Перспективите за растеж в ЦИЕ се понижават

Потребителското търсене в Чехия и Унгария се понижи през второто тримесечие на годината, пише агенция "Ройтерс". Това подкрепя очакванията на икономисти и анализатори, че икономиките в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) се забавят.


Чешките и унгарските потребители, а и тези в други държави от региона заемат отбранителна позиция вследствие от ограничаването на държавните разходи и високата безработица. Сериозен негативен фактор е и поскъпването на швейцарския франк, тъй като много хора от региона изплащат кредити в тази валута.


Много държави от ЦИЕ разчитат на износа към еврозоната и особено към Германия. Около 26% от полския и 32 на сто от чешкия и словашкия са насочени към страната. Най-голямата икономика във валутния съюз обаче започна да се забавя през второто тримесечие, а с това и вътрешното й потребление.
Негативният ефект може да бъде компенсиран чрез промени в обменния курс на местните валути в страни като Полша, Чехия, Унгария и Румъния. При други като България, Латвия и Литва обаче това не може да се случи, тъй като валутите им са обвързани с еврото.


Опасенията, че дълговата криза в еворозната може да се разпространи в региона, принудиха някои правителства да предприемат мерки за ограничаване на бюджетните си дефицити. Очаква се Чехия да обяви допълнителни антикризисни мерки до края на годината, за да спази целта да понижи дефицита до 4.6% от БВП.


Унгария прогнозира излишък от 2% през настоящата година. Държавните разходи обаче могат да бъдат намалени, тъй като приходите в бюджета намалява. Тези мерки по всяка вероятност ще окажат допълнителен натиск върху доверието на потребителите и бизнеса.


Икономиката на Чехия нарасна с едва 0.1% през второто тримесечие, а тази на Унгария стагнира. Според анализаторът от RBS Найджъл Рендел и двете държави могат да изпаднат в рецесия до края на годината.
Други държави от региона обаче се представят значително по-добре. Икономиката на Полша например се повиши с 4.5% на годишна база, а тази на Словакия нарасна с 3.5 на сто. Естония пък регистрира ръст от цели 8.4%.Основни рискови фактори


- Спад на износа към еврозоната
- Понижение на потребителското търсене
- Забавяне на икономиките заради ограничени държавни разходи

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на ueberaschung
    ueberaschung
    Рейтинг: 407 Весело

    Айде да открием сезона на апокалиптичните писания и прогнози за ЦИЕ. Изтупайте старите писания от есента на 2008 и зимата на 2009, сменете датите и сте готови.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK