Светът е изправен пред криза на капитализма


- Като се фокусират единствено върху бюджетните ограничения, политиците не могат да стабилизират икономиката

След финансовия срив през 2008 и 2009 г. светът се доближи до криза на капитализма, която се случва веднъж на поколение. Това твърди старши икономистът от UBS Джордж Магнус, цитиран от CNBC.
Според проучване на икономиста новата рецесия всъщност би била продължение на тази, която започна преди три години с фалита на Lehman Brothers.


Магнус, както и редица други анализатори, е на мнение, че като се фокусират единствено върху бюджетните ограничения, политиците не могат да стабилизират икономиката.
"Проблемът трябва да се разглежда по-широко, като се обхване неспособността на икономиката да създава работни места", посочва той. Необходими са краткосрочни мерки за стимулиране на растежа и свиване на разходите в дългосрочен план. Този баланс обаче не може да бъде постигнат от повечето правителства.


Сривът на глобалната икономика се случи след период на възход между 1980 - 2008 г. Това е причината тя да достигне подобен размер и да доведе света до криза на капитализма.


Думите на икономиста се доказват от събитията през последните месеци. Наблюдава се тотален срив на доверието на потребителите и бизнеса въпреки усилията на правителствата по света да се справят в проблема. Според анализатори хората вече не вярват, че политиците са в състояние да овладеят ситуацията.


Признаването на проблема е добро начало и е окуражаващо, че новият ръководител на МВФ Кристин Лагард неотдавна призова към координирани политики за стимулиране на растежа, както и за задължителна и за спешна рекапитализация на европейските банки.


Призивът й обаче беше игнориран от банкерите и финансовите министри на Стария континент. Тя дори си навлече гнева на финансистите, които заявиха, че изнесената от нея информация е подвеждаща.


"Има криза на капитализма, понеже икономическият модел и политиките не могат да донесат устойчив растеж, адекватни доходи и заетост", коментира Магнус.


Според него икономиките са изправени и пред криза на съвкупното търсене, тъй като потребителите, които съкращават дълговете си, не могат да отговорят на производството на стоки и услуги.

Ключови думи към статията:

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pc_none
  pc_none
  Рейтинг: 561 Неутрално

  И ония от ляво - с леви ръце, без мозъци и с леви резби - да мълчат...

 2. 2 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#1] от "pc_none":

  Бих добавил и само с леви мозъчни полукълба..

  الرجل الكبير
 3. 3 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  тридесетина години възход, а тук над 20 години преход и мизерия. Докато хората по света си живееха живота, ние се готвихме за тази криза - ужасна, но поне с магистрали, а по тях втората ръка таратайки на живелите добре хора...
  Сега кротко ще загубим и малкото, което имахме, дарявайки го на банки, осигурителни фондове и разбира се т.н. държава за да храни с париците ни нашите слуги-служители и наплодилите се роми.

  http://www.youtube.com/watch?v=x7dtCJwRIDg&feature=related
 4. 4 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 722 Неутрално

  Сривът на глобалната икономика се случи след период на възход между 1980 - 2008 г.
  Кризата на производството започва именно тогава, но бива отложена, чрез банките и кредитирането, което вече е достигнало чудовищни размери, ако се сметне за Гърция, всеки грък, дължи около 30000 евро! Това е повече от една годишна заплата

 5. 5 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 893 Весело

  Хахахахаха, със стари клишета и непрочетени класици е така.

  и най-умният си е малко прост....
 6. 6 Профил на Angel Dobrev
  Angel Dobrev
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Така, такаааааа, ала как да я разбирам тая криза, нали уж капитализмът няма вече своя опонент комунизма най-вече в лицето на СССР като негов символ??? Или капитализмът сега си намери своя башмайстор в лицето на Китай, където комунистическият капитализъм мутира в капиталистически комунизъм, който със сигулност в съвсем обозримо бъдеще ще види сметката на реалния капитализъм, представляван от време оно от САЩ. Ееее, и после какво??? Как какво, ами писаното във вечната Книга на книгите ще се сбъдне и жълтата раса ще владее света. Не че сега не владее 101% световните пазари. После ще диктува и политиката на държави, които някога са владеели същия тоя Китай през средата на 20 век. А ние в Бг да се готвим и да си намерим добри пластични хирурзи, та да ни направят и на нас дръпнати очичките...

 7. 7 Профил на nage
  nage
  Рейтинг: 561 Неутрално


  [quote]Признаването на проблема е добро начало и е окуражаващо, че новият ръководител на МВФ Кристин Лагард неотдавна призова към координирани политики за стимулиране на растежа, както и за задължителна и за спешна рекапитализация на европейските банки[/quote]

  Хм... координирани политики за стимулиране на растежа... Всъщност това все още капитализъм ли е? За мен капитализмът е неразривно свързан с либерализма и теорията за невидимата ръка на пазара. Но когато някой почне да прави политики, планове и петилетки и да се мъчи да го наставлява... беше нещо друго, пак почва с "к", но не е капитализъм май

 8. 8 Профил на nikodim821
  nikodim821
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Колко ли дължи всеки гражданин от най-развитата икономика?
  Ако не се изменят правилата на играта в международен аспект и не се озъбтят международните акули, наричани още стратегически инвеститори, ние и нашите потомци винаги ще бъдем бедни, дори да се скъсваме от работа.
  Как е натрупан този огромен дълг.Навярно някой са им доставяли американците бифтеци, англичаните уиски, френски сирена а те са яли и изпили продукти на стойност равняваща се на натрупаният дълг.Все пак през същото време някой им е готвил и сервирал ястията, а други са свирели защото такъв пир не струва без веселба.Значи имало е и някой който са работели докато другите са яли и пили, което намаля консуматорите.
  Толкова пари не могат да се изядат и изпият от един не голям народ като гръцкият, за времето от въвеждане на европейската валута.
  Тогава навярно са инвестирани в недвижимости, но такива няма са построени през същият този период.
  Значи има нещо фалшиво в цялата работа.
  Фалшивото е средното.
  Дългът е натрупан благодарение на злоупотреба с парите и техните производни наречени финансови деривати на международните пазари от финансовите акули наричани още стратегически инвеститори.Това означава че някой им е давал фалшиви пари,който не се ядат защото срещу тях не съществуват продукти който да задоволяват човешките потребности.
  Ако някой може да ми обясни, какво и къде е инвестирал за три дни стратегическият инвеститор г-н Сорос, че спечелил един милион долара при обезценяването на английският паунд.
  Нека се върнем назад във времето и да си изясним,защо и как са възникнали парите.Парите са възникнали като еквивалент при размяната на стоките.Така че се разменят продукти, който задоволяват човешките потребности както пише Адам Смит, а парите не стават за ядене.
  Какво представляват всъщност продуктите който разменяме. Това е трудът на създателя, Бог, Слънцето,Космоса или както искате го назовете, към който ние добавяме своят труд,с което ги изменяме и ги правим подходящи за задоволяване на нашите потребности.Така добавяйки към първичните множества труд своите интелектуални множества труд се превръщаме в творци.
  Така че г-н Сорос, който се гордее че за три дни спечелил един милион долар, не е добавил интелектуални множества труд и произвел някакви продукти чийто еквивалент да са на спечеленият милион долара, а просто е присвоил добавеният от другите интелектуален трудът, чийто безличен еквивалент са спечеленият от него милион долара.Те се гордеят с тези свой действия и се считат за граждани на света, но общото им със светът е това че го ограбват, като манипулират интелектуалният труд и неговите производни.
  Така че настоящата икономическа криза е предизвикана от манипулирането на еквивалента на трудът т.с някой е произвел фалшиви пари и ги им е пробутал, а сега гърците трябва да изработят продуктите, чийто еквивалент е дългът.
  Ако се разменяха стока срещу стока описана от Адам Смит, излиза че някой е разменял своята стока срещу "нищото" от страна на гърците, което е малко вероятно да съществува подобен кретен.При натуралният размяна/пазар/ не са съществували икономически кризи, защото се разменяни реално съществуващи продукти т.с това което имаш срещу това което ти трябва.
  Правя тези елементарни пояснение макар добре да знам че парите и финансовите деривати са възникнали за да увеличат ефективността на общественото производство и пазар.

  Колкото до обединението на Европа, това е стратегически необходимо за "Великите европейски държави" и по-малко за дребните, който винаги са били слуги.Така че Гърците дали ще слугуват в Турската,Английската ,Американска или Европейска империя ще им бъде все едно.Но Германия трябва да води нова световна война за разширяване на жизненото си пространство или ще се превърне наравно с Гърция в слуга на някоя от възникналите нови империи.
  Не искам да се явявам адвокат на гърците, а да накарам някой да се замисли, че е възможно ние да изпаднем като тях.

 9. 9 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 901 Разстроено

  Пропаднали икономисти, търсещи светлината на прожектора и безотговорни политици, които стръвно пазят хранилката, от която цицат, без грам срам и със невероятна лекота прехвърлят всички свои неудачи и проблеми върху капитализма. Защо им вярват хората? Ами болшинството от нас сме си обикновени неудачници и тази постановка ни ляга на сърце, демек отърва ни, намирането на виновник гали ухото на посредствеността.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 10. 10 Профил на йотата
  йотата
  Рейтинг: 616 Неутрално

  В какво сега, да не взе комунизмът да победи в крайна сметка?

  Българин. Изчезващ вид. Заради липса на държава.
 11. 11 Профил на Angel Dobrev
  Angel Dobrev
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Потърсете предсказанията на Ванга за бъдещето на света и за устройството на обществото след 2074 години... Много интересни предсказания е дала, а дали ще са верни, ние няма как да го проверим, щото ще сме в друго измерение и състояние, но нашите внуци и правнуци - те ще го видят това, което е предсказала. А на нея има защо да й се вярва.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK