Все по-малко българи искат евротоПодкрепата на българите за еврото намалява, показват две представителни проучвания, представени в сряда. Едното е на институт "Отворено общество" сред 1200 българи, а другото е на "Трансатлантически тенденции 2011" сред малко над 1000 анкетирани.


През юли за приемане на единна валута са 25% от анкетираните, докато през февруари те са били 34%. Противниците също се увеличават - над половината от запитаните са против приемане на еврото, а с лека промяна са хората без преценка - 24 спрямо 21%, показват резулатите на "Отворено общество".


Рязката промяна в отношението на българите към единната валута съвпада с дълговите проблеми в еврозоната - кризата в Гърция, Ирландия, Португалия и нарастващите притеснения за Италия. Преди половин година разликата между подкрепящите еврото и тези срещу е била по-малка, а през 2008-2009 г. преобладаваше желанието за приемане на единната валута.


58%
от българите не искат Брюксел да се меси в бюджетната и икономическа политика на БългарияКатегорично е мнението на българите и по отношение на членство в еврозоната, ако трябва да се подкрепят финансово закъсали икономики в нея. Над 56% са против България да стане член при такива условия. "Числата са показателни и сочат, че българите не искат да влизат в съюз, където бедните държави ще трябва да спасяват богатите", коментира Георги Ангелов, старши икономист в "Отворено общество", като визира постоянния европейски механизъм за стабилност (ESM), който трябва да влезе в сила от 2013 г. и предвижда значителна финансова тежест за всички страни в еврозоната.


Само преди дни финансовият министър Симеон Дянков заяви в интервю за в. "Уолстрийт джърнъл", че България остава решена да изпълни ангажимента да приеме еврото възможно най-бързо въпреки кризата, обхванала ЕС. Това изявление е рядък вот на доверие за дългосрочното бъдеще на общата европейска валута, отбелязва вестникът.


Европейските механизми - слабо познати у нас


Анкетата на "Отворено общество" показва, че българите са много слабо запознати с европейските механизми - едва 23% са чували за пакта "Евро плюс" и спасителния механизъм за еврозоната. От тях 42.5% подкрепят участието на страната в тях.


EMS ще започне да действа през юли 2013 г., като ще замени сега действащия Европейски фонд за финансова стабилност (EFSF), и ще е задължителен за всички страни - членки на еврозоната. Капиталът му е 700 млрд. евро, като първоначално ще бъдат вложени в него 80 млрд., а останалите при нужда. При влизане на нова страна във валутния съюз размерът на фонда ще се увеличи и тя ще трябва да плати своята част.


Пактът "Евро плюс" е документ, с чието подписване държавите се съгласяват да провеждат икономическата си и фискална политика по общи правила, като приемат и ограничения срещу  раздуването на балони, които може да доведат да нови кризи в ЕС от типа на тези в Ирландия, Гърция и други страни. От Министерство на финансите твърдят, че подписването на пакта не ангажира България да участва в Европейският механизъм за стабилност. Подписването на пакта означава, че държавата само ще координира икономическата си и фискалната политика в бъдеще, без да дава пари за фалирали държави, докато не влезе в еврозоната. След това задължението ще е валидно и за България, без значение дали е подписала пакта "Евро плюс".


Одобрението към валутния борд сред българите остава високо


показва проучването на "Отворено общество" - 48% го подкрепят, а 24% са против. "Бордът остава една от институциите с най-голямо доверие в България", коментира Георги Ангелов.
Българите по-скоро предпочитат да използват лева, отколкото да го заменят за евро, макар че двете валути за обвързани във валутен борд с фиксиран обменен курс.


Това потвърждава и проучването "Трансатлантически тенденции 2011".


Запитани дали би било добро или лошо за страната да въведе еврото, през юни тази година 46% от отговорилите в него са се обявили против отказа от лева. "За" са били 30%, а 10% смятат, че няма за има значение. (Преди година тези показатели са били съответно, 42, 28 и 11%.) За този период е намалял от 19 на 14 процента делът на тези, които не са дали отговор в анкетата.


Британците силно държат на паунда


В Европа традиционно британците държат на паунда си и 77% отговарят, че еврото ще е вредно за икономиката им (18% са "за"). Шведите също си харесват кроната и 67% от тях смятат, че е "лошо" евентуалната й замяна с единната валута (26% са "за"). В Румъния също е намалял делът на симпатизиращите на еврото (от 54% през 2010г. на 46% сега) и се е увеличил този на противниците му (от 23% през 2010 г. на 30% сега).


Що се отнася до участието в антикризисния фонд, с изключение на Словакия (одобрение от 38% и неодобрение от 56%), Германия (50% "за" срещу 47 "не") и Великобритания (съответно, 43% и 55%) България е с най-ниски показатели по одобрение.


Средното 60% от анкетираните в ЕС-12* са се изказали в полза на националните вноски за спасителния фонд, като най-ентусиазирани изглеждат италианците (76% "за").


Засега отчетливо мнозинство от българите не желаят ЕС да има повече власт върху бюджетната и икономическата политика на държавите членки. Съгласие за такава промяна са заявили 35% от анкетираните в България, а цели 58% са избрали отговора "Всяка държава трябва да запази тези правомощия за себе си". Това е близо до средния показател за ЕС-12 (съответно, 39% и 56%). Единствено сред германците има мнозинство в одобрението на идеята (54%), а отново най-отчетливите защитници на икономическия суверенитет са шведите (75%) и британците (84%).


*ЕС-12 са Великобритания, Франция, Германия, Холандия, Италия, Португалия, Полша, Швеция, Словакия, Испания, Румъния и България

Коментари (157)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на email
  email
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Аз пък не познавам българин желаещ да приеме еврото...

 2. 2 Профил на Vili
  Vili
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Мисля, че дори Монголия, сега не вярва в евро.

  http://www.youtube.com/watch?v=0eph6AyB4c0
 3. 3 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Еврото е валута,
  която се лута!

  www.berbenkov.hit.bg
 4. 4 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Нека бъдем по-предпазливи и да изчакаме да видим какво би направила първо Европа за своите "болни" членки.

  Факт е, че дълговата криза влияе политически и променя условията. Като цяло страната ни изпълнява доста от критериите от Маастрихт. Преди да поемем по пътя на еврото обаче, е по-добре внимателно да преценим желанията си.

  Определено влизането в чакалнята (ERM II) и самото членство се приемат като (без)условно положителни за страната ни, но тежките дефицити (в Гърция, Италия, Испания) и вътрешните противоречия в ЕС дават все по-крехко статукво на еврото като разплащателна единица.

  Измерено през фиксирания курс на лева, това може да нанесе непредвиден удар при едно евентуално прибързано влизане в ERM (поради възможността за освобождаване на фискирания курс). Повече от видно е, че ситуацията в ЕС е нестабилна и напосоки излизат противоречиви данни. Това влияе и тук на всяка една икономическа единица.

  От тази гледна точка България по-скоро трябва да ревизира исканията си за членство в еврозоната и на всяка цена, защото най-много сълзи се проливат от сбъднати желания. А реализация на политически имидж на гърба на населението не е най-добрата формула за социален и икономически баланс в която и да е държавата.


 5. 5 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  Предвид факта , че лева е фиксиран към еврото чрез валутен борд като че ли няма друга алтернатива , освен присъединяването ни към еврозоната . Сегашното ни положение на "ни в клин ни в ръкав" със сигурност не прави нещата по-добри

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 6. 6 Профил на the_lone_rider
  the_lone_rider
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Предлагам да приемем швейцарският франк... Доста по-разумно би било...

  Днес е лесно да изфабрикуваш истината и манипулираш действителността, но будните хора винаги усещат лъжата...
 7. 7 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2541 Весело

  Ние може да не искаме много неща, но към днешна дата е важно какво бат Бойко иска.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 8. 8 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 648 Весело

  До коментар [#6] от "horsman":

  То като гледам и монголския тугрик да приемем пак може да се окаже по-добре

 9. 9 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Това е смешно, такива допитвания сред простолюдието не могат дори символично да бъдат наричани "представителни", защото освен за невежеството на тълпата не дават представа за нищо друго.

  Има въпроси, по които са компетентни само специалистите, и то не всички, и този е един от тях. Ако Бетховен се водеше по акъла на масите, щеше да пише чалга, а не 5-та симфония.

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 10. 10 Профил на gullwing
  gullwing
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Отношението към еврото е показателно за две неща. Първо, силата на медийните технологии - няколко месеца панически писания по медиите ("Дневник" много допринася в тази насока) и широките народни маси се лутат натам където ги манипулират.
  Второ, ясно става защо политическите елити са нужни - не само в България широките народни маси са неспособни рационално да си осъзнават интересите и трябва да бъдат ръководени. Дори против техните си приумици. Това е.

 11. 11 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  С еврото да бъдем много внимателни! Да го приемем едва тогава, когато ще имаме обща полза. И когато народа няма да обеднее от това!!!

 12. 12 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#11:"dobrich"]И когато народа няма да обеднее от това!!! [/quote]
  Кой го интересува "народа" в наше време. Виж ако имаш предвид някой друг народ, да.

 13. 13 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 648 Любопитно

  "Едното е на институт "Отворено общество" сред 1200 българи, а другото е на "Трансатлантически тенденции 2011".

  Което означава, че др. Дьорд Шорош ще заложи срещу БГ-лев и ще спечели огромна сума, както направи 1996-7 г. И ще премира многобройните си шорошчета инсталирани по Институти, Центрове и Корнери, НС, МС и всички медии, без изключение.
  Хвала на такъви инвеститори!

 14. 14 Профил на Коста Атанасов
  Коста Атанасов
  Рейтинг: 699 Неутрално

  До коментар [#9] от "Майстор Балкански":

  Доколкото съм запознат като човек от простолюдието,почти във всички европейски държави хората са си изпатили при приемането на еврото. А понеже простолюдието носи тая държава на гърба си,мисля,че допитването е представително.

  Ако попитаме само министри,банкери и т.н. тогава допитването няма да е представително.

 15. 15 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 648 Весело

  [quote#6:"horsman"]Предлагам да приемем швейцарският франк... Доста по-разумно би било... [/quote]

  Тов. Конь, никой не ви спира да залагате на франкове, тугрици и шекели, успех в което!

 16. 16 Профил на Вашето име
  Вашето име
  Рейтинг: 434 Неутрално
 17. 17 Профил на Kaspar
  Kaspar
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Само дето никой не се интересува от мнението на гражданите в ЕС. Когато се поинтересуват, както стана в Иралндия, въпросът се задава до "правилен" отговор.
  Ако зависеше от мен, бих прехвърлил валутния борд от еврото към швейцарския франк - най-стабилната валута в света и последната с частично залатно покритие. Всичко останало е, както казва многоуважаемият Борисов, шменти капели

  "I put a dollar in a change machine - nothing changed." George Carlin
 18. 18 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 861 Весело

  Една близка приятелка бе казала,че българите са СЕКСУАЛНО и ПРАВНО НЕГРАМОТНИ. тези изследвания потвърждат това

  и най-умният си е малко прост....
 19. 19 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#14] от "kosta2":

  Добре сте го казали, но не е вярно. Еврото, каквото и да е, е много повече за предпочитане пред лева. Да, действително смяната на валутата носи стрес за икономиката, но той е еднократен, и се преодолява. Можем да се възползваме вече от опита на онези държави, които са приели Еврото преди нас, и техните грешки да бъдат избягнати.

  Въпроса е принципен - мнението на некомпетентни хора по сериозни въпроси няма никаква тежест. Това касае финансите, ядрената енергетика, отбраната и сигурноста.

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 20. 20 Профил на Асенов, който иска референдум!
  Асенов, който иска референдум!
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Ето докъде ни доведе герберасткото управление.
  Отказахме се от ЕРМ2....
  Отказваме се от еврото...
  Почти се отказахме от Шенген....
  Ако Боко си изкара мандата ще се откажем и от Европейския съюз.
  А дали не е и целта на това управление дошло с лъжа и бутащо ни отново там от където мислехме че се откъсваме....

 21. 21 Профил на Коста Атанасов
  Коста Атанасов
  Рейтинг: 699 Неутрално

  [quote#19:"Майстор Балкански"]Въпроса е принципен - мнението на некомпетентни хора по сериозни въпроси няма никаква тежест. Това касае финансите, ядрената енергетика, отбраната и сигурноста. [/quote]


  Съгласен съм,но имайки предвид компетентността на болшинството български политици се съмнявам в разумната им преценка.

 22. 22 Профил на laundromat
  laundromat
  Рейтинг: 434 Весело

  След тъпото заглавие, остава да прозвучи и - "Все по-малко българи искат в Европа!"

 23. 23 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#6] от "horsman":

  И швейцарците ще са доволни, защотото той веднага ще хвръкне надолу.. уин уин

 24. 24 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1181 Весело

  Сега евреите от "Отворено общество" на Сорос, да не изкарат , че българите предпочитат кухият американски $ печатан в монетарниците на евреите Ротшилд ,пред еврото???
  Ега ти манипулаторите!!!

 25. 25 Профил на Мишето_66
  Мишето_66
  Рейтинг: 694 Разстроено

  Да бъде или да не бъде,отдавна е бъднало,цените са с еквивалент евро,тъпи ли сме или да.

 26. 26 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1640 Неутрално

  проучване между 1200 човека не е дори близо до представително, по скоро е майтап. А ако участниците са наистина случайно подбрани от всички слоеве, етноси и населени места, то около 1/4 вероятно въобще не са разбрали въпроса.

 27. 27 Профил на Sniper
  Sniper
  Рейтинг: 1128 Весело

  [quote#19:"Майстор Балкански"]мнението на некомпетентни хора по сериозни въпроси няма никаква тежест. [/quote]
  Майсторе, то тогава ако зависеше от теб тоя форум щеше да осиротее.
  Иначе по повод на еврото да изкажа и аз некомпетентно мнение. Принципно нямам нищо против, но не смятам, че сега му е времето. Да приемем, че " леля Европа " я е тръшнала тежка инфлуенца в момента, да не се бутаме и ние да се заразим зорлем, че квито сме хърляви...

  "Какъвто човекът, такава и речта му." - "Qualis vir, talis et oratio." Луций Аней Сенека
 28. 28 Профил на lo_ridah
  lo_ridah
  Рейтинг: 758 Весело

  Около 7,5 млн българи сме. Тези които не си искат еврото - моля, нека не се мъчат - да ми го донесат. С най-голямо удоволствие ще го взема.

  Eff U Greta
 29. 29 Профил на ВинетУУУ
  ВинетУУУ
  Рейтинг: 488 Неутрално

  "Трансатлантически тенденции 2011" и "Отворено общество"...ами който плаща поръчва музиката.Скоро излезе статия , че ако се въведе еврото Борисов веднага ще изхарчи резерва , който в момента служи за обеспечение на фиксирания курс....от къде дойде информацията...ами пак от там.САЩ ГИ ПРИТЕСНЯВА ЕВРОТО.Не мога да разбера страха от приемането на еврото...ЕДИНСТВЕНАТА ПРИЧИНА лева да е стабилен е , че е вързан с еврото.

 30. 30 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  ............Анкетата на "Отворено общество" показва, че българите са много слабо запознати с европейските механизми.........

  Което пък дава отговор на въпроса колко компетентни са българите за да отговорят на този въпрос правилно.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на Мишето_66
  Мишето_66
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#31] от "Руслан 21":

  Бе ти кажи за еврото,па за партийни страсти може и друг път.

 33. 33 Профил на Асенов, който иска референдум!
  Асенов, който иска референдум!
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#31] от "Руслан 21":

  Тъпотата ражда безсилие....

 34. 34 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  А интересно ако зададат въпроса - коя валута мислите, че е по сигурна - евро или лев, какво ли ще отговори тогава същия тоя българин

  Въобще българина е толкова финансово неграмотен, че да го питат подобни неща е абсолютно безмислено.

 35. 35 Профил на kkk_20
  kkk_20
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  [quote#9:"Майстор Балкански"]Това е смешно, такива допитвания сред простолюдието не могат дори символично да бъдат наричани "представителни", защото освен за невежеството на тълпата не дават представа за нищо друго.[/quote]
  Така е, но тези допитвания по принцип се правят заради политиците, които се избират от същата тази невежа тълпа.

  Въпросът е доколко политиците ще направят това, което е добре за страната или ще се изкушат да направят това, което ще е добре за преизбирирането им. Това важи за нормалните страни, разбира се. При нас Слънцето решава
  .

 36. 36 Профил на kreditkiller
  kreditkiller
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Може би хората не знаят какво означа да се ERM II, т.е да приемем еврото за официално разплащателно средство?
  А за това са виновни "ЗНАЕЩИТЕ", но понеже и аз съм от незнаещите(но въпроса ме интересува лично) разбрах, че ако влезнем в ERM II лихвите ще се изравнят с тези в европейските държави. Което е много добре за бизнеса и населението на България, но твърде неприемливо за тукашните самоопределили се като банки предприятия. Та сега как бихте гласували?
  Само за сравнение средно плащаме по 170 млн. лихви на месец, ако влезнем в ERM II ще плаща ме по 80-85 млн. лихви на месец и Бюджета ще излезе много бързо на ГОЛЯМ +.
  Та гласувайте сега с - против с + за...

 37. 37 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#36:"kreditkiller"]че ако влезнем в ERM II лихвите ще се изравнят с тези в европейските държави. Което е много добре за бизнеса и населението на България, но твърде неприемливо за тукашните самоопределили се като банки предприятия. [/quote]
  Именно. Ама как да го вдене неукият българин.

  [quote#33:"rusamanova"]Тъпотата ражда безсилие.... [/quote]
  Да де. Нали точно това имам предвид.
  Свършиха ви лостовете за влияние-замъгляване на съзнанието на хората и ... отивате в историята. В най-забутания и край. Няма да ви забравим, но не искаме да си спомняме за вас твърде често. 70 години червени свинщини стигат.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 38. 38 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 640 Весело

  Е щом "Отворено общество" и "Трансатлантически тенденции 2011" казват значи това е мнението на БЪЛГАРИТЕ. Няма начин да не е

 39. 39 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Българите одобрявали валутния борд, но не и еврото
  "Дневник", това вие ли си го измислихте, или баба Гица от Долно Нанагорнище?
  Българите че не спадат между интелигентните всеки го знае, даже и Столипинци, но все пак, има ги и малко по-образовани

 40. 40 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До момента никой от коментиращите не говори за необходимостта след евентуалното влизане в еврозоната, да участвуваме в пакта ЕВРО+с около 300 милиона евро и то само като начало.Гаранция,че няма да има закъсали като Гърция държави никой не дава.

 41. 41 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  [quote#9:"Майстор Балкански"]Това е смешно, такива допитвания сред простолюдието не могат дори символично да бъдат наричани "представителни", защото освен за невежеството на тълпата не дават представа за нищо друго.
  [/quote]

  Абсолютно точно: плебисцит на тема, изискваща професионални познания в дадена област, е вреден (освен че е лишени от всякакв стойност).

  Утре ще направят анкета: Одобрявате ли използването на техниката "винт" (aileron roll) при обучението на кадети във военновъздушните училища? И какво ще последва от отговора?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 42. 42 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Аз също не искам еврото.

 43. 43 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 655 Неутрално

  [quote#41:"dodge_ram"]Утре ще направят анкета: Одобрявате ли използването на техниката "винт" (aileron roll) при обучението на кадети във военновъздушните училища? И какво ще последва от отговора? [/quote]
  Ще последва: Шменти-капели

 44. 44 Профил на desjardinseli
  desjardinseli
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Оказа се, че Европейския съюз е организация на билдербергерите и те са предложили еврото. Не виждате ли, че от двадесет години ни обират, държавата е върната със стотици години назад. "Демокрация" - Измамата на века: Парите и богатсвата на народите да отидат в ръцете на определени хора, които се считат за владетели на планетата. Бяхме страна с развита икономика, народа разполагаше със средства, нямаше бедни, нямаше кражби. Но се оказа, че имаме генерали -предатели, заплатени писатели, медии... Ноки не казва къде е златото от трезора, къде са богатствата и парите на нацията... Не виждате ли колко огабени хора има ? Не виждате ли, че населението не е само контролирано, но и целта е да бъде унищожавано бавно, за да не се разбира от другите и това е известно на всички политици, а антените за мобилните телефони, разположени на всеки 30м2 са за да контролират съзнанието ни и това вече е направено с американския народ. Не забравяйте има не само платени политици, но и много медии прикриват истината. Ние не знаехме за черната преса, но това е пресата на НАТО. Някои каза ли как НАТО бомбардира Либия с обеднен урании ? Сега разбирам защо билдербергерите казаха, само да влезнем в страната, ние знаем как да приспим населението. Борете се за страната си, явно най-добре ще е да излезнем от Еврозоната и да осъдим хунтата да си плати за грабежите и за геноцида над населението.

 45. 45 Профил на gogoggggggg
  gogoggggggg
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Категорично не искам еврото!!

 46. 46 Профил на АНГЕЛ
  АНГЕЛ
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Истината е, че българина страшно много иска еврото стига заплатата ,която получава сега в левове да бъде със същата цифрова стойност само че в евра.

  Не е достатъчно да бъдеш АНГЕЛ ,за да станеш СВЕТЕЦ
 47. 47 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  А някой попита ли българите дали знаят какво печелят и какво губят от приемането на еврото?!
  Някой обясни ли им каква е разликата между преминаване към еврото от състояние на плаваща локална валута към евро и от лев, привързан по твърд валутен курс към евро?!
  А всъщност някой от вас знае ли каква е разликата между лев и евро при равни други условия?!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 48. 48 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#42] от "Дива селянка":
  До коментар [#45] от "gogoggggggg":

  А аз все пак не съм беден - искам го еврото. Че и лихвите ми ще паднат по заеми и т.н. екстри.

  Случайно да ви хрумва на двенките какво ще му се случи на българския лев, ако еврото рухне?
  Сещате ли се колко чАса /не дни/ след това левчето ни ще рухне по 2, после по 200 надолу.

  Хайде помислете и кажете нещо!

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 49. 49 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#42] от "Дива селянка":
  До коментар [#45] от "gogoggggggg":

  Ъъъ забравих - сетете се и за валутния ни борд. Не е обвързан с албанските леки.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 50. 50 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#49] от "Руслан 21":

  Именно затова. Аз искам лева да се отвърже.

 51. 51 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 921 Неутрално

  Ми и аз не го щЪ ! Не искам да плащам чужди бъкий с облагата да приема една потъваща валута !

 52. 52 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 861 Любопитно

  До коментар [#10] от "gullwing":
  Би ли ме светнал,мен,като част от широката,неориентирана маса какви точно приумици проявявам,които не кореспондират с фин. ми интереси,които не разбирам,та задължително ми трябва ПОЛИТИЧЕСКИ елит,който да ме направлява правилно,т.ест, да ме ограбва по-рационално?Сори,ама са ми малко сложни тези елитарни фрази.И понеже не си разбирам интересите,но пък съм електорална единица,набирам оферти.Минималната тръжна цена започва от една средна депутатска заплата.За предложения звънете на номер 08ххххх

 53. 53 Профил на Sniper
  Sniper
  Рейтинг: 1128 Весело

  [quote#48:"Руслан 21"]Хайде помислете и кажете нещо! [/quote]
  Едната доказано не може да мисли, освен това не ще еврото, щото все още е на ниво натурална размяна.

  "Какъвто човекът, такава и речта му." - "Qualis vir, talis et oratio." Луций Аней Сенека
 54. 54 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#50] от "Дива селянка":

  Забрави ли хиперинфлацията? Аз не искам да се отвързва никога лева от борда. Някои държави в света си карат в борд по 20 и кусур години.
  При нас няма да се наложи, защото с приемането на еврото борда отпада. Пък и от целия батак покрай кризата ще излезем примерните отличници. С цената на мизерията си разбира се, но кога е било по-различно в България. Поне политически дивиденти да извлечем от това. Освен това от Гърция печелите по вашия край. Нещо предприятия се откриват, гърци се заселват завинаги, земи купуват. Идват с парите си и ги харчат при вас, тоест в България. Това е добре.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 55. 55 Профил на aha
  aha
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Еврото, та еврото Българина не иска да дава пари за гръцката държава и останалите прасенца. Вторият страх е от двойно скачане на цените на продуктите, както всички европейци са изпитали на свой гръб. Тия два харча са по-малкото зло от това да се държат толкова много пари в резерва и от невероятните лихви по кредитите. Последното е най-големият проблем заедно със феодалната администрация за малкия и средния бизнес. Като няма производство, няма и работа, а от там и пари за харчене. И така се влиза във вихъра на кризата. А резервът може да бъде изхарчен за всякакви проекти - примерно любимите магистрали или просто пътища от всякъде до всякдъде (а не както сега от София до никаде), спортни зали, летища и пристанища. Вярно е че има голям шанс да бъде раздаден на поредните 'мутрокапталисти', но тия политици бяха избрани от гласоподавтелите... Има и един допълнителен данък за смяна на левове в евро и обратно, което е парадокс при очевидната им свързаност.
  В крайна сметка не е зададен правилният въпрос. Ако беше - Искате ли да паднат лихвите?; Искате ли да не Ви вземат такса при смяна с Евро?; Искате ли да имате работа? Искате ли държавата да дава повече пари за ..... изберете сами? - Всички щяха да са с две ръце за еврото....

 56. 56 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 800 Неутрално

  [quote#54:"Руслан 21"]Забрави ли хиперинфлацията? [/quote]
  А ти какво очакваш в страна без НИКАКВА икономика и стопанство. Превърнала се в крепостен пазар на стоките на богаташки евродържави?

 57. 57 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#53:"sniper"]щото все още е на ниво натурална размяна. [/quote]
  И в натуралната размяна колега (макар и остарял метод меко казано) си има чар. Като няма пари демек ти давам картофи, а ти ми даваш кокошка. Е картофите ще са повечко, а кокошката една, но кой каквото има.

  Смущаващо е, че едната дама ми отговори, а другата ме отмина като бърз влак малка гара. Защо ли? Може би още мисли по въпроса за еврото "и има ли то почва у нас".

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 58. 58 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#56] от "Дива селянка":

  През 1997-ма не беше точно такава, но хиперинфлацията я докараха комунистите с цел ограбване на българските граждани и държавата. Крадоха като за последно.
  Сега положението с кризата е толкова плачевно, че ако борда го няма и не сме взели еврото за официални "пари" спукана ни е работата, ако се отвържем от борда - никакъв шанс за друг вариант няма.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 59. 59 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#53] от "sniper":

  Нормално. Аз съм на 68 години. Давам жито за царевица.

 60. 60 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#55] от "aha":

  Не навсякъде и не задължително това е лошо. Германците от марки минаха на евро, като цифричките в магазина и заплатите не се промениха въобще. 3 000 марки вземал германеца - видеото му струвало 300 марки. На другия ден взема 3 000 евро, а видеото му 300 евро. Така няма удар по населението.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 61. 61 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 534 Неутрално

  и тако и вако
  и с левове и с евро
  всичко вече е буркан банк
  догодина е 2012

 62. 62 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#58] от "Руслан 21":

  Ограбването продължава. в него се включиха активно европейци и американци. Инфлацията расте,а лева струва същото както първата година. Т.е. еврото не ми върши никаква работа,защото със заработено такова преди години съм яла три хляба и половина ,а днес един и две филии.

 63. 63 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Тия изследвания са шменти капели.
  Вероятно са питали втората смена у трамвайнио завод, сиганите у Титан и останалите дето искат само по една голема и тройка кебапчета с гарнитура.
  Аз даже ще кажа доста по смело - че тия изследвания са откровена, нагла и безсрамна
  ЛЪЖА !!!!
  Коментарите под тая статия го доказват - 10% отрепки дето още не са осъзнали че лева е вързан вече към еврото така че е все тая.
  Останалите мислят за стабилност, гаче ли еврото се е сринало да кажеш кой знае колко. И другите дето имат повече от няколко ганглия в мозъка и могат реално да преценят струва ли си да имаме изобщо парична единица на свободно падане или такава вързана към валута с която реално търгуваме.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 64. 64 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#62:"Дива селянка"]Инфлацията расте,а лева струва същото както първата година. [/quote]
  Те това го прави борда. Изкуствено задържа нещата, което в днешно време хич не е малко.
  Реалната "цена" на еврото е 5 лева. А сега сметни всичко в България и виж как всичко си идва на мястото като цени, но това не ни устройва, нали?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 65. 65 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Искаме дойч` марки в кеш - обемисти и тежки пачки с по-високоразрядни числа.

  Кредитни карти, данъци и такси, обещания и магистрали не пиеме.

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 66. 66 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1343 Весело

  Кое? Все по - малко българи ислкали еврото ли?
  1. никой не хи пита , какво искат. Карат ги да харесват, каквото им се предложи.
  2. Левът е вързан за еврото и де факто и сега икономиката на България циркулира в евромащаби . БЦБ е с вързани ръце от Валутният борд - нито може да печата хартии без покритие, нито да движи лихвити, както й скимне.
  Еврото е това , което де факто българинът има , а левът е само едно име на валута, която е мъртва.
  Я, си припознайте евро -левчето родно, поради що се срамувате да си напълните дисагите с евро-евра, бе?

  nemo malus felix, minime corruptor.
 67. 67 Профил на ВинетУУУ
  ВинетУУУ
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#55:"aha"] Вторият страх е от двойно скачане на цените на продуктите, както всички европейци са изпитали на свой гръб. [/quote]....
  За каква инфлация от 100% става дума ???И за какъв период???Къде са тези данни да ги видим?

 68. 68 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#64] от "Руслан 21":

  Е,като си изкарам 1 евро ще ям по-сегашни реални цени на еврото 4 хляба.Защото житото,водата, солта и тока са си български ,а не сме ги внесли от Брюксел с евро.Аз ГМО евробоклуци от Били-мили и разни молове западни не ям,затова не ме интересува колко ще скочат при отвързано евро.

 69. 69 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  Еврото треба да се приеме час по - скоро по една много проста причина:
  10 г след приемане на еврото Гърция фалира, а на Португалия, Испания, Италия и Ирландия им се клатят краката.

  Така че след като вече знаем че фалит = евро + 10 г, то в наш интерес е да го приемем максимално бързо, за да може да стигнем и до фалит в близко бъдеще и започнем наново.

 70. 70 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#69] от "dosetliv":

  Да ама преди това ще ни накарат да се назобаме с милиарди още за да гръмнем ефективно и да почнем директно с разпродажбата на България директно по окръзи. заедно с крепостните граждани,че то селяни не останаха.

 71. 71 Профил на ВинетУУУ
  ВинетУУУ
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#47:"tribiri"]Някой обясни ли им каква е разликата между преминаване към еврото от състояние на плаваща локална валута към евро [/quote]
  Този случай надали интересува много български граждани ..., а що се отнася до политиката на Централната(емисионната) банка...тя и в момента си е доста ограничена.

 72. 72 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  Много интересен казус.От една страна,ако имаш национална валута ,то имаш някаква форма на суверенитет/в държави със силни икономики като Великобритания ,Швеция и т.н. хората са си прави да държат на собствената валута/.При нас нещата са малко по-различни,защото нашата икономика е една жалка имитация на нормално пазарно стопанство и освен това ,когато се въведе В.Борд се имаше в предвид ,че някой ден ние ще се откажем от нашата парична единица и ще прием някоя по-силна/т.е. наследника на дойче марката или днешното евро/!Хубаво е да имаш собствена парична валута,но тя трябва да е сигурна и стабилна,нещо което засега важи за лева ,но да не забравяме ,че той е изкуствено вързан за еврото и ,ако някой ден се остави плаващ или необвързан с еврото ,то той ще се обезцени много бързо-ние нямаме силна икономика и освен това нашата инфлация е в пъти по-голяма от тази в Германия,Франция,Австрия,Хландия и т.н. и това подяжда основите на лева в средносрочна и дългосрочна тенденция!Лично аз смятам ,че колкото по-бързо влезем в еврозоната/това ще е при много по-различни условия за разлика от Гърция/,то ние ще успеем да избегнем рязкото бъдещо обезценяване на лева!

 73. 73 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Българите са най-засегнати от кризата в Европа и от управлението на страната -
  Подкрепата на българите за еврото намалява, а доходите в лева на българите още повече намаляват. Това показват две представителни проучвания, представени в сряда. Едното е на институт "Отворено общество" сред 1200 българи, а другото е мое.

 74. 74 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 750 Неутрално

  До коментар [#9] от "Майстор Балкански":

  +++++++++++

 75. 75 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  Аз лично също съм против приемането на еврото , ако имахме избор. Но......

  1) Единственото по-лошо нещо от това да приемем еврото е да не го приемем.
  2) При наличието на валутен борд точка 1 се обезмисля.
  3) Да , левът е силно подценен и изглежда примамливо да го отвържем - за 1 седмица средната заплата в България ще скочи от 300 на 450 евро. След което износа ще се скапе до дъно , което от своя страна ще скапе експортно ориентираната ни икономика съвсем. Както става със Швейцария
  4) Има вариант това да се балансира с печатане на пари , но при нашата корупция те ще потъват в бездънни бъчви. Да не говорим ,че е опасно.

  15.02.1989 - 07.02.2018
 76. 76 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#71] от "el moho":

  Ами разликата е едни 7 милиарда лева инвестиции.
  А българнът го имтересува дали бобът е с кремвирш "Народен" или без.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 77. 77 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  Най-големият ни проблем в момента е валутния борд , който ни лишава от воденето на независима фискална политика. За да се лишим от тоя воденичен камък има само 2 варианта.

  1) Отвързваме лева и се доверяваме на нашите политици
  2) Приемаме еврото и се доверяваме на европейските политици

  Да , ситуацията е малко - като да питат въздържател какво иска да пие ракия или бира. И 2-те решения са достатъчно гадни , но все пак трябва да изберем едното

  15.02.1989 - 07.02.2018
 78. 78 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Като сме влезели в ERM II и лихвите щели да се изравнят с европейските!!С кои европейски с гръцките ли?Ей ,ама че теоретизиране...

 79. 79 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1420 Весело

  Сега прегледах коментарите. Не няма да има хиперинфлация веднага. Дори напротив. Левът е силно подценен , не надценен. При плаваща валута , тъй като имаме много по-добри макроикономически показатели от повечето страни левът ще се изстреля на горе. Курса няма да е 1:2 ,а примерно 1:1.5 в рамките на дни. Средната заплата както казах ще си остане примерно 600 лева , но те вече ще се равняват на 450 евро. Проблемите идват след това. Като се скапе износа - фирмите ще произведждат по-малко. Тоест ще има трябват по-малко работници , по-голяма безработица тоест ще има по-голяма конкуренция за работа , тоест заплатите ще паднат. Чака ни съдбата на Швейцария.

  Която сега иска да приеме валутен борд към еврото........ От който ние искаме да се откачим. Ама така де , те швейцарците какво разбират от икономика тия отиват там , откъдето ние се връщаме

  15.02.1989 - 07.02.2018
 80. 80 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Всеки ден става все по трудно спасяването на еврото ! и все по голяма верятност за разпадане на ЕС !

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 81. 81 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Даже лева е момента да е
  До коментар [#79] от "Karelson":

  Даже лева в момента да е подценен, ако борда падне, това означава, че попадаме изцяло в ръцете на нашенския обществено-икономически елит, който е показал, че знае как бързо и ефективно да разграбва, т.е. си мисля, че лева ще се срине, за да може да се краде на воля. Срива през 1997 г. се получи не толкова по обективни причини, колкото поради водената политика на грабеж.

 82. 82 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#80] от "USSR":
  Трудно е спасяването на еврото и ЕС, но май няма друг изход в момента, така че ще се направи необходимото за тяхното спасяване, евентуално с малко жертви.

 83. 83 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Всичко е изпробвано , но ефект няма и те не знаят какво да правят , просто еврото си пътува по течението и кога ще се "разбие" е въпрос на време .

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 84. 84 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 534 Неутрално

  ако сегашното напечатано евро не издьржи
  силните дьржави в европа ще си напечатат банкноти и ще ги направят конвертируеми и ще си тьгуват помежду си ккто преди 1989 соц страните сьс собствена валута и западните страни с конвертируема валута в целия свят

 85. 85 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1341 Весело

  Аз пък искам рубли...много рубли...скоро ще си сменям тапетите...

  الرجل الكبير
 86. 86 Профил на caliostro
  caliostro
  Рейтинг: 480 Весело

  не е ясно колко от анкетираните са българи по етнос и изобщо колко от тях са грамотни....
  анкети,анкети които не е ясно точно какви са.
  валути?
  за мен най примамливи сега са китайските кинти !
  малко поглед в бъдещето де.
  комунизма не ни е толкова червен все пак.
  китайците изкупуват всичко и не само това.
  покрай нас всичко е произведено в китай.
  може би греша?

 87. 87 Профил на caliostro
  caliostro
  Рейтинг: 480 Весело

  До коментар [#85] от "bigman1":

  инфлацията в русия за тази година е 7%
  така че позачакай за тапетите.

 88. 88 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 648 Весело

  Грешиш разбира се.Обади ми се и лично ще ти покажа брашно,произведено в България
  доcaliostro пост86

 89. 89 Профил на caliostro
  caliostro
  Рейтинг: 480 Весело

  До коментар [#88] от "eurogi":

  брашното може да е бг но е износ и по после внос с малко по друго качество и ...
  и чесъна е китайски
  китайски ти е и компа и всичко покрай теб.

 90. 90 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1548 Весело

  Туй митоманството е велика сила!

  Евротеленцата пак трепетно замучали "Ше ни намалят лихвите, само еднъж да приемем еврото." (мит номер 1)

  Чекай, викам, да видим актуални лихви на Пощенска банка в Словакия (те нали божем вече имат евро)

  Neviazaný termínovaný vklad (депозит наверно) - 2,50%
  spotrebiteľské úvery (туй ше да са потребителски) - 7,50 – 32,50%
  praktickáhypotéka - úroková sadzba fi xovaná na 5 rokov : 5,44 - 8,96% (само за 5 г важи)

 91. 91 Профил на caliostro
  caliostro
  Рейтинг: 480 Весело

  До коментар [#90] от "dosetliv":

  тия са бедни кво толкова.
  не е ли 15% и нагоре баси и лихвата?!!!

 92. 92 Профил на caliostro
  caliostro
  Рейтинг: 480 Весело

  може ли да обясни някой като си вземеме евро ,долари ,и франкове от червения кръст какво си взимаме?!!!
  какво?!!!
  абе ре бегайте бееееееееее

 93. 93 Профил на gogoggggggg
  gogoggggggg
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#48] от "Руслан 21":

  Колкото и странно да звучи -лева е изключително силна валута в момента !Това не е шега а истина !Когато го разбрах от по големи акъли от мене гледах много странно но доводите им бяха железни !

 94. 94 Профил на caliostro
  caliostro
  Рейтинг: 480 Весело

  До коментар [#93] от "gogoggggggg":

  ти да не си от герб а?
  нема такъв филмс левчето!

 95. 95 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 861 Весело

  До коментар [#31] от "Руслан 21": Русланчо, милиционери, кадесари и партийци като Вас и Теб не можем да стигнем. Лъжете денем, нощем, 7 дни седмично. НОН СТОП.

  и най-умният си е малко прост....
 96. 96 Профил на gogoggggggg
  gogoggggggg
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#94] от "caliostro":

  В основата си нещата седят така !Съгласен съм че лев и евро е едно и също при наличието на валутен борд но точно сега е момента българия не да взима европейската валута а да се откачи от борда=За съжаление няма политик който да поеме такъв риск !За това се иска и акъл и кураж=

 97. 97 Профил на Трудно е да бъдеш бг
  Трудно е да бъдеш бг
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Попитали били 1000 - 1200 човека, представително. А попитахте ли ги, например, дали знаят защо студентският празник е на 8-ми декември? Щото ако бяхте ги питали, нямаше да ви е толко представително вече...Попитали били един на 7000... Ами знаете ли, че от тези 7000 2500 са китайци, индийци, филипинци, пингвини и морски тюлени? Ами знаете ли, че от тези 7000 25% страдат от психически заболявания? Да питам и аз нещо: Как ще се казва догодина това чудно нещо "Атлантически тенденции 2011"?

 98. 98 Профил на Трудно е да бъдеш бг
  Трудно е да бъдеш бг
  Рейтинг: 480 Весело

  Сам да си отговоря: Ще се казва "Пангалактическии гаргаробластер двайсе-двайсе"... Пък мъжете знаят защо.

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK