Цената на природния газ - все по-висока и непрозрачна

Бизнесът се надява регулаторът да открие резерви за намаляване на поскъпването

Цената на природния газ - все по-висока и непрозрачна

© Дневник
- Новото предложение на "Булгаргаз" е за увеличение от 14%

Цената на природния газ продължава да се определя по непрозрачен начин, смятат от бизнеса. Както всяко тримесечие, така и сега при поредното поскъпване общественият доставчик "Булгаргаз" и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) влизат в ролята на "доброто и лошото ченге".


В петък газовото дружество ревизира прогнозата си за вдигане на цената на газа от 20% на близо 14% до 634.44 лв. за 1000 куб. метра. Причината е, че дружеството е договорило да закупи допълнителни количества от един от доставчиците - германско-руската компания "Винтерсхал". Те ще се съхраняват в газохранилището в Чирен и ще бъдат изтеглени до края на годината.
Цената е по-висока от тази на другите два - "Овергаз" и "Газпром експорт", но количествата от тях вече предварително са договорени.


От ДКЕВР смятат, че въпреки искането за по-малко увеличение от страна на "Булгаргаз" реално може да се говори за скок под 10 на сто.


"Най-важно за нас е да се намалят неизвестните при определянето на цените на газа - да се използват всички резерви, да се ускори процесът по изграждането на възможности за алтернативни доставки и да има прозрачност", каза пред "Дневник" Константин Стаменов, председател на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.


По думите му все пак енергийният регулатор не трябва да задържа изкуствено цената, защото това би довело до по-голямо увеличение през следващото тримесечие.


"От камарата подкрепяме идеята, че ДКЕВР трябва да определя реалната цена на газа, а не да изпълнява социални функции", коментира наскоро зам.-председателят на БСК Камен Колев.


В случай че цената на природния газ се увеличи с над 5%, ще трябва да поскъпне и парното, обясниха от регулатора.


"При всички случаи при увеличение при газа над 5 на сто ще се наложи поскъпване и на парното, защото при нас горивото заема 70-75% от всичките ни разходи", каза изпълнителният директор на "Топлофикация София" Стоян Цветанов.


Дружеството е сред най-големите длъжници на "Булгаргаз". В момента шестте най-големи длъжници на "Булгаргаз" дължат 130 млн. лева, а общите закъснели вземания са над 350 млн. лв.


За последен път цената на природния газ и парното се увеличи от началото на юли. Тогава топлата вода поскъпна средно с до 8% в страната, а синьото гориво - с близо 5 на сто.


"Очакваме, че изборите също ще окажат значение при определянето на новите цени и няма да бъде допуснато голямо повишение", допълва Стаменов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK