БЕХ смени шефа на АЕЦ "Козлодуй" (обновена в 18.31 ч)

Александър Николов, изп. директор на АЕЦ "Козлодуй"

© Анелия Николова

Александър Николов, изп. директор на АЕЦ "Козлодуй"Българският енергиен холдинг (БЕХ) смени шефа на АЕЦ "Козлодуй" Костадин Димитров с Александър Николов досегашен заместник директор, съобщиха от компанията. "Опашката за директори за АЕЦ "Козлодуй" е голяма, но затова пък бързо минава", с тези думи започна своето представяне на "Булатом" преди две години Йордан Йорданов, шеф на централата между 2000 г. - 2001 г. По думите му това е и един от недостатъците за управлението на дружеството.


Предпоследният директор на АЕЦ "Козлодуй" - Костадин Димитров беше избран на поста преди по-малко от година. На 02 септември 2011 г. Димитров сам е поискал да се оттегли от ръководството на централата заради здравословни проблеми. Неговото място в Съвета на директорите на централата ще заеме Митко Янков. И двамата новоназначени мениджъри са дългогодишни служители на в АЕЦ "Козлодуй".


"Ще продължим да работим както досега и да полагаме всички усилия централата да бъде на ниво, както по отношение на безопасността, така и по отношение на ефективност", коментира пред "Дневник" новият изп. директор на АЕЦ "Козлодуй". По думите му, стрес тестовете в централата са приключили, като предстои изготвянето на окончателен доклад, който ще бъде готов до месец. "Резултатите са благоприятни за АЕЦ "Козлодуй", но не бих искал да ги коментирам, преди да бъдат внесени в Агенцията за ядрено регулиране и преди нейната оценка", обясни Николов. Централата има срок до 15 октомври да предаде документите в регулаторния орган.
Ключов за централата остава проекта за оценка на остатъчния живот и удължаване на срока на експлоатация с 20 години на пети и шести блок в АЕЦ "Козлодуй". В момента в централата тече конкурсът за избор на изпълнител на удължаването. Най-вероятният победител е консорциум с водещи компании "Росенергоатом Русия" и "Електресите дьо Франс". "Преди 20 дни от консорциума внесоха своите техническа и финансова оферти. В момента работим върху оценката на техническата, след като приключим ще отворим финансовата", каза новият изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй".


По думите му, ръководството на централата ще направи всичко възможно, за да се справи максимално бързо с процеса по удължаването на експлоатационния срок на двата блока. Документите за искането на удължаване на лиценза трябва да бъдат внесени в Агенцията за ядрено регулиране най-късно девет месеца преди изтичането на живота на съответния блок (2017 г. и 2019 г.).


АЕЦ "Козлодуй" трябва да се справи и с извеждането от експлоатация на първите четири спрени блока на централата. Първи и втори блокове по план трябва да се изведат от Държавно предприятие "Радиоактивни отпадъци", а трети и четвърти от АЕЦ Козлодуй. Централата обаче все още не е поискала лицензия за тази дейност. ДП "РАО" също не може да я поеме, защото на територията на двата блокове има още гориво.


"Надяваме се до шест - осем месеца да успеем да пренесем горивото от трети и четвърти блокове в хранилището ни за мокро съхранение на отпадъците, така че да може да прехвърлим извеждането на ДП РАО", обясни Николов. По думите му извеждането на първите четири блока и рекултивацията на терените не е толкова лесна, защото липсва световен опит и практика.


В началото на юни анализаторът от ЕНПРО Консулт Владимир Лозанов коментира, че извеждането от експлоатация на първите четири блока в АЕЦ "Козлодуй" ще струва 1.117 млрд. евро. "Прогнозната оценка, която сме направили се основава на доклад от 2006 г. Извеждане на малките реактори ще струва 1.117 млрд. евро до етап "кафява поляна", обясни тогава Лозанов.


По думите му това означава, че ще бъде извършено извеждане от експлоатация на блоковете, обезопасяване на терените и тяхното рекултивиране, но ще бъдат запазени съществуващите сгради и инфраструктура. "Не може да премахнем сградите и инфраструктурата, защото ще бъдат засегнати комуникациите, а пети и шести блок все още работят", каза още Лозанов.


Парите за извеждане от експлоатация на от първи до четвърти блокове на АЕЦ "Козлодуй" идват от два фонда - Международен фонд "Козлодуй", в който заделените средства ще се използват до 2013 г. и фонд за извеждане от експлоатация, в който пари заделя самата централа. Натрупаните средства в двата фонда към момента са около 500 млн. евро, според източник от централата.Биографична справка


Александър Николов роден през 1962 г. Завършил е Техническия университет в София, специалност "Топло- и ядрена енергетика".  През 1986 г. започва работа в АЕЦ "Козлодуй", като поетапно заема длъжностите старши инженер оператор; дежурен инженер на блок; главен дежурен на АЕЦ; главен технолог "5, 6 блок"; ръководител на направление "Експлоатация"; главен инженер на Електропроизводство-2.


От 2001 г. ръководи последователно направленията "Инженерна поддръжка" и "Инженерно осигуряване", а от 2005 г. оглавява управление "Инженерно-техническо осигуряване". В периода 2007 – 2008 г. е директор на дирекция "Производство", след което до април 2010 г. е ръководител на управление "Експлоатация".


Има допълнителна мениджърска квалификация по "Организация и управление на бизнеса" и "Индустриален мениджмънт" от Стопанска академия "Димитър А. Ценов", Свищов. Завършил е различни международни квалификационни курсове: "Мениджмънт на големи проекти" в Мадрид, Испания; "Експлоатационна безопасност на атомни централи" в Карлсруе, Германия; "Експлоатационна безопасност на АЕЦ" в Токио, Япония; "Експлоатация на АЕЦ – надеждност и безопасност" в Чикаго, САЩ. Владее руски език и ползва английски език.


Митко Янков е роден през 1950 г. Завършил е Московския енергетически институт, специалност инженер – топлофизик "Атомни електростанции и установки". От 1975 г. последователно работи в АЕЦ "Козлодуй" ЕАД. Има дългогодишен опит на ръководни позиции в централата, сред които ръководител направление "Експлоатация блокове 1-6", в периода 2000-2002 г. е началник отдел "Ядрена безопасност", а от 2002 г. до 2005 г. е ръководител управление "Инженерно и техническо осигуряване".


От 2005 г. до настоящия момент е директор "Безопасност и качество" в АЕЦ "Козлодуй".  Има допълнителна квалификация по "Организация и управление на бизнеса" и "Мениджмънт на екологичната дейност" от Стопанска академия "Димитър А. Ценов". Владее руски език.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Станислав Димитров
  Станислав Димитров
  Рейтинг: 1441 Гневно

  Какво ли на топли този ПРОСЛОВУТИЯ ЕАЦ БЕЛЕНЕ ГЪЛТА САМО ПАРИТЕ НА ДЪНОКОПЛАТЦИТЕ ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА НА ДЕПУТАТИТЕ НЕ ИМ ПУКА НИ НАЙ МАЛКО.

  SKUPE stanislav-32
 2. 2 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  Добре е да владееш само руски:

  "Завършил е различни международни квалификационни курсове: "Мениджмънт на големи проекти" в Мадрид, Испания; "Експлоатационна безопасност на атомни централи" в Карлсруе, Германия; "Експлоатационна безопасност на АЕЦ" в Токио, Япония; "Експлоатация на АЕЦ – надеждност и безопасност" в Чикаго, САЩ"

 3. 3 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1441 Весело

  Има допълнителна мениджърска квалификация по "Организация и управление на бизнеса" и "Индустриален мениджмънт" от Стопанска академия "Димитър А. Ценов", Свищов.
  Завършил е различни международни квалификационни курсове: "Мениджмънт на големи проекти" в Мадрид, Испания; "Експлоатационна безопасност на атомни централи" в Карлсруе, Германия; "Експлоатационна безопасност на АЕЦ" в Токио, Япония; "Експлоатация на АЕЦ – надеждност и безопасност" в Чикаго, САЩ. Владее руски език и ползва английски език.
  ===================================
  Уорни мислех, че най - после наш Боце и тебе те уреди ама не било така
  На дипломата му от Стопанската Академия '' Димитър А. Ценов '' гр. Свищов подписа на Величко Адамов ли е или на Красьо ?
  А с това, че е завършил толкова много квалификационни курсове в различни страни а : << Владее руски език и ползва английски език.>> направо ще издави, червенолюспестите шарани във Беленският гьол

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 4. 4 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#2] от "Хи-хи":
  Сори но по - едно и също време сме го написали не плагиатствам а се радвам, че не само аз го мисля така.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 5. 5 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Ядрената мафия засилва позициите си с тези назначанения! Не очаквайте Дневник да Ви каже истината за деянията на тез двамцата, защото собственикът им (Ив. Прок. е на ясла за евтин ток в АЕЦ-а). Ако искате да я узнаете от първа ръка, можете да го направите само тук: http://gikotev.blog.bg/

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 6. 6 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 696 Весело

  Тук в този форум има 20-на човека, които си мислят че са със синя идея, те мразят БСП, мразят Герб, мразят даже и сините, защото ги вижда какви са слаби и неориентирани... и използват всеки момент за оплюване на всичко и всички за да се почувстват "щастливи".. Горките..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 7. 7 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1262 Весело

  До коментар [#3] от "Танас":

  Щи кажа до неко ден кво са приказва. То и Коцето преди е бил счетоводител у мебелна фирма, ма АЕЦ-у си джитка евтин ток до ората.

 8. 8 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1262 Весело

  До коментар [#6] от "ostin22":

  Баце, обръкал си темите. Тука не е за Калфин.

 9. 9 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 696 Весело

  До коментар [#8] от "Wornoxmaniak":

  Ех, Баце...А ти навсякъде си сбъркал темите..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 10. 10 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1626 Любопитно

  До коментар [#3] от "Танас":
  До коментар [#2] от "Хи-хи":

  Вижте какво - владеенето на руски език е жизненонеобходимо, като въздуха, водата и българо-съветската (пардон, руската) дружба!
  Не забравяйте и завета на тов. Сталин: "Кадры решают все, а не кобылы и машины"!

  Разбира се че самоя передовая технология в мире може да бъде овладяна от случайни кадри! Те управляват и днес, да няма изненадани...
  Не случайно речта на Йосиф Висарионович завър6ва така:
  "За ваше здоровье, товарищи!"

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 11. 11 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Ако всички директори на предприятия се избираха както директорите на АЕЦ-а, България щеше да е далеч напред. В АЕЦ-а не може да те назначат за директор, ако не си минал цялата кариерна стълбица в централата. Не може да се назначават парашутисти отвън.

 12. 12 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  """ "Експлоатационна безопасност на АЕЦ" в Токио, Япония; """
  ===============================

  Без думи !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 13. 13 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#11] от "_dan_":

  Не е вярно, тоя дето е напуснал е жив парашутист неграмотник с икономическо образование, ако изобщо икономиката можем да я броим за образование, бил преди това касиер в някаква банка във Враца. За щастие се маха.

  икономист - неграмотник с диплома
 14. 14 Профил на GM
  GM
  Рейтинг: 592 Неутрално

  Касиер във Враца може да си ти, човека беше главен счетоводител на централата. (горния)

  "Давайте БЪЛГАРИ, да се съберем и да строшим на ламята главата!!!Ма аз баш тогава не мога да дойда, че ми излезна една работа..."
 15. 15 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Честите смени на хората, заемащи подобни длъжности, са крайно нежелателни, и трябва да се правят само в краен случай...

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 16. 16 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 3241 Неутрално

  А аз чакам с нетърпение някой да смени БЕХ, т.е. да ги реформира, защото там нищо положително не се случва, освен запълване на разходната част на баланса. Все пак НЕК и ЕСО се развиват успешно, скоро ще достигнат дъното.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 17. 17 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1441 Неутрално
 18. 18 Профил на VAL
  VAL
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#11] от "_dan_":

  Съгласен съм с теб , но частично . В АЕЦ не те пускат по стълбицата ако не си завършил в Москва , Ленинград или в краен случай в някой братски съветски институт .
  Друго задължително условие за да станеш директор в АЕЦ е да си подписвал поне 10 години за кражбите на ядрената мафия

 19. 19 Профил на mandrah
  mandrah
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Другари Р.овч. каза ,че няма страшно цената е уговорена плащайте свободно ние сме пазар - кеш, брой и на ръка !!

 20. 20 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#7:"Wornoxmaniak"]АЕЦ-у си джитка евтин ток до ората. [/quote]
  Много евтин, всяка година 2 пъти му вдигат цената, и все били на загуба.

 21. 21 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1441 Весело


  "БЕХ смени шефа на АЕЦ "Козлодуй"
  Е и?
  Поредната Калинка...Или намери държавен пост за приятел! Обади ми се на ЕГН-то!
  Бааах мамата и на БЕХ-а!
  И да беха и да не, все тая...
  Както и на другите нищо не правещи държавни чиновници и държавни и частни монополисти! Поздрав за горе упоменатите:
  http://www.youtube.com/watch?v=lRgLmD7pIXY
  П.С. Само Уорни да не го барат, че тогава такава Фукушима/福島県/ ще има...

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 22. 22 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  [quote#10:"B52"] "Кадры решают все, а не кобылы и машины"! [/quote] като нямаш кадри да "решают все", цар Киро поема решаването....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK