Зам. министър Иво Маринов: Рано е да се каже какви ще бъдат имиджовите щети от проблема с руските туристи

Иво Маринов, зам. министър на икономиката

© Анелия Николова

Иво Маринов, зам. министър на икономикатаМоже би ще има някакви имиджови щети за българския туризъм, но на този етап е рано да се каже какви ще бъдат те". Това коментира пред "Дневник" зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов по повод проблемите с прибирането на руските туристи в родината им, възникнал след спор между превозвача "България ер" и дъщерното дружество на туроператора "Алма тур" - "Алма тур флай".


По думите на Маринов представителят на руската държавна агенция по туризъм "Ростуризъм", който вчера бе командирован в България, е останал "приятно изненадан" от доброто отношение към групата.


През това лято руските туристи по Черноморието за първи път бяха най-много в страната и изпревариха по брой германските според данните на двете морски летища.
"Държавата положи големи усилия за този пазар", каза Иво Маринов, допълвайки, че в Русия бяха проведени рекламни кампании.


На този етап туристическият бизнес е разделен в оценките си за вредата върху България от проблема с прибирането на чуждите туристи. Част от бранша смята, че негативният ефект ще е само върху конкретната фирма, но други очакват да засегне целия туристически сектор в България. Днес част от руските медии коментират, че ще има ефекти върху имиджа на България, а някои определят като "необичаен опит да спаси доброто име на страната" решението на премиера да изпрати правителствен самолет за извозването на туристи до Москва.


Настоящият случай е третият неприятен инцидент с руснаци в България през това лято. В началото на сезона в руската преса беше широко отразяван разказът на певеца Филип Киркоров и руски популярни личности, които твърдят, че са били излъгани при закупуването на луксозни апартаменти в Равда, тъй като после се е оказало, че те са в близост до свинеферма и гледката към морето ще бъде "скрита" съвсем скоро от нов строеж. Тогава строителната фирма отрече обвиненията и обясни, че руските популярни личности са знаели предварително какъв е планът за строителство в комплекса.


В средата на сезона пък България отново влезе в полезрението на руските медии, след като стана ясно, че група руски деца са се натровили в хотел в Китен, чийто собственик е вземал нерегламентирано вода от източник, предназначен за напояване.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK