Надзорът готви намаление на таксите в пенсионното осигуряване

КФН настоява прехвърлянето между фондове да не се плаща

Ангел Джалъзов, зам.-председател на комисията, предлага и повече възможности за инвестиции на фондовете

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ

Ангел Джалъзов, зам.-председател на комисията, предлага и повече възможности за инвестиции на фондоветеПрехвърлянето между пенсионните фондове да става безплатно, с по-малко ограничения, а таксите на осигурителните дружества да бъдат намалени постепенно. Това предлага Комисията за финансов надзор (КФН) с проект за промени в Кодекса за социално осигуряване. За нуждата от намаление на таксите комисията говори от години.


Друга част от предложенията на надзора засягат инвестициите на фондовете, като се предвижда мениджърите им да имат по-голяма свобода на избор, но при по-сериозен контрол. Планира се и разширяване на определението за свързани лица. Надзорът обаче ще публикува по-малко информация за доходността на пенсионните схеми – вместо на всеки три месеца тя ще се обявява на шест, а изчисленията ще обхващат 60 месеца назад вместо 24, както е сега.


Промените тепърва ще се обсъждат с бранша, като надзорът ще събира и техните предложения до 26 септември. След това трябва да се подготви законопроект за промени в кодекса за социално осигуряване, който да се одобри от правителството и парламента, преди да влезе в сила.
От бранша като цяло подкрепят предложенията, но представители на пенсионните компании имат забележки за отпадането на таксата от 20 лв. Освен нея предложенията предвиждат промяна на универсален и професионален фонд да се прави една година след първоначалния избор вместо сегашните две.


"Според мен трябва да се промени наредбата, която ни задължава да извършваме разходи по прехвърлянето и да се махне таксата", коментира Даниела Петкова, изпълнителен директор на пенсионна компания "Доверие".


Според София Христова, изпълнителен директор на "Алианц България", не е проблемът в размера на таксата, а в голямата бюрокрация по прехвърлянето. Христова смята, че процедурата е ненужно усложнена.


Петкова и Христова смятат, че трябва да има и намаление на текущите такси, събирани от дружествата, но не точно под формата, предлагана от надзора. Комисията иска намаление на инвестиционната такса, която се събира всяка година и е 1% от всички пари, които клиентът на фонда държи в него.


От надзора предлагат още от следващата година да започне смъкване с 0.1 процентни пункта всяка година, докато през 2016 г., тя стигне до максимум 0.5% от управляваните активи. Според Даниела Петкова много по-голям проблем за осигурените в момента е таксата от 5%, която се събира от всяка осигурителна вноска, а за намаление на другата трябва да се мисли по-нататък. София Христова е на мнение, че постепенно намаляване на таксите задължително трябва да има, но това трябва да върви и с увеличение на вноската за втора пенсия – тази в универсалния фонд.


Петкова смята, че в сравнително началния етап на осигуряването удръжката от вноските носят много по-големи загуби за осигурените, отколкото таксата за инвестиции. По изчисление на КФН за целия период на осигуряването инвестиционна такса от 1% ще намали натрупаните пари за пенсия с общо 15%, а удръжката от всяка вноска – с 5%.


От надзора предлагат удръжките от всяка вноска да започнат да намаляват чак от 2018 г., тъй като година по-рано вноската за пенсия трябва да се увеличи.


Даниела Петкова смята, че е положително и разширяването на определението за "свързани лица" при контрола на инвестициите на пенсионните фондове и това вероятно ще засегне някои дружества. През последните години една от най-честите критики към КФН беше невъзможността й да ограничи инвестициите в акции и облигации на пенсионни фондове, чиито управляващи дружества са свързани с издателите на ценните книжа.


Повишаването на максималните лимити за инвестициите на пенсионните фондове се приема добре от бранша, но според Даниела Петкова и София Христова има нужда от още промени. Като цяло новите ограничения биха дали по-голяма свобода на избор за инвестициите. Пенсионните фондове вече ще могат да участват в първични публични предлагания, за което настояваха от години, но според Петкова промяната е малко закъсняла.Повече свобода и контрол е предложението за инвестициите на фондовете


Универсалните и професионалните пенсионни фондове вече ще могат да инвестират до половината от активите си в корпоративни облигации, ако предложенията на КФН бъдат приети. В момента ограничението им е 25%, но от бранша настояват за разширение, защото при кризите на борсите намалението на кредитните рейтинги на банки и държави много стеснява възможността им за вложение с добра доходност. С по 5 процентни пункта да се повишат лимитите за инвестиции в акции, права, варанти и дялове на взаимни фондове – съответно до 25% и до 20% за дяловете. В такива инструменти обаче няма да могат да се влагат повече от 40% от активите на един фонд.


По-строг контрол обаче ще има за държавни ценни книжа, издадени от страни и централни банки без нужния кредитен рейтинг – те ще се ограничават до 20% от активите. Освен това фондовете вече ще могат да сключват репо сделки и да търгуват с опции на извънрегулиран пазар, за да намалят риска от вложенията си. Този вид търговия означава залагане в бъдеще време, че цената на даден актив ще се повиши силно или ще падне, като инвеститорът печели от това. Друго предложение е всяко дружество да създаде инвестиционно звено, което да предлага стратегии, да ги оценява и да анализира рисковете от вложенията.


Важна промяна засяга и определението за свързани лица – за такива ще се броят по-широк кръг от дружества или техни управители и акционери, включително и свързани чрез дялово участие от над 20% в дадена фирма. Сега прагът е 50% от капитала. Предлага се за свързани лица да се броят още съпрузи и роднини по права и съребрена линия.

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на HERMES
  HERMES
  Рейтинг: 742 Неутрално

  Тези 5% събирани от пенсионните дружества са безумие. Оказва се, че вместо да акумулираме средства ние издържаме фондовете! Кажете ми кой фонд ви дава доходност по висока от 5%, която да компенсира таксата им? НИКОЙ! Всички работят на минимума 2-3%. Оказва се, че ние издържаме едни безсмислени администрации. Ако всеки месец си внасям вноски по лична сметка в банка с минимална лихва пак ще имам в пъти по висока доходност, отколкото настоящата отрицателна. Но никой не коментира това. Защо ли?

 2. 2 Профил на hulcho
  hulcho
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Предложенията за намаляване на таксите идват в правилния момент. Тези промени обаче трябва да станат незабавно! Не разсрочено...към момента фондовете реализират огромна отрицателна реална доходност и това трябва да се коригира незабавно. Стабилността на системата е много по-важна от стабилността на отделни дружества. В крайна сметка става дума за нашите пенсии - с тях не трябва да се плащат луксозни лимузини и джипове, огромни дори за западни стандарти мениджърски заплати, голф турнири и други ненужни разточителства. Чак когато пенсионните дружества докажат, че могат да управляват парите с реална положителна доходност (след всички такси и комисионни), и да запазват покупателната стойност на нашите пенсии, тогава увеличение на вноските към частните фондове. А Петкова трябва да разбере, че такса прехвърляне от 20 лева е издевателство....но дори и с тази такса ПОК Доверие ще губи клиенти с големи темпове...

 3. 3 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  до1
  задай въпроса кой е направил фондовете и при какви условия
  то е ясно ,че тр.да ги издържаме и тях ,но не и да генерират безбожни печалби

 4. 4 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  Най-добре да го направят като в Америка. Там пенсионнатата ти сметка 401(к) е под твой личен контрол. Ако искаш, си я инвестираш сам и не плащаш на никой, ако искаш я слагаш във взаимен фонд срещу 1% такса, ако искаш и в хедж фонд и срещу 20% такса.
  Аз моята бих си я управлявал сам, дори в банков депозит да си държа парите за пенсия, пак ще вадя повече доходност от нашите измислени фондове, и няма да им плащам 5% + 1%.

 5. 5 Профил на kuznets
  kuznets
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Едно от добрите проявления на кризата е, че осигурените започват да мислят с икономически категории. В годините на ръст, пенсионните фондове съобщаваха за добра доходност, появиха се пенсионни калкулатори, които доказваха, че няма по-добро осигуряване от това, което ни дават капиталовите схеми, а средният гражданин приемаше, че тази ситуация е безконечна. Историята говори друго, а в държави с по-адекватен надзор върху пенсионно-осигурителните дружества, практиката да се изземват по 5% от всяка вноска на осигурените лица щеше да бъде прекратена със замах.
  В момента всички пенсионно-осигурителни компании в България имат отрицателна реална доходност. До 30%. КФН обаче скри от клиентите им резултата от дейността на дружествата, като през 2010 година увеличи от пет на десет години срокът, след който фондовете бяха задължени да публикуват в рекламните си материали реалната доходност.
  За съжаление, осигурените лица в страната все още не осъзнават, че са застрашени фундаментални техни интереси. Държавата, която трябва да регулира процеса и да защитава собствеността им се грижи за дружествата, а фактът, че спестяванията на утрешните пенсионери изчезват, че всички родени след 31.12.1959 година плащат безумен инфлационен данък, но не на страната си, а на една шепа осигурителни "специалисти" не притеснява никой в средите носещи отговорност за резултата от това.
  Може би, защото, когато започнат да настъпват осигурителните събития, никой от "отговорните" днес фактори вече няма да бъде отговорен. За каквото и да било...

 6. 6 Профил на hulcho
  hulcho
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#5] от "kuznets":

  Страхотен коментар!!!!!!

 7. 7 Профил на stttt
  stttt
  Рейтинг: 506 Неутрално

  еха.. след годините безумие най-накрая да прочета за някакъв проблясък по темата, дано и нещо реално се случи, .... има и много добри коментари , остава да има българска медия, която да е достатъчно необвързана и смела, за да представи обективно на народа проблемите в сектора и да не спести реалността, че пенсиите от подобен тип осигуряване ...ако ги има .. ще бъдат мизерни... а ако се засегне и темата как се инвестират парите .. чудото ще е пълно

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK