Агенцията за приватизация подписа договор с "БТ Инвест" за "Булгартабак"

Сградата на "Булгартабак"

© Красимир Юскеселиев

Сградата на "Булгартабак"Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол подписа при закрити врати, договора за приватизация на 79,83% от капитала на"Булгартабак холдинг" с "БТ Инвест",  съобщиха от ведомството. От името на "БТ Инвест" (зад дружеството официално стои руската банка ВТБ, но остава неясен нейния клиент) е подписала Александра Дойчинова, която е била упълномощена, обясниха от АП. Дойчинова е прокурист на консултантската компания "Шонхерр България", собственост на австрийската "Шонхерр".


Цената по договора е 100.1 млн. евро и се заплаща чрез банков превод по сметка на агенцията за приватизация. 20% предприятието ще плати днес, а останалата част от 80% - преди приключване на сделката след произнасянето на Комисията за защита на конкуренцията. По закон КЗК може да се произнесе и без да има сключен договор между двете компании, както беше досега ако има доказателства за техните сериозни намерения.  "БТ Инвест" е представила декларация пред агенцията за приватизация за произхода на своите пари.


Окончателното прехвърляне на правото на собственост върху продаваните акции ще стане при осъществяване на приключването, след заплащането на остатъка от покупна цена и след разрешение на Комисията за защита на конкуренцията, която трябва да се произнесе за концентрация на стопанска дейност.
Новият собственик на дружеството ще трябва да запази дейността на "Булгартабак" през следващите десет години, да не намалява акционерното си участие в предприятието (но самата "БТ ИНвест" може да бъде продадена).


Линия на времето
(Натиснете върху годините, за да видите историята)


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK