"България Ер: Малки руски туроператори искат директен договор с нас

Янко Георгиев, изп. директор на "България Ер"

© Красимир Юскеселиев

Янко Георгиев, изп. директор на "България Ер"Малки руски туроператори, които са подизпълнители на "Алма тур", искат да сключат директни договори с "България Ер" и да доизпълнят ангажиментите на туристическият оператор. Това съобщи в интервю за в. "24 часа" изп. директор на националния превозвач Янко Георгиев. "Оказа се, че "Алма тур" консолидира малки подизпълнители в Русия, които се свързаха с нас. Те предложиха директно договор с "България Ер" и биха поели да изпълняват планираните от "Алма тур" обеми на туристически пакети", обяснява Георгиев.


По думите му управляваната от него компания е предупредила преди месец туроператора "Алма тур", че ако не плати за бъдещите полети, те няма да бъдат осъществени. Българският национален превозвач спря да извозва руски и финландски туристи на "Алма тур" на 9 септември. Ден по-късно полетите бяха възстановени след намесата на българската и руската държави. Все още не е ясно дали "България ер" ще заведе дело срещу "Алма тур". На въпрос на журналист от "24 часа" дали компанията ще внесе иск за нанесени щети срещу закъснелия с плащанията туроператор, Георгиев отговаря, че "оставяме прокуратурата да се произнесе по казуса".


"България Ер" е търговска компания и сме длъжни да защитаваме нашите интереси, без да се влияем от външни фактори. Има погасителен план, който гласи, че туроператорът, в случая "Алма тур" трябва да плати до 18 часа на предния ден и ако не го направи превозвачът има право да прекрати полетите", обясни Янко Георгиев. Той допълни, че националният превозвач е готов да съдейства на пътниците в случай, че те се свържат с компанията.  Шефът на "България ер" допълни, че авиокомпанията е готова да предложи по-изгодни условия за руския пазар през следващата година, за да компенсира нарушения имидж на страната.
"Готови сме в името на общия интерес на държавата да намерим решение и да заличим негативното впечатление, ако е оставено такова", казва Георгиев.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK