Блокираните туристи по морето ще бъдат превозени (обновена в 15.25 часа)

Блокираните туристи по морето ще бъдат превозени (обновена в 15.25 часа)

© ДневникПроблемът с блокадата на руски, финландски и латвийски туристи на морските летища върви към развръзка, след като днес стана ясно, че превозвачът "България ер" и други компании ще извършат полети, с които да приберат чужденците до страните им. Въпреки че няма официално споразумение, се очаква в следващите дни чартърите, резервирани от "Алма тур" да се изпълняват по план.


Проблемът с извозването на туристите започна в петък сутринта, когато "България ер" отказа да обслужва групите, чиито организатор е туроператорът "Алма тур". Причината според съобщение на авиокомпанията е, че едно от дъщерните дружества на "Алма тур"- "Алма тур флай" не е заплатило за самолетните билети и има дълг към авиопревозвача от 7 млн. лв. Така бяха отменени няколко полета до Москва, Санкт Петербург, Хелзинки и Рига, което според различни информации засегна минимум 600 души от Русия, 180 от Финландия и около 50 от Латвия, а представители на правителствата в България и Русия се намесиха в спора.


Днес от "България ер" съобщиха, цитирани от БТА, че до края на деня ще бъдат превозени всички блокирани в Бургас и Варна пътници. От компанията уточняват, че ще се осъществят четири полета. От обясненията на авиопревозвача стана ясно, че преговорите между двете страни ще продължат.
На този етап не е ясно дали е извършено плащане към превозвача от някои от партньорите на "Алма тур", какъвто беше случаят вчера, когато един самолет все пак излетя за Москва.


Вчера над 260 от блокираните oт петък руски туристи се прибраха в родината си. 180 от тях отпътуваха за Москва с полет на "България ер", платен от руски туроператори по информация на транспортното министерство, а 80 други- с правителствения самолет, изпратен по разпореждане на премиера Бойко Борисов. Днес прибирането на туристите с държавен полет е широко отразявано от руските медии, като някой споменават, че е имало готовност и от руска страна да бъдат изпратени самолети, ако не се намери изход от ситуацията. Още вчера представителят на руската агенция по туризъм, който беше командирован спешно в България, определи блокадата на туристите като "тежка" и "срамна", обявявайки, че се надява споровете да бъдат изгладени.


Днес към Рига отпътуваха и група туристи от отменения в 5 сутринта чартър на "България ер". Те отидоха на летището в Бургас около обяд, където се качиха на самолет на латвийска авиокомпания. Пред бургаските медии част от пътниците заявиха, че още вчера са знаели, че самолетът им няма да излети по план и хотелиерите са удължили престоя им, докато стане ясно кога ще отпътуват.


Хотелиери в Бургас и Слънчев бряг пък обявиха готовност да приберат всички останали туристи, докато се налага.


Преговорите продължават


По-рано тази сутрин в телефонни интервюта за предаването "Неделя 150" представители на "България Ер" и "Алма тур" взаимно се обвиниха за кризата с туристите и си отправиха покани за продължаване на преговорите помежду им до намиране на изход.


Управителят на "Алма тур" Любомир Панковски призна, че една от 15-те фирмите в групата - "Алма тур флай", има задължения към "България Ер" и това е известно на дружеството - майка. Той призова да не се изнася непотвърдена информация за размера на задълженията, които по информация на превозвача са за над 7 млн.лв.


Руските туристи ще търсят правата си в съда


Руските туристи, които станаха заложници на финансовия спор между "България ер" и "Алма тур", възнамеряват да търсят правата си в съда, съобщи кореспондентът на БНР в Москва.


"Съдебните искове ще бъдат заведени срещу туристическата компания "Алма Тур", която е прибрала парите за билети, но както се оказа в последствие, те не са стигали навреме до авиокомпанията. Тази практика продължавала отдавна", уточнява БНР и допълва: "Ако "Алма тур" е превеждала парите за билети, то го е правила към дъщерната си компания "Алма флай", която има договор с "България ер". По-нататък следите им се губят".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK