична готовност, степен на развитие на бизнеса, инфраструктура, иновативност". Чак ми стана смешно на фона на "изхвърлянията" на Борисов и слугите му, които "много се гордеели" с работата си)))

 12. 12 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1139 Весело

  Тия в Давос са комунисти. Сигурно са братовчеди на Гоце и Серго.

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 13. 13 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1195 Любопитно

  До коментар [#7] от "nqma zna4ka koi": Отдавна, вече две години не им "бачкаме" даже и за 500 лева. Данъци не внасяме, кефим се, че не са успели да ни "излъжат", печелим достатъчно единствено за собствено удоволствие. Декларирам, че докато тези клоуни са на власт, няма да видят и стотинка принос от наша страна в бюджета. Само за инфо - такива като нас се "нароиха" особено изразително през периода 2009-2001 г. Това е положението.

 14. 14 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1195 Неутрално
 15. 15 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  ОООООООО чудо, само с три места сме били паднали. Това си е направо ЧУДО. При това, че Генералските движения, които са основен работодател по тези територии, и че инвестират предимно в летящи чинии, танкове, лодки, силикон и т.н. си е направо чудо, че сме още в бизнеса.

 16. 16 Профил на ikapitan
  ikapitan
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Как бе?

  веднага Дянков да заминава да им обясни че сме по-добре от Америка.

 17. 17 Профил на VIVA_BG
  VIVA_BG
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Тия класации са пълни глупости. Европа и света има още много да учат и да постигат, за да се сравняват със САЩ. Всичко каквото ти трябва за да реализираш проект или инвестиция там го има онлайн и с доставка на място. Тука в Европа ако не си голяма риба да купуваш на едро си свършен. Вече месеци не мога да намеря електротехническа ламарина и сумати други неща.

  БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ БЪЛГАРИЯ !
 18. 18 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 3660 Неутрално

  До коментар [#8] от "Graf":

  Ами то се вижда и от страница 131-ва. За 2009-та 2010-та сме били 76-ти от 133 страни. Като се има предвид, че по-късно влязохме в кризата и по-късно излизаме от нея, не виждам нищо странно или страшно в тази новина.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 19. 19 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  като пуснат магистралата ще скочим с 10 места

 20. 20 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 3660 Неутрално

  [quote#15:"442"]ОООООООО чудо, само с три места сме били паднали.[/quote]

  Добре де Графът ви даде линк! Защо не си направихте труда да погледнете, какво пише вътре, ами започнахте да виете, като линейките на Пирогов.
  Паднали сме с три места при база 142 страни спрямо 139 страни предната година, но преди това ме се вдигнали с 5 места на база 139 страни, при 133 страни предходна година.
  Т.е. за две горини равносметката е 2 места напред при 9 държави повече.
  Нека бъдем обективни!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 21. 21 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 800 Неутрално

  [quote#12:"DrAvalanche"]Тия в Давос са комунисти. Сигурно са братовчеди на Гоце и Серго. [/quote]

  Позна от първи път. Тези доклади се правят от българи и сам можеш да видиш кои комсомолци са в тази организация партньор за България. Колкото българският Галъп има нещо общо с американският.

 22. 22 Профил на БАЙ АВРАМ
  БАЙ АВРАМ
  Рейтинг: 522 Неутрално

  [quote#8:"Graf"]Искаш ли линк за тройната?
  Да видиш разликите. [/quote]
  ..........................................................
  Заради икономическата криза някои държави от ЕС отстъпват назад в класирането. Дълго време България беше последна сред държавите от съюза, но сега зад нас остава Румъния, която отстъпва с 10 позиции – от 67-ма на 77-ма. На практика Румъния отстъпва по всички фактори за конкурентоспособност. Очаквано, поради дълговата криза и проблемите на пазара на труда, Гърция се срива още в класирането и вече е на 90-та позиция.
  ...............................................................
  Дай сега да видим за тройната.

 23. 23 Профил на dakl
  dakl
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Ако още малко продължи управлението на милиционерско мутренската клика въобще ще отпаднем от класацията!

 24. 24 Профил на Lord
  Lord
  Рейтинг: 687 Неутрално

  До коментар [#8] от "Graf":

  Графе, аз най-стария доклад, който успях да открия на сайта е от 2009, когато сме били 76 от 134 държави, а сега сме 74 от 142.

  Много набързо минах през цифрите, но ми стана интересно как например в средното образование през 2009 сме 13-ти според броя на учениците, а през 2011 сме 67. Или изведнъж половината ученици в България са напуснали училище, или нещо се е объркала статистиката.

  По качество на образователната система също сме паднали изведнъж от 81 място (от 134) на 101 (от 142). Че ни е зле образованието като цяло, зле е, но нещо не мисля че е станало нещо кой знае какво през последните две години.

  Ако може да пратиш нещо от предходни години, да видим наистина как е било по времето на тройната, ще ми е интересно. Мерси предварително!

 25. 25 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1422 Весело

  Как така!?

  Не може да бъде!

  Искате да кажете, че повечето милиционери и увеличените пари за милицията не вдигат конкурентноспособноста?

  Не е вярно! Питайте Цецко, той ще ви обясни как основите на модерната икономика се крепят на милиционерите. А както знаем Цецко освен, че е слънцеяд, той никога не лъже...нито за апартаменти, нито за тъща, нито за семейна приятелка.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 26. 26 Профил на jetchev
  jetchev
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#4] от "jorji24":
  понеже сме българи а не жълти

 27. 27 Профил на bati vi
  bati vi
  Рейтинг: 1581 Любопитно

  Въх !!! А сега накъде ???

  Меня постоянно преследуют умные мысли! .. Но я быстрее ....
 28. 28 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  "...Същевременно има подобрение при институциите, финансовите пазари, ефективността на пазара на труда, образование и квалификация, съобщиха от Центъра за икономическо развитие, партньор на орг/та в България..."
  Ха сега, де!??? Подобрение при институциите, които се напълниха с некадърни партизани! Подобрение при финансовите пазари, в страна, в която има имитация на такива! Подобрение на пазара на труда. Е, това заключение, при наличие на тотална Тотю-вщина в областта, направо ме разплака - изглеждах почти като посран Тотю. А заключението за подобрение при образованието и квалификациите ме кара да изрека: да си го ... тези от Давос, заедно с местните им партньори-мошеници. Но вероятно става въпрос за друга държава. В тази България, в която живея, просто подобрение в посочените области няма.

 29. 29 Профил на БАЙ АВРАМ
  БАЙ АВРАМ
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#8] от "Graf":

  Ти да не умря бе,дай линка за тройната!

 30. 30 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1093 Любопитно

  До коментар [#4] от "jorji24":

  Защото Сингапурския глава навремето, когато заел властта събрал главите на всички китайски триади, властващи там, заедно със семействата им и ги завел на голямо парти по случай назначаването му на остров, от който повече не се върнали. След това въвел нещо като полу-военен режим - затова и в момента можеш да видиш военни с автомати на Шанги еърпорт, а казармите им са винаги в готовност, ако се наложи...
  А ние си имаме толкова паразити...

  Fail with honour then succeed by fraud
 31. 31 Профил на truth
  truth
  Рейтинг: 515 Неутрално

  "През 2011 г. България има по-добри позиции в четири сфери

  – финансови пазари, институции, пазар на труда, образование и квалификация."
  Какво значи добра позиция в съдебната система, при положение, че непрекъснато ни критикуват по този показател както от Брюксел, така и от Вашингтон.Да твърдиш, че пазарът на труда се е подобрил при толкова голяма безработица, това е чиста стъкмистика. А за нивото на образованието да не говорим. То непрекъснато спада и скоро работодателите се оплакваха от липса на подготвени кадри. Неясно е въз основа на какво се отчита прогрес в тези области.

 32. 32 Профил на oziris7
  oziris7
  Рейтинг: 1824 Весело

  Как така тия юнаци са си позволили да ни смъкнат надолу в класацията! Бойко-тират нашия светъл вожд -Боко Тиквата. Никой не му признава заслугите...да вървим намясто и даже назад, но с бодра стъпка и песен на уста.

 33. 33 Профил на tst54
  tst54
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Не се тревожете и не изпадайте в догатки ще се появи merkel,lz2,Руслан и ще обяснят всичко и ще се убедите колко сте тъпи и неграматни и как е виновна троината коалиция

 34. 34 Профил на _009
  _009
  Рейтинг: 402 Неутрално


  А бе ако сме пред Турция ,всичко е наред !!!

 35. 35 Профил на _009
  _009
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#4:"jorji24"]Защо не можем и ние като тях[/quote]

  Защото при нас има демокраДция , а при тях няма !

  Пък и в ЕС ни приеха .

 36. 36 Профил на _009
  _009
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#30:"issunboshi"]След това въвел нещо като полу-военен режим [/quote]


  Даже Walkie Talkie нямаш право да вкараш в страната - вземат ти го на летището още.

 37. 37 Профил на _009
  _009
  Рейтинг: 402 Весело

  [quote#13:"mik2"]Отдавна, вече две години не им "бачкаме" даже и за 500 лева. Данъци не внасяме, кефим се, че не са успели да ни "излъжат", печелим достатъчно единствено за собствено удоволствие. [/quote]


  Изменници , предатели !!!

 38. 38 Профил на _009
  _009
  Рейтинг: 402 Неутрално  [quote#17:"VIVA_BG"] Тука в Европа ако не си голяма риба да купуваш на едро си свършен. Вече месеци не мога да намеря електротехническа ламарина и сумати други неща.[/quote]

  Ти май си в Югоизточния ъгъл на Европа .

 39. 39 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 797 Весело

  [quote#9:"kimba3"]А някога бяхме 29-ти!!! [/quote]
  Кога това?
  Да не би да говориш за времената когато куките те спираха на улицата и ти мереха дължината на косата?
  Ако говориш за това време не вярвай на статистики от тогава.

  [quote#20:"tribiri"]Нека бъдем обективни! [/quote]
  Напълно си прав за всичко с изключение на цитата.
  Да очакваш от това захлупено бомбе обективност е само едно добро пожелание,нищо друго
  Социалдемократ бил,а непрекъснато дава за пример Тройната,100%-ово бомбе,какво да го правиш?

 40. 40 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Е нали всички български политици се изредиха да обяняват ,че ниската цена на наемнят труд у нас и ниските данъци са в основата на конкурентноспособността на българската икономика???И сега какво виждат очите ми?Страни като,Швеция,Германия, Великобритания и др.,където данъците са прогресивни и заплащането на труда е есравимо с нашенското подаяние,са преди нак.Какво става бе другари?Как тъй?

 41. 41 Профил на _009
  _009
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#40:"neznaiko_2011"]Страни като,Швеция,където данъците са най-високи в света.

 42. 42 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1579 Неутрално

  До коментар [#18] от "tribiri":

  Ти поне четеш. Другото, вие. Инфо му даваш, храниш го безплатно, то вие...


  До коментар [#39] от "ret":

  Не мога да ти помогна бе мильо. Не мога.

  Ecrasez l’infâme
 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 45 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  Само с "европари" и дарения от тъщата не става....

 45. 46 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1579 Неутрално

  До коментар [#29] от "БАЙ АВРАМ":

  Не съм бе, ама трябва да правя БВП за Дянков от време на време.
  Нали може?

  Може я. Особено ако плаща друг...

  Ecrasez l’infâme
 46. 47 Профил на hito
  hito
  Рейтинг: 571 Весело

  С такъв идюкейшън и иновейшън - толкова.

  /Графе, благодаря за линковете.

 47. 48 Профил на hito
  hito
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#45] от "Хи-хи":

  ха-ха-ха-ха-ха

  Абе добре го попържваме ЦЦто, ама с това си и оставаме, че ни е още зам.мин.пред.

 48. 49 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 3660 Неутрално

  [quote#42:"Graf"]Другото, вие. Инфо му даваш, храниш го безплатно, то вие... [/quote]

  Вие. И после се чуди защо на изборите въпреки големият вой дето се е вдигал по форумите се случва нещо различно. И понеже не се е опитало да разбере каква е истината - значи истината е била във воя, а всички останали са тъпи, защото не разбират от вой!
  Ако герберите не са ми симпатични, то е най-вече защото нямат капацитет, а не защото крадяли, трепели, колели и не знам си какво си още, за което вие глутницата.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 49. 50 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 3660 Неутрално

  До коментар [#44] от "Graf":

  Е как може да си толкова гаден!!! Даваш на народа 513 страници и разчиташ, че някой ще си намери числата, за които му говориш?!
  Кажи им поне да отидат на 118-та страница! Или по-добре им кажи хич да не ходят там, защото ще те намразят.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 50. 51 Профил на kodjauzun
  kodjauzun
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Методиката изглежда доста авторитетна. Всеки компонент е разбит на много фактори. Ако има големи разминавания с предни години, най-вероятно се дължи на усъвършенстване на методиката.
  Това място ми изглежда много назад. Като вземем всички високоразвити страни, оттам нататък, зейва една дупка до 74 място, в която са кой знае какви чувани и нечувани островчета и бантустани. А тия непосредствено зад нас, сигурно са от тоя, дето чакат да паднат бананите от дървото, та да обядват.
  А на кое ли място битува оная велика страна, дето част от форумците все дават за пример на всички джуджета, щото се управлява от таквиз.

 51. 52 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1789 Неутрално

  До коментар [#39] от "ret":

  За това си прав.
  Много безмисбена ми изглежда въпросната класация. Както и много други подобни "изследвания".

  Според доклада продължават да съществуват сериозни проблеми, свързани с неефективната правна рамка за решаване на търговски спорове и ниската степен на независимост на съдебната система.

  Това обаче е основното. Което пречи на привличането на чужди инвестиции. От сериозни фирми, а не от мошенници. И докато това не се оправи нищо няма да ни помогне.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 52. 53 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 865 Неутрално

  Абе не че да се заяждам с дневник но Жан-Клод Юнкер да е в България и това да не е новина №1 по все пак предполага се пазарен и икономически вестни ки сайт си е скандално.

 53. 54 Профил на skatelite
  skatelite
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Абе Графе, съгласно представените в линковете класации всяка година се сриваме. И на всичкото отгоре сме винаги след Рмъния. "Дълго време България беше последна сред държавите от съюза, но сега зад нас остава Румъния". Не знам каква е целта ти с тези данни за класациите от предходните години, но те определено не са по-розови от сегашната.

 54. 55 Профил на Johnnie
  Johnnie
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#4] от "jorji24":

  Защото сме прости, мързеливи и тарикати..., които празнуват годишнината на диктатора си... а и другото е, че министър-председателя и двамата ни вицепремиери са с общо едно висше образование...

  -Тате, какво трябва да продаваш за да си купуваш скъпи коли, яхти, хотели? -Родината, сине, родината...
 55. 56 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 3660 Неутрално

  До коментар [#44] от "Graf":

  Графе,
  А какво им се е случило на хърватите?! Как са успели да се сринат с 19 места назад, та чак сме ги изпреварили?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 56. 57 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2147 Неутрално

  До коментар [#27] от "batkoti":

  За съжаление - надолу.

 57. 58 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1579 Неутрално

  До коментар [#56] от "tribiri":

  имат комплексно сриване, но най вече тук: Innovation и тук: Business sophistication

  [quote#54:"skatelite"]Не знам каква е целта ти с тези данни за класациите от предходните години, но те определено не са по-розови от сегашната.[/quote]

  Единствената цел е да четат. И да се опитат да осмислят тенденциите и да се пробват да направят изводи. Върху материал. Още повече, че бях помолен съвсем любезно от колега във форума. Не бих отказал.

  Ecrasez l’infâme
 58. 59 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  [quote#4:"jorji24"]Сингапурцие си направиха държава за чудо и приказ за отрицателно време.
  Защо не можем и ние като тях [/quote]

  Сингапур понякога се цитира като примерът за държава, разпределена между олигарси. Там хората, притежаващи земя са една шепа. Като знам колко държат българите на това да притежават дома си, едва ли искаме да сме като тях.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 59. 60 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  В условията на глобална криза, конкуренцията за чуждестранни инвестиции се изостря. Падайки с две позиции, ние реално сме сред губещите. Не със много, а и занапред може да се навакса, но е факт, че инвеститорите вече ще прегледат две нови дестинации преди да се сетят за нас.

  А иначе се знае какво трябва да се направи: реформи в МВР, осигуряването на държавните служители, насърчаване на бизнеса да инвестира в технологии, наука и иновации.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 60. 61 Профил на 4i4e
  4i4e
  Рейтинг: 515 Неутрално

  БЪЛГАРИЯ НЕ ПАДА,БЪЛГАРИЯ НАПРАВО ПРОПАДА ПОД "ВЕЩОТО" РЪКОВОДСТВО НА ГРОБАРИТЕ!!!

 61. 62 Профил на tatkoruso
  tatkoruso
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Защо някой си въобразяват че,всичко ще се уреди с вълшебна пръчка след 20 и повече години. И в същото време,работата да я свърши друг за да го плюем и попържаме по форумите срещу заплащане. Днес в 'Здравей, България'казаха че, се изкарват 800-900 лв. и в интерес на истината и аз съм навит.

 62. 63 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 2062 Неутрално

  До коментар [#7] от "nqma zna4ka koi":Нещо не си разбрал. Инфраструктурата я оправяме с НАШИ средства , но ни обещават като я направим да дойдат, да огледат и да кажат : " За това даваме толкоз пари, за онова -не ". После пием една студена вода и на следващите избори твоят приятел Бойко Бе получава крива краставица.
  Въпреки всичко рейтингът му расте , Плевналиев се смята вече за избран ,което показва пълната липса на акъл в глутницата избиратели. Караме я на едни голи емоции, тъй като герберите знаят къде да гъделичкат материала.

 63. 64 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 2062 Неутрално

  До коментар [#13] от "mik2":Не ги вълнуваш много. Те гледат контрабандата с цигари да върви за да си правят апартаментите. След кратко затишие от седмица, циганите с цигарите се върнаха на Женски пазар.

 64. 65 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 2062 Неутрално

  До коментар [#20] от "tribiri":Виж сега. При всички състезания е важно колко има пред теб, а не колко са зад теб.

 65. 66 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 2062 Неутрално

  До коментар [#30] от "issunboshi":Това сигурно е от фолклора, но знам, че плащат детски надбавки според образованието на родителите. Най -високи при родители с висше , още повече при докторати, а надолу стигат до нула за неграмотните.
  Забранено беше внасяне на дъвка, за хвърлен фас -500 долара глоба ...

 66. 67 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 2062 Неутрално

  До коментар [#39] от "ret": За това време, когато на някой му мерели косата на улицата ти знаеш по пиянските разкази на пресни десиденти. По тава време ти си бил един от милионите сперматозоиди на баща си.

 67. 68 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 2062 Неутрално

  До коментар [#40] от "neznaiko_2011": Фатката е в това, че огромната печалба не отива за развитие на стопанството , а за яхти, фолкпевици и къщи у нас и чужбина. Видя ли , че спестовникът Плевналиев дори го предложиха за президент за да си увеличи милионите.

 68. 69 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 2062 Неутрално

  До коментар [#43] от "revolution13":Според теб, ще може ли Плевналиев да отговори на тия въпроси при диспут като кандидат на Герб за президент? Тези неща , ако му ги разкажат пред камера, един човек със съвест трябва да си събере бумажките и да напусне студиото. Ама от къде съвест ...

 69. 70 Профил на VIVA_BG
  VIVA_BG
  Рейтинг: 685 Неутрално

  До коментар [#38] от "_009":

  Няма значение в кой ъгъл съм. Намери ми линк в интернет на някой, който продава силициева електротехническа стомана и е готов да се занимава с тебе за доставка под 5 тона и ще разбереш за какво говоря. Освен това нито цени дават нито условия за доставка. Все трябва да им пишеш писма и да си губиш времето с простотии, ако въобще ти отговорят. Същото беше и с магнитите. Добре, че намерих една чешка фирма, която е преминала в 21 век.

  БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ БЪЛГАРИЯ !
 70. 71 Профил на curunir
  curunir
  Рейтинг: 458 Неутрално

  С ГЕРП към дъното вървим и нии не се боим, щом ББ така смело към дъното ни води! Ура ура.

 71. 72 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 3660 Неутрално

  [quote#58:"Graf"]имат комплексно сриване, но най вече тук: Innovation [/quote]

  Това и аз го видях! Даже ако трябва да откроим още повече проблемите им те са най-вече в пазар на стоки (114-то място), паар на труда (116-то място) и при финансови пазари (86-то място). Това обаче са следствия. Нещо явно не е наред в начина на управление.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 72. 73 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  До коментар [#66] от "ahasver":

  Незнам дали е фолклор, но го знам от местни.

  Не само вноса, но и дъвченето на дъвка на определени публични места се глобява. За кражба бият с пръчки; за притежание на какъвто и да е наркотик (вкл. трева), изнасилване и убийство бесят.

  Fail with honour then succeed by fraud
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK