Руската Сбербанк стъпи в Централна и Източна Европа

Руската Сбербанк (Sberbank) купува 100% от германската Фолксбанк интернешънъл (Volksbank International, VBI), става ясно от съобщение на интернет страницата на купувача. Сбербанк е подписала окончателно споразумение с акционерите на VBI - Osterreichische Volksbanken, BPCE S.A., DZ Bank и WGZ Bank, за придобиването на 100% от германската банка.


Сделката не включва румънското й дъщерно поделение VB Romania. Договорената цена се равнява на балансовата стойност на активите на VBI (с изключение на румънската банка), варирайки от 585 млн. евро до 645 млн. евро в зависимост от представянето на банката през 2011 г.


Сбербанк не изключва купуването на банки в България и Румъния, е съобщил вицепрезидентът на руската финансова институция Денис Бугров във Виена, където бе финализирана сделката й за покупката на 100% от местната Volksbank International (VTI), цитиран от РИА Новости.
В съобщението сделката е определена като знакова и представлява първото придобиване на Сбербанк извън ОНД. Това е и последната стъпка от трансформацията й от голяма местна финансова институция във водеща международна банка, пише още там. Германската банка има свои поделения в Босна и Херцеговина, Хърватия, Чехия, Словакия, Унгария, Сърбия, Словения.


Представена е в Украйна и Австрия. Така Сбербанк придобива позиции в топ 10 и топ 15 финансови институции в тези страни и общо активи за 9.4 млрд. евро към 30 юни 2011 г. Придобиването на VBI ще ни даде достъп до атрактивни и растящи пазари в Централна и Източна Европа и ще ни служи като платформа за органичен растеж и бъдещи придобивания в региона, коментира Херман Греф, главен изпълнителен директор на Сбербанк.


Тя е основана през 1841 г., като сега е универсална търговска банка. Има представителство в Германия, филиал в Индия и регистрира представителство в Китай.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK