България ще убеждава ЕК да финансира приоритетно пътища и след 2014г.

България ще убеждава ЕК да финансира приоритетно пътища и след 2014г.

© Надежда Чипева, Капитал



България ще трябва да убеди Европейската комисия за това, че страната трябва да получи средства за приоритетната на правителството транспортна инфраструктура през следващия програмен период - 2014-2020 г. Причината е, че подобни проекти не са сред приоритетите за развитието на Европейския съюз до 2020 г.


Нашата първа задача е да убедим Брюксел, че новите държави членки имат нужда от инвестиции в базисна инфраструктура, за да достигнат останалите страни в общността, каза министърът по еврофондовете Томислав Дончев по време на дискусионен форум за перспективите в строителството.


Дончев припомни, че в стратегията "Европа 2020" приоритетни са зелените технологии и иновациите. "Вярвам, че позицията ни за достатъчно средства за инфраструктура ще бъде уважена", добави Дончев.




Според министъра България има шанс през следващия програмен период да получи около 7 млрд. евро от еврофондовете, колкото са средствата и сега. Според него дори е възможно да бъдат договорени 15-20% над тази сума.


"Трябва да е ясно, че следващата бюджетна рамка ще е много различна. Идва краят на щедрото финансиране на проекти от полза за Европейския съюз и отделните държави", предупреди Дончев. Според него ще бъде приета обсъжданата мярка да се спират парите от еврофондовете за държави с бюджетен дефицит над 3%. Освен това всяка страна, включително България, ще трябва да подпише договор с Европейската комисия, в който ще е включен списък от предписани на държавата реформи. Ако те се изпълняват, страната ще има възможност да получи допълнително пари от еврофондовете.


Според Дончев сферите, които ще се финансират приоритетно с европейски средства през 2014-2020 г., ще са енергийната ефективност, водният сектор, развитието и модернизацията на газопреносната и топлофикационна мрежа.


Енергийната ефективност обаче не е само изолации и дограми. Това е наука и ако строителните филми искат да участват на този пазар, трябва да са в крак с технологиите", предупреди представителите на бранша Дончев. Каза им още, че не могат да очакват намаляване на натиска и конкуренцията на строителни фирми от Западна Европа, които имат интерес да изпълняват проекти в България. Той очаква подобен натиск и от азиатски компании, които ще се насочат към изпълнението на технически по-сложни проекти.


Дончев анонсира, че през следващата 2012 г. по оперативните програми са предвидени 2-2.5 млрд. лв. за инфраструктура.

Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на flint.
  flint.
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Приоритетите на ЕК нещо не съвпадат с мащабните идеи за строителство на пътища, магистрали и др. в България.

 2. 2 Профил на kkk_20
  kkk_20
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  Нещо се обърках. Не беше ли грандиозното постижение на отличника Плевнелиев осигуряване на финансирането на 7 магистрали точно за този програмен период? Сега излиза, че нищо не е сигурно и тепърва трябва да убеждаваме ЕК.

 3. 3 Профил на ledenotomomiche
  ledenotomomiche
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ах Ама вие сега ли се усетихте че магистралите ги строят с пари от републиканския бюджет.То за това има пари магистрали и МВР.

 4. 4 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  май трябва до 2050 за да се оправят всички пътища в БГ

 5. 5 Профил на Ордар Варвар, Дебил Дебылич now
  Ордар Варвар, Дебил Дебылич now
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  "страната трябва да получи средства за приоритетната на правителството транспортна инфраструктура през следващия програмен период - 2014-2020 г. Причината е, че подобни проекти не са сред приоритетите за развитието на Европейския съюз до 2020 г."

  Е да, пътищата не са приоритетни за Европа. Всички ги имат, освен нас - Балканите. Постоили са ги още от предприсъединителните фондове. Пък ние се сетихме чак след 20 години. Но нали сме единствената държава в света със социален президент. И бяхме управлявани през тези 20 години предимно социално. Сега при нас приоритет ще са пътищата. За енергийната ефективност и газо и топлопреносни мрежи ще мислим отсетне. Когато руснаците ни спрат газа.

  През последните 4000 години не е опитомено нито едно ново животно.
 6. 6 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  Раздавайки стихосбирката на поета Христо Смирненски оформена луксозно и преведена достъпно, с автографи на Президента, Председателя и Министъра.

 7. 7 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1530 Весело

  До коментар [#3] от "ledenotomomiche":

  То ни е ясно, ама друго не ни е ясно - щом инфраструктурата се финансира от републиканския бюджет, то толкова пари от еврофондовете в какво ги вложиха, че нещо черно на бяло много не се вижда?

  Жената е покана за щастие
 8. 8 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  Дончеееев, а даваш ли си сметка, че от тези обекти просперират само тесен кръг олигарси. Строителните фирми изнемогват, даже от "забавени" от изпълнители плащания, на някой от строителните фирми им се изземва техниката.

 9. 9 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  За мандата и една да завършим пак ще е постижение, а за седем говорим само по предизборните кампании...

  ГЕРБ.

 10. 10 Профил на Deepdish
  Deepdish
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  Ужас - ще усвояваме приоритетно пари за програми, които вече са минало. Настоящите приоритети на ЕС ще са приоритет за нас след сума си години. Така е - като трябваше българите да гласуваме с главите си, се гласуваше с едни други части на тялото или се ходеше за гъби. Буксуването на място последните десет години ще ни се стоварва върху главите през следващите двайсет години. Крачка напред - две назад....

 11. 11 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1571 Неутрално

  Според позициите на писалите дотук излиза, че правилното заглавие за тях е:
  "България НЯМА ДА убеждава ЕК да финансира приоритетно пътища и след 2014 г."

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 12. 12 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Дано да получим от европарите, за да завършим магистралите.
  А съфинансирането на проектите от бюджета обикновено е в рамките на 20%.
  И да не забравяме, че вече най-важното условие е да поддържаме дефицита в рамките на 3%.
  Т.е в близко бъдеще по-голям бюджет на едно министерство може да имаме най-вече чрез орязване на друго такова(МВР,армията).
  Приоритетите до 2020 са все хубави програми - и се вижда, че навсякъде изоставаме от средното европейско равнище.
  Успех!

 13. 13 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1077 Любопитно

  "...България ще трябва да убеди Европейската комисия за това, че страната трябва да получи средства за приоритетната на правителството транспортна инфраструктура през следващия програмен период - 2014-2020 г..."

  Приоритетна за правителството... Хехе, смешни работи. Приоритетно не за България, а за гавазите. Да бъркат в кацата с мед и да лапат до поси.ране.
  Както сега проглушиха ушите на братята-простаци, че строят магистрали с европейски пари, а в действителност цялото финансиране е от бюдфета, от гепения Сребърен фонд, от парите за здравеопазване, от парите на омразните пенЦионери и так далее, и так далее. А после ще обявят, че Европа затяга финансирането. Не поради крупните нарушения, а по принцип.
  Приказка от простаци, за простаци.

 14. 14 Профил на nikola karaivanski
  nikola karaivanski
  Рейтинг: 913 Неутрално

  ПРАВИТЕЛСТВОТО СИ ЗНАЕ РАБОТАТА

 15. 15 Профил на Скиорски
  Скиорски
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "Дончев припомни, че в стратегията "Европа 2020" приоритетни са зелените технологии и иновациите. "

  Аз не мога да разбера след като това е приоритет защо не следваме приоритета, а пътищата да строим с данъците получени от тези приоритетни инвестиции.
  Или за зелените технологии ще трябва да убеждаваме ЕК след 2020г.?

 16. 16 Профил на ner0n
  ner0n
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#10] от "deepdish":
  Вместо да беше даден шанс за втори мандат на Костовото правителство, вие гласувахте за царя, който заграби всичко постигнато в предходните 4 години. След това БСП, а след това герб. Хак да ви е.

 17. 17 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Има ли друга държава в Европа без нито 1 завършена магистрала?

 18. 18 Профил на ledenotomomiche
  ledenotomomiche
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Аз не съм експерт(с средно образование съм).
  Но се сещам за две много големи програми
  "Оперативна програма по Развитие на човешките ресурси 2007-2013"
  "Оперативна програма Регионално развитие"2007-2013
  Всяка от двете си има съответните оси по които общините кандидатстват(държавата) с проекти.

  Другото голямо финансиране от ЕС е по пилотната програма за Интегриран градски транспорт. С пилотен проект за Източна Европа в град Бургас.Или така наречения "Джаспърс"
  Предполагам има и още просто не съм се интересувала.

 19. 19 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2934 Неутрално

  До коментар [#17] от "ivanalex2":

  НЕ !

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 20. 20 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2934 Неутрално

  До коментар [#17] от "ivanalex2":

  Ако са БСП на власт,И НИКОГА НЯМА ДА ИМА!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 21. 21 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#20] от "lz2":

  Ако са БСП на власт,И НИКОГА НЯМА ДА ИМА! - абсолютно съм съгласен - но бих попитал: Ако БСП не са на влат - дали ще има? Щото за последните 20 години не само БСП са били на власт

 22. 22 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4782 Неутрално

  До коментар [#10] от "deepdish":
  Като гледам как обработват предстоящите избори под заглушителните аплодисменти на болшинството български "граждани", вече няма и да има крачки напред. Устремили сме се с дирника напред, без да гледаме, но с голямо въодушевление.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 23. 23 Профил на kerro
  kerro
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Приоритет за нас трябва да е ОБРАЗОВАНИЕ, ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И ЗЕМЕДЕЛИЕ!

 24. 24 Профил на stasi666
  stasi666
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ами точно тези приоритети + култура,спорт и инфраструктура бчха докарани от БСП до тук за 20 години

 25. 25 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 999 Весело

  До коментар [#7] от "bgpainter":

  В заводи за боклук и пречиствателни станции...Ти май не си слушала герберастите последните няколко месеца ?

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 26. 26 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 999 Любопитно

  До коментар [#18] от "ledenotomomiche":

  Да де има много ама САМО НА ХАРТИЯ!!!

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 27. 27 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1212 Любопитно

  Както винаги приоритетите на ЕС не са наши приоритети. Абсурдната и неясна политика на Брюксел отново се проявява. Каква енергийна ефективност бе, като у нас имаме 400км. магистрала а цели региони не са и помирисвали подобен път.
  ЕС е едно калпаво обединение, в което властват Германия и Франция. Две държави с изконно мудна и бюрократична система на управление, които налагат този си стил на всички останали.
  Идеята за мултикултурно обединение вече си признаха, че им се провали, на път е да им се провали и идеята за обща валута. Те просто не знаят какво да правят.
  Единствения келепир от тях бяха фондовете, с които вече позапочнахме да се справяме. И сега те искат от нас какво?! Да санираме панелки, да садим дървета ли? Смешковци!

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1530 Весело

  До коментар [#25] от "CIA Germany":

  Изобщо не слушам подобни изявления... защото всички знаем, че царят е гол - очеизвадно е.

  Жената е покана за щастие
 31. 31 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  Пожарната команда едно си знае, едно си повтаря - магистрали, магистрали, които съдържат 99% вода, като краставичката...

  Не сме докарали до - "стратегията "Европа 2020" приоритетни са зелените технологии и иновациите"... Това бай ти Ганя не познава...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 32. 32 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 999 Любопитно

  [quote#30:"bgpainter"]очеизвадно е.[/quote]

  Неуспорим факт!!! Но ти гледай колко пак ще гласуват на предстоящите избори за ГРОБ!!!

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 33. 33 Профил на ledenotomomiche
  ledenotomomiche
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#26] от "CIA Germany":

  Да за съжаление е факт.
  Все още е много слабо усвояването на средства от ЕС.
  Слаби са ни кадрите ли...не знаят как да се справят ли...обаче напредването е бавно.Организацията е слаба.И все нещо не е наред тук.
  Програмите са си много хубави.Това че на нас в момента не ни изнасят или не се справяме е друг въпрос.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 35. 35 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#15] от "Скиорски":

  Какви точно данъци ще получиш от зелените технологии,които са субсидирани?Или може би имаш предвид от данъците,които се вземат от печалбите на ветропарковете и соларните инсталации,които пък печалби идват от продажба на скъп ток на населението?

 36. 36 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 581 Гневно

  До коментар [#34] от "be_google":

  Бандата на крадците от ГРОБ са се ориентирали правилно или по точно са ги ориентирали правилно от къде се краде най много и най незабелязано от магистралите ,от пречиствателни станции ,депа за боклуци на Плевнелиев . Нищо че откраднаха и парите от здравната каса събирани от стотинките на хората за здраве. Опукаха и 4 милярда от резерва със съмнителни зделки .Това е истинското лице на ГЕРБ

 37. 37 Профил на gagata
  gagata
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Надявам се от ЕК да отпуснат средства за приоритетната на правителството транспортна инфраструктура за този програмен период - 2014-2020 г. и с помоща на новият ни министър Лиляна Попова да се получат нещата в полза на България

 38. 39 Профил на self made
  self made
  Рейтинг: 237 Гневно

  Не трябва да се спестяват пари от магистралите, а да се строят за 10 мнл евро/1 км за да има германски заплати за работниците ,които строят магистралата.Няма как да се получи средна класа в бг така

 39. 40 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 782 Любопитно

  До коментар [#12] от "theanalyser":А пари за завършените "Люлин" и "Марица" ще получим ли? Не вярвам Европа така щедро да раздава пари - при договор 140 млн лева след края на договора да се увеличи срока и добавят още 45 млн евро. Пък ако дойдат и инспектират "Марица ",освен ,че няма да ни дадат ,може и да искат.

 40. 41 Профил на self made
  self made
  Рейтинг: 237 Гневно

  и не говоря само за строители а и за инженерите техническите ръководители шофорите на самосфали...за да взимат от 1000 до 4 000 евро на месец както в западна европа трябва да се строят за по 10 млн /1 км магистралите защо да се спестяват пари вместо да отидат за заплати и качествени материали нали тези хора после ще ги рахчат в бг

 41. 42 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2981 Неутрално

  Магистралите трябва да се строят независимо дали има или няма финансиране от ЕС.

  През 33 г. Хитлер извади Гермния от великата депресия със строене на пътища.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 42. 43 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2981 Неутрално

  Сега да не си помислите, че съм му фен!!! Не не съм, но това му решение, както и решението да вдигне тройно заплатите на учителите са били правилни.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 43. 44 Профил на JediMonster
  JediMonster
  Рейтинг: 753 Гневно

  ....................ще бъде приета обсъжданата мярка да се спират парите от еврофондовете за държави с бюджетен дефицит над 3%.......................

  Интересен е този ЕУ! А ще обсъждат ли мярка примерно тези които имат по 3% дефицит да не плащат членски внос, а тези които имат над 3% да плащат двоен примерно? Всички вие граждани на ЕУ работите за Германия и Франция, този "съюз" от ден на ден започва да става по зле и по зле! Щаслив съм, че не съм гражданин на този мръсен "съюз"!

  Силата ще ти даде свобода!
 44. 45 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#34:"be_google"]да крадеш от децата, болните или ония с тракторите и гегите....!
  най-прекрасно се кпраде от магистрали, тунели, пътища.....метро......депа за боклуци и т.н. [/quote]
  Крадат и от болните ,ама на високо ниво- още при договаряне на цените на лекарствата между НЗОК и вносителите.Иначе нямаше лекарствата да са по-скъпи от Турция например.Крадат и от децата- спомняш ли си детската градина в София ,дето Боко я открива за 7000 лв м2,Самото разкарване на боклука си е жива далавера. Вместо София да има завод за боклук от 15-на години - по цяла България се стеле софийски боклук.А гробарите крадат за последно и то наедро - сделките за магистрали ,зали по 100 млн. След това щели да почват "реформи4 в армията - и там големи сделки и няма граждански контрол. Не ,че като МОЖЕ да има - има . Пресен пример - Булгартабак,активи за над 500 млн,складови наличности - над 160 млн и продадено за 100,1 млн евро.

 45. 46 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#42] от "tribiri":Едно е да искаш стабилни пътища и да ги строиш,както е в Германия, и друго е да искаш да строиш магистрали ,защото са голямо перо и се краде по-лесно.Прочети малко за социално-икономическата политика на Германия трийсетте години и сравни с антисоциално-икономическаа политика на ГЕРБ.Едните правят път с бетонни основи,другите правят път с шлаката от мините край Димитровград.За такова качество на пътищата строителите в Германия щяха да са в най-добрия случай в концентрационен лагер.

 46. 47 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2981 Неутрално

  До коментар [#46] от "cobanmaala":

  Тука коментирам магистралите, не в качеството им на инфраструктура, а в качеството им на антикризисна мярка! А иначе е вярно - По добре богат и здрав, отколкото болен и беден.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 47. 48 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2981 Неутрално

  За нас обаче не е важно дали ще сме добре или зле. Важното е някой да не забогатее.
  Не знам защо ни изобразиха като тоалетна! Трябваше да ни изобразят като турска баня!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 48. 49 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1077 Любопитно

  [quote#27:"Варненски"]Какт винаги приоритетите на ЕС не са наши приоритети. Абсурдната и неясна политика на Брюксел отново се проявява. [/quote]

  А опашкарите с най-ясни цели и реалистична политика... Да, ама за техните собствени опашкарски гуши и крадливи джобове. Затова пишеш, че цяла Европа е абсурдна, но кой знае защо нас ни наричат Абсурдистан (или Мутроландия, ако ти харесва повече), а не Европа.
  Господи, моля те, прибери си вересиите!

 49. 50 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1077 Любопитно

  [quote#39:"self made"]Не трябва да се спестяват пари от магистралите, а да се строят за 10 мнл евро/1 км за да има германски заплати за работниците ,които строят магистралата.[/quote]

  Абе дебела главо герберастка. Как в Германия строят магистрали с цени в пъти по-ниски от нашите и заплатите им пак са германски? Твоите приятелчета крадат толкова много, че им се свиди да платят едни що-годе нормални заплати на работниците. И в същото време правят най-скъп участък от магистрала в цяла Европа. Усещаш ли се кого и защо защитаваш? И го правиш за дребни грошове.

 50. 51 Профил на winnie__
  winnie__
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Много добра работа на правитеслвтото! Нека продължава в същия дух!

 51. 52 Профил на 4i4ok
  4i4ok
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До червените и сините комунисти.
  Четете бе хора.И ако можете мислете.
  Периода за който се пише,сега строящите се магистрали ще са завършени.За тях финансирането е договорено.Даже и за "Хемус".
  За какви пет лева говорите?

 52. 53 Профил на 4i4ok
  4i4ok
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До "aldi" /50
  Явно интелектът ти/знаеш ли какво е това?/не стига за да различиш "по-евтино" от "по-скъпо".
  Това значи че три е по-много от две,или две е по-малко от три.
  А сега кажи разбираш ли нещичко от това?А знаеш ли колко е три и колко е две?
  Като за теб искам да кажа че си много,ама много ......довърши си го сам!

 53. 54 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#47] от "tribiri":Не искам да споря,ама строежът на магистрали /на инфраструктура е бил антикризисна мярка по онова време/нискомеханизиран труд,защото в строежите на пътищата са били включени страшно много хора ,които вместо да са безработни ,са получавали някой лев.Сега по дебелите книги пише ,че резултатът от магистралите е не времето на строежа им ,а когато влязат в експлоатация,т.е когато започнат да подпомагат производството и търговията.

 54. 55 Профил на Admiral
  Admiral
  Рейтинг: 409 Неутрално

  ЕК ще се сугласят, защото ГЕРБ не крадат европарите като бсп, а ги усвояват!!

 55. 56 Профил на 4i4ok
  4i4ok
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Древните китайци първи разбраха че пътищата са в основата на всичко и построиха "пътя на коприната".
  След тях същото го проумяха и древните римляни,и си осеяха империята с пътища.
  В наши дни го проумяха западноевропейците, и Европа стана само магистрали./В Германия даже са с отопление/
  А сега и тук много хора не го разбират.Защо?

 56. 57 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  България ще убеждава ЕК да финансира приоритетно пътища и след 2014г.
  ==========================

  У С П Е Х !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 57. 58 Профил на йотата
  йотата
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Ако са железни пътища - много добре.

  Демокрацията се основава на възможността за избор.

  Искам да мога да избера измежду железен, автомобилен, автобусен, речен транспорт със съпоставими съотношения на цена/безопасност/бързина.
  Ако са съпоставими винаги ще избера железния, ако няма възможност за речен.
  И да, превоза на товари по железния път е с по-добри икономически резултати, а и влиянието върху ОС е по-слабо спрямо магистралния превоз.
  Стига вече с тоя магистрали, освен ако не забраните ползването им от газоотделящи МПС на течни горива.
  А г-н Дончев най ме кефи когато е дава назидания към строителите в стил "Доган към кметовете му": "ако някой не знае как се печелят пари от опазването на околната среда - да дойде да му разясня".

  ТА ТАКА. Да живей демокрацията и Европа в частност.

  Българин. Изчезващ вид. Заради липса на държава.
 58. 59 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  следващия програмен период - 2014-2020 г.
  ----------------------------

  Според него ще бъде приета
  обсъжданата мярка да се спират
  парите от еврофондовете
  за държави с бюджетен дефицит над 3%.
  ===========================


  - Дянков,
  стей @т хоум поне до ... 2020 г. ... плиийз ..

  Червените "специалисти", ибанкостовите "специалисти" и "царските" гойнета щенийиибът .... бабата .....

  - Дянков, стей @т хоум ... батка ... плийзз ...

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 59. 60 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1441 Неутрално




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK