Гърция отхвърли слуховете, че няма да може да погасява задълженията си

Фасадата на гръцката централна банка осъмна вчера изцапана с червена боя от демонстранти, които протестираха срещу плановете на правителството за реформи в образователната система

© John Kolesidis, Reuters

Фасадата на гръцката централна банка осъмна вчера изцапана с червена боя от демонстранти, които протестираха срещу плановете на правителството за реформи в образователната системаГоворителят на гръцкото правителство Илиас Мосиалос днес официално отрече появилите се в последните дни съобщения, според които Атина може да обяви в близките дни, че не е в състояние  да погасява задълженията си, предадоха световните агенции.


"Всичко това са чисти спекулации. Подобни слухове са безотговорни и неверни", подчерта Мосиалос.


В същото време гръцкото финансово министерство разпространи съобщение на световните пазари, в което се отбелязва, че "слухове за предстоящ дефолт на страната се появяват не за първи път".
"Тук имаме работа с организирана спекулация срещу еврото и еврозоната", се посочва в документа, подписан от финансовия министър Евангелос Венизелос.
Министърът подчерта, че главният приоритет на Гърция е цялостното изпълнение на ангажиментите, поети на срещата на върха на еврозоната от 21 юли, на която беше взето решение за отпускане на втори кредитен пакет за Атина на стойност 109 млрд. евро.


Вчера гръцкият премиер Георгиос Папандреу заяви след среща с представители на бизнескръговете в Солун, че правителството на страната възнамерява да осъществи "мащабни промени", които ще възвестят излизането на страната от кризата.


Франция не разглежда възможността за дефолт на Гърция, заяви френският министър на икономиката, финансите и промишлеността Франсоа Бароен след министерско заседание на "седемте" в Марсилия, съобщава БТА.


По думите на Бароен ръководството на страните от еврозоната е предприело необходимите мерки за стабилизиране на ситуацията в Гърция.


Правителството на Германия подготвя планове за подкрепа на германските банки в случай, че Гърция не успее да спази условията на спасителната помощ и стигне до невъзможност да обслужва задълженията си, съобщава агенция Блумбърг, позовавайки се на източници от управляващата коалиция.


Планът предвижда мерки, които да помогнат на банките и застрахователите да се справят с възможна 50-процентна загуба от операциите с гръцки облигации, ако следващият транш от заема за Гърция бъде отказан, посочват източниците, пожелали анонимност.


Съществуването на план "Б" подчертава опасенията на Германия, че евентуален неуспех на Гърция да спази целите за бюджетни икономии заплашва европейските усилия да бъде овладяна дълговата криза, която разтърси еврото, отбелязва агенцията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK