В търсене на нови модели

Традиционните теории се провалят, а с разделянето икономомиката на микро- и макро започнаха всички беди, твърдят нобелисти

В търсене на нови модели"Кризата сега всъщност е трансформация, при която икономиката преминава от индустриално производство към услуги. При Голямата депресия е имало друга трансформация – от селско стопанство към индустриално производство."
Джоузеф Стиглиц


"Причината за кризата е дефлацията или недостатъчната инфлация в условията на голяма задлъжнялост на финансовите посредници и големите корпорации."
Роджър Майерсън


"Кризата сега всъщност е трансформация, при която икономиката преминава от индустриално производство към услуги. При Голямата депресия е имало друга трансформация – от селско стопанство към индустриално производство."
Джоузеф Стиглиц


"Причината за кризата е дефлацията или недостатъчната инфлация в условията на голяма задлъжнялост на финансовите посредници и големите корпорации."
Роджър Майерсън

Срещата в Линдау
На 24 август тази година в германското градче Линдау по време на четвъртата среща за Икономически науки 17 Нобелови лауреати по икономика се срещнаха с 373 млади учени от 65 държави. Всъщност наградата се дава от Шведската централна банка в памет на Алфред Нобел, но тя е със силата на Нобелова награда и затова носителите ѝ се наричат също Нобелови лауреати.


Традиционните модели се провалят, а с разделянето икономиката на микро и макро започнаха всички беди. Твърдението, че прогнозите на база минали събития са наивни, се потвърждава. Това са само част от изводите, които направиха нобелови лауреати по икономика по време на четвъртата им среща с млади учени в германския град Линдау в края на август.


Какво доведе кризата


"Макроикономическите модели, които се ползват от хората, взимащи решения, се провалиха напълно и това доведе до последната криза", смята Джоузеф Стиглиц, който е нобелист от 2001 г. заради анализите му на пазари с асиметрична информация.  Едуард Прескот дори е по-краен от Стиглиц. Въпреки че е носител на Наградата за икономика за 2004 г. за приноса му към динамичната макроикономика, той изрече фразата: "Макроикономиката е напълно провалена наука!"


Според него същността на макроикономиката е емпирично определената система, която управлява еволюцията на националния доход. Много години се е очаквало да се създаде такава система, но това така и не се е случило.


Като доказателство изтъква Критиката на Робърт Лукас, която гласи, че е наивно да се мисли, че може да се прогнозира ефектът от промяна в икономическата политика на базата на връзки, които са наблюдавани в исторически данни и особено във високо агрегирани исторически данни. "Не използвам и микроикономика", казва той и допълва: "Има само Икономика!" А ако се чудите откъде произтичат днешните проблеми, всичко е започнало с разделянето й на микро и макро, казва Прескот.


"Причината за кризата е дефлацията или недостатъчната инфлация в условията на голяма задлъжнялост на финансовите посредници и големите корпорации, заяви и Роджър Майерсън, който е носител на наградата през 2007 г. за Теорията за изработването на механизми (област в теория на игрите).


Все пак според него светът днес е много по-добро място за живеене, защото след 1929 г. макроикономистите са научили много за това как да се управлява по-добре икономиката на света и тя да бъде устойчива. Към голямата депресия се връща и Стиглиц, давайки интересно и просто обяснение: "Кризата сега всъщност е трансформация, при която икономиката преминава от индустриално производство към услуги. При Голямата депресия е имало друга трансформация – от селско стопанство към индустриално производство."


Ще се разпадне ли еврозоната


През 2008 г. Джон Неш, който е прототип на героя във филма "Красив ум", даде интервю за "Дневник". Тогава той прогнозира проблеми за еврото и валутния съюз заради лошо фискално управление на някои държави. Три години по-късно проблемите са факт. Те не бяха подминати и на срещата в Линдау. Всичко обаче са категорични, че еврозоната няма как да се разпадне. "Не можете да върнете в първоначалното му състояние разбитото яйце", коментира Стиглиц.


Причината е, че икономиките на страните от еврозоната вече са толкова взаимосвързани, че ще бъде изключително скъпо тези връзки да се разкъсат. Според Робърт Мъндел, който е носител на Наградата за икономика за 1999 г., за приноса му към анализа на различните валутни режими, причината за кризата е волатилността на валутните курсове и драстичното обезценяване на долара.


Той дава пример с това, че по времето на златния стандарт при парите не е имало такива кризи. Затова той представи и една революционна идея, за фиксиран курс на еврото към долара.


Къде е устойчивостта на икономиката


Стефани Станчева е докторант в Massachusetts Institute of Technology (MIT) в САЩ,  специализира Икономика на публичния сектор и Теории за икономическо развитие. Работи по проблемите с оптималното данъчно облагане. Родителите й са българи.


"Устойчивостта или неустойчивостта на икономиката се свързва с финансовата система. Има два проблема обаче, които трябва да се решат, преди да сме се захванали с всичко останало. Първият е неустойчивостта по отношение на здравето на хората в световен мащаб. В момента има две крайности.


В развиващите се страни има недохранване, което води например до това, че размерът на мозъка при някои новородени деца е с 1/3 по-малък от нормалното и те са непълноценни до края на живота си. От друга страна, в много развити държави има изобилие и излишък от храна, което също води до диабет, сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване и други.


Смятам, че в света се произвежда достатъчно храна за всички хора, но тя не се разпределя така, че да има достатъчно там, където е необходимо. Тук е мястото на икономистите да предложат решение на проблема с бедността и здравето на хората по света. На този проблем наистина трябва да се обърне внимание преди проблема с устойчивостта на околната среда, финансовата система и други", препоръчва Стефани и продължава: "Вторият проблем е свързан с неустойчивостта на обществото и политиката.


Проблемите в Северна Африка и други места по света показват, че голямото неравенство между хората в дадена държава, а пък и между отделните държави води до много трудно приемане от страна на хората на каквато и да било политика. Това от своя страна води до неустойчивост. Ние, икономистите, обикновено не желаем да навлизаме в сферата на политиката и социологията, но мисля, че има какво да кажем по този въпрос.


Съществуват множество инструменти за преразпределение. Не е необходимо да се използват само данъци и субсидии като стимули, защото хората измислят всякакви умни начини, за да получат възможности за образование или възможности на пазара на труда.


Смятам, че това е сериозен проблем, защото, ако изгубим социалната и политическата стабилност, никаква политика, която може да подобри живота ни, няма да бъде приета от обществото. Ако изгубим човешкия капитал и здравето си, ще загубим потенциала за растеж и възможността за промяна в другите сфери."

Ключови думи към статията:

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 925 Неутрално

  АКО ЗАГУБИМ ЧОВЕШКИЯ КАПИТАЛ И ЗДРАВЕТО СИ, ЩЕ ЗАГУБИМ ПОТЕНЦИАЛА СИ РАСТЕЖ И ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПРОМЯНА В ДРУГИТЕ СФЕРИ.

  да се надяваме,че има политици който да прочетат това.

  и най-умният си е малко прост....
 2. 2 Профил на appen13
  appen13
  Рейтинг: 1097 Весело

  Ха-ха-ха..., група евреи набедени за икономисти и финансисти се събраха да търсят начин за увеличаване печалбите на съплеменниците-спекуланти....ха-ха-ха....

  „Не е важно каква е котката — черна или бяла, важното е да лови мишки.“
 3. 3 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1441 Гневно

  Хаотична публикация, посветена на хаотични икономически проблеми, излагаща хаотични икономически теории на хаотично мислещи хора, пфууу...

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 4. 4 Профил на йотата
  йотата
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#1] от "kardinalat":

  Засега само 1 от кандидат-президентите говори по близки теми. Аз лично ще запазя материалите за след две години.
  Да видим тогава дали някоя партия не е започнала да мисли/планира по тях.
  Да видим.

  Българин. Изчезващ вид. Заради липса на държава.
 5. 5 Профил на Иван Митев
  Иван Митев
  Рейтинг: 409 Неутрално

  При равни други условия, икономическата ситуация през 2011 г. в съответна страна е последица от конкретна държавна финансова грешка: употреба на несъвместим с качества на „Незлатни пари” начин на държавно финансово управление, който е наследен от време с ползване на „Златни пари”.

  Всеки има възможност (пасивно или активно, по един или друг начин) да осъзнава и/или да защитава една от две конкретни позиции:

  1. Ползваният по време със „Златни пари” начин на държавно финансово управление е с универсални качества и е пригоден в еднаква степен както за стопанство със „Златни пари”, така и за такова с употребявани в по-късен исторически период различни от тях „Незлатни пари”.

  2. Ползваният по време със „Златни пари” начин на държавно финансово управление НЕ Е С УНИВЕРСАЛНИ КАЧЕСТВА и е годен за стопанство със „Златни пари”, НО Е НЕГОДЕН при такова с употреба на „Незлатни пари”, което е причина за развитие на стопански диспропорции и (за достатъчно време) на стопанска криза, достигаща до хиперинфлация.

  Представената държавна грешка, поради неразвита управленска структура (за условия на стопанство с „Незлатни пари”) при нейно държавно финансово управление е разкрита и е възможно успешно прекратяване.

  При ползване на „Незлатни пари” в съответна страна, успешното противодействие срещу стопанска криза е възможно (само) при подобрено с „Модел Ресурси М” нейно държавно финансово управление.

  При наличието на представената сегашна държавна финансова грешка - каквато и да е промяна да се извърши в поведението на другите участници в стопански живот не е възможно да се предотврати развитие на стопански диспропорции и съответно криза, защото причината за тях е съответно непълноценно държавно финансово управление.

  Можем да бъдем сигурни, че само 24 часа време - след усъвършенстване на съответно държавно финансово управление с прилагане на „Съпътстващо противодействие с "Модел Ресурси М" срещу стопанска криза” - кризата през 2011 г. в съответна страна ще е овладяна за полезно разрешаване, защото ще е премахната особено важната причина за нейно развитие.

 6. 6 Профил на Thalatta
  Thalatta
  Рейтинг: 486 Весело

  Обърнете внимание на 'Къде е устойчивостта на икономиката'
  Невероятно! (rofl)

 7. 7 Профил на RUSE
  RUSE
  Рейтинг: 668 Неутрално

  "... Традиционните модели се провалят, а с разделянето икономиката на микро и макро започнаха всички беди. Твърдението, че прогнозите на база минали събития са наивни, се потвърждава..."
  Затова не трябва да ми цитирате тъпи модели, послужили за придобиване от някой "велик" учен на поредната научна степен, а да мислите просто и логично. Кризата настъпи, защото изчезнаха парите. Те вече не са нито в производителите, нито в потребителите, нито даже в техните банки. Те не участват в икономическият оборот. Парите се концентрираха в големи формирования, които не желаят да ги харчат. Това е Китай, частни монополи от Русия, износители на петрол и суровини от арабските страни, Венецуела, Иран, ЮАР и т.н. Това се случи в резултат на добре планиран сценарий от страна на Русия. Това беше война за сриване на западната икономика и тя почти успя. А вие си чешете езиците и търсите истината в учебниците и в пресата, но те са още прекалено нависоко, че да вдянат простата истина.

  не съм избягал
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK