Скандал в ЕЦБ, член на борда се оттегля предсрочно, борсите потънаха

Юрген Щарк е вторият германец в борда на ЕЦБ, оттеглил се в знак на протест срещу политиката на банката.

© Reuters

Юрген Щарк е вторият германец в борда на ЕЦБ, оттеглил се в знак на протест срещу политиката на банката.Германецът Юрген Щарк, член на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ), ще напусне поста си предсрочно заради несъгласие с политиката на институцията да се бори с дълговата криза в еврозоната чрез изкупуване на облигации на страните членки.


Мястото ми до края на годината ще заеме сегашният зам.-министър на финансите Йорг Асмусен, съобщи "Ройтерс", цитирайки източник, запознат с хода на събитията.


Борсите в Европа и САЩ веднага се сринаха при новината. Германският индекс DAX изгуби над 3%, а отвъд океана индексите Dow Jones industrial average, Standard & Poor's 500 и Nasdaq рязко се понижиха с 1.1.5 процента.
Щарк е и главен икономист на ЕЦБ и си тръгва почти 3 години преди да изтече мандатът му през май 2014г.


Оттеглянето му е поредната демонстрация за остър разрив между ЕЦБ и германците, настояващи централната банка на еврозоната да не се използва като политически инструмент за спасяване на безотговорни в харченето правителства.


В знак на протест срещу тези действия през февруари подаде оставка от борда Аксел Вебер, смятан за най-вероятният наследник на сегашния управител на ЕЦБ Жан-Клод Трише, чийто мандат изтича в края на следващия месец.


Индексът DAX в Германия рухна при новината за конфликта в ЕЦБ.

© Reuters

Индексът DAX в Германия рухна при новината за конфликта в ЕЦБ.


"Щарк споделя същата гледна точка като аксел Вебер и сегашния управител на централната банка на Германия", коментира Манфред Нойман, преподавате по икономика в Университета в Бон и бивш съветник на шефа на Бундесбанк Йенс Вайдеман. "Това е позицията на всички германци. Имаме знак за огромни проблеми вътре в централната банка. Германците очевидно имат проблем с посоката, в която се движи тя."


Новината бе разпространена ексклузивно от "Ройтерс" и потвърдена от ЕЦБ (макар и с думите "по лични причини") с обяснение, че оттеглянето му ще стане до края на годината, след като му се намери заместник.


Обменният курс на еврото също рязко потъна по валутните борси до 6-месечно дъно от $1.3697 за 1 евро. Събитието бе изтълкувано като драматичен разрив в управата на централната банка на еврозоната относно подхода за преодоляване на дълговата криза и най-вече заради страха, че опасно бързо намалява германската подкрепа за единната валута.


Йорг Асмусен ще наследи Юрген Щарк в управата на ЕЦБ.

© Reuters

Йорг Асмусен ще наследи Юрген Щарк в управата на ЕЦБ.


В четвъртък Трише емоционално защити институцията си от германските критики и гневно отговори на питащ го германски журналист, че през последните 12 години ЕЦБ се е справила по-добре с инфлацията в Германия, отколкото самата Бундесбанк.


Щарк беше един от четиримата членове на Управителния съвет, за който се твърди, че миналия месец е гласувал против спорното решение да бъде подновена програмага на ЕЦБ за изкупуване на държавни дългови облигации на закъсали страни от еврозоната и тя да бъде разширена с книжата на Италия и Испания.


За изминалите седмици ЕЦБ изкупи от пазара облигации за над 35 млрд. евро и значително облекчи натиска върху италианския и испанския дълг. От май 2010г. насам по тази програма бяха изкупени дългови книжа за 76 млрд. евро от Гърция, Ирландия и Португалия.


Решението на Щарк свари Трише на срещата на финансовите министри и централните банкери от Г-7 във Франция. Наследникът му Марио Драги ще започне 8-годишния си мандат през ноември с все по-трудната задача да възстанови доверието към ЕЦБ в Германия, коментира "Ройтерс".


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK