Все по-консервативни прогнози за световната икономика

Все по-консервативни прогнози за световната икономика

© Дневник
- Потреблението в България продължава да се забавя


- ОИСР намали прогнозата си за растеж в 7-те водещи икономики

Очакванията за растежа на глобалната икономика през следващите месеци стават все по-консервативни. Прогнозите, че той ще се забави, се увеличават, както и опасенията, че ще се стигне до нова рецесия в някои от големите световни икономики.


Това носи риск и за страните от Централна и Източна Европа.
Днес Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), в която членуват 34-те най-развити държави, понижи прогнозата си за растеж в някои от тях. Според нея 7-те водещи икономики ще отчетат среден ръст от 0.1% до края на годината, а досега очакванията й бяха за 0.5%.


Отчита се забавяне във всички страни - членки на организацията. Въпреки рисковете пред глобалната икономика обаче ОИСР не предвижда срив, сравним с този от 2008 - 2009 г.


Днес излязоха данни за потреблението в някои страни от Централна и Източна Европа. В Чехия и Унгария то продължава да се понижава, същото се случва и в България. Някои компании вече отчитат и забавяне на износа, който е насочен основно към държавите от ЕС.


Данните подкрепят очакванията на анализатори, че икономиките в региона се забавят, коментира агенция "Ройтерс". В Централна Европа сериозен негативен фактор е и поскъпването на швейцарския франк, тъй като много от кредитите са в тази валута.


В България домакинствата също продължават да ограничават потреблението на всички стоки с изключение на лекарствата и козметиката, показаха данните на националната статистика. От тях се вижда, че се харчи само за най-необходимите стоки и се отлагат по-големите покупки.


През юли най-сериозен спад има при потреблението на битова техника и мебели, надолу върви и търговията с облекла и обувки.


Купувани са и по-малко компютри и телефони. През последните четири месеца (март - юни) потреблението на електроника се увеличаваше. Въпреки сезона на отпуските и пътуванията хората са купували и по-малко горива. С най-малко се е свило потреблението на храни, напитки и цигари.

Коментари (131)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Джон Доу
  Джон Доу
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Всяка втора статия в последните месеци е за лошите прогнози за икономиката.

  Не особенно приятна последователност имайки предвид състоянието на българската икономика.

  All I'm gonna do is just go on and do what I feel. Jimi Hendrix
 2. 2 Профил на Вашето име
  Вашето име
  Рейтинг: 458 Любопитно

  така ще е вече затегнете коланите винаги имай те пари ,който ги пазете за лоши времена това е ще е бъдещето на камитализма вече

 3. 3 Профил на оstavime
  оstavime
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#2] от "Повелителя":

  Пари? Скрити? Това някакъв мит ли е? На дали има и 5%, които да спестяват. Хората се борят за оцеляване, а който може се спасява с идеята да намери по-добър живот в Европа или друг континент. Много, наистина много ми се иска да остана тук, но със средна заплата от 200 Евро... малко трудно и почти невъзможно.

  Съсипахте коментарите в сайта с новата визия!
 4. 4 Профил на Вашето име
  Вашето име
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#3:"оstavime"]но със средна заплата от 200 Евро... малко трудно и почти невъзможно. [/quote]
  така е България е бедна но и скъпа държава за това сме зле

 5. 5 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1416 Любопитно  И все по-добри прогнози за

  Българската икономика ........

  - Дянков .... не си слънце за да огрееш навсякъде.
  Затова много те моля ... Стей-@т-хоум в БГ !!!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 6. 6 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  [quote#2:"Повелителя"]това е ще е бъдещето на камитализма вече [/quote]

  -"При капитализма,както при капитализъм."-Мрачните прогнози са за мнозинството от хората.За богатите е друго бъдещето,поне докато някои от тях не обеднеят.

  -„Богатият може да има всякакви принципи.” /Марк Твен/
  -„Унгарският крал Гейза приел християнството, но въпреки това продължавал да изпълнява предишните си езически обряди. Когато го попитали към кое от двете вероизповедания принадлежи всъщност, Гейза отговорил: „Аз съм достатъчно богат, за да се придържам и към двете вероизповедания.”’
  -„Ако имаше по света повече хора, които желаят собственото си щастие повече, отколкото нещастието на другите, можеше да има рай за няколко години.” / Бъртранд Ръсел/
  - „Противно е да бъдеш под ярем - даже в името на свободата.” /Карл Маркс/

 7. 7 Профил на RUSE
  RUSE
  Рейтинг: 651 Неутрално

  Докато не вденем от къде дойде кризата, няма да започнем да излизаме от нея. Русия проведе блестяща операщия, която целеше да унищожи разликата в икономическо отношение между нея и западните икономики. Суровини и горива продавани на Китай на цени 5-10 пъти под пазарните, се превръщат във всякакви стоки, коитосе продават на безценица по западните пазари. Това уби местните производители. Парите от икономиката изчезнаха в държавата Китай и разни износители на петрол и суровини. Големите заплати на свикналите да потребяват западни работници вече няма кой да изплаща. Те пък си ограничиха харчовете, като започнаха от жилищните ипотеки. Сега ще трябва тези излезли от оборот пари да се обезценят. Затова дръжте се. Инфлацията започна.

  не съм избягал
 8. 8 Профил на Dimitar Savov
  Dimitar Savov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Има алтернатива за здравословна промяна на капитализма от преди повече от век, но се потулва и премълчава, защото силните на деня нямат интерес. Става дума за "Естествения икономически ред" на Силвио Гезел. Това е кауза, заслужаваща да й посветим усилията си, защото реализацията й може да намали цените и безработицата и да доведе до по-справедливо разпределение на благата. При това без да се отнемат пари от едни, за да се дадат на други.
  Насочвам ви към този сайт заради краткото експозе, а от там можете да намерите пътя към подробната информация. http://www.health-yobol.net/%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B8

 9. 9 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  "Световното първенство в Катар може да струва 155 млрд. евро".... Това заглавие от другата статия обяснява доста...

 10. 10 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4542 Неутрално

  До коментар [#7] от "RUSE":
  Чувстваш ли какви глупости си наждрапал! "

  [quote#7:"RUSE"] Русия проведе блестяща операщия...Парите от икономиката изчезнаха в държавата Китай.[/quote]
  Ами те руснаците трябва да са много тъпи! И какво и е блестящото на "операцията"...да набутат пари на техния опонент Китай ли!? Бравос!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на yane_
  yane_
  Рейтинг: 213 Неутрално

  "Очакванията за растежа на глобалната икономика през следващите месеци стават все по-консервативни."
  Някой тук се е изказал без да разбира какво означава "КОНСЕРВАТИВЕН" и "КОНСЕРВАТИЗЪМ". Очевидно е искал да каже, че очакванията стават все по-реалистични или по-предпазливи. Ако приемем, че има нещо общо между консерватизма, от една страна, и реализма от друга, пита се какво ли означават за автора "ЛИБЕРАЛИЗЪМ" или "СОЦИАЛИЗЪМ", като антиподи на консерватизма? Може би див и необуздан, безпочвен юношески оптимизъм?? И които, като такива, е пълна глупост да се вземат насериозно от възрастните, зрелите и мислещите хора??

  Няма Ред, няма Законност, затова няма и Справедливост!
 13. 13 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2861 Неутрално

  Като ние не можем да стигнем развитите страни, развитите страни ще стигнат нас.

 14. 14 Профил на moon744
  moon744
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Започнах да мразя тази дума "растеж". Джобът ти няма как да порасне, ако не е закърпен.Няма икономика или човек да расте или поне да се придвижва,без да спазва това правило.

 15. 15 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1092 Весело

  До коментар [#7] от "RUSE":

  Ъ? Разбираш ли какви тотални глупости си сътворил? Няколко въпроса:
  Русия колко дълго ще продължи да продава на безценица суровините си и как ще плаща разходите по добиването на суровините, щото те поскъпват? Какво прави Китай, ако Запада не може да си купува стоките му - продава ги на Русия ли?! А какво правят и Русия, и Китай, ако големите западни компании се изтелят оттам или прекратят договорите си за изработка?

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 16. 16 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 909 Весело

  До коментар [#12] от "yane_":

  Явно "консерватизъм" вече е мръсна дума в бг

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 17. 17 Профил на truth
  truth
  Рейтинг: 515 Неутрално

  "Очакванията за растежа на глобалната икономика през следващите месеци стават все по-консервативни."
  Ключовата дума във всички тези прогнози е "растеж". Трябвало е икономиката да нарастне с 0.5%, а тя нарастнала с 0.1%. Не мога да разбера докога световната икономика ще продължава да расте и защо трябва да расте с огромни темпове. Щом не се оправдаят прогнозите им, веднага пророкуват апокалипсис. Няма да има срив като през 2008-2009 година, ама все пак ще има. Създава се паника, несигурност и безпокойство у хората.

 18. 18 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 625 Неутрално

  Не се притеснявайте, и по-зле ще става.

 19. 19 Профил на otezprokopii
  otezprokopii
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Икономическата криза е функция на финансовата криза, защото финансите са кръвоносната система на икономиката. А финансовата криза е породена от Мехура който се спука от недвижимите имоти в САЩ и моментално потанаха трилиони долари. Картината се допълва от спекулативните сделки на финансовите пазари, защото финасовите акули от отдавна не разчитат на печалба от доходността на книжата а от бързо спекулативно забогатяване. Докато правителствата не се намесят с по сериозни регулативни мерки на финансовите пазари ще бъдем свидетели на сащия сценарии който се разиграва от 2008 г. насам. Честито на печелившите а широкия кръг публика да пляска с ръце и стотинки да подрънкват в джобчета им.

 20. 20 Профил на Мухльо
  Мухльо
  Рейтинг: 532 Весело

  ГЛУПОСТИ...
  1. Имаме кандидат президент , който казва ...Нема се плашиш...копеле....
  2. Забравяте за печатни издания и минавате на електрони.
  3. Наблягате на Дневник и на WiFi-то на комшията.

 21. 21 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1107 Весело

  [quote#18:"_dan_"]Не се притеснявайте, и по-зле ще става. [/quote]

  Ето 2 мнения- на песимист и оптимист:

  Песимистът:"От това по-зле не може да стане."
  Оптимистът:"А-а-а,може,мое".

 22. 22 Профил на Мухльо
  Мухльо
  Рейтинг: 532 Весело

  4. Минаваме на посно ..... предимно картофки собствено производство....
  5. Олиото made in EU . за справка Ванката....
  6. Наблягате на физическата подготовка......гаранция...няолко апартамента в зестра.

 23. 23 Профил на Мухльо
  Мухльо
  Рейтинг: 532 Весело

  7. Ако сте по-амбициозни .... наблягате наконсултацйите.....Как се сади пиперу(тутунйо)......
  8. Хидроинжинерството е доходно и за всеки.Не е нужно да разбирате нищо .....доходно...и не еподсъдимо.....
  9. Ако сте без стаж , нагъл и ..обра...объркан ...Министър председател....бивш...поне...

 24. 24 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#17] от "truth":

  Още малко и ще си отговориш на въпроса, защо Тодор Живков ще остане в историята като Тодор Велики.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 25. 25 Профил на yane_
  yane_
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#16] от "Boriaz":
  [quote#16:"Boriaz"]Явно "консерватизъм" вече е мръсна дума в бг[/quote]
  Явно "консерватизъм" се опитват да го изкарат мръсна дума в бг. В случая механизмът за това е онагледен перфектно - някои хора (авторите) се опитват да внушават на подсъзнателно ниво на хората, че консерватизмът е нещо друго. Ама той, народът, е по начало и по природа консервативен (и реалист) и затова все пак оцелява независимо от социалните експерименти, които го сполетяват.

  Няма Ред, няма Законност, затова няма и Справедливост!
 26. 26 Профил на windok
  windok
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#15] от "Flash":

  нема как да стане това....

 27. 27 Профил на alkash13
  alkash13
  Рейтинг: 177 Неутрално

  До коментар [#24] от "др. Иванов":

  Ха ха ха !!!

  Сборището на 1000 БЕЛОВЛАСИ, БЕЗЗЪБИ, ДИШАЩИ С РЕСПИРАТОРИ СТАРЦИ на "паметника" на НАЙ-ВЕЛИКИЯ БЪЛГАРСКИ ПАРТИЗАНИН (справка - гледайте ненадминатата българска комедия ТЕ НАДДЕЛЯХА!!!) според теб е ДОСТАТЪЧНО за да се ПРЕКРЪСТИ Тошко ГЛУПАКА на Тодор Великий!!!

  Ха ха ха !!!

  Същите тези СПЛУЖЕНИ СТАРЧЕТА вече не помнят какво означават словосъчетаия от рода на:
  Георгий Димитриевич
  Василий Коларович
  Вълко Червенкович

  Амо помнят кво е това ТАТО!!! Щото ПОЛУЧАВАХА "НАРОДНИ ПЕНСИИ" по 1000 лева, когато тъкачките, които изпълняваха планове за 120-тата ПЕТИЛЕТКА получаваха ЗАПЛАТИ по 120 лева!!!

  СВИКВАЙ ДЕДЕНЦЕ!!!

  НИТО АЛьОША ЩЕ ИМА!!!
  Нито "паметник" на сАвеЦката армия ще има!!!
  Нито БУЗДЛУЖА ЩЕ ИМА!!!
  Още по-малко пък "ТАТОВ" паметник ще има!!!

  ВСИЧКО ТОВА след 15-20 години ЩЕ ГО РУШНЕМ!!!
  З А В И Н А Г И !!!

  Дано ДОЖИВЕЕШ та да имаш възможност да се САМОЗАПАЛИШ в знак на протест на Китайско-Полската граница!!!

 28. 28 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  Юли и Август са месеци за почивка. Нормално е. Те какво очакват ? Хората да се юрнат да пазаруват мебели ? Мебелите на есен. След като направиш ремонта.

  http://www.youtube.com/watch?v=QuBy3BzCXwg
 29. 29 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 1301 Гневно

  [quote#17:"truth"]Ключовата дума във всички тези прогнози е "растеж". Трябвало е икономиката да нарастне с 0.5%, а тя нарастнала с 0.1%. Не мога да разбера докога световната икономика ще продължава да расте и защо трябва да расте с огромни темпове. [/quote]
  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Безумна истерия за самоцелно правене на пари с която все по-бързо изчерпваме природните ресурси

 30. 30 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Тодор Велики беше разбрал великата истина, не ти трябва да караш мерцедес, ако трябва да бъхташ като ненормален за него, затова имаше градски транспорт по 6 ст. билетчето. Не ти трябва да бачкаш като изоглавен заради някакъв измислен ръст и за да си сменяш колата на три години, а перялнята и хладилника на две, защото това може и да осигурява ръст, но е свързано с тотално задлъжняване и само по себе си е безмислено. Това, което му трябва на човек са свободно време, развлечения и работа, ама не да се гърби и става на маймуна, а да си уплътнява времето с нея, най-добре с чаша коняк във ведомственото барче.
  Всичко това народът е формулирал в гениалната мъдрост:
  "Защо са ти пари, като трябва да работиш за тях"?!?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 31. 31 Профил на alkash13
  alkash13
  Рейтинг: 177 Неутрално

  До коментар [#30] от "др. Иванов":

  Всичко това народът е формулирал в гениалната мъдрост:
  "Защо са ти пари, като трябва да работиш за тях"?!?

  НЕ ЛЪЖИ, ПРАДЯДО !!!
  ГРЕХОТА Е на твоите години ТОЛКОВА МНОГО ДА ЛЪЖЕШ!!!

  Това НЕ ГО КАЗВАШЕ НАРОДА!!!
  Това го казваха ПАРТИЙНИТЕ СЕКРЕТАРИ!!!
  Те СЪЩИТЕ, които и сега казват, че НЕ Е ВАЖНО БЪЛГАРИЯ ДА ИМА МАГИСТРАЛИ, ЖЕЛЕЗНИЦИ, ПРИСТАНИЩА И ЛЕТИЩА!!!
  Важното (според комунетата) е ДЪРЖАВАТА ДА РАЗДАВА ПО 1000 лева ПЕНСИИ!!!

  Н Е М А !!!
  С В Ъ Р Ш И !!!

  КОЙ КОЛКОТО Е ИЗРАБОТИЛ (във вид на пенсионно осигуряване) ТОЛКОВА ПЕНСИЯ И ЩЕ ПОЛУЧАВА!!!
  Така е в БЪЛГАРИЯ 21 ВЕК!!!

  На който не му харесва - те коскоджамити ми БАЛКАН ИМА!!!
  Що ШУМКАРИ могат да се НАВЪДЯТ по него!!!

  А колкото до "ръста" на икономиката - ДЯДОООО, ама МНОГО СИ ТЪП!!!

  Ами, че нали ако НЯМА РЪСТ НА ИКОНОМИКАТА - няма и РЪСТ НА ЗАПЛАТИ!!!
  Няма ръст на ПЕНСИИ!!!
  Няма ръст на ПЪТИЩА!!!
  Няма ръст на УЧИЛИЩА!!!
  Няма ръст на СТАРЧЕСКИ ДОМОВЕ!!!
  Няма ръст на БОЛНИЦИ!!!

  И ПОСЛЕДНОТО ГОВЕДО знае, че ако няма ръст на пашата - говедата НЯМА ДА СЕ УВЕЛИЧАТ!!!

  Ама дрОгирания СТАРЕЦ ИВАНОВ - ДЕМЕНСИАЛНО НЕ ГО РАЗБИРА!!!

 32. 32 Профил на mandrah
  mandrah
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До др иванов
  Дясно лииии или ляво !ще го търсиме в шестък.Изнесоха се едно 2 млн. българи зад граница.
  Омръзнаха му на народа старите муцуни . Хората искат да живеят сега и веднага.Бачкаш и получаваш !ама аз съм антикомунист, ама аз съм цоциалист ,аве работииш здраво и ти се решаватат проблемите да тъ е еее... капиталиста смотан.
 33. 33 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  Някъде в средата на миналия век на некои учени икономисти , някои "британски" и не толкова британски им светна, че икономиката (човешката, разбира се - не маймунска или делфинска) се подчинява на правилата на хаоса.
  Същите, които определят поведението на времето или климата. Ние (човеците) засега само имаме бегла представа как стават тия работи - нема фундамент, като например сър Исак Нютон му светнало навремето за травитацията и написал формулите. Никой например не може да предскаже след повече от две седмици в умерения пояс дали на едно место ще вали или нема да вали. Зщото никой не знае как се раждат и развиват циклоните и да им сметне мощността и пр. и пр.
  Не знаем и туй то.
  И така също не никой не може да предскаже след две седмици какъв ще е курса долар-евро или цената на златото или цената на нафтата.
  Защото "икономиката", балгодарение на глобализацията стана част от природата.
  И никой - ни "евреите", ни европейците, ни американците, ни китайците могат да управялват световните икономически процеси.
  Всички икономически прогнози за повече от две седмици са безсмислени точно както всички синоптични прогнози.
  Ние си имаме поговорко по повода:
  "Зимно време с торбичка, лятно - с абичка."

 34. 34 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#32] от "mandrah":

  Така беше навремето, живееш сега и веднага! Ти какво разбираш под живот? Аз като се уволних първата ми заплата беше 206 лв. и ми стигаше всяка вечер да съм по заведения и то от най-добрите. За 8 месеца календарни работа в един завод(след това се изнесох към морето и повече не съм работил друго освен спасител и из туризма) имах 5 весеза и 18 дни стаж, всичко останоло самоотлъчки и закъснения. Не ти се ходи на работа, не ходиш! Осем лева беше куверта за бар Ориент, 15 лв. за Японския, това не е вход, а минималната консумация, с толкова пиеш 3 големи Хавана клуб с една кола. Сега за тях в такова заведение ще ти вземат минимум 100 лв. Кана вино от 1 литър в Попското 2,40, в бирхалето на България бутилка вино 3,40. Билет за кино от 15 до 35 ст., някоя гадже интелектуалка като ме завлече на театър -50 ст. до лев. На опера ходех често - 2-3 лв на хубави места. Сега билетът за кино станал 8 лв. колкото да се напиеш при Тошо в бар с програма.
  Та какво разбираш ти под това да живееш сега и веднага? Да бъхташ като изоглавен на 3 места в САЩ за да имаш спретната къщичка като станеш на 60 години и дотогава да си спестил за околосветско пътешествие? Егати откачаляците!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 35. 35 Профил на alkash13
  alkash13
  Рейтинг: 177 Неутрално

  До коментар [#32] от "mandrah":

  ++++++++++

  Само дето ДЕДУШКА
  Таваришч Иванич

  НИКОГА ПРЕЗ ЖИВОТА СИ НЕ Е РАБОТИЛ!!!

  Преди 10-ти е бил ПАРТИЕН СЕКРЕТАР НА ЦЕХ със 540 лева заплата и 2 ХИЛЯДИ ЛЕВА "ПРЕМИИ" в края на годината!!!

  След 10-ти ИЗВЕДНЪЖ СЕ СЪБУДИЛ С ЕДИН КУФАР С ДОЛАРИ!!!
  Така през 2008 година "УСПЯЛ" да "купи" в Слънчев бряг 30-тина "БОКСОНИЕРИ" (разбирай ХОЛ С ТОАЛЕТНА!!!) на 10-та "линия"!!! По цена 4 ХИЛЯДИ ЕВРО ЗА КВАДРАТ!!!

  И сега НЯМА КОГО ДА ИЗЛЪЖЕ!!! Че да му ги купи!!!
  Затова смята, че ВСИЧКИ ОДЕКОЛОНОПИЙЦИ трябва да идват в РъБъ БЕЗВИЗОВО!!!
  Щото те ЕДИНСТВЕНО можели да купят нещо в България!!!
  Миналата година продал една БОКСОНИЕРА за по 600 лева квадрата!!!
  Таз година - ПО-МАЛКО !!!

  Така, че ТОВА Е СВЕТЛИЯТ ПРИМЕР ЗА ПОДРАЖАНИЕ!!!
  Това е НЕУВЯХВАЩИЯ ВЕНЕЦ на ГЕЙЧОВАТА "икономика"!!!

  Да си ЖИВ И ЗДРАВ, прадядо!!!
  Да ИЛЯДИШ!!!
  Та да доживееш до продажбата и на последната боксониера!!!
  На същите цени, че и ПО-МАЛКИ!!!

 36. 36 Профил на Иля Муромец
  Иля Муромец
  Рейтинг: 120 Неутрално

  "Очакванията за растежа на глобалната икономика през следващите месеци стават все по-консервативни. "

  Това ли трябва да са очакванията ни от глобализацията? Дали изобщо глобализацията предлага нещо по-оптимистично? При старото разделение на лагери беше някак си по-светло и животът беше натоварен с повече смисли.

 37. 37 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Аз когато е трябвало съм работил и съм си надвил на масрафа, защото от много време не е нужно да го правя. затова ви казвам, все пак прости хора сте и нямате опит, търси се работа, на която да не работиш, защото най-голямата ценност е свободното време, това проповядваше Тошо и беше прав. Безмислено е да си сменях перялнята докато работи, безмислено е да купуваш скъпи коли, над които само да трепериш. Човек трябва да работи за себе си, а не да осигурява голям растеж на икономиката, защото следствие на този растеж всички "постоянно растящи" страни са с общ дълг от 40 трилиона долара, който не могат да изплатят 500 години.
  Целия западен модел е сгрешен и в момента дава фира. Стария буржуа, старият капиталист от 18-19 век ще се гътне само като разбере, че някой си е хвърлил улицата работещ хладилник, защото е излезнал нов модел, който хорчи 20 лв. по-малко ток на година. Капиталистът на времето е бил символ на пестене и разумен живот. Един френски банкер в края на 19 век започнал да си пише бележки на някакви едри банкноти и за това разсипничество искали да го поставят под попечителство, а сега внуците му пилеят парите на банката с вина по 15 хил. бутилката и нощувки по 30 хил. на вечер.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  До коментар [#34] от "др. Иванов":
  Др. Иванов, напълно те разбирам.
  Добре си поживехте тогава. Зарежи това време нема да се върне. Моята баба (и аз тогава бех се нея на полето) копаше цвекло за 75 стинки на ден. Аз им носех водичка от бъчонката четех книжки на сянка под каруцата.
  Колко "хавани-клуб" са тва? Баба копаше цвекло на 80км ожт морето и никога не беше го виждала.
  Като падна комунизъма я заведохме да види.
  Дедо - 10 години из панделите. Земеделски истории.
  Това остави, ама не ходеше да им гласува и селските педерунгели не никога не спечелиха съревнованието за първенството по гласуване до 10часа сабалем приключила секция.
  Сега през демокрацията съм добре. Поркам си и Хавана клуб, и коняче и уискинце малцово.
  На прошляци пари не давам.
  Като доде клиент - пестен евра гюнлюк, ако иска.
  Тука, в България.
  Намират се.
  Щото аз съм чел книжки (много), кога съм бил млад и съм носил водичка на копачките из Тракията, а вие сте смукали кубинско ромче в Ню Отаните от потта на народеца.
  И затва сега врекате на умрело - щот сте тъпи и некадърни нема откъде да краднете при демокрацията.
  Вашата е ясна - оттичате у канала.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 42. 42 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  До коментар [#41] от "Иля Муромец":
  Ми то капка по капка - вир става, са казали хората.
  То си казано и по старите книги, ама много сръб и лутане ще има дорде повекето влязат и правия път опънат жили да теглят колата.
  Щото 40 годинки каскетите плюскаха и даваха огризки и трохи на народеца и той се радваше и биеше да смърт за кокалче или бурканче кисело млеко.
  И сега кога се разбра, че всеки може да си купи кола, телевизор, хладилник и изобще квото му е кеф.
  Дори апартамент у София, без жителство, представи си!
  Народа полуде от радост и малце изтърва края на масрафа (ама не чак като гърците, де), та се наложи малко приземяване.
  Да се благодарим на държавните финансови министери последните два мандата - Орешарски и сегашния Дянков, че стискат кесията с народната пара.
  Още така десетина години - и всичкото пяна и боклук Луканов, наричащ се "български бизнес" ще оттече в канала и тогава стой и гледай кво мое да прави български дух, креативност и инатлък.
  До тогаз - много писък и вярък ще имаме от фалирали назначени "бизнесмени", ама не им обръщай внимание.


 43. 43 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1092 Весело

  До коментар [#34] от "др. Иванов":

  Ами сега други си пият пиенето, другарю Иванов, времената се менят. И не забравяй, че за да не работи един, трябва да работи друг. Всъщност вие комунистите отлично го знаете тва, иначе откъде прости селендури ще пият Хавана клуб...

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 44. 44 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  До коментар [#37] от "др. Иванов":

  Виж, с това че западният модел в момента е грешен съм съгласен. От доста време насам там се е настанил комунизма. Социални помощи за търтеите, петилетката за три години, демек растеж, планиране, неплащане на кредити (комунистическа България е фалирала два пъти), изобщо всичко, което произтича от най-голямата простотия, казвана някога - "от всекиго според възможностите, всекиму според потребностите".
  Та тъй като се е насадил комунизма, а той винаги води до катастрофа, съгласен съм, че западният модел в момента е много погрешен.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 47. 47 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  До коментар [#43] от "Flash":
  Море, тоя кубински ром е много добър. И ние го цицахме като студенти.
  Сега, през демокрацията пробвах и други, ама деветгодишния Хавана ми е най-добър.
  Др. Иванов излиза със старите комсомолски номера на "матряла" - виж ся къв съм печен, и ако ми се вържете че ви огрее и вас.
  Умре тая.
  Манго от маалата усети силата на демокрацията иска педесе кинта за глас. Па то си е цела бутилка ром кубиски, а др. Иванов е у криза нема паре.
  За туй разтяга локуми как живел той лично през Татово време.

 48. 48 Профил на _009
  _009
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#42:"k_"]И сега кога се разбра, че всеки може да си купи кола, телевизор, хладилник и изобще квото му е кеф[/quote]

  Ти вярва6 ли си?

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 53. 53 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  До коментар [#45] от "Иля Муромец":
  Спасение на душата?
  Тук, на Земята?
  Забрави.
  Като му дойде времето - има кой да отсъди.
  Иначе, ако си много мераклия и ти е страх от тоя момент - имаш избор.
  Казваш "чао-мяу" и бегаш у манастир. По нашенско има доста.
  Копаш боб и картофи, постиш кога требе, спазваш канона.
  Винце, ракийка, блажно (кога е позволено) и те почти "спасена душа".
  Но не напълно, рабира се.
  По този повод да се напомни на др. Иванов, че при Тато, комунизъма и въобще преди 89-та, за да "влезеш в манастир" ти требеше бележка от местното МВР. И да излезеш извън извън България и отидеш у друг манастир или Сахара дори - пак ти требеше бележка от МВР.
  Дали се усещаш колко души человечески са се мъчили зарад тоя тъп експеримент?
  Защото душата е за свобода.
  Ако нема свобода, нема и душа.
  И за тва ония хора са везали по знамената "Свобода или Смърт!"

 54. 54 Профил на _009
  _009
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#51:"Иля Муромец"]Добави и апартамент в София "без жителство". Ама да е до Южния парк. )))[/quote]

  Не6то не сте ми ясно вие на мене - преди няма6е кло6ари,просяци.
  Българките не слугуваха на цяла Европа.

 55. 55 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1092 Весело

  До коментар [#47] от "k_":

  Така де, другаря Иванов е цоцкал Хаваната, като е имало кой да бачка, докато той разтяга партийни лакардии. Сега няма и другаря Иванов какво друго да прави, освен да обяснява колко било готино при правешкия селендур.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 57. 57 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1092 Весело

  До коментар [#49] от "Иля Муромец":

  Ами мен от бачкане не ме е страх, стига да не е залудо. Така че с кеф си заработвам пуричките. Хавана не съм пил, ама и малца е хубав. А ти си лежи, цуцай парцуца и си спомняй за "онуй хубууто време".

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 59. 59 Профил на _009
  _009
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#42:"k_"] сегашния Дянков, че стискат кесията с народната пара. [/quote]

  Как ли ястиска кесията Дянков,като резерва свър6и??????

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 62. 62 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  До коментар [#49] от "Иля Муромец":
  Така е. Таквиз беха "цените" горе-доле на кубинкия ром.
  Сигур и пурите са била за стинки.
  Ама то изобще цените през онова време беха измислени.
  При нас на село тогаз казват - "Ще идва композиция са вагони - твари житото." Давай, наривай за Русия.
  или "Дай два вагона дини за ГДР" Тварим дини цяла нощ и си пишехме адресите по дините получавахме картички от гедерейски мацки по пощата.
  Кви цени, кви пет лева!
  Никой, ни председателя на кооперацията, ни чантаджията от отдел селско стопанство на ОК (окръжния комитет на БКП), ни зам-министера, ни министера, ни самия правешкия тъпунгер "Тато" не смееше да пита за цени, откакто на Трайчо Костов му разпориха гъза с тръба да пуснат по нея плъшоци да го гризат отвътре, щот поставил въпроса за "ценита" на българските тютюни.
  Та и така с "цените" на кубинските пури тогава.
  Язе още не пиех тутун и тия неща не са ми била важни по тва време.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 69. 69 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  До коментар [#56] от "Иля Муромец":
  Верно, почти бех повервал че и при социалзъма може да се живее.
  Кога като млад човек от университета ме пратиха на обекта и оня де въртеше с лопатата да да копа взимаше три пъти повече от мене плата и имах и шофьор с джип дето спеше по цял ден под сенкие крадеше бензин, и тия всиките синковци се напиваха като прасета и по сборове и седянки, дорде аз смятах по цели нощи над тефтерите, си виках - "Ами той така е живота устроен."
  Е, умре тая. Сам си карам колата. Шофера, гледам врътка сергийка на пазара и брой стинки.
  Тия с лопатите за двайсе и пет кинта ще чупят дръжките на лопатите, да ни ги изгоня и взем по-млади.
  Капитализъм, котенца, както казваше един тука.
  Като си прост, неук и мързелив никой не мое да те спаси и нема ромче за тебе.

 70. 70 Профил на Иля Муромец
  Иля Муромец
  Рейтинг: 120 Неутрално

  [quote#69:"k_"]Кога като млад човек от университета ме пратиха на обекта и оня де въртеше с лопатата да да копа взимаше три пъти повече от мене плата и имах и шофьор с джип дето спеше по цял ден под сенкие крадеше бензин, и тия всиките синковци се напиваха като прасета и по сборове и седянки, дорде аз смятах по цели нощи над тефтерите,[/quote]

  Следователно проблемът не е в социализма, а в оня под сянката. Лош матриял. И сега не е станал по-добър.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 72. 72 Профил на _009
  _009
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#69:"k_"]копа взимаше три пъти повече от мене плата [/quote]

  Ами вършеше нещо полезно за разлика от тебе !!!

 73. 73 Профил на Иля Муромец
  Иля Муромец
  Рейтинг: 120 Неутрално

  До коментар [#69] от "k_": "Капитализъм, котенца, както казваше един тука. "

  Това искахте, това получихте. Треси се сега от златната треска. Я данъчните ще те навестят, я контрагентът няма да преведе парите, я някоя друга капиталистическа болест ще те подхване...

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 75. 75 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  До коментар [#65] от "Иля Муромец":
  Нема лошо.
  Ти моеш да си кютиш дома и "правиш човечета" у тетрадката си твоя.
  Моше и у Фейса да улезеш и цел свет твой си измислен да си направиш - со човечета, градники и гадинки.
  Ако ти е кеф - американерите са го измислели и чупат парат от откчалките по свето дето си умрат да си праят "човеци" и цели "общества" дори.
  Разтоварва холмоните и гените на фашизоидите и като цяло помага на всички хора по света.
  Трета световна война няма да има, щото сички откачалки се пуцат виртуално и си правят човечета на комповете.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 78. 78 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  До коментар [#73] от "Иля Муромец":
  Данъчния е добре дошъл. Да не съм като Лили Иванова прост да се оплаквам от некадърен счетоводител.
  Контрагентите са ми точни.
  Достатъчно работа си имам, че да кандисвам на имитатори и шменти-капели. Ако е абсолютно непознат за половин час в гуглето пубилчния регистър можеш да си напраиш преценка с кой си имаш работа.
  Банките, хеле гръцките у нас, правят ингел ама има нов закон и ако парите не са на момента в сметката - пишеш до БНБ и им набиват канчето одма.

 79. 79 Профил на _009
  _009
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#76:"Иля Муромец"]
  Умножи по 2.[/quote]

  Е това каза 4овека по телевизията - мога да ти дам и името на журналиста ако иска6.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 82. 82 Профил на Иля Муромец
  Иля Муромец
  Рейтинг: 120 Неутрално
 83. 83 Профил на _009
  _009
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#81:"Иля Муромец"]даване с хора като теб.[/quote]

  Които са работели в университет при комунизма и даже шофьори са си имали ,ама много го мразели и сега възхваляват капитлаизма.

 84. 84 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  До коментар [#77] от "Иля Муромец":
  Иля, понеже досега на съм ти правил персонална оценка, а си си избрал за ник име на важен човек от историята, заслужаващ уважение.
  Та да ти кажа.
  Ти си уникално тъпо копеле, брато.
  Едва ли знаеш кой е Иля Муромец?
  Аз не мисля, че си платен от тия дето "казват по телевизията".
  Ти се много реален човек, много тъп и ще си плащаш през целия си нещастен живот за това.
  Защото си просто тъп.
  Поздрав (сигурен съм, че не си го чувал):
  http://www.youtube.com/watch?v=yPuC4Cy2ZuI
  Нищо лично, не се сърди, ама ти почна пръв.
  Просто защото си, наистина много прост...


 85. 85 Профил на _009
  _009
  Рейтинг: 402 Весело

  До коментар [#82] от "Иля Муромец":

 86. 86 Профил на _009
  _009
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#84:"k_"]Аз не мисля, че си платен от тия дето "казват по телевизията"[/quote]

  Той не е ама ти май си то4но то тях - университетски работник,койте едва ли някога се е потил за хляба си.

  Поне съдейки по писанията ти с такива впе4атления оставам.

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 91. 91 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 973 Неутрално

  До коментар [#7] от "RUSE":

  БРАВО ПИЧ! Най-после един умен коментар сред тая куха университетска посредственост.

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 94 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  До коментар [#89] от "_009":
  Никога не съм работил на постоянно в университет.
  В последния курс взех някви пари по един проект. Половината ги изпихме, с другата купих пелени и други там дребни неща, щот ми се роди сина тогава.
  Наистина се извинявам, ако съм те оставил в заблуждение, че съм работил в универистет.
  Наште се притесняваха, щото дедо бил земледелец по затворите и те тогава хората на правешкия тъпунгер гониха карез, дали ще му допуснат въобще да ходя в университета.
  Ама то беше в началото на 80-те и беха олабили примката.
  Ако бех се подил десет години по-рано нямах никакъв шанс.
  Между другото сина, дето му купав пелените е жив, здрав, тука в София и таз година не можа да завърши, калпазанина му с калпазанин, ама почна работа и взима хиляда долара нагоре месечно.
  Аз го колкам "да вдига по-високо билото" (Ако кажеш кой е написал "По-високо билото, майстори!" имаш едно питие от мен в което кажеш заведение в София), ама той се офлянква.
  За отговор на въпроса имаш 1 минута.
  Щото чиче гугле зная всичко, а требе да се реагира на тия времена брзо.
  Не като Вальо Златев, една година не мое се натутка да сложи нафтомерите, та провали бизнеса на такваз голема компания като Лукойла.
  Може би те там от Правешко по принцип са си биле базвноразвиващи у родата.

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 96. 96 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  До коментар [#93] от "_009":
  Ти наистина ли не осъзнаваш, че няма абсолютно никакво значение какво някой е "доказал" на нещо "009", или какво било казало нещото "009" или нещото "к".
  Тва тука са виртуални истории имащи малко общо с реалността.
  Да, Обамма използва нета и технологии да спечели политическа власт.
  И това вече никога няма да се случи.
  Помисли и се опитаъ даси отговориш защо...

 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 98. 98 Профил на nikodim821
  nikodim821
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Парите са възникнали като помощно средство ускоряващо размяната на различните продукти.Първичното са продуктите а не парите и за това при натуралното производство не съществуват кризи, защото ако искаш да разменяш нещо ти трябва да притежаваш нещо.В същност продуктите който разменяме представляват множества от шестдневният божественият труд, към който прибавяме собственият си интелектуален труд за да ги превърнем в продукти задоволяващи нашите потребности.Така добавяйки към шестдневният труд на бога нашият интелектуален труд, ние създаваме нови продукти и се превръщаме в творци както БОГ.
  Какво в същност глобално е станало през да кажем 2008 година, че се срива световната икономика. Ресурсите наистина намаляват, но те намаляват плавно постоянно, населението се увеличава също плавно постоянно, производството също се увеличава плавно и постоянно, значи няма причини за рязко изменения на световният пазар.
  Разбира се постоянно има природни катаклизми суши,киши, земетресения,наводнения, който оказват влияние на международният на пазарът, но те постоянно съществуват, нямат тази цикличност и не водят до глобален срив в пазарът. Излиза че кризата не е от божествен , а от човешки произход.
  Да разгледаме човешките действия и да потърсим там причината за възникването на такова глобално въздействие каквото представляват световните кризи.
  Казахме че човек добавя своят интелектуален труд към трудът на първо създателя и го видоизменя, като го превръща в продукти подходящи за задоволяване на неговите потребности. Добавянето към божественият труд на интелектуални множества труд става с или без физическо усилия и се овеществява като се включва към произведеният продукт.Произведеният продукт човек може да използва за задоволяване на своите потребности или да го размени с друг човек за произведен от него продукт, който ще задоволил потребностите му.Такава размяна се нарича директна а ПАЗАРЪТ СЕ НАРИЧА НАТУРАЛЕН.
  До тук извършваната от човеците дейност не може да оказва глобално въздействие и да предизвика срив на пазара.Тези който са произвели или пряко или чрез размяна са задоволили своите потребности.
  Какво се оказва ако произведеният продукт не може да го размени веднага срещу необходимият му продукт.Човек би потърсил да го размени срещу продукт който всички биха приели. Този продукт можем да определим като посредник и трябва да е еквивалент на множествата труд в продукта срещу който се разменя и можем да го наречем пари.Такъв пазар се нарича индиректен или паричен.
  ПАРИТЕ СА ВСЕПРИЗНАТ БЕЗЛИЧЕН ЕКВИВАЛЕНТ НА МНОЖЕСТВАТА ТРУД И СЕ ЯВЯВАТ ПЪРВА ПРОИЗВОДНА НА МНОЖЕСТВАТА ТРУД.
  Човекът разменя произведеният продукт срещу пари, след това търси друг човек който притежава необходимият му продукт да го размени с получените пари.Ако успее да направи това, то двамата производители са разменили произведените от тях стоки и са задоволили своите потребности, както би си случило при натуралният пазар.
  За да не окаже въздействие тази размяна върху пазарът трябва парите/посредника/ да отговорят точно на продуктите, който трябва да се разменят след което да се унищожат или да се предоставят на други да осъществят подобна размяна.
  Какво би се получило ако двамата произвели двете различни стоки, който директно биха разменили на натуралният пазар, на паричният пазар едновременно ги разменят за пари.Така ще се окаже че двамата ще притежават пари, а не продуктите който да задоволят техните потребности.
  Виждаме че благодарение на човешката дейност пускане на пазара на посредник в лицето на парите се стига до това да са произведени двата продукта който чрез директна размяна щяха да задоволят дейността на производителите при индиректната двамата ще притежават посредника парите, но няма да задоволят потребностите си.
  За да се осъществи определено производство то трябва да се финансира.Това става чрез запис който показва че са предоставени божествените множества труд и еквивалент на множествата труд/пари/, който са използвани в процесът на добавяне на интелектуалните множества труд към божествените.Тези и други документи показващи взаимоотношенията в процесът по организиране добавянето на интелектуалните множества труд към божествените се наричат ценни книжа и можем да ги определим като първа производна на парите при което се явяват втора производна на трудът. Те в определен момент се превръщат в пари.
  Цените книжа имат стойност измервана в пари и също могат както парите да бъдат манипулирани т.с да бъдат по-вече или по-малко от необходимите за осъществяването на добавянето на интелектуалните множества труд към божествените множества труд.
  Движени личният и груповият егоизъм хората манипулират първата и втората производна на трудът при което възниква напрежения в общественият пазар.Това напрежения предизвиква периодически сътресения наричани кризи, както напрежението възникнало следствия движението на земните плочи земетресения.Докато земетресенията са природно въздействие и човек няма възможност да им влияе, то кризите са предизвикани от човешката дейност и човек трябва да намери начин да им влияе.

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 100. 100 Профил на _009
  _009
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#98:"nikodim821"]Парите са възникнали като помощно средство ускоряващо размяната на различните продукти[/quote]

  Напълно съгласна.

  Но... с времето някой ги е првернал в кръвтта на икономи4еската дейност на 4овека.Както едно 90 килограмово тяло не може да съ6тествува ,ако изто4ат 4-5 кг кръв от него,така и след свиването на пари4ните потоци икономиката запо4ва да се свива и куца!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK