Цената на природния газ - все по-висока и непрозрачна

Бизнесът се надява регулаторът да открие резерви за намаляване на поскъпването

Цената на природния газ - все по-висока и непрозрачна

© Дневник
- Новото предложение на "Булгаргаз" е за увеличение от 14%

Цената на природния газ продължава да се определя по непрозрачен начин, смятат от бизнеса. Както всяко тримесечие, така и сега при поредното поскъпване общественият доставчик "Булгаргаз" и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) влизат в ролята на "доброто и лошото ченге".


В петък газовото дружество ревизира прогнозата си за вдигане на цената на газа от 20% на близо 14% до 634.44 лв. за 1000 куб. метра. Причината е, че дружеството е договорило да закупи допълнителни количества от един от доставчиците - германско-руската компания "Винтерсхал". Те ще се съхраняват в газохранилището в Чирен и ще бъдат изтеглени до края на годината.
Цената е по-висока от тази на другите два - "Овергаз" и "Газпром експорт", но количествата от тях вече предварително са договорени.


От ДКЕВР смятат, че въпреки искането за по-малко увеличение от страна на "Булгаргаз" реално може да се говори за скок под 10 на сто.


"Най-важно за нас е да се намалят неизвестните при определянето на цените на газа - да се използват всички резерви, да се ускори процесът по изграждането на възможности за алтернативни доставки и да има прозрачност", каза пред "Дневник" Константин Стаменов, председател на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.


По думите му все пак енергийният регулатор не трябва да задържа изкуствено цената, защото това би довело до по-голямо увеличение през следващото тримесечие.


"От камарата подкрепяме идеята, че ДКЕВР трябва да определя реалната цена на газа, а не да изпълнява социални функции", коментира наскоро зам.-председателят на БСК Камен Колев.


В случай че цената на природния газ се увеличи с над 5%, ще трябва да поскъпне и парното, обясниха от регулатора.


"При всички случаи при увеличение при газа над 5 на сто ще се наложи поскъпване и на парното, защото при нас горивото заема 70-75% от всичките ни разходи", каза изпълнителният директор на "Топлофикация София" Стоян Цветанов.


Дружеството е сред най-големите длъжници на "Булгаргаз". В момента шестте най-големи длъжници на "Булгаргаз" дължат 130 млн. лева, а общите закъснели вземания са над 350 млн. лв.


За последен път цената на природния газ и парното се увеличи от началото на юли. Тогава топлата вода поскъпна средно с до 8% в страната, а синьото гориво - с близо 5 на сто.


"Очакваме, че изборите също ще окажат значение при определянето на новите цени и няма да бъде допуснато голямо повишение", допълва Стаменов.

Коментари (68)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1170 Разстроено

  Мдааа,минималната заплата се вдигна.....щ се върнат някак тези 30 лв...

 2. 2 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Цената на газта ще става все по-висока и НЕпрозрачна, до като се диктуват нещата от Москва. До като кадрите, които отговарят за този ресор са назначени от там, нацията нормални цени няма да види. От началото на 90години са внедрени кадри от там и никой не смее да ги барне. Само от време на време вкарат някой нов играч, но той по-скоро е за свежест, а не фактор. АЗ и под друга статия споменах едно интересно име, което не е обществено достояние. Кирил Гегов. На около седендесет и няколко години е . Дърт номенклатурен кадър който ни клати цялата нация . И АЗ цовах министри, премиери , президенти и пр. парцалеси, но се оказа, че те не пеят в хора . Прекалено ниска топка са .

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 3. 3 Профил на ga6tisperka
  ga6tisperka
  Рейтинг: 450 Неутрално

  така е, като стоим и мълчим,
  както се казва, докато има уфсе
  ши има и кой да ги стриже

 4. 4 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  След като правителството ни е назначено от Москва и обслужва основно интересите на Русия и БСП, то не виждам нищо странно тук.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 5. 5 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2079 Неутрално

  До коментар [#2] от "ARRI":

  Може ли малко повече инфо за този водещ фактор - с какво е толкова значим, че държавни ръководители нищо не чинат пред него?

 6. 6 Профил на Deepdish
  Deepdish
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  А едно време имахме ясен договор с цена на газа фиксирана... Ама Костов ви беше лош. Щото при него нямаше фандък, нито за комуни, нито за турци... Ето ви сега тройна коалиция, ГЕРБерска доминация и все "по-прозрачни" цени на газа!

 7. 7 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#5] от "Читател":

  Ми нали тва ти казвам. Той е надправителствен фактор. Самия бизнес с ''течното'' не е в правомощията на правителствата, а на хора от по-високо ниво. И АЗ цовах р.овч., че ни предава националните интереси, а то се оказа, че той не е фактор. А само официално го разнасят за пред мат'ряла.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 8. 8 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#5] от "Читател":

  А сина на този дядка, играе втора цигулка със синът или внука, не съм точно сигурен на някакъв дюлгеров. Този дюлгеров е бил бос от правителството на тъ.жъ.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 9. 9 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2079 Неутрално

  До коментар [#7] от "ARRI":

  Можеш ли да приведеш конкретни аргументи? По какво разбра, че е надправителствен фактор? И какво означава "цовах"?

 10. 10 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 611 Неутрално

  Не може хем евтина газ, хем застой за Белене и Бургас Александруполис. Който иска евтина газ - да вземе от американските ВОЕННИ бази и от посолството в Южния Парк.

 11. 11 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#9] от "Читател":

  Цовах, значи псувах . Еми сигурен съм, че в даначната му декларация не го пише . Знам, защото случайно преди няколко години попаднах на едно място и там се врътнаха разни интересни лица и интересни разговори. Та така разбрах кой е всъщност боса на ''течното'' у нас . Иначе като го видиш, няма да си помислиш, че този дядка дърпа конците . Един обикновен такъв изглежда . Шанса да попаднеш на неговата маса е нулев. Ама АЗ нали съм си шило де в торба не стои, случайно се озовах там. После разбрах, че р.овч., чакал с месеци дядката да му обърне внимание. Тези надправителствените кадри по принцип не обичат да се срещат с персонала си, т.е. с парцалесите . Някак си им е под достойнството.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 12. 12 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  Спомням си как тов. Борисов заклинаваше матрЯла как цените видите ли спадали...

  А то какво се оказва...
  Водата си е мътна, големите акули добре се хранят в тази среда.
  МатрЯлът е добре поостриган и пооправен. Внимава се само да не вземе да пукне от глад, че тогава кой ще заработва...
  А без балъци акулите току виж поогладнели.. не е хубава тази работа...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 13. 13 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2079 Неутрално

  До коментар [#11] от "ARRI":

  Случайно си попаднал на неговата маса, като шанса за това е нулев? Как се е случило? И защо считаш дочутото за цялата истина?

 14. 14 Профил на nemoest
  nemoest
  Рейтинг: 450 Неутрално

  А кога ще се случи нещо с доходите ? Нали се досещате как ще ни одере топлофикация ? Досещате се ,че това поскъпване ще рефлектира върху цените на почти всичко. Няма да се учудя ако се окаже ,че хер Флик ще наложи данък на ел.енергия произвеждана в АЕЦ Козлодуй ,защото е по-евтина от тази на хамериканците от Марица-изток

  Maxime crudelis of Dominus castigati peccatum est stultitia. Res sacra est miser stultus
 15. 15 Профил на VM
  VM
  Рейтинг: 400 Неутрално

  Топлофикация София да кажат на какъв % от приходите се равнява цената на газа, а не от разходите !!!

 16. 16 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#13] от "Читател":

  Leleee, ти си като бабчето, въртиш сучеш, и искаш да измъкнеш всичко от мен. Ми видях го в Австрия в едно баровско заведение . Да ти казвам ли кво ядохме ? Бях направил един сакатлък у Австрия и трябваше някой да дойде да ме прибере . Сестра ми изпрати мъжът и . Оня голямата мутра . Та дойде мутрата и ме ''закопча'' за него за да не ''шара'' напред назад. Той имал среща с този дядо в ресторанта и ме взе със него да ме държи под око. АЗ изобщо и не знаех кой е този. Разговорът им, естесвено няма да ти кажа, но беше инересен, поне за мен. След като си тръгнахме от обяда го попитах. Цитирам дословно:
  -Сволач, кой беше ''разложения''? (разложен на мой жаргон означава - стар дядо )
  -Този труп пуска ''течното'' у нас .
  -Аре стига бе, нали р.овч. е боса на течното ?
  -Глупости. Твоя р.овч. чака с месеци да се добере до този за да му види очите. р.овч. е от персонала, той е никой.
  (и се смееше през цялото време, като ми гледаше тъпата физиономия)......
  А от разговора разбрах , че бизнеса ще го правят като начало със синът му и синът или внука на този дюлгеров, щото ''разложения'' нямало да го има на линия около 2 месеца.
  АЗ питах кой е дюлгеров, а сволача ми каза, че бил някакъв бос от обкръжението на тъ.жъ. Та за тва ти казвам, че този пуска течното, а не парцалесите .Ся доволен ли си ?

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 17. 17 Профил на малко диво,малко селско-изобщо като нищо на света
  малко диво,малко селско-изобщо като нищо на света
  Рейтинг: 174 Неутрално

  До коментар [#2] от "ARRI":

  Какво стана с българския газ, с който ще живеем богато и евтино следващите триста години? Нали 30-те милиона държавен подкуп за правителството са преведени и усвоени,"Шеврон", Уорлик и САЩ доволни и Добруджа прежалена?

  Де е е газта?

 18. 18 Профил на pifi
  pifi
  Рейтинг: 561 Разстроено

  Браво,ARRI ! Повдигна малко завесата за откраднатите пари на България,които се командват от Виена....Дано прогледнат сегашните управници и да имат волята и желанието да прекъснат тая червена мафиотщина!!!!!

 19. 19 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 697 Неутрално

  До коментар [#11] от "ARRI":А теб са те допуснали на масата си!?!? И аз,шушумигата трябва да ти повярвам?

 20. 20 Профил на Елена Беркова
  Елена Беркова
  Рейтинг: 436 Весело

  [quote#2:"ARRI"]Цената на газта ще става все по-висока и НЕпрозрачна, до като се диктуват нещата от Москва.[/quote]

  Нещата не се диктуват от Москва, а от посредниците/дилърите/ в България.
  Но за пред матр‘иала номера минава.
  Най-лошото е когато знаеш истината.

 21. 21 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#20] от "ТИКВА":

  Пak не си схванал. Нещата се диктуват от ''разложените'' , които москва е назначила . Я оди кандидатствай за работа там, та да видим къв смях ще предизвикаш. Така че, москва си назначава хората с които ще работи, а не ти, АЗ или тиквичко. Панимаеш, харошой мой ?

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 23. 23 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Че нали тия комунистически свине живеят точно от това. Докато не ги избесим, така ще е. Едната маймуна казва: "20%", другата, тая дето е назначена на хранилката уж да защитава потребителите, отвръща: "10% максимум". Настъпва разбирателство, населението си отдъхва: "Ох, искаха 20 %, ама Бойко не даде, жив и здрав да е". Гражданството доволно се разотива по домовете си.

  П. П.
  Червените вампири охотно съчиняват и разпространяват слухове за митични чужди заговори срещу България, ама не техни или руски, а някакви други. И доста народ им вярва.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 25. 25 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#19] от "molesan2":

  Ми АЗ съм казал как попаднах там в коментар #16 . Между другото, покрай зет ми съм в час с дакулисните игри, иначе от къде ще ги знам. АЗ съм си един шматарок като теб, тиквичко, сергиша, цурката и пр. обикновенни граждани. Факт. Така стоят нещата, пък ти си вЕрвай, че р.овч. пуска ''течното'' .

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 27. 27 Профил на Вени Марковски
  Вени Марковски
  Рейтинг: 782 Разстроено

  [quote#12:"B52"]Спомням си как тов. Борисов заклинаваше матрЯла как цените видите ли спадали... [/quote]

  Цените си спадат, защото са "вързани" към цената на нефта. Но това не означава, че ще спаднат за крайния потребител, защото колкото е по-скъпо за него, толкова повече пари има за партийните каси. Днес за ГЕРБ, утре за някой друг.

  Автор съм на статиите "Интернет трол" и "Атака Ad hominem" в БГ-Уикипедия. С други думи - номерата на троловете от този форум при мен не минават.
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 29. 29 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 611 Неутрално
 30. 30 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4420 Гневно

  Аман от монополисти,тези няма ли да ги приватизират и да либерализират пазара на газта?Докога ще чакаме нещата да се нормализират?

 31. 31 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#23:"Dehumanizer"]
  Червените вампири охотно съчиняват и разпространяват слухове за митични чужди заговори срещу България, ама не техни или руски, а някакви други. И доста народ им вярва.[/quote]

  А браво пич. Дойдохме си на думата . Кучето е заровено при червените сволачи. Окопали са се яко и никой не може да ги разбие. И знаеш ли защо ? Защото те назначават правителствата . Там е бедата . Във власта не се допуска никой, който не е създаден от тях. Кой създаде последния ни премиер ? Ми чичото на съдружника му . Кой е съгружникът му ? Ми пашата . Кой е чичото на пашата ? Ми генерал LG(ел джи-любен гоцев) . А всички знаем кой е любен гоцев . Така, че още 100 години ще сме в червен мутренскоколигархичен преход . Факт. А за предишните като сергишев и пр. премиери няма кво да споменавам. Там е очевадно .

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 32. 32 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#26] от "ТИКВА":

  АЗ кинти си имам. Ти предоговаряй хонорара, щото който и да са пуснали с/у мен, все са се изнасяли с подвити опашки . Панимаеш ? Все ниски топки ми пускат от централите и на герб и на бсп и на десните . АЗ не ритам като теб за местен отбор(партия), а си ритам за национала . Нито ритам с по 10 ника . Знам, че ти е мъчно, че рапона е бивша мутра и си има сега шефове, ама кво да направя . Да е станал цигулар, а не мутра все пак. Ама ако беше цигулар, нямаше да го турат премиер ....... .....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 33. 33 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 674 Любопитно

  Нещата са прости и нахални. За да има голяма контрабанда и крадене на ДДС и акциз трябва в хазната да има ГОЛЕМИ приходи.
  При непрекъснато увеличаване на монополните цени на ток, газ, парно, горива и др. и при не диференцирано ДДС -на всякъде 20% приходите непрекъснато се увеличават и контрабандата също и има много държавни пари за крадене.
  Като няма приходи в хазната к,во шъ краднат ?

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 34. 34 Профил на Yanni Dimitrov
  Yanni Dimitrov
  Рейтинг: 893 Неутрално

  До коментар [#32] от "ARRI":

  Съвсем точно си го определил - синчето е на Петър Дюлгеров, шеф на БЗНС-то от времето на бай Тошо. Това номенклатурно чедо, заедно със зетчето на Георги Атанасов - министър - председател от същото време са замесени в ний-големите далавери. Те купиха фармацевтичните заводи в България и ги продадоха на исландеца - руското мекере, с огромна печалба. Сега името на Цветин изскочи и при сделката с Булгартабак !

 35. 35 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Да беше само газта...

  الرجل الكبير
 36. 36 Профил на Елена Беркова
  Елена Беркова
  Рейтинг: 436 Весело

  До коментар [#32] от "ARRI":

  Хехе, откакто си промених ника на ТИКВА и си правя все по-лигави шегички с ГРОБ, печеля все повече симпатизанти и трупам все повече минуси. Логично. Все пак сме в Абсурдистан. Управляваща партия и т.н.. хa-ха...
  И и стига си се оправдавал. Хората по принцип се подават лесно на изкушението и са слаби ... или глупави.
  Ти не си много глупав, значи си слаб. Дявола е лукав …

 37. 37 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1787 Неутрално

  Гарантирано от ГЕРБ....уж комунистите крадяха и затова била толкова скъпа газта, а те скоро ще направят цената двойно по-висока и то при по ниско потребление и по ниски цени в световен мащаб.

 38. 38 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#34] от "newcastle":

  Точно. В сделката която уговаряха ставаше въпрос и за ''лекарства'' . А всички знаем, че амфетите се произвеждат в лаборатории на фармацефтични компании. Не съм сигурен, но ми бяха казали, че по времето на соца, фирмата се е казвала Маймекс, която е била към ДАО (тогава - Държавно Аптечно Оправление) . На Фатих баща му, стария Фатих е бил разработил формулата на каптагона . И тъ.жъ. е бил откупил формулата . А моя зет-мутрата беше голяма дружка с Фатик. А сега Дениз Тюркмен , който е мъж на сестрата на Фатих и Адрияна (жената на фатих), въртят бизнеса с амфетите. Значи точно се навърза бизнеса с дюлгеров . Тогава зета се разбра с '' разложения'' да се върне в семейство '' Фатих'' монопола, и че тва е било най-редно, защото е недупостимо разни чужди ''елементи'' да се бъркат там. След тва доста се ''реорганизираха'' нещата на улицата .

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 39. 39 Профил на kompleksar
  kompleksar
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Арри. Навярно си бил на масата на човек който работи за Бааке или Вагенщайн.не ги познавам тези хора,но съм слушал за тях.Единият живее в Израел,вторият не се знае къде. Но тези хора се появяват на 5 години веднъж на сбирките на Световното правителство в сянка и им предават някакви докумнети.Оттам нататък става мазало,фалити на държави,геноцид ит.н. Само да спомена че Юрий Бааке е роден в Калининград,днесшна Русия. Същия този Бааке прави най-модерната ядрена централа в Сибир,и апаратурата е от Сащ,за колосалните през 1970г 12 млрд долара. И най-важното тези пари за тази централа е безплатна.Разберете го,капиталистическия САЩ,подарява на комунистическия СССР 12 млрд долара.
  Но сега капиталите които заграбиха тези умни комунисти се връщат след 20години отново в България като чуждестранни инвестицииии,а са си наши.
  Но много има да се говори за тъй наречените от теб разложени трупове,там е голяма игра,и не се мисли за един народ.Геоплановете са мащабни както знаеш и са премислени до всеки детайл и ход за години напред.

 40. 40 Профил на kompleksar
  kompleksar
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#38] от "ARRI":

  Фатик беше убит може би заради прегрешения на неговите членове от семейството към Сивите Вълци,а те не прощават.
  Но за смърта му не смея да гадая повече защото съм далелч от неговата биография и живот. Бог да го прости

 41. 41 Профил на monom
  monom
  Рейтинг: 561 Любопитно

  Дружеството със 123 млн. лв. печалба за 2003 г. 123 лв. е счетоводната печалба на Булгаргаз за 2003 г. 370 млн. лв. е внесло дружеството в бюджета. Това стана ясно от огласените финансови резултати на дружеството за миналата година. На потребителите в страната са доставени 2,91 млрд. куб. м природен газ или с 6% повече от 2002 г. Към съседни държави са транзитирани 13,550 млрд. куб. м, а предишната година - 13,515 млрд. куб. м. С 15% е увеличен транзитът към Гърция, а с 1,7% е намален за Турция поради икономическите проблеми на страната. Към мрежите на дружествата са включени 30 нови потребители, през 2004 ще се включат още 60. Най-големи потребители на природен газ са енергетиката - 1,135 млрд. куб. м, химията - 865 млн. куб. м. През 2003 г. потреблението на газоразпределителните дружества се е увеличило с 21%, но относителното им тегло е едва 5,05% от общите продажби. -и днес същата история,пак същите фирми дължат пари,и НИКАКЪВ газопровод не е направен!!

 42. 42 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Всичко добре, едно не разбирам, защо като света вървял напред и се развивал, всичко поскъпва непрекъснато, без изключение...

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 43. 43 Профил на Елена Беркова
  Елена Беркова
  Рейтинг: 436 Неутрално

  “Цената на природния газ продължава да се определя по непрозрачен начин”

  Цените на едро на които "Газпром" продава – не се обявяват. Стара практикa - завишават се с 50 % -60 %
  Трупат се пари на гърба на обикновения български данъкоплатец. Става през високите цени на газа, с който дъщерните дружества на "Овергаз" захранват тецове в страната.
  - на гърба на топлофикациите и техните абонати.

 44. 44 Профил на Мишуга
  Мишуга
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Алкашки рекет в ход!
  А българските баламурници плащат.
  Явно са паралии, щом н мрънкат.

 45. 45 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3051 Неутрално

  Жив, здрав и по-нагъл от всякога е Р.Овч. Местният московски измекяр Сашо Дончев и той благоденства както никога досега. Вие какви цени искате? Да не би да искате цени по Henry Hub? Ха-ха-ха!

  Оплачете се на банкянската мутра.

 46. 46 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#39] от "kompleksar":

  Естествено, че плановете са за години напред . Тук става въпрос за трилиони, сикстилиони кинти печалби, а не за национални интереси, или пък за интереси на нацията . Пък било то и германска, руска, американска пък да не говорим за Български инереси. АЗ тва се опитвам да обясня, че България не се движи от парцалесите(политиците), а от хората които ги създават. Боли ме и ми горчи и ме отравя този факт, но това е факт. АЗ съм много в час със нещата които се случват у нас . За другите държави не мога да коментирам . Ама за у България смело твърдя, че не правителството, а други хора управляват . И тези хора са бившите сатрапи, които са били във власта преди криминалния преход. ДА. Криминален преход, защото всяко правителство което те назначиха, убиваше България и нацията . За тва сме най бързо топящата се нация, за тва сме първи по самоубийства..........за това сме най-зле. Няма по-голямо зло от комунист-капиталист. В тва съм се уверил . Реално в България няма нито демокрация, нито капитализъм . Виреят само червените назначени капиталисти , които са мутроолигарсите. Абе всичко у България е булшит . Тъжно, но факт . От 1989 г. у нас правителствата не ги избираме ние, а ни ги назначават . Факт !

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 47. 47 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#40] от "kompleksar":

  Не знам за кво са го отсвирили Фатих . Само знам, че след смърта му бизнеса с амфетамини се падна на Жоро Илиев . А след смърта на Жорката , се паднаха на Коко Динев . Коко наследи този бизнес от Жоро. След 2 години, Адрияна се коалираха с Дениз и взеха от Коко бизнеса със синтетиката . Тогава Коко се преориентира към черното тото. Сега е Краля на тотото у България . Яки кинти се вадят от уредените мачове . Твърдя го със сигурност, щото и АЗ залагам и знам за кво иде реч. Само от юношеския отбор на ''Пирин'' се изкараха камара кинти. Голямия отбор не се класира, а само малкия получи право да е в класацията . Ми само от залозите в Тайланд изкарахме по два Майнбаха . Луди кинти е черното тото..................... .............. Ама всеки не може да му стане бос . Тази превилегия я има само Коко, щото му взеха синтетиката . И за тва му дадоха бизнеса с тотото за да го компенсират . И вместо да му извадят очите, те му изписаха веждите . Абе, цирк политико-дрого-футболен е у България ......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 48. 48 Профил на Елена Беркова
  Елена Беркова
  Рейтинг: 436 Неутрално

  [quote#45:"Lemmy"]Вие какви цени искате? Да не би да искате цени по Henry Hub? Ха-ха-ха! [/quote]

  Банкянската мутра си е в “бизнеса”, бе, момче. На мен лично не ми пука. Проблемът си остава за всички наивни или подставени “патриотчета” в Тиквостан. Факт е че у Eуропата схемата е друга. България е в матрицата. Изкривената реалност и пасва идеално.
  Цивилизацията не е за всеки.

 49. 49 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Слушам вчера двама комшии ,разговарят за политика.Единият държи едно мизерно магазинче за хранителни стоки.Като отида да си купя нещо ,все риве.Скъпо било,нищо не печелел,ама вчера вика на комшията,че пак за Тиквочите щял да гласува.Ами какво да го прайш МАТ,РЯЛА Е ПРОСТ.

 50. 50 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  Леле колко глупости са изписани под тази тема!!!
  Хайде да ги резюмирам:
  1. В БГ цените на газта са високи, защото руснаците си назначават хората в правителството.
  2. Да ама в БГ цените на газта са по-ниски от цяла Европа, с изключение на Румъни, Латвия и Естония.
  3. Следователно в цяла Европа освен споменатите по-горе три страни руснаците назначават правителствата.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 51. 51 Профил на ronkong
  ronkong
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Газа се вдига, щото са накичени като коледна елха стотици политически фигури и фракции на клончето ГАЗ. Би било по добре да се спре субсидирането на не ефективните топлофикации и да се започне с производството на електро енергия. Евтиният ток за населението и промишлеността, просто ще облекчи държавата, ще се подобри социалният статус на населението, и не на последно място електро производството и електро разпределението трябва да са си чист държавен монопол. Ама как да стане това като ГЕРБ, БСП, СДС, ДПС и стотици още смучат кръвчица от народа прост .

 52. 52 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  Абе тая комисия да вземем да я затворим. Само излишно ни харчи парите. Нали ни обясняваха, че цената на газа беше вързана с цената на петрола. Когато той се качва - се качваше и газа, а сега когато петрола вече не е 160 долара, а наполовина - трябваше да пада. Схемата винаги е еднаква. Първо ни плашат, че щели да ни вдигнат цените с 20 %, а после добрата комисия ги сваля на 7-10 - колкото и са си заложили монополистите. Ами що не ги оставите да ни вдигнат цената със 100 или 200 %. Тогава ползватели на това гориво няма да останат и цените ще тръгнат стремглаво надолу. И стига с тези постоянно увеличаващи се цени на парното. Парното почти навсякъде е отпадъчен продукт от производството на ел.енергия. Само, че нашият системен оператор много държи на АЕЦ да му работят и двата блока. Ел.енергията от тях през нощта няма кой да използва и затова се спират всички останали централи, поради което нашето парно излиза много скъпо. Това е причината.

 53. 53 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  [quote#46:"ARRI"]Тук става въпрос за трилиони, сикстилиони кинти печалби,[/quote]
  Май включвате в сметките и печалбите на останалите планети от млечния път!
  БВП на САЩ е 15 трилиона долара. БВП на цялата планета е около 150 трилона. Печалбите няма как да са равни на БВП-то - все по нещо се изяжда. Така че най вероятно вземате предвид печалбите на няколко десетки хиляди планети като Земята.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 54. 54 Профил на silent step
  silent step
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Някога там тази област да е имало някаква прозрачност. Поне аз досега не помня такова нещо.

 55. 55 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  3 % нагоре и после за зимата още

 56. 56 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1799 Неутрално

  Треба стачка, ама след Лукойл е видно, че в БГ на 99% им харесва.........

 57. 57 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  [quote#56:"Хи-хи"]Треба стачка, ама след Лукойл е видно, че в БГ на 99% им харесва[/quote]

  Я да видим как се формира цената на литър бензин:
  ФОБ € 0.513
  Маржин € 0.118
  Акциз € 0.409
  ДДС € 0.208
  И какво излиза Нефтохима взема 51 евроцента на литър. Бензиностанциите 11-12 евроцента, а държават 61 евроцента.
  Според вас, кой има най-голяма файда от високата цена на бензина?!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 58. 58 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#57:"tribiri"]Според вас, кой има най-голяма файда от високата цена на бензина?! [/quote]

  Държавата, щото пълни бюджета без да си мръдне пръста!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 59. 59 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#50:"tribiri"]Следователно в цяла Европа освен споменатите по-горе три страни руснаците назначават правителствата. [/quote]

  Ми да, така е! Шрьодер беше назначен за канцлер на Федералната република от КГБ, като му свършиха мандатите си го прибраха в Газпром!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 60. 60 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  [quote#58:"Курт Деликуртев"]Държавата, щото пълни бюджета без да си мръдне пръста![/quote]

  А! Анджък! И след цялатата дандания дето държавата вдигна, какво се случи!? Ами ФОБ цената на Нефтохима, която доскоро беше с 4 евроцента по-ниска от средната за ЕС, сега е с едва 0.5 - 1 евроцент по-ниска.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 61. 61 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  Между другото бензинът в момента е най-скъп в Гърция. Крайната цена там е 1.695 евро за литър или 3.315 лева.
  Това означава, че от един резервоар гориво се правят 35-40 лева разлика! Трябва да строим повечко бензиностанции по южната граница.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 62. 62 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#37] от "svoboden": Просто, ГРОБА-рите са некадърници и популисти! Без да имат представа, за какво става дума, обещават наляво и надясно. Насреща са будалите, които да им вярват! Алтернативата на природния газ - мазутът, като единица енергийно съдържание е 1,5 пъти по-скъп и в световен план! А Щатите водят собствена енергийна политика, в резултат от която цената на газа е два пъти по-ниска от европейската, след като преди 4-5 години беше почти равна на нея. И това не е от шистовия газ, делът на който в потреблението е примерно 10%.

 63. 63 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  То е казано - прост народ, слаба държава.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 64. 64 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 782 Неутрално

  "Цената е по-висока от тази на другите два - Овергаз и Газпром експорт, но количествата от тях вече предварително са договорени."
  Въртяха, сукаха и все пак купиха газ при възможно най-висока цена.

 65. 65 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  [quote#51:"ronkong"]Би било по добре да се спре субсидирането на не ефективните топлофикации и да се започне с производството на електро енергия. [/quote]
  Топлофикациите не се субсидират Е, косвено ги подпомагат като ДКЕВР задържа за известно време цената на газа, но след време задържането избива. А за да се мине на електорнергия около 200 хил. домакинства живеещи в панелни блокове, ще трябва да си подсилят електрозахранващите системи и да се строят и нови трафопостове по комплексите. Отделно от това домакинствата ще трябва да инвестират в електоотоплителни системи. Всичко това е възможно и вече се случва стихийно. Но още тази зима може да започнат да гърми електрозахранването. А който си мисли, че и тока няма да поскъпне в следващите месеци, значи е голям наивник

 66. 66 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  До коментар [#64] от "dissident": мда, има нещо много гнило тук. Знае се, че потребявамо по-малко количества от колкото е договорено. И това от години. Знае се, че има клауза тейк ор пей, която стимулира купуването на газ в рамките на договорените количества, който, щом не е необходим текущо, може да пълни Чирен. Защо при това положение Чирен не е пълен, нямам представа?! Мирише, та се не трае... Във всички случаи покупката днес на по-скъп газ за да го вкарат в Чирен е лъжа. Поредна измислица за да оправдаят някак си поскъпването.
  А другото, което ме тревожи е пълното мълчание от 5-6 мес. насам за местния добив. От находищата Калиакра и Каварна може да се получава около 20 млн. куб.м. МЕСЕЧНО и да се пълни Чирен. Защо няма добив на местен газ ? Или ако има колко е? Точно преди година Трайков се похвали, че можем да задържането не тогавашните цени на Булгаргаз се дължало на местния добив.

 67. 67 Профил на gencho
  gencho
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#6] от "deepdish":

  Искаш да кажеш Бакърджиев, предполагам?

 68. 68 Профил на Спеакер
  Спеакер
  Рейтинг: 886 Неутрално

  До коментар [#46] от "ARRI":

  Ако приемем, че тия неща са верни, скрития геноцид, който върви вече 22 г. докъде ше докара държавата - след 10-20 години
  5 милиона души, 50 % неинтегрирани малцинства, къде грамотни къде не, 30 % лумпенизирани българи, заробени с ниски доходи, 15 % останали нормални българи, със средни и високи легални доходи, които още се чудят защо не са се махнали и 5 % олигарси, прислуга, наши хора и т.н.

  Ще има дни на гнева със сигурност! Днес сме твърде хилави, но тогава положението ще е нетърпимо...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK