Пазарите очакват от ЕЦБ да свали лихвата през ноември

Пазарите очакват от ЕЦБ да свали лихвата през ноември

© ReutersФинансовите пазари залагат на намаляване на основния лихвен процент в еврозоната през ноември. Рязката промяна в очакванията за паричната политика на пазарните участници е породена от влошените бизнес очаквания и нарастващите притеснения за дълговата криза в Европа.


Повечето икономисти не смятат, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще даде някакъв сигнал след днешното си заседание. За сметка на това 92 процента от анализаторите, до които "Файненшъл таймс" се е допитал, очакват подобно действие през ноември.


Най-добрият показател за очакванията за промяна на основният лихвен процент е индексът EONIA (Euro OverNight Index Average), който показва лихвите, които банките се очаква да налагат помежду си при кредитиране в евро.
Лихвата на EONIA, която обикновено е около 60 базисни пункта под основния лихвен процент на ЕЦБ, се очаква да спадне с 23 базисни пункта до ноември. 


Редица банки също са променили прогнозните си за повишаване на основния лихвен процент и вече очакват намаляването му след лошите данни от последния месец и намека на президента на ЕЦБ Жан-Клод Трише за промяна на лихвената политика заради преоценка на рисковете от инфлация. Миналата седмица Трише сигнализира в Европейския парламент, че ЕЦБ може да промени подхода си заради сътресенията на финансовите пазари и притесненията за икономическия растеж.


И американската банка Morgan Stanley, както и  изследователската група Capital Economics премениха прогнозите си. По-рано от Morgan Stanley очакваха ЕЦБ да продължи да повишава ставките, докато те достигнат 2 на сто, а от Capital Economics прогнозираха настояща лихва от 1.5 на сто, да се запази до декември 2013 г.


Лорънс Mуткин, стратег в Morgan Stanley, казва: "Има големи очаквания, че ЕЦБ ще намали лихвите. Пазарът очаква основният процент на ЕЦБ да бъде 1% следващото лято. "


Дженифър Маклоун, главен икономист в Capital Economics, заяви: "Ние променихме прогнозите си и очакваме две намаления на лихвите през следващите шест месеца поради влошаване на бизнес климата в еврозоната и притесненията за периферните икономики."


Въпреки това някои банки, като Commerzbank, се придържат към прогнозите си. В съобщение миналата седмица, от банката заявиха: "Има няколко причини да се предполага, че ЕЦБ ще намали лихвените проценти в отговор на случващото се през последния месец, но едва ли ЕЦБ ще направи драматично низходяща ревизия на растежа както и на прогнозите за инфлацията."


Във Великобритания анализаторите очакват Bank of England да остане в режим на задържане на лихвата от 0.5% през следващите две години. Това е рязка промяна спрямо очакванията от началото на годината, когато пазарите прогнозираха три покачвания на лихвите тази година.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK