"Неохим" и "М+С хидравлик" ще са новите компании в SOFIX

Двете дружества имат ръст на продажбите за разлика от излизащите "Енемона" и "Доверие холдинг"

Две от компаниите, които отбелязаха значително подобряване на резултатите си за тази и за миналата година, ще влязат в индекса SOFIX – това са производителят на изкуствени торове "Неохим" и машиностроителната компания "М+С хидравлик", стана ясно от съобщение на Българската фондова борса.


SOFIX е основният индекс на борсата, който следи движението в акциите на 15 от най-големите и активно търгувани публични компании. Решението за промени в борсовите индекси е взето в понеделник от борда на директорите на пазарния оператор. Двете дружества ще заемат мястото на бившия приватизационен фонд "Доверие обединен холдинг" и строителната компания "Енемона".
През миналата година и първото полугодие на тази "М+С хидравлик" и "Неохим" увеличаваха продажбите си, като съответно растеше и печалбата им. Донякъде изключение е миналата година за крайния резултат на "Неохим", тъй като при растящи продажби компанията отново излезе на загуба, но по-ниска, отколкото през 2009 г. Като цяло влошени резултати имат двете компании, които излизат от индекса - "Доверие ОХ" има спад в продажбите и за миналата година, и за първото полугодие на тази, но в края на юни е намалил загубата си. "Енемона" излиза на загуба за първото полугодие при спадащи продажби, а миналата година е отчела спад в печалбата на фона на растящ оборот.


Брокери не очакват съществено раздвижване при търговията с акции на включените и изключените от SOFIX компании, но все пак според тях ще има движение, предизвикано от разместванията.
"Историята показва, че почти винаги когато има промени, има и раздвижване. Но при сегашните ниски обеми едва ли ще има сериозни движения", коментира Николай Кичуков, брокер в "Елана трейдинг". Александър Маджиров, портфолио мениджър в "ОББ Асет мениджмънт", очаква промени в цените на акциите и вероятна по-активна търговия заради сертификатите върху индекса. Някои чужди банки имат издадени сертификати върху българския индекс и за следването им се купуват акции на компании от SOFIX. При промяна на индекса книжата на излизащите компании се продават и на тяхно място се купуват акции на влизащите. Това може временно да повиши търсенето и предлагането, но ефектът е кратък.


Вчера търговията на БФБ не показа повлияване от промените в индекса – акциите на "Неохим" поскъпнаха с 1.6%, но тези на "М+С хидравлик" изгубиха 0.84%. В същото време "Доверие" повиши пазарната си оценка с 5 на сто, а "Енемона" - с 0.02%.


За включване в индекса SOFIX компаниите трябва да отговарят на няколко критерия – пазарна капитализация, брой акционери, оборот и сделки, както и достатъчно история от първоначалното качване на емисията на борсата. Промените в индекса ще влязат в сила от понеделник, 19 септември. Тогава ще бъде сменен съставът и на останалите индекси, е решило ръководството на борсата (виж карето).Промените


SOFIX
Влизат: "Неохим", "М+С хидравлик"
Излизат: "Енемона", "Доверие обединен холдинг"


BG TR30
Влизат: "Индустриален капитал холдинг", "Албена инвест холдинг, ОЦК – Кърджали, "Булленд инвестмънтс"
Излизат: "Елхим Искра", "Холдинг Варна", "Каучук" и "Агро финанс"


BG40
Влизат: "Българска фондова борса", "Емка", "Свилоза", "Хидравлични елементи и системи", "Благоевград БТ"
Излизат:
"Билборд", "Евро инс", "София БТ", "Унифарм", изба "Тодоров"


BG REIT
Влизат: "Феърплей пропъртис", "Актив пропъртис", "И Ар Джи Капитал-2"
Излизат: "Интеркапитал пропърти дивелопмънт", "Агро финанс", "Болкан енд сий пропъртис"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK