Deloitte CE Top 500: PKN Orlen е най-голямата компания в Централна и Източна Европа

Полската PKN Orlen отново е най-голямата компания в Централна и Източна Европа, показва редовната класация Deloitte CE Top 500
- 173 компании в класацията са от Полша


- Бизнесът е изправен пред проблема с ограничаване на потреблението си, а забавящите се западни икономики заплашват възможностите за износ


- Фокусът на компаниите е как да повишат приходите си

Най-голямата компания в Централна и Източна Европа за миналата година отново е полската енергийна PKN Orlen, която се занимава с преработка на петрол. Това показва редовната класация на "Делойт" топ 500, която обхваща компании от 18 държави в региона.


На второ и трето място се нареждат унгарската енергийна MOL и чешката Skoda. Авторите на класацията посочват, че миналата година PKN Orlen е вложила милиарди евро за експанзия, като е купила и 56 държавни бензиностанции в Германия.
Унгарската MOL, която заема втора позиция, има около 1000 бензиностанции в Европа, Близкия изток, Африка и бившите съветски републики. Много от проектите за експлоатация от предишни години вече дават резултат, отбелязват от "Делойт", а нови в Русия, Казахстан, Пакистан и областта на Кюрдистан и Ирак ще са стратегически след 2013 г.


"Шкода" се нарежда на трето място благодарение на експанзията си зад граница и фокуса върху бързо растящи пазари като Русия, Индия и Китай. През миналата година компанията е инвестирала много в нови модели и увеличаване на капацитета на фабриката си в Чехия.


Украинската "Нафтогаз" преработва около 90% от газа и петрола, използван в Украйна. В следващите години компанията планира да навлезе на пазара на дребно и в химическата индустрия.


Енергийният доставчик ЧЕЗ е пети в класацията, като освен това е най-голямата компания по пазарна капитализация. Придобивания на доставчици и енергийни мощности в България, Румъния и Полша се сочат като основни за успеха на групата, благодарение на които тя ще се насочи към нови пазари.


По размер на активите най-голямата банка в региона е полската PKO BP, следвана от унгарската OTP Bank и чешката CSOB. Подреждането им няма промяна в сравнение с 2009 г. Българската Уникредит Булбанк е на 44-та позиция в банковата класация, с две места по-надолу от 2009 г.


В цялата класация доминира Полша с 35%, или 173 компании. Миналата година страната е имала 180 компании, но заради сливания и придобивания на някои броят им е намалял. Румъния има 38 компании при 32 миналата година.


Възстановяването е в ход


Майкъл Барингтън, шеф на "Делойт" за Централна Европа, коментира, че след три години на спад и крехко възстановяване сега фокусът за компаниите е как да се повишат приходите. Според него бизнесът в региона е изправен пред проблема с ограничението на потреблението, а забавящите се западни икономики заплашват възможностите за износ.


Томаш Окримовиц, съдружник в "Делойт Централна Европа", смята, че представянето на водещите компании от Централна и Източна Европа е било окуражаващо – с 11% среден ръст на приходите през миналата година, в силен контраст с почти 12% спад през 2009 г.


Според "Делойт" знаците за повишаващо се бизнес доверие са станали видими, а интервютата с представители на бизнеса показват връщане към по-позитивна перспектива. През миналата година се е възстановил и износът на ключовите икономики в региона – през 2009 г. например Словакия и Полша са имали намаление от съответно 15.9% и 6.8%, а за 2010 г. те са отбелязали ръст от 17.7% и 10%.


"В средносрочен план икономическият ръст в ЦИЕ ще намалява заради нуждата от фискално затягане и очаквано забавяне на външното търсене. Позитивните очаквания са, че повишеното бизнес доверие ще доведе до по-силен от очаквания икономически ръст", коментира Виолета Кливиене, старши анализатор в литовската Данске банк. Тя добавя, че рисковете са намаление в темповете на свиване на безработицата и по-негативни външни перспективи, но не очаква нова рецесия.


Ключови влияния


Няколко са ключовите фактора, които ще играят роля за компаниите в следващите 12-24 месеца, смятат от "Делойт". Увеличаващите се цени на металите е първият, което е помогнало за ръста на приходите на много от най-големите в региона – причината е, че повечето от тях са бивши държавни енергийни компании. Това обаче крие риск от забавяне на ръста и свиване на маржовете на печалба.


Публичният дълг, който тормози много държави, ги кара да свиват и разходите си. В ЦИЕ обаче като цяло нивото на дълга като дял от БВП е по-ниско от това на много от водещите световни икономики. Необходимостта държавите да покриват бюджетния си дефицит обаче ги кара да искат дивиденти от компаниите с държавно участие, което може да се отрази на потенциала им за ръст.


Сливания и придобивания – близо 60% от мениджърите отговарят, че не планират разширение чрез сливания и придобивания. Не така обаче мислят западните компании, които имат пари в брой и гледат на експанзията на Изток като алтернатива за ръст на фона на по-бавния в техните страни. От друга страна обаче, забавянето на Запад може да изостри и желанието на източноевропейските компании за международна експанзия, смятат авторите на класацията.


Освен това заради по-слабия интерес към инвестиции на развитите пазари може да насочи пари към развиващите се, съответно към ЦИЕ.
Класацията на "Делойт" сочи, че най-големите чужди инвеститори в региона за миналата година са били "Фолксваген", "Е.Он.", "Метро", RWE, OMV, "Самсунг електроникс", "Лукойл". По-назад остават "Теско", "Дойче телеком", "Арселор Митал" и търговските вериги "Кауфланд", "Карфур" и "Лидл", които имат магазини и в България.


Къде сме ние


Най-голямата българска компания е "Лукойл Нефтохим" на 41-во място при 47-а позиция миналата година. На 80-о място е "Лукойл България", а на 88-о е добивната "Аурубис". Чак на 221-ва позиция е "OMV България", след нея са "ЧЕЗ електро" (328-о място), мобилните оператори "Мобилтел" (350), БТК (439), "Космо България" (493), като последната пада с повече от сто места надолу в сравнение с миналата класация.


Топ 10 на класацията  
КомпанияДържава Сектор   
PKN OrlenПолшаПреработка на петрол и продукти от него
MOLУнгарияДоставки на петролни продукти и газ
SkodaЧехияПроизводство на автомобили
НафтогазУкрайнаДобив на газ и петрол, преработка и дистрибуция
CEZ GroupЧехияЕнергетика, доставка на електричество
МетинвестУкрайнаДобив и преработка на въглища и стомана
ЕнергоринокУкрайнаЕнергетика  
PGNiGПолшаДобив и доставка на газ  
PGE ПолшаПроизводство на енергия  
Jeronimo MartindПолша (централата е в Португалия)Търговия на дребно 

Топ 10 на банките в ЦИЕ (по активи)
БанкаДържава 
PKO BPПолша
OTP BankУнгария
CSOBЧехия
Ceska sporitelnaЧехия
PekaoПолша
Komercni bankaЧехия
BREПолша
NLB GroupСловения
BCRРумъния
ING Полша
Източник: Deloitte

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Rael
  Rael
  Рейтинг: 756 Любопитно

  Егати, все петролни фирми. И то в държави, където не се добива петрол. После се чудим защо електрическите коли не могат да пробият.

 2. 2 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#1] от "Rael":

  Не само петрол, но и търговийка му е майката!? Тези разни вериги дето изсмукват и последните български парички да не би да произвеждат нещо? Да си "продадеш" градените с години електропреносни мрежи за жълти стотинки и после да виждаш, как ти вдига, вдигат цената на тока и паричките отиват някъде на запад!? Е, хак ни е братя българи! Всичко това все пак не стана без местни продажни типове! Не малко известния Стоян Дуков с няколко думи описа, как няколко души за да се пооблажат продали киноцентъра на еврейчето Варот за жълти стотинки- и само това ли???

 3. 3 Профил на faso
  faso
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Безумна класация, не и обръщайте много внимание
  Полезна е само ако не знаеш кои са големите играчи в СЕЕ но...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK