Проучване на "Виза Европа": Потребителските разходи в ЕС се увеличават, но слабо

В България годишният им спад е с 1.7% през второто тримесечие на 2011 г.


- 1.7% е годишният спад на потребителски разходи в България през второто тримесечие на 2011 г.


- 3.6% е понижението на показателя в България през първото тримесечие на 2011 г.

Годишният ръст на потребителските разходи в Европейския съюз (ЕС) се задържа през второто тримесечие на тази година на нивото от предходните три месеца. Най-голямото нарастване идва от страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ). България отчита спад и през първото, и през второто тримесечие на годината.


Това са част от изводите от изследването "Барометър за потребителските разходи в ЕС" на международната картова организация "Visa Европа". Отчетеният в Европа ръст се наблюдава седмо поредно тримесечие, но въпреки това от компанията предупреждават, че последните събития в ЕС може да влошат картината до края на годината.
Според барометъра на "Visa Европа" страните от общността отчитат 2.5% по-големи потребителски разходи през второто тримесечие спрямо същия период на миналата година. За първите три месеца на тази година повишението на показателя на  годишна база също беше 2.5%.


"През първото полугодие на 2011 г. наблюдавахме най-големия ръст на потребителските разходи за последните пет години, но последните събития в ЕС може да са сигнал за по-мрачни перспективи за остатъка от годината", се казва в съобщението на "Visa Европа".


Най-голямото увеличение се пада на потребителите от Централна и Източна Европа. Двуцифрен е ръстът в Латвия - 12.6%, и Естония - 10.2%. Силно покачване е регистрирано и в Чехия (8.9%), Полша (7%), Словакия (6.6%) и Литва (6.5%). В България обаче и през първото, и през второто тримесечие има спад - съответно 3.6% и 1.7%. Големите икономики на ЕС отчитат по-скромен ръст. Франция е с 2.6%, а Германия с 3.4%, докато Испания регистрира по-високо увеличение от очакваното - 4.3%.


"Периферните" страни на Евросъюза, които в момента изпитват затруднения, като Португалия и Ирландия, отчитат спад в потребителския разход. След година на ограничения и икономии Гърция отчита почти нулева промяна в нивата на потребителския разход през второто тримесечие на 2011 г., се посочва в изследването.


"През тримесечието до юни наблюдавахме стабилен ръст на повечето пазари. Като вземем предвид събитията от последните седмици, когато видяхме сериозен спад на фондовите пазари и европейските политици в кризисни преговори за държавния дълг, резултатите от второто тримесечие се разминават с темите на деня.


Много е трудно да се предвиди до каква степен последните събития ще имат негативно влияние върху потребителското доверие в дългосрочен план", коментира Филип Саймс, главен финансов директор на "Visa Европа".


Барометърът на "Visa Европа" за потребителския разход в ЕС е базиран на реално изхарчените средства, не на мнения и прогнози на отделни експерти. Данните са изгладени, за да се отчете броят на издадените карти Visa, предпочитанията за различните начини на разплащане на потребителите и инфлацията, като включват всякакви разходи (не само направени с карти Visa) в различни сектори, включително и плащане на комунални услуги и данъци.


Международната компания "Маркит" е разработила барометъра, като е създала модел, който изглажда необработените данни за транзакциите на картите Visa спрямо различни фактори.


Барометърът отчита и увеличеното предпочитане на картовите разплащания от потребителите, като 1 на всеки 8 евро, похарчени в Европа, е с карта Visa, посочват от компанията. Неизгладеният разход, направен с всички карти Visa в ЕС, е с двуцифрен ръст.


Увеличението е с 13.4% през второто тримесечие на годината и достигна общо 254 млрд. евро изхарчени средства за период от три месеца. Под 70% от изхарчените средства са с дебитни карти Visa.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на valkiry
    valkiry
    Рейтинг: 442 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK