Доклад на Световния икономически форум в Давос: Българската икономика не става по-конкурентоспособна

Държавни институции подобряват работата си, но състоянието на бизнеса се влошава
- Заемаме 74-то място от 142 страни в класацията

Българската икономика не е подобрила нивото си на конкурентоспособност спрямо миналата година, сочи годишният доклад на Световния икономически форум в Давос Global competitiveness 2011.


Причината е, че държавните институции, влияещи върху бизнес средата, подобряват своята работа, но състоянието на самите компании от частния сектор се влошава по показатели като технологична готовност, степен на развитие на бизнеса, иновативност и други показатели.
В сравнение с миналата година България отстъпва с три места - от 71 на 74, а общият брой на изследваните икономики е 142.


Изследването е направено на базата на глобалния индекс за конкурентоспособност, изчисляван от Световния икономически форум, който отразява микро- и макроикономическите аспекти на конкурентоспособността.


Индексът се основава на 12 основни критерия, които влияят върху конкурентоспособността. Те са: институции, инфраструктура, макроикономическа среда, здравеопазване и основно образование, висше образование и обучение, ефективност на стоковите пазари, ефективност на пазара на труда, финансови пазари, размер на пазара, технологична готовност, степен на развитие на бизнеса, иновативност, но всеки от тях включва редица подкритерии (виж графиките).


България е поставена в категорията на "икономиките, движени от ефективността, на междинен етап в икономическото си развитие - между изостаналите икономики, които разчитат на ресурсите си, за своето развитие, и най-развитите, при които растежът се базира на иновациите". Освен България в тази категория попадат още 27 страни като Сърбия, Черна гора, ЮАР, Тайланд, латиноамерикански и тихоокеански държави.


Причините за отстъплението на България са свързани с известно влошаване на класирането по отношение на: ефективност на стоковите пазари, технологична готовност, степен на развитие на бизнеса, инфраструктура, иновативност.


Същевременно има подобрение при институциите, финансовите пазари, ефективността на пазара на труда, образование и квалификация, съобщиха от Центъра за икономическо развитие, партньор на международната организация в България.


Заради икономическата криза някои държави от ЕС отстъпват назад в класирането. Дълго време България беше последна сред държавите от съюза, но сега зад нас остава Румъния, която отстъпва с 10 позиции – от 67-а на 77-а.


На практика Румъния отстъпва по всички фактори за конкурентоспособност. Очаквано поради дълговата криза и проблемите на пазара на труда Гърция се срива още в класирането и вече е на 90-а позиция.


Сред страните от Централна и Източна Европа - членки на ЕС, по традиция най-добре се представя Естония, която задържа 33-та позиция, след нея е Чехия - 38-а, сериозно отстъпва Словения – от 45-о на 57-о място.


Потърсен за коментар, макроикономистът Петър Чобанов каза, че напредъкът в показателите за институционална сигурност е толкова значителен, а влошаване в общото състояние на частния сектор може да се търси само в несигурността на пазарите от последните месеци.


"Освен БНБ, които успяха да опазят финансовата стабилност, не се сещам за друга публична институция, която да е допринесла с работа си за подобряване на бизнес средата. Оценките за частния сектор трябва да са високи, защото той успя да запази позициите си на международните пазари.


Това се потвърждава от данните за износа и ми е трудно да приема оценки, че неговото състояние дърпа България назад в класацията", заяви той за "Дневник".

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Любомир Сирков
  Любомир Сирков
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Този път е време и бизнесът да погледне самокритично на себе си и да осъзнае извода, достатъчно ясно формулиран и в публикацията на "Дневник":

  "държавните институции, влияещи върху бизнес средата, подобряват своята работа, но състоянието на самите компании от частния сектор се влошава по показатели като технологична готовност, степен на развитие на бизнеса, иновативност и други показатели."

 2. 2 Профил на Petar Pountchev
  Petar Pountchev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Това косвено потвърждава, че въпреки плювките по форумите и безспорната ексцентричност и артистизъм на премиера, правителството се справя относително добре.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK